.

CULTURELE GROEPSREIS

CANADA

CULTURELE REIS
ONTARIO - QUEBEC - GASPESIE  • Op de “Hornblower” onder de Niagara Falls varen
  • Ottawa : Canada’s federale hoofdstad en tevens grens tussen Franstalig Quebec en Engelstalig Ontario
  • Montréal : de tweede grootste Franssprekende stad ter wereld
  • Quebec : cultuurstad, waar Jacques Cartier voet aan wal zette
  • Proeven van de Canadese bergen
  • Percé met zijn rots en het “vogeleiland” Bonaventure

15 dagen - Afreis : 11 september 2020

.

Het grootste land van de wereld is een grote natuurparel, waar u zal genieten van immense bos- en meeroppervlakten in een afwisselend vlak en bergachtig landschap.
Grote rivieren stromen hier naar de nooit veraf zijnde oceaan, die vooral op het schiereiland GASPESIE, met zijn 1000 km kust, in honderden baaien en schiereilanden kronkelt.
In de oostelijke provincie QUEBEC manifesteert zich een spontane “vervreemding” omdat in een typisch Amerikaanse omgeving het “sappige” Frans uit de tijd van Voltaire en Rousseau wordt gesproken.
De Fransen koloniseerden immers onder leiding van Jacques Cartier het land, de Engelsen voegden er hun typisch vleugje cultuur aan toe en de Amerikaanse invloed was onvermijdelijk. Deze cocktail van invloeden levert een boeiende cultuur op die interessant is om te ontdekken.
De provincie ONTARIO biedt de federale hoofdstad Ottawa, de metropool Toronto en de onvergelijkbare Niagarawatervallen aan de grens met de Grote Meren en de U.S.A.

.

De reis in detail

version 11/02/20 15:49

1ste dag : BRUSSEL - TORONTO - NIAGARA

‘s Morgens samenkomst in de luchthaven van Zaventem en afreis met een British Airways lijnvlucht naar TORONTO, via Londen. In de namiddag aankomst, onthaal door de plaatselijke gids en vertrek naar NIAGARA. Korte wandeling tot aan de rand van de watervallen en eerste blik op de beroemde watervallen.
‘s Avonds check-in, avondmaal en overnachting in het Falls Hotel and Inn 3* (Clifton Hill).

2de dag : NIAGARA - TORONTO

Na het ontbijt gaan we aan boord van de “Hornblower”.
We bewonderen de enorme watervallen en varen tot aan de voet van deze bulderende massa. De watervallen zijn 56 m hoog en 700 m breed. Hier stort zich een enorme massa water naar het Ontario meer.
We nemen het middagmaal in een panoramisch restaurant met zicht op de watervallen.
Terug naar TORONTO, hoofdplaats van de provincie Ontario en grootste stad van Canada.
Onderweg stoppen we in het charmante stadje NIAGARA-on-the-LAKE, waar men zorgvuldig tracht de 19de-eeuwse sfeer te bewaren. Oorspronkelijk heette dit stadje Newark en was het de eerste hoofdstad van “Upper Canada” (Ontario).
Bij aankomst in Toronto maken we een stadsrondrit langs de voornaamste bezienswaardigheden van deze kosmopolitische stad met een belangrijk zakenkwartier en tal van indrukwekkende wolkenkrabbers. We zien o.a. de City Hall, het parlement, het Harbour Front en één van de hoogste gebouwen de CN (Canadian National)-toren (553 m). Pittoresk is ook de universiteitscampus, Yonge Street en Chinatown.
Avondmaal en overnachting in het hotel Holiday Inn Express & Suites Toronto Airport West 4* (Toronto-Mississauga).

3de dag : TORONTO - OTTAWA

We rijden noordwaarts naar de federale hoofdstad OTTAWA. Onderweg rit door een wondermooie streek en bezoek aan de prachtige regio van de 1000 eilanden. Dit doen we op de ideale manier, meer bepaald met een boottocht van één uur langs enkele eilanden op de St.-Laurent. Dit prachtige gebied is inderdaad bezaaid met meer dan duizend kleine en zelfs zeer kleine eilanden, waar maar net plaats is voor één huis.
Voordien houden we halt in de regio van KINGSTON voor het middagmaal.
In de namiddag komen we aan in OTTAWA, een vredige stad.
De sfeer, omgeving en architectuur worden er bepaald door de twee voornaamste vroegere kolonisatoren van Canada, de Fransen en de Engelsen. Gelegen aan beide zijden van de Ottawarivier vormt deze stad tevens de grens tussen de Franstalige provincie Quebec en het Engelstalige Ontario.
We rijden langs Canal Rideau en maken een wandeling op de heuvel van het Parlement en in het hart van de stad.
Avondmaal en overnachting in het hotel Holiday Inn Ottawa East 4* (Ottawa).

4de dag : OTTAWA - MONTREAL

Na het ontbijt stadsrondrit. We zien de statige regeringsgebouwen, prachtig gelegen en omgeven door ontelbare, uitgestrekte, groene parken. Verder bezoek aan het gekende “Musée de la Civilisation canadienne” met o.a. een buitengewoon interessante afdeling gewijd aan de indianenbeschavingen.
We stoppen in de omgeving van de gezellige By-Market voor wat vrije tijd.
Na het middagmaal rijden we naar de provincie Quebec en doen dit over een panoramische route langs de Ottawarivier. We gaan op een eerste verkenning in MONTREAL, de tweede grootste Franssprekende stad ter wereld, ontstaan op een eiland in de brede St.-Laurent. De naam van de stad komt van de hoge heuvel “le Mont Royal” die de stad beheerst.
We houden even halt en genieten van het prachtige zicht. Kenmerkend zijn eveneens de uitgestrekte ondergrondse winkelgalerijen. Deze shoppingcentra zijn een unieke attractie en een noodzakelijk warm onderkomen tijdens de gure winterperiode, wanneer Montréal vaak extreme vriestemperaturen moet trotseren.
Avondmaal en overnachting in het Sandman Hotel Montréal 4* (Longueuil).

5de dag : MONTREAL

In de voormiddag bezoeken we met een lokale gids het moderne deel van de stad met tal van wolkenkrabbers, het uitgestrekte havenkwartier en het Olympisch dorp uit 1976. We rijden tevens voorbij het stemmige “vieux quartier”, de oude stad, met haar typische huizen, gekenmerkt door ijzeren trappen aan de buitenkant van de woningen. Bezoek aan de mooie Notre Dame basiliek.
Lunch en in de namiddag vrij om Montréal te ontdekken op eigen ritme. Het is zeker de moeite waard om in het Oude Montréal te wandelen en eventueel het Mc Cord-museum over de Canadese Geschiedenis te bezoeken.
‘s Avonds genieten we van een lekkere maaltijd met o.a. zalm en kreeft.
Overnachting in Sandman Hotel Montréal 4* (Longueuil).

6de dag : MONTREAL - DUCHESNAY

‘s Morgens verlaten we Montréal en rijden door stukken prachtige natuur en enkele kleine dorpen aan de uitlopers van de Laurentides-bergen. Het wilde landschap en de fauna zijn van een onbetwistbare schoonheid en maken van La Mauricie een Canadese topper vol natuurschoon.
We houden halt bij een typisch houthakkersdorp, waar de geschiedenis van de houthakkers wordt verteld op een kleurrijke manier door liedjes en legendes.
Na het middagmaal vertrekken we richting park DUCHESNAY, gelegen langs het meer van St.-Joseph. Vrije tijd om te genieten van deze prachtige omgeving.
Avondmaal en overnachting in het Station Touristique Duchesnay 4* (Ste-Catherine-de-la-Jacques-Cartier).

7de dag : DUCHESNAY - ST.-SIMEON

In de voormiddag, tocht door de streek van CHARLEVOIX, geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO.
In Ste-Anne de Beaupré bezoeken we de basiliek die het voornaamste bedevaartsoord is in Noord-Amerika.
Verderop Baie St.-Paul, thuisbasis van vele artiesten van Québec. Kenmerkend hier zijn de talrijke kunstgalerijen.
Middagmaal in Baie St.-Paul.
Panoramische rit langs de machtige St.-Laurentstroom met onderweg stop in het casino-hotel van Pointe Au Pic, een gezellige haven.
In de late namiddag komen we aan te ST.-SIMEON voor het avondmaal en de overnachting in Auberge sur Mer 3* (St.-Siméon). Van hieruit is het zicht over de St.-Laurentstroom adembenemend.

8ste dag : ST.-SIMEON - ST.-FLAVIE

Prachtige zonsopgang voor wie goud in de mond heeft!
Na het ontbijt rijden we naar TADOUSSAC, aan de monding van de Saguenay. Deze stad was een belangrijk steunpunt voor de pelsjagers.
Vanuit de haven gelegen aan de St.-Cathérine-baai varen we met een mini-cruise op de St.-Laurent en gaan we op zoek naar walvissen. Met wat geluk kan je hier een dergelijke kolos zien spuiten en de machtige staartvin in het water zien ploffen. Middagmaal.
In de namiddag steken we per veerpont de wijde St.-Laurent, hier 25 km breed, over. We belanden in de GASPESIE en zodoende in de regionale hoofdplaats, RIVIERE-DU-LOUP. We komen voorbij het stadje Bic met voor zich een rij eilanden in de stroom. We rijden verder naar de regio van Rimouski en ontdekken pittoreske vissers- en jachthavens. Men leefde hier bijna volledig van visvangst en bosbouw.
Avondmaal en overnachting in ST.-FLAVIE, Motel Le Gaspésiana 4*.

9de dag : ST.-FLAVIE - PARC DE GASPÉSIE - SAINTE-ANNE-DES-MONTS

In St.-Flavie valt het unieke kunstwerk “Le Grand Rassemblement” van Marcel Gagnon op. Het zijn honderden beelden uit beton die precies uit het water komen.
We vertrekken naar MATANE, visserdorp gekend voor z’n gerookte zalm. In het zalmcentrum is er een uitkijkpost om de klim van de Atlantische zalm- en vispassage waar te nemen. Daarna rijden we naar het spectaculaire Gaspésie Nationaal Park ten zuiden van de stad Sainte-Anne-Des-Monts. Het park bevat de hoogste top van de Appalachen, de Mont Jacques-Cartier (1270 m boven de zeespiegel). We maken een wandeling langs de rivier Ste-Anne.
‘s Avonds naar SAINTE-ANNE-DES-MONTS voor avondmaal en overnachting in Motel à la Brunante 3*.

10de dag : SAINTE-ANNE-DES MONTS - PARC FORILLON / GASPÉ - PERCÉ

Na het ontbijt uitstap naar het prachtige Parc National FORILLON (240 km) op de uiterste oostpunt van het schiereiland. De natuur laat zich hier nog eens in haar totale ongereptheid zien. Hier komen we alles te weten over de unieke fauna en flora. Misschien zien we ook, vanop het land, de walvissen stoeien in de stroom. Picnic-lunch.
Terug in Gaspé houden we halt aan het monument en het granietkruis van Jacques Cartier, gedenktekens van z’n aanwezigheid. Hier zien we eveneens de enige houten kathedraal van Canada.
Nadien rijden we naar PERCÉ, met de beroemde “tunnelrots” en door erosie verteerde eilanden.
Avondmaal en overnachting in het hotel Auberge des Trois Soeurs 4* (Percé).

11de dag : PERCÉ - BAIE DES CHALEURS

In de voormiddag staat er nog een onvergetelijke excursie op het programma : we varen per boot uit, bekijken de beroemde rots vanaf het water en meren aan op het eiland BONAVENTURE, een ongerept natuurpark. We wandelen door het natuurgebied naar de kale rotsen aan de noordkant van het eiland.
Hier verdringen zich onder luid geschreeuw en kabaal duizenden vogels voor een minuscuul plekje onder de zon. Het zijn de mooie Jan-van-Genten, die zich onder een witte wolk van pluimpjes een plaatsje zoeken. We zien de sierlijke witgeelzwarte meeuwachtige vogels hun jongen voederen of strijd voeren om het ei te beschermen.
Een onvergetelijk en fotogeniek schouwspel.
Na het middagmaal in Percé rijden we verder langs de “BAIE-DES-CHALEURS” en zijn schilderachtige dorpen. Interessant bezoek aan de historische site van “Banc-de-Pêche de Paspébiac”, bestaande uit een 11-tal gebouwen die dienden als opslagplaats voor de grote visbedrijven uit de 18de en 19de eeuw. We komen hier meer te weten over de nauwe verwantschap tussen Gaspésie en de kabeljauwvangst.
Avondmaal en overnachting in Motel Interprovincial 3* (Pointe-à-la Croix) in de omgeving van Baie-des-Chaleurs.

12de dag : BAIE DES CHALEURS - QUEBEC

We rijden door de mooie vallei van de Matapédia en gaan zo naar Quebec. Maaltijd in de regio van Rimouski.
Onderweg bezoeken we de mooie uitgestrekte kruiden- en rozentuin van Métis, aangelegd rond de villa Redford. Via het houtsnijdersdorp Saint-Jean-Port-Joli komen we langs Rivière-du-Loup ‘s avonds aan in het stemmige QUEBEC, gelegen aan de St.-Laurent op het punt waar de rivier St.-Charles uitmondt. Het is de stad van Jacques Cartier, de Bretoense ontdekker van Canada. Hij overwinterde hier in 1535 in barre omstandigheden aan boord van zijn schip “La Grande Hermine”.
Avondmaal en overnachting in het hotel Ambassadeur & Suites 3* (Quebec).

13de dag : QUEBEC

In de voormiddag bezoek met een lokale gids binnen de wallen van het oude Quebec, de enige versterkte stad in Noord-Amerika. Per autocar ontdekken we het Parlement en de brede en lange lanen aan de rand van de Abrahamsvlakte. Bezoek aan het “Musée National des Beaux Arts du Quebec”. Verder bezoeken we de haven, la Ville Basse. Blikvanger is het uitgestrekte zwaar versterkte Château Frontenac. Het kasteel in Franse stijl, geïnspireerd op de Europese kastelen, werd gebouwd in opdracht van Canadian Pacific Railway en is genoemd naar de eerste gouverneur van Nouvelle France, de graaf Frontenac.
Hierachter schuilt het knusse en Europees uitziende “Vieux Quebec” met zijn stemmige straten vol kunstateliers. We wandelen door “la Ville Haute” om te eindigen bij de “Place d’Armes”.
Na het middagmaal, vrije tijd om de Rue St.-Jean en z’n omgeving te ontdekken of om laatste inkopen te doen.
Avondmaal in het “Oude Quebec” en overnachting in het hotel Ambassadeur & Suites 3* (Quebec).

14de dag : QUEBEC - MONTREAL - LONDEN

We nemen afscheid van Canada en rijden eerst naar de spectaculaire waterval van het park van Montmorency, de grootste van Oost-Canada en hoger dan de Niagara!
Daarna doorkruisen we een deel van “Ile d’Orléans”, een groot amandelvormig eiland midden in de machtige St.-Laurent. Hier bevinden zich tal van oude typische houten huizen met brede fel gekleurde daken die bestand zijn tegen zware sneeuwval. Het was eveneens de schuilplaats van de dichter Félix Leclerc.
Het middagmaal nemen we in een siroopboerderij.
Deze “cabanes à sucre” zijn talrijk en typische energierijke bereidingen voor deze streek worden er gestookt zoals bv. de siroop uit de ahorn. Animatie met muziek en dans.
We rijden naar de luchthaven van Montréal, waar we in de vooravond aankomen voor afreis naar Londen met een lijnvlucht van British Airways.

15de dag : LONDEN - BRUSSEL

Aankomst in Londen en doorverbinding naar Brussel waar we in de namiddag aankomen.

Aankomst in Londen en doorverbinding naar Brussel waar we in de namiddag aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3850 EUR
Singletoeslag : 850 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de British Airways-lijnvluchten in economy : Brussel - Londen (+/- 1u15) Londen - Toronto (+/- 7u45) / Montréal - Londen (+/- 6u35) Londen - Brussel (+/- 1u15)
- de huidige luchthaven-, brandstof- en veiligheidstaksen in Brussel / Londen / Toronto / Montréal : 338,59 EUR
- 13 nachten verblijf in de vermelde 3*/4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardig
- hoteltaksen en -diensten
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension van het avondmaal op de 1ste dag tot het middagmaal van de 14de dag (continentaal ontbijt)
- alle transfers en transport ter plaatse in een autocar met airco
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franstalige gids ter plaatse tijdens de volledige rondrit
- Frans- of Engelstalige stadsgidsen in Montréal en Quebec
- een Ictam-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.
- de Garantiefondspremie
- de BTW volgens de actuele aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- dranken en persoonlijke uitgaven
- bagagedragers
- de fooien : 150 CAD
- kosten ETA (zie “Formaliteiten”)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 440 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.
Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen van februari 2020 voor september 2020, een wisselkoers van 1 EUR = 1,55 CAD voor de prestaties in het land van bestemming en voor een groepsreis met een minimum van 17 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste
30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een gedigitaliseerd internationaal reispaspoort geldig tot na uw terugreis.
Voor het bekomen van een nieuw internationaal reispaspoort moet u tijdig uw aanvraag doen. Iedere Belgische reizende persoon moet voor Canada een elektronische reisautorisatie (ETA) op voorhand via het internet aanvragen.
Prijs : 7 CAD (volgens huidige informatie) te betalen met een betaalkaart.
De ETA is geldig tot het internationaal paspoort vervalt en maximum
5 jaar.
Alle gegevens en info nodig voor de aanvraag van de ETA worden
1 maand op voorhand naar de deelnemers gestuurd zodat alle deelnemers dat zelf kunnen aanvragen.
Wie dit niet zelf wil of kan doen, laat ons dit weten en dan zullen wij het nodige doen tegen 20 EUR per persoon.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198