.

CULTURELE GROEPSREIS

CHILI

Van Noord naar Zuid

Rondreis in kleine groep met ICTAM-reisleider en ervaren lokale gidsen

Gegarandeerde afreis v.a. 10 deelnemers !

  • Santiago, de stad van Pablo Neruda
  • De natuur in overdrive : woestijnen, vulkanen en nationale parken in het noorden
  • Natuurlijke rijkdommen en getuigenissen van oeroude aanwezigheid
  • De meren van het Lake District op de grens van Chili en Argentinië met boottocht op het Lago Todos los Santos
  • Het nationaal park Torres del Paine, een ongeschonden natuurparadijs
  • Volledige dag cruise naar de gletsjers van Balmaceda en Serrano

MOGELIJKHEID TOT VERLENGING : PAASEILAND

17 dagen
- Afreis : 10 november 2020
- Verlenging : van 25 november tot 1 december 2020 (detail van de verlenging hier)

.

Van de noordelijke woestijnen naar de zuidelijke gletsjers!
De schier eindeloze aaneenschakeling van natuurpracht maakt van deze reis een steeds zeldzamer wordende ervaring.

.

De reis in detail

versie 29/01/20 9:32

1ste dag, dinsdag 10 november : BRUSSEL - MADRID - SANTIAGO DE CHILE

Afspraak in Zaventem op het einde van de namiddag en vertrek met een Iberia-vlucht naar Madrid. Bij aankomst, doorverbinding met nachtvlucht van Lan Chile naar Santiago de Chile.

2de dag, woensdag 11 november : SANTIAGO DE CHILE (L,D)

‘s Morgens, aankomst te SANTIAGO DE CHILE, de Chileense hoofdstad, gesticht in 1541 door de conquistador Pedro de Valdivia.
We maken vandaag al uitgebreid kennis met deze stad en haar historisch stadscentrum met o.a. de Moneda, het voormalige Muntgebouw veranderd in presidentieel paleis, de oude wijk Plaza de Armas omzoomd door een bogengang en de kathedraal. Lunch in de buurt van de Centrale Markt. Vanaf Cerro Santa Lucia genieten we van een prachtig panorama over de stad en het Andesgebergte.
Tenslotte brengen we een bezoek aan La Chascona, het huis van de bekende Chileense dichter Pablo Neruda.
Avondmaal en overnachting in het hotel Fundador**** (Santiago de Chile) of gelijkwaardig.

3de dag, donderdag 12 november : SANTIAGO - ARICA - PUTRE (L,D)

Zeer vroege vlucht naar ARICA, de noordelijkst gelegen stad van het land. Deze havenstad aan de Stille Oceaan werd opgericht in de 16de eeuw om het vele zilver uit de mijnen van Potosi te verschepen. Arica werd pas in 1880 Chileens grondgebied en door z’n gematigd en aangenaam zeeklimaat is het een groene stad met palmbomen, uitzonderlijk voor het noorden van dit land! Hoewel Arica vandaag de dag vooral een kruispunt van handelsroutes en tevens een populaire badplaats is, zijn de belangrijkste monumenten bewaard gebleven : de San Marcos kathedraal en de “Casa de la Cultura”, ontworpen door Gustave Eiffel en Co. Middagmaal in een lokaal restaurant.
‘s Namiddags beginnen we onze klim naar het prachtige decor van het Andesgebergte : de vulkanen Parinacota en Pomerape en een steeds weer verschillend landschap naargelang de hoogte. Onderweg kunnen we ook de grote “candelabre”-cactussen bewonderen. Aankomst in PUTRE (op 3500 m hoogte), een nederzetting die door de Spanjaarden in de 16de eeuw gesticht werd als tussenstop op de route naar de zilvermijnen van Potosi.
Avondmaal en overnachting in het Hosteria Kukuli*** (Putre) of gelijkwaardig.

4de dag, vrijdag 13 november : PUTRE - LAUCA NATIONAAL PARK - ARICA (B,L,D)

Onze reisweg brengt ons vandaag langs het Aymara-dorpje Parinacota, dat tot Nationaal Monument geklasseerd is. Het kleine 17de-eeuwse kerkje is een mooi voorbeeld van de gemengde barokke stijl van deze streek. Verder naar het Nationaal Park van LAUCA, dat in de lijst van de Wereld Natuur Erfgoederen van UNESCO is opgenomen. Overdonderend zicht op het Lago Chungara, een van de hoogste meren ter wereld, en zijn buitengewone omgeving. Op 4500 m hoogte, bestaat rond deze prachtige smaragdgroene watervlakte een ongelooflijk biotoop van Andes-fauna : lama’s, vicuna’s, alpaca’s, pampastruisvogels, condors, wilde ganzen en roze flamingo’s... Picknick lunchbox voor onderweg. Terugkeer naar Arica. Avondmaal en overnachting in het hotel Diego de Almagro Arica**** (Arica) of gelijkwaardig.

5de dag, zaterdag 14 november : ARICA - IQUIQUE (B,L,D)

Vertrek per autocar naar IQUIQUE. Vroeger deel van Peru, kende deze stad haar grootste bloeiperiode tussen 1830 en 1920, dankzij de export van salpeter (sodiumnitraat). Onderweg bewonderen we de spectaculaire geogliefen (aardtekeningen) van Chiza en Tiliviche. Een van de meest indrukwekkende is ongetwijfeld de “Reus van Atacama”, een reusachtige uitbeelding van een indianenhoofdman van Tihuanacu, op de flank van de Sierra Unida. Deze geoglief is 90 m lang en is goed zichtbaar vanaf enkele honderden meters afstand van de heuvel. Vervolgens rijden we via het Pampa del Tamarugal natuurreservaat naar het spookstadje Humberstone waar vroeger salpeter ontgonnen werd. Middagmaal onderweg.
Avondmaal en overnachting in het hotel Diego de Almagro Iquique**** (Iquique) of gelijkwaardig.

6de dag, zondag 15 november : IQUIQUE - CALAMA - SAN PEDRO DE ATACAMA (B,L,D)

Vertrek naar San Pedro de Atacama. In het natuurreservaat van la Pampa de Tamarugal, zien we de verrassende Pintados-geogliefen : een mozaïek die bestaat uit ongeveer 400 figuren die hier in de 10de eeuw op de flanken van de bergen geëtst werden. We rijden verder tot aan de kleine stad CALAMA, die draait op de ontginning van een kopermijn zo’n 16 km verder. Vervolgens duiken we de oneindigheid in, en rijden dwars door de woestijn tot de oase SAN PEDRO DE ATACAMA (op 2436 m hoogte). Middagmaal onderweg. Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel Diego de Almagro San Pedro*** (San Pedro de Atacama).

7de dag, maandag 16 november : SAN PEDRO DE ATACAMA : SALAR DE ATACAMA, TOCONAO, VALLE DE LA LUNA (B,L,D)

Het kleine dorpje San Pedro de Atacama is een belangrijk centrum van de “atacameña”-cultuur. Rustige, onverharde straatjes liggen rond het gezellige centrale plein met haar verrassende 17de-eeuwse witte adobe-kerk en het archeologisch Padre Le Paige Museum. Gustavo Le Paige was een Belgische missionaris en archeoloog die dit museum in de jaren 50 van de vorige eeuw heeft opgericht. De prachtige collectie geeft een beeld van de geschiedenis van deze regio sedert de “atacameños” zich hier vestigden, ongeveer 11.000 jaren geleden. Het museum is momenteel gesloten voor renovatie maar een ontdekkingstocht morgen naar de archeologische site van Aldea de Tulor, gebouwd op één lijn met de vulkaan-god Licancabar, leert ons veel over deze eeuwenoude beschaving. Via het mooie dorpje TOCONAO dat is opgetrokken in mooie witte vulkaansteen, rijden we naar de SALAR DE ATACAMA. Deze verblindende combinatie van water en zout wordt enkel gekleurd door de elegante silhouetten van de roze flamingo’s. Op het einde van de namiddag maken we een wandeling in de woestijn om er de vele eigenaardige variaties mineralen van de Cordillera de la Sal en de Vallei des Doods te bewonderen. Daarna wacht ons nog de spookachtige VALLE DE LA LUNA of Maanvallei. Bij het veranderende licht van de avondschemering krijgen we hier een prachtig kleurenspel te zien.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel Diego de Almagro San Pedro*** (San Pedro de Atacama).

8ste dag, dinsdag 17 november : SAN PEDRO DE ATACAMA : GEYSERS DEL TATIO, TERMAS DE PURITAMA (B,L,D)

Vandaag vertrekt wie wil reeds voor zonsopgang naar de belangrijke TATIO GEISERS, (op 4320 m hoogte). Vroeg in de ochtend, wanneer het verschil tussen de temperatuur van de bevroren grond en het opborrelende warme water het hoogste is, zijn de uit de geisers spuitende waterkolommen en stoomwolken het spectaculairst! De kokende uitbarstingen die vol afzetting zitten, hebben in al die jaren een schitterend gevlamd reliëflandschap op de rotsen gecreëerd. Lunch in een lokaal restaurant. Verder op de dag hebben we bij de TERMAS DE PURITAMA de mogelijkheid om te baden in de natuurlijke thermale bronnen met water van 30°C.
Terugkeer via de archeologische site van Aldea de Tulor.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel Diego de Almagro San Pedro*** (San Pedro de Atacama).

9de dag, woensdag 18 november : SAN PEDRO DE ATACAMA - CALAMA - SANTIAGO DE CHILE - PUERTO MONTT - PUERTO VARAS (B,D)

’s Morgens transfer naar de luchthaven van Calama voor de vlucht (via Santiago de Chile) naar PUERTO MONTT, de hoofdplaats van het Lake District, gesticht in 1853 door Duitse kolonisten op de woonplaats van een gemeenschap van Mapuches. Na landing rijden we verder langs de weg naar PUERTO VARAS, ook bekend onder de naam van Ciudad de Las Rosas (de stad der Rozen), gelegen op de oevers van het Llanquihue meer, een van de grootste meren van Chili.
Avondmaal en overnachting in het hotel Solace**** (Puerto Varas) of gelijkwaardig.

10de dag, donderdag 19 november : PUERTO VARAS (B,L,D)

Vertrek langs de zuidelijke oevers van het Llanquihue meer, waarvan de kristalheldere wateren de volmaakte kegel van de Osorno weerspiegelen. Halte aan de Saltos de Petrohue, een opeenvolging van stroomversnellingen en watervallen uitgesneden in het gebergte door de afkoelende lava van de vulkanen. Aangekomen in PETROHUE gaan we aan boord voor een boottocht over het Lago Todos los Santos, een van de allermooiste meren van de streek. Onderweg verbluffende zichten op de vulkanen Osorno en Puntiagudo. Aankomst in PEULLA in het hartje van het Nationaal Park Vicente Pérez Rosales.
Terugkeer in de namiddag en transfer naar Puerto Varas voor avondmaal en overnachting in het hotel Solace**** (Puerto Varas).

11de dag, vrijdag 20 november : PUERTO VARAS : uitstap naar CHILOE (B,L,D)

Transfer naar Pargua waar we aan boord gaan van de ferry voor een overtocht van 30 minuten naar Chacao op het eiland CHILOE. Vandaar begint onze ontdekking van dit grootste eiland van een archipel van 40 eilanden, en gekenmerkt door een rijke traditie. We maken een aangename tocht langs de typische huizen gebouwd op palen en de mooie houten kerken uit de 18de eeuw die beschermd zijn door UNESCO. Ook de lokale gastronomie en de mooie ongerepte natuur kunnen niet anders dan u bekoren.
Lunch onderweg waarbij we proeven van het typische streekgerecht Curanto.
We bezoeken de hoofdstad Castro en het pittoreske havenstadje Dalcahue, genaamd naar de dalca’s, een soort van prauwen die hier werden gebouwd door de oorspronkelijke bewoners.
’s Avonds keren we terug naar Puerto Varas voor avondmaal en overnachting in het hotel Solace**** (Puerto Varas).

12de dag, zaterdag 21 november : PUERTO VARAS - PUERTO MONTT - PUNTA ARENAS - PUERTO NATALES (B,L,D)

Transfer naar de luchthaven van Puerto Montt voor de vlucht naar PUNTA ARENAS. Punta Arenas is de hoofdstad van Magallanes, de zuidelijkste provincie van Chili. De stad ligt in het midden van de zee-engte van Magellan. Het is in 1520 dat de Portugese zeevaarder Fernao de Magelhaes ten noorden van Vuurland deze doorgang ontdekte tussen de Atlantische en de Stille Oceaan, waardoor de beruchte Kaap Hoorn kon vermeden worden.
Van hier rijden we dwars door de pampa naar PUERTO NATALES. Aankomst in Puerto Natales, gelegen langs de Ultima Esperanza fjord, een rustig havenstadje met restaurants gespecialiseerd in zalm en zeevruchten zoals de lekkere “Centolla”-krab.
Avondmaal en overnachting in het hotel Costaustralis**** (Puerto Natales) of gelijkwaardig.

13de dag, zondag 22 november : PUERTO NATALES : TORRES DEL PAINE (B,L,D)

Daguitstap naar het TORRES DEL PAINE Nationaal Park bekend om zijn ruige, wilde schoonheid. De weg ernaartoe alleen al is de moeite waard. Het park zelf werd door de Unesco geklasseerd als “Biosfeerreservaat”. Ontdekking van de talrijke meren en watervallen en van het indrukwekkende massief van Paine met de indrukwekkende “hoorns” (cuernos) en “torens” (torres), die hun kolossale granietmassa’s naar de hemel richten. Ook een bezoek aan de beroemde Milodon Grot ontbreekt niet op ons programma.
Het park herbergt ook een unieke fauna : guanacos, pumas, nandus, zorros (kleine grijze vossen), enz. Hoog in de hemel zweeft de condor in grote kringen. Lunch in een lokaal restaurant.
We maken een prachtige wandeling door de adembenemende landschappen tussen het Nordenskjöldmeer en de bergen van Torres del Paine en Cuernos del Paine.
Avondmaal en overnachting in het hotel Costaustralis**** (Puerto Natales) of gelijkwaardig.

14de dag, maandag 23 november : PUERTO NATALES - cruise (B,L,D)

Vandaag vertrekken we voor een prachtige cruisetocht van een volledige dag met haltes onderweg. We varen eerst door het impressionante Ultima Esperanza Fjord waar we zeker moeten uitkijken naar de kolonies aalscholvers en zeeleeuwen die hier vertoeven. Met wat geluk zien we ook de mythische condors. In het Bernardo O’Higgins Nationaal Park worden we getrakteerd op schitterende zichten op de gletsjers van Balmaceda en Serrano met hun massieve ijsblokken die richting de oceaan stromen.
Tijdens deze uitstap lunchen we in een typische traditionele estancia van het Chileense Patagonië.
Avondmaal en overnachting in het hotel Costaustralis**** (Puerto Natales) of gelijkwaardig.

15de dag, dinsdag 24 november : PUERTO NATALES - PUNTA ARENAS - SANTIAGO DE CHILE (B)

’s Ochtends transfer naar PUNTA ARENAS voor de binnenlandse vlucht naar SANTIAGO DE CHILE. Vrij avondmaal en overnachting in het hotel Fundador**** (Santiago de Chile) of gelijkwaardig.

16de dag, woensdag 25 november : SANTIAGO DE CHILE - MADRID (B)

Vrije tijd voor een individueel bezoek. Op het einde van de namiddag, transfer naar de luchthaven en vertrek naar Madrid met een LAN CHILE nachtvlucht

17de dag, donderdag 26 november : MADRID - BRUSSEL

Aankomst in Madrid en aansluitende vlucht naar Brussel met IBERIA. Aankomst in de vooravond. Einde van een onvergetelijke reis!

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 6150 EUR
Singletoeslag : 1040 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Lan Chile en Iberia lijnvluchten in economy : Brussel - Madrid (+/- 2u30) / Madrid - Santiago de Chili (+/- 13u45) en Santiago de Chile - Madrid (+/- 13u) / Madrid - Brussel (+/- 2u30)
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen bij Lan Chile en Iberia : 113,79 EUR
- de binnenlandse vluchten met Lan Chile in Chili, inclusief taxen : Santiago-Arica, Calama-Puerto Montt, Puerto Montt-Punta Arenas en Punta Arenas-Santiago
- 14 overnachtingen in de vermelde 3 en 4*-hotels (lokale normen) of gelijkwaardige
- alle kamers met bad/douche, en WC
- de maaltijden zoals vermeld (B=ontbijt, L=middagmaal, D=avondmaal)
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de diensten van Franssprekende lokale gidsen
- de diensten van Engelssprekende gidsen tijdens de boottocht op dag 10 en de cruise op dag 14
- een ICTAM-reisbegeleider van Brussel tot Brussel, die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de niet vermelde maaltijden
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- eventuele facultatieve activiteiten
- de lokale fooien : +/- 100 USD

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 660 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.
- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en grond-diensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van januari 2020 voor november 2020, een wisselkoers van 1 EUR = 1,15 USD en op basis van een groepsreis met minimum 10 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een internationaal reispas geldig tot 6 maand na uw terugreis.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag, want wij hebben ook een kopie van uw internationaal reispaspoort nodig.
Geen visumplicht voor Belgen voor Chili.

GEZONDHEID
Geen inentingen vereist.

OPGELET
Boottochten zijn altijd onderhevig aan weersomstandigheden en kunnen geschrapt worden indien de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Ook onvoorziene vluchtwijzigingen kunnen ons noodzaken het programma aan te passen.

HOOGTES
Tijdens het noordelijke deel van deze reis komen we regelmatig op grote hoogtes.
Raadpleeg uw geneesheer in geval van twijfel en vertrek uitgerust en in goede conditie.
Enkele cijfers : Putre : 3500 m, Lauca Nationaal Park : 4500 m, Calama : 2260 m, San Pedro de Atacama : 2407 m, Tatio Geisers : 4320 m.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198