.

CULTURELE GROEPSREIS

GUATEMALA en HONDURAS
Bij de mooiste landen ter wereld!

Met Allerheiligen !

Prachtige landschappen, indrukwekkende monumenten van de Mayabeschaving, mooie getuigenissen uit de koloniale periode, de vriendelijke afstammelingen van de Maya’s en authentiek ambachtswerk.

  • Rustig tempo
  • Uitstekende hotels
  • Speciale aandacht voor de beleving van Allerheiligen en de dodencultus

14 dagen - Afreis : 29 oktober 2020

.

.


De reis in detail

versie 14/01/20 12:10

1ste dag, donderdag 29 oktober : BRUSSEL - MADRID - GUATEMALA CITY

‘s Morgens vroeg samenkomst in de luchthaven van Zaventem en afreis met een Iberia-lijnvlucht, bestemming Madrid. Aansluitende Iberia-lijnvlucht naar Guatemala, een van de mooiste en meest kleurrijke landen ter wereld. ‘s Avonds landen we in GUATEMALA CITY, de hoofdstad van het land en met haar meer dan drie miljoen inwoners de grootste stad van Midden-Amerika. Onthaal en transfer naar Hotel Barcelo Guatemala***** (Guatemala City).

2de dag, vrijdag 30 oktober : GUATEMALA CITY - QUETZALTENANGO

Na het ontbijt rijden we langs de mooie valleien van de Sierra Madre naar QUETZALTENANGO. Onderweg komen we langs de site van IXIMCHE, waar we de ruïnes bezoeken van de versterkte hoofdstad van de krijgszuchtige Cakchiqueles. Pedro de Alvarado stichtte er in 1524 de eerste hoofdstad van Guatemala, maar moest al enkele maanden later vluchten voor deze oorlogszuchtige Maya’s. Naast het kaatsbalplein en het paleis kunnen we een nog tamelijk goed bewaarde tempel met sporen van muurschilderingen bewonderen. Verder op onze weg, in SAN ANDRES XECUL, gelegen tussen de heuvels, staat een van de mooist geverfde kerkjes van het land. Het is knalgeel en versierd met kleurrijke engelen.
Verderzetting van onze reis naar QUETZALTENANGO, Xela voor de Maya-inwoners die de Quiche-indianen zijn. In 1524 slaagde Pedro de Alvarado er hier in Guatemala te veroveren door de grote Mayaleider Tecun Uman in de strijd te doden. De stad dankt haar welvaart aan haar ligging op het kruispunt van de wegen van de Stille Oceaan, Guatemala en Mexico. Het Parque Centroamerica, waar men de belangrijkste gebouwen aantreft, omringd door bomen, vormt het hart van de stad.
Avondmaal en overnachting in Pension Bonifaz*** (Quetzaltenango), dat al decennia lang het trefpunt is van de begoede burgerij van de stad.

3de dag, zaterdag 31 oktober : QUETZALTENANGO - CHICHICASTENANGO

Vandaag brengt onze mooie reisweg ons naar het pittoreske dorpje ALMOLONGA, gelegen in een smalle vallei op 2250 m hoogte, en tot buiten de grenzen bekend voor zijn prachtige bloemen- en fruitmarkt. Iets verder ligt het mooie stadje ZUNIL, genaamd naar de uitgedoofde vulkaan waarop het ligt. We maken hier een wandeling via het kerkje met zijn rijkversierde gevel, de bekende Maximón en het typische kerkhof.
Daarna zetten we onze reis verder naar CHICHICASTENANGO, bolwerk van indiaanse cultuur en tradities. Het sociale leven van de Maxeno’s, indianen van Chichi en de zestig omliggende cantones, heeft er complexe tradities geërfd uit de Mayatijd, met de afstammelingen van de Maya-adel als dragers.
Avondmaal en overnachting in Hotel Santo Tomas**** (Chichicastenango).

4de dag, zondag 1 november :CHICHICASTENANGO - ATITLAN

Vandaag maken we van dichtbij de processie en andere activiteiten rond Allerheiligen mee in Chichicastenango. In de Santo Tomaskerk, die we als bezoeker enkel via de zuidingang mogen betreden (de hoofdingang is gereserveerd voor de ‘cofrades’) zijn we getuige van het syncretisme tussen de Mayarituelen en het katholicisme. Zonder twijfel een hoogtepunt op deze reis!
In de namiddag rijden we naar het Atitlánmeer, dat gevormd wordt door een oude krater. Mooie rit naar beneden, doorheen pijnboomwouden met prachtige vergezichten op het Atitlánmeer.
Avondmaal en overnachting in hotel Atitlán**** (Atitlan), dat voor elke Ictam-bezoeker een onvergetelijke ervaring is dankzij de kleurrijke exotische tuinen met uitzicht op één van de mooiste panorama’s ter wereld: een wijds meer waarin de symmetrische kegels van de omringende vulkanen zich weerspiegelen.

5de dag, maandag 2 november : ATITLAN

Boottocht op het meer dat we vanuit hotel Atitlán oversteken naar het indiaanse dorp SANTIAGO, één van de twaalf dorpen die genaamd werden naar de plaatselijke patroonheilige. Elk dorp heeft zijn eigen kledij, kleuren, gewoontes en tradities. De blouses van de vrouwen, de “huipiles”, zijn prachtig geweven en verschillen van parochie tot parochie. Patronen en kleuren werden sinds de Mayatijd van moeder op dochter doorgegeven. We varen ook naar SAN ANTONIO PALOPO met zijn mooie 16de-eeuwse kerkje. Op de steile hellingen naast het dorp hebben de dorpelingen terrassen aangelegd voor het verbouwen van ajuinen en kruiden. Na een late lunch in ons hotel rest wat vrije tijd om uitgebreid te genieten van al het moois dat ons hier omringt.
Wie dat wil, kan nog een wandeling in Panajachel maken.
Avondmaal en overnachting in hotel Atitlán**** (Atitlan).

6de dag, dinsdag 3 november : ATITLAN - ANTIGUA

Rustige ochtend op deze magische plek, waarna we onze reisweg verder zetten doorheen het mooie landschap. We rijden naar het aangename, rustige ANTIGUA, een van de oudste en mooiste steden van Latijns-Amerika.
Bij aankomst in Antigua maken we meteen kennis met de koloniale stijl van de binnenstad van deze vroegere hoofdstad, waar ondanks de zware aardbevingen van 1717 en 1773 heel wat kloosters en kerken van “La Antigua Guatemala” overeind bleven.
Avondmaal en overnachting in hotel Casa Santa Domingo**** (Antigua).

7de dag, woensdag 4 november : ANTIGUA

Bezoek aan het schitterende ANTIGUA en omgeving. Deze wereldberoemde museumstad zit boordevol geschiedenis: 18de-eeuwse kerken, paleizen, pleinen en fonteinen: Convento Capuchinas (1730), La Merced (kerk en klooster), de Plaza de Armas met de San Ignacio kathedraal en het Palacio de los Capitanes Generales, de Compañía, de universiteit, San Francisco el Grande,...
In de namiddag rest er zeker wat tijd vrij om alleen door de straten te kuieren en kennis te maken met het dagelijkse leven, de talrijke winkels en markten.
Avondmaal en overnachting in hotel Casa Santa Domingo**** (Antigua).

8ste dag, donderdag 5 november : ANTIGUA - COPAN

Vandaag rijden we naar RIO HONDO over de Carretera Interoceanica, die, zoals de naam aanduidt, de Stille Oceaan (Puerto San Jose) verbindt met de Caribische Zee en dus ook met de Atlantische Oceaan (Puerto Barrios). De Carretera is destijds moeizaam uitgehouwen uit de flanken van de bergen zodat het jaren geduurd heeft voordat de werkzaamheden voltooid waren. Het is de belangrijkste verkeersader van Guatemala met vele zijwegen die tot voor kort meestal in slechte staat verkeerden.
Daarna gaat het verder zuidwaarts door de heuvels naar Honduras en de grenspost in El Florido. Het is in Honduras dat Christoffel Columbus in 1502 voor het eerst in contact kwam met de Maya’s. Vandaar is het niet ver meer naar de beroemde Mayaruïnes van COPAN, op 650 m hoogte, mooi opgegraven, met grote grasvelden tussen de verschillende gebouwen, omzoomd door bomen. De Mayacultuur van Copan gaat terug tot 1000 v.Chr., maar kwam vrij laat tot bloei, na Tikal, in 435 n.Chr., met de opkomst van een machtige dynastie. De grootste bouwer was Rookschelp (749-763), de 15de koning van deze dynastie. Zijn opvolgers maakten zijn bouwplannen af, maar verloren de basis van hun rijkdom met de teloorgang van de handel, zodat na 1200 de stad terug overwoekerd werd door de jungle. We bewonderen er vooral het fijne beeldhouwwerk op altaren en zuilen. Ook het originele en schitterende museum wordt bezocht.
Avondmaal en overnachting in het Hotel Marina Copan**** (Copan).

9de dag, vrijdag 6 november : COPAN - QUIRIGUA - PUERTO BARRIOS - LIVINGSTON

Deze morgen trekken we verder naar het dorpje QUIRIGUA met zijn belangrijke Mayaruïnes. We bewonderen er vooral de mooi bewerkte zuilen (estela’s), tot 6 m hoog, de grootste tot nu toe ontdekt in de Mayawereld.
De lokale vorst die het kappen van deze zuilen beval en de beeldhouwers betaalde, was Cauac Shy (725-784). Hij wierp het juk van de koning van Copan af en nam zijn vroegere suzerein Koning Achttien Konijn van Copan in 737 gevangen en onthoofde hem later. Copan ligt in vogelvlucht ± 50 km van Quirigua verwijderd, maar de huidige, kronkelige wegen maken daarvan 175 km.
We komen terug op de Carretera Interoceanica en volgen de Rio Matagna, ook Rio Grande genoemd, via Los Amates naar PUERTO BARRIOS.
De grotendeels zwarte bevolking, meestal van Jamaïcaanse oorsprong, leeft schamel van de export van koffie en bananen. De echte havenactiviteiten zijn met de jaren verhuisd naar Santo Tomas de Castilla, een paar km meer zuidwaarts gelegen.
We genieten van een motorboottocht langs de kust naar LIVINGSTON, 22 km verder gelegen en enkel bereikbaar per boot of privé-vliegtuig, en waar het gezellig rondwandelen is in de sfeervolle hoofdstraat. Late lunch en rustige namiddag in ons hotel in deze mooie omgeving.
Avondmaal en overnachting in het mooie Villa Caribe Hotel**** (Livingston) aan de monding van de Rio Dulce, uitkijkend op de Bahia de Amatique aan de Caribische Zee

10de dag, zaterdag 7 november : LIVINGSTON - RIO DULCE - FLORES - TIKAL

Na het ontbijt varen we de Rio Dulce op richting Lago Izabal tot aan RIO DULCE. Onderweg zicht op het Castillo de San Felipe, de ruïne van het Spaanse fort dat het gebied verdedigde tegen de vele piraten. Prachtig junglelandschap. De Garifuna, of zwarte Guatemalteken, zijn afstammelingen van ontsnapte slaven en hebben door gemengde huwelijken met Maya’s een originele subcultuur tot stand gebracht. Na deze aangename tocht lunch in Rio Dulce. In de namiddag, rijden we per autocar in een paar uur naar Flores. In het departement van El Peten bedekt een vrijwel ondoordringbaar tropisch regenwoud de vlakte waar de Itza-Maya’s hun belangrijkste steden optrokken.
Avondmaal en overnachting in het Camino Real Hotel**** (Tikal).

11de dag, zondag 8 november : TIKAL

Na het ontbijt, vertrek naar het Nationaal Park van TIKAL, 575 km2 groot, rijk aan flora, fauna en Mayamonumenten. Tikal is de meest bekende stad, sinds 1847, en grootste metropool uit de klassieke Mayaperiode, gelegen in het hartje van de jungle van El Peten.
Bezoek aan deze machtige Mayastad, ooit 13.000 bouwwerken rijk, die vakkundig opgegraven en gerestaureerd wordt, met de universiteit van Pennsylvania als stuwende kracht. Ze was het handelscentrum van het Mayarijk in de Klassieke Periode (250-900).
Het kleine museum aan de ingang verhaalt de geschiedenis van de opgravingen.
Via wegen uitgekapt in de rotsen wandelen we langs paleizen, tempels, offerplaatsen, huizen, graven, speelvelden. Het centrale punt is de Gran Plaza met aan de noordzijde de centrale acropolis. De herstelde piramides zijn indrukwekkend en de nog overgroeide piramides zijn het nog meer, maar laten ook vermoeden wat een werk de restauratie inhoudt. Een van de piramides van Tikal is met zijn 65 m een van de hoogste archeologische bouwwerken. De gebouwen met hun kunstig beeldhouwwerk zijn in de stille jungle de mysterieuze getuigen van vergane pracht. Lunch in Tikal.’s Namiddags terug naar ons hotel.
Avondmaal en overnachting in het Camino Real Hotel**** (Tikal).

12de dag, maandag 9 november :TIKAL - FLORES - GUATEMALA CITY

Na het ontbijt, rest ons wat vrije tijd om te genieten van ons hotel en zijn omgeving.
Daarna rijden we langs het Peten Itzameer naar Flores, hoofdstad van het departement Peten, waar we het vliegtuig nemen naar GUATEMALA CITY.
Avondmaal en overnachting in Hotel Barcelo Guatemala***** (Guatemala City).

13de dag, dinsdag 10 november : GUATEMALA CITY - MADRID

Na het ontbijt starten we ons bezoek aan de stad. Kennismaking met de Plaza Mayor, ook bekend als Parque Central en omringd door het Palacio Nacional, de Catedral Metropolitana en de Portal de Commercio. In het Palacio Nacional werd het politieke gebeuren lange tijd beheerst door de afstammelingen van de conquistadores, maar door de internationale erkenning van Rigoberta Menchu komen de afstammelingen van de Maya’s ook aan de beurt, wat de harmonie in dit wondermooie land zeker ten goede zal komen. We bezoeken ook het “Museo Nacional de Arqueologia y Etnologia”, waar we naast verzamelingen van Mayabeeldhouwwerken, keramiekwerk en voorwerpen in jade, ook nog ambachtelijk werk kunnen bewonderen.
Op het einde van de namiddag, transfer naar de luchthaven van Guatemala City en afreis naar Madrid met een Iberia-nachtvlucht. Overnachting en maaltijden aan boord.

14de dag, woensdag 11 november : MADRID - BRUSSEL

Aankomst in Madrid in de namiddag en doorverbinding naar Brussel met een Iberia-lijnvlucht. Aankomst in Zaventem na een zeer mooie reis.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3575 EUR
Singletoeslag : 695 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de IBERIA-lijnvluchten Brussel - Madrid - Guatemala City (ca 16 uur) en Guatemala City - Madrid - Brussel (ca 20 uur), in economy
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel en Madrid : 88,15 EUR
- de binnenlandse vlucht : Flores - Guatemala, in economy
- de grenstaksen Guatemala - Honduras
- 12 nachten verblijf in de vermelde 3/4/5* hotels (lokale normen) of gelijkwaardige, de meeste met zwembad
- vol pension vanaf het avondmaal op dag 1 tot en met het middagmaal van dag 13
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de diensten van een Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- luchthavenvertrektaksen in Guatemala: max 2 x 3 USD (of 20 Quetzal)
- de fooien : 90 USD

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 413 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en gronddiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van december 2019 voor oktober/november 2020, een wisselkoers van 1 EUR = 1,15 USD en op basis van een groepsreis met minimum 15 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.


FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Geen visumplicht.
Opgelet : zorg dat u tijdig uw nieuw reispaspoort aanvraagt indien nodig, want een zestal weken voor afreis hebben wij uw paspoortgegevens nodig! Wij sturen u daarvoor op tijd een herinnering.

GEZONDHEID
Geen verplichte inentingen.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110 of www.itg.be)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198