.

CULTURELE GROEPSREIS

COLOMBIA

  • Uitgekiende reisweg!
  • Volpension

15 dagen - Afreis : 27 februari 2020

Gegarandeerde afreis v.a. 10 deelnemers !

Colombia, een tropisch land dat u zal betoveren met zijn diversiteit. Gelegen tussen twee oceanen, verbindt het de landengte van Panama met de Cordillera van de Andes en met het Amazonegebied. Het is het enige land in Zuid-Amerika dat een kustlijn van 1300 km heeft aan de Stille Oceaan en een kustlijn van 1600 km aan de Caraïbische Zee. Op het Colombiaans grondgebied vertakt het Andesgebergte zich in 3 bergketens, met bergtoppen van meer dan 5000 m hoogte, die zo 3 natuurlijke regio’s afbakenen : de streek van de Andes, de Caraïbische kuststreek en het Orinoco- en Amazonegebied. Zeer diverse landschappen, een mysterieuze en avontuurlijke geschiedenis, een multiculturele bevolking en boeiende culturen. Niet enkel koffie en zuivere smaragden, maar ook de legende van El Dorado en de magische wereld van “Macondo” van Gabriel Garcia Marquez zijn afkomstig uit Colombia.

.


De reis in detail

versie 15/05/19 9:23

1ste dag : BRUSSEL - MADRID - BOGOTA

‘s Morgens samenkomst in de luchthaven van Zaventem. Vertrek met een lijnvlucht van Iberia naar Madrid. Doorverbinding met Avianca naar Bogota, waar aankomst in de late namiddag. In deze metropool, gelegen op 2600 m boven de zeespiegel op een uitgestrekt hoogplateau, wonen 8 miljoen inwoners afkomstig van alle regio’s van Colombia. Een stad even multicultureel als het land zelf!
Ontvangst en transfer naar hotel BH Bicentenario*** (Bogota) voor overnachting. Vrij avondmaal.

2de dag : BOGOTA (B/L/D)

Na het ontbijt bezoeken we hoofdstad Bogota.
Vanaf Monserrate hebben we een schitterend uitkijkpunt over de stad en de vallei, op 3200 m hoogte, bereikbaar met kabelbaan of treintje. Al van in 1650 werd op de top van deze heuvel een gebedsplaats gebouwd ter ere van Santa Maria de la Cruz de Monserrate. Nog steeds komen duizenden pelgrims te voet naar de heuveltop om er de “Gevallen Christus” te vereren in de kerk.
Daarna bezoeken we het Nationaal Museum, dat een ware samenvatting is van de geschiedenis van Colombia. We vinden er zowel precolumbiaanse, koloniale, moderne en hedendaagse kunstwerken, met o.a. een zaal die volledig in het teken van Botero staat. Toch loont ons bezoek aan het Museo Botero zelf ook de moeite. Middagmaal in een typisch restaurant.
’s Namiddags nemen we de nodige tijd voor het beroemde Goud Museum met de grootste verzameling precolumbiaans goudwerk in de wereld. Tijdens een stadswandeling ontdekken we daarna de koloniale wijk van “La Candelaria”, de oudste wijk van de hoofdstad. In het historisch centrum vormt het Bolivarplein het hart van de stad. Het plein wordt omringd door bouwwerken die elk de verschillende periodes en stijlen naar voor brengen : de kathedraal, de kapel “del Sagrario”, El Palacio Cardenalicio en het Capitool, met daarachter het Casa de Narino, het presidentieel gebouw. In het oostelijke deel vinden we de meeste representatieve koloniale gebouwen met hun oude balkonnetjes.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in hotel BH Bicentenario***.

3de dag : BOGOTA - VILLA DE LEYVA (B/L/D)

Op een uur rijden van Bogota via de vruchtbare landbouwgronden bereiken we de zoutmijnen met de schitterende zoutkathedraal van Zipaquira. In de tunnels en galerijen van de zoutmijn werden ruimtes uitgehouwen waar we beeldhouwwerken vinden van zowel mijnwerkers als beeldhouwers, waaronder de Pieta die opvalt omwille van haar inheemse trekken, ter ere van de Muisca die de eersten waren om de vruchten van de zoutwinning te plukken.
Na het middagmaal in een lokaal restaurant, zetten we onze reis verder naar Villa de Leyva, ten noorden van Bogota in het departement Boyaca. Het is een magisch stadje verankerd in haar koloniaal tijdperk, en gelegen te midden van zeer uiteenlopende landschappen. Langs de ene kant is er de woestijn van La Candelaria, vol archeologische en paleontologische vindplaatsen. Langs de andere kant is er de lagune van Iguaque, één van de heilige plaatsen van de Muisca, en een beschermd gebied voor fauna en flora. Het centrale plein van Villa de Leyva is één van de grootste van het land.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in hotel Posada de San Antonio**** (Villa de Leyva).

4de dag : VILLA DE LEYVA - BOGOTA (B/L/D)

Villa de Leyva is als één der oudste koloniale sites niet zonder reden geklasseerd tot nationaal historisch patrimonium. Gelegen in een vruchtbare vallei, contrasteren de landschappen errond sterk met de groene savanne van Bogota. De Plaza Mayor is het hart van de stad en heeft, met haar ambitieuze afmetingen die volledig buiten proportie staan ten opzichte van de rest van het stadje, zelfs de stoutmoedigheid een andere naam te dragen dan die van Simon Bolivar, een uitzondering in Colombia!
We beginnen ons bezoek aan de stad met de Plaza Mayor met de kathedraal en het huis van Juan del Castellanos, Spaans dichter, kroniekschrijver en priester. Daarna lopen we verder via de Plazoleta del Carmen, het Antonio Ricaurte Park en de Plazoleta Antonio Narino.
Daarna vertrekken we naar Raquira waar we het prachtige Monasterio de la Candelaria, het eerste klooster van de Augustijner Heremieten in Amerika bezoeken. Opgericht in 1604 door pater Augustino Mateo Delgado aan de oever van de Gacheneca, wou het vooral de heremieten groeperen die tot dan verspreid leefden in de grotten in de omgeving. Vandaag de dag is het klooster vooral bestemd voor het noviciaat van de Paters Augustijnen en voor geestelijke bezinning. Op het gelijkvloers vinden we het Museum van Antiquiteiten. In het klooster hangen mooie schilderijen van Vasquez Ceballos. De kerk getuigt van eenzelfde elegantie als het stadje zelf. Het schilderij dat het koor van de kerk siert, is een voorstelling van de Maagd van La Candelaria en werd geschilderd op een groot stuk cederstam tijdens de oprichting van het klooster.
Na dit bezoek ontdekken we in Raquira de artisanale markt van aardewerk, geweven doeken, manden, kledij, hangmatten, zilverwerk, etc. Vrije tijd voor enkele aankopen. Middagmaal in een typisch restaurant.
In de loop van de namiddag terugkeer naar Bogota.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in hotel BH Bicentenario*** (Bogota).

5de dag : BOGOTA - POPAYAN (B/L/D)

In de voormiddag, transfer naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht met Avianca naar Popayan, ook Witte Stad genaamd, wegens de kleur van de muren van haar huizen. Deze koloniale stad is rustig gelegen aan de voet van de Puracé vulkaan en doorstond vreedzaam de hervormingsprotesten. Ontvangst en transfer naar ons hotel Camino Real***, voor incheck. Na het middagmaal in het hotel beginnen we ons bezoek.
Popayan is dé religieuze stad bij uitstek van Colombia en terzelfder tijd een van de oudste steden van het land, gesticht door Sebastian de Belalcazar. We maken een wandeling in deze stad vol koloniale architectuur en haar vele kerken die getuigen van de religieuze ijver van haar inwoners. Via de geplaveide straatjes begeven we ons naar de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de San Francisco- en San Josékerken, en de kathedraal en kerk van Santo Domingo. Het Parque Caldas is het groene centrum van deze stad vol bomen.
Avondmaal en overnachting in hotel Camino Real*** (Popayan).

6de dag : POPAYAN - SILVIA - SAN AGUSTIN (B/L/D)

Na het ontbijt vertrek naar Silvia, de stad van de inheemse Guambiano. Zowel de mannen als de vrouwen dragen een gedrapeerde mauve of diepblauwe rok afgeboord met rood, en een brede sjaal met gekleurde banen die via een opening over het hoofd wordt getrokken. Velen dragen daarbij een kleine zwarte hoed. De Guambiano wonen rond Silvia in leefgemeenschappen die vasthouden aan de oude tradities. Elke dinsdag stromen ze hier toe om op de markt hun oogst te verkopen. Een kleurrijke belevenis!
Na het middagmaal zetten we onze reis verder naar San Agustin. Het is een lange rit, zodat we ruimschoots de tijd hebben om de landschappen te bewonderen. San Agustin is gelegen op de uitlopers van het Colombiaans Massief, de belangrijkste bergketen van het land en door Unesco als Biosfeerreservaat geklasseerd in 1995. Het eigenaardige landschap is het resultaat van het feit dat de streek, nog voor de vorming van de Andes, eigenlijk gedurende miljoenen jaren de bodem van de zee is geweest.
‘s Avonds aankomst te San Agustin, een klein dorpje vlakbij de bron van de Magdalena rivier, even bekend om zijn archeologische sites als om zijn landschappen. Er heerst een gematigd klimaat in deze regio met gemiddelde temperaturen van 18°C. San Agustin is zonder twijfel één van de meest mysterieuze historische plaatsen van Colombia. De streek staat vol met eigenaardige beelden, sporen van beschavingen daterend van voor de Inca’s en die op mysterieuze wijze verdwenen. De belangrijkste overblijfselen zijn gevonden in een straal van 500 km rond San Agustin en San Jose de Isnos.
Avondmaal en overnachting in hotel Terrazas de San Agustin*** (San Agustin).

7de dag : SAN AGUSTIN (B/L/D)

Vandaag bezoeken we het Archeologisch Park van San Agustin voor een eerste kennismaking: de 4 mesitas (vlakke stukken) waarop we monumentale funeraria aantreffen, stenen beelden, graven en artificiële heuvels; het Beeldenbos met 39 beelden die helemaal in de plaatselijke begroeiing ingebed zitten; en het Archeologisch Museum.
Middagmaal in een lokaal restaurant.
In de namiddag rest wat vrije tijd voor welkome rust in deze indrukwekkende omgeving.
Avondmaal en overnachting in hotel Terrazas de San Agustin***.

8ste dag : SAN AGUSTIN - uitstap Isnos (B/L/D)

We vertrekken naar het dorpje Isnos en de vernauwing van de Magdalena rivier met de Archeologische Parken van El Alto de los Idolos (de Heuvel met de Afgoden) en El Alto de las Piedras (de Heuvel met de Stenen), dit alles in het indrukwekkend kader van het Colombiaans Massief met indrukwekkende watervallen zoals die van Salto del Mortino (180 m). Deze twee archeologische parken die te midden van een weelderige begroeiing liggen, zijn na San Agustin, de tweede belangrijkste archeologische site van deze regio, met sporen van een religieus en ritueel centrum.
Middagmaal gecombineerd met bezoek aan een koffieboerderij. In een land als Colombia, wereldproducent van de zachtste koffies, is de sociale impact van deze drank groot. Een kopje van dit brouwsel is hier de ideale manier om de dag te beginnen : of het nu op straat, in een café, thuis, op een balkon, voor de computer, in de tuin, samen met vrienden of tijdens een pauze aan het bureau is. “Een goede koffie” is als een wijn: het proeven is een reis voor alle zintuigen. Geleid bezoek aan de boerderij.
Terugkeer naar San Agustin. Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in hotel Terrazas de San Agustin***.

9de dag : SAN AGUSTIN - TIERRADENTRO (B/L/D)

We verlaten San Agustin richting Altamira voor een rit door de bergen naar Tierradentro, te midden het Colombiaans Massief in de langgerekte Andes bergketen, en gelegen bij het gehucht van San Andres de Pisimbala. Als de gelegenheid dit toelaat, bezoeken we onderweg in Altamira een familiale bakkerij van de typische achira’s.
Middagmaal onderweg in een lokaal restaurant in La Plata.
Na aankomst, avondmaal en overnachting in hotel El Refugio*** (Tierradentro), eenvoudig maar correct.

10de dag : TIERRADENTRO (B/L/D)

Vandaag bezoeken we het Archeologisch Park van Tierradentro, geklasseerd als Werelderfgoed van de Mensheid door UNESCO, met wonderbaarlijke ondergrondse constructies, of “hypogea”, op de sites van Alto de Segovia, Alto del Duende en Alto de San Andres. De Spanjaarden gaven de streek de naam “Tierradentro” omwille van haar ligging aan verschillende knooppunten van bergen en diepe canyons, die de indruk geven volledig omsloten te zijn door bergen, zonder enige toegang.
Sommige hypogea zijn tot 9 m diep en ze bestaan uit een schacht met een ingenieus wenteltrapsysteem dat toegang geeft tot de grafkamers. De muren, pilaren en plafonds van deze grafkamers zijn vaak versierd met tekeningen van geometrische, antropomorfe en zoömorfe vormen, met gebruik van rode en zwarte kleurstoffen op een witte kleilaag.
We bezoeken ook het archeologisch museum en het antropologisch museum.
In de namiddag vrije tijd voor rust of vrije exploratie.
Middagmaal, avondmaal en overnachting in hotel El Refugio***.

11de dag : TIERRADENTRO - NEIVA - BOGOTA - CARTAGENA (B/L)

We vertrekken op tijd voor onze rit naar Neiva. Na ons middagmaal en afhankelijk van de tijd die ons rest bezoeken we de Tatacoa woestijn, met haar bijzondere geërodeerde landschappen.
’s Avonds nemen we de binnenlandse vlucht van Avianca naar Cartagena (via Bogota).
Cartagena staat sedert 1984 bijgeschreven op de Lijst van Werelderfgoed van UNESCO en ze slaagt er op wonderbaarlijke manier in de charmes van haar koloniale, republikeinse en moderne architectuur te verenigen met een aantrekkelijk en intens nachtleven, haar internationaal bekende culturele festivals, weelderige landschappen en paradijselijke stranden. Kortom, de parel van de Colombiaanse Caraïben. Late aankomst. Ontvangst door onze lokale gids. Transfer en incheck in het hotel Don Pedro de Heredia*** in het historisch stadscentrum van Cartagena.

12de dag : CARTAGENA (B/L/D)

Vrije ochtend. Na het middagmaal in een lokaal restaurant beginnen we ons bezoek aan de stad in de residentiële en moderne wijk Bocagrande. Daarna gaat het naar de oude stad die met haar smalle straatjes overkoepeld door vooruitstekende balkonnetjes haar charme uit het koloniaal tijdperk bewaart. Het Fort van San Felipe is het belangrijkste militaire bouwwerk van het Spaanse Amerika : de originele constructie gaat terug tot 1536, en het werd later telkens vergroot afhankelijk van de noodzaak, tot in 1657. De originele naam van het fort was Kasteel van de H. Lazarus (Castillo de San Lazaro). Het was een waar verdedigingsbastion met zowel uitzicht op de baai als op de stad zelf, waardoor de vele invasiepogingen onmogelijk bleken. Daarna gaat het verder naar het Convento de la Popa en maken we een wandeling langs de vele pleintjes en straatjes die van Cartagena één der mooiste koloniale steden van het Zuid-Amerikaanse continent maken.
Avondmaal in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel Don Pedro de Heredia***.

13de dag : CARTAGENA (B/L/D)

Vrije voormiddag in deze stad met eindeloze mogelijkheden om de vrije tijd in te vullen. Na het middagmaal, bezoeken we nog de oudste kerk, Iglesia de San Pedro Claver, gebouwd in het koloniaal tijdperk uit bakstenen en rotsen uit de zee, alsook de mooie kathedraal. Ook een wandeling op de muren van de stad ontbreekt niet op ons programma.
’s Avonds maken we een aangename tocht per koets voor ons avondmaal in een typisch restaurant.
Overnachting in het hotel Don Pedro de Heredia***.

14de dag : CARTAGENA (B) - BOGOTA - MADRID

Transfer in de loop van de dag naar de luchthaven van Cartagena voor de vlucht met Avianca naar Bogota. Doorverbinding met een trans-Atlantische nachtvlucht van dezelfde maatschappij naar Madrid.

15de dag : MADRID - BRUSSEL

Aankomst te Madrid in het begin van de namiddag. Aansluiting met een lijnvlucht van Iberia naar Brussel. Einde van een prachtige reis!


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3995 EUR
Singletoeslag : 455 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Iberia-lijnvluchten Brussel - Madrid - Brussel, in economy
- de Avianca-lijnvluchten Madrid - Bogota (+/- 13 uur) / Bogota - Popayan / Neiva - Bogota - Cartagena / Cartagena - Bogota - Madrid (+/- 13 uur), in economy
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen: 125,85 EUR
- 13 nachten verblijf in de vermelde 3/4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- volpension vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het ontbijt op dag 14, behalve het avondmaal op dag 11 (zie vermeldingen B=ontbijt, L=middagmaal, D=avondmaal)
- alle transfers en transport ter plaatse per privé autocar
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- Franssprekende lokale gidsen
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoet

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de niet inbegrepen maaltijden (2 avondmalen en 1 middagmaal)
- de fooien : 110 USD

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en
ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 440 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en gronddiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van mei 2019 voor februari 2020, een wisselkoers van 1 EUR = 1,15 USD en op basis van een groepsreis met minimum 10 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Geen visum nodig.
Een reispas geldig tijdens de duur van de reis, maar wij raden toch een geldigheid tot minstens 6 maanden na uw terugreis aan.
Opgelet: zorg dat u tijdig uw nieuw reispaspoort aanvraagt indien nodig, want een zestal weken voor afreis hebben wij een kopie nodig van de pagina met de gegevens van uw reispaspoort.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Aangeraden : inentingen tegen gele koorts, hepatitis A, tetanus ; preventieve maatregelen tegen malaria.
Raadpleeg eventueel ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110), www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198