.

CULTURELE GROEPSREIS

MEXICO en YUCATAN

De meest originele en gevarieerde rondreis! Vanuit Mexico City doorheen de centrale hooglanden naar het schiereiland van Yucatan langs de mooiste monumenten uit de precolumbiaanse, koloniale en moderne geschiedenis.

  • De hoogtepunten en ook minder bekende maar belangrijke sites
  • Vol pension
  • British Airways-lijnvluchten

16 dagen - Afreis : 16 november 2020

.

.

De reis in detail

versie 03/01/20 11:44

1ste dag : BRUSSEL - LONDEN - MEXICO CITY

’s Morgens samenkomst in Zaventem. Afreis met British Airways-lijnvluchten naar MEXICO CITY via Londen. ‘s Avonds aankomst, onthaal en transfer naar het hotel. Overnachting in het centraal gelegen hotel Metropol**** (Mexico City).

2de dag : MEXICO CITY

Na het ontbijt begin van ons bezoek aan deze enorme stad met bijna 20 miljoen inwoners. Weinig steden vertonen hun verleden, hun heden en hun toekomst op zo’n schitterende manier. De glazen voorgevels van de wolkenkrabbers prijken naast de architectuur uit de koloniale tijd en de ruïnes van een Azteekse piramide.
We rijden naar het hart van de stad, de Zocalo of Plaza Mayor. Een van de mooiste pleinen ter wereld. Het wordt omgeven door twee barokgebouwen : de kathedraal en het Nationaal Paleis. Dichtbij bevindt zich de Templo Mayor, het voornaamste heiligdom uit de tijd van voor de Spanjaarden.
We rijden langs de Paseo de la Reforma, een van de meest majestueuze lanen ter wereld, aangelegd op bevel van Maximiliaan om de residentie van Chapultepec te verbinden met de historische stad. Langs deze laan bevinden zich de voornaamste monumenten. In het park van Chapultepec bezoeken we het Nationaal Antropologisch Museum, waarvan de afdeling precolumbiaanse kunst buitengewone collecties bezit. Voor het museum rijst in één stuk het reuzenstandbeeld van Coatlinchan, ook nog “Tlaloc”, de regengod, genoemd en daterend uit de eerste eeuwen na Christus.
Verblijf in hotel Metropol**** (Mexico City).

3de dag : MEXICO CITY - uitstap naar TULA

Vandaag begeven we ons eerst naar de basilieken van O.-L.-Vrouw van Guadalupe, het meest vermaarde bedevaartsoord van Latijns-Amerika. De oude basiliek uit de koloniale tijd dateert uit het einde van de 17de eeuw. De nieuwe basiliek, ingewijd in 1976, is een moderne, ruime constructie en herbergt de afbeelding van O.-L.-Vrouw van Guadalupe, voorwerp van verering voor een menigte bedevaarders, die er elke dag komen bidden.
Verder naar de archeologische site van TULA, vroegere Tolteekse hoofdstad. Deze legendarische stad werd gesticht eind 9de eeuw en zou volgens de overlevering bestuurd zijn geweest door een dynastie van tien koningen die zouden geregeerd hebben van 856 tot 1168, gedurende 312 jaar dus. Opgravingen hebben uitgewezen dat Tula verwoest werd door het vuur, bij de inval van de Chichimeken.
De Tolteken waren, in tegenstelling tot de Chichimeken, beschaafde mensen en zeer bedreven in de kunst van het bouwen, beeldhouwen en vedertooi. Tula is vooral beroemd om zijn Atlantes : kolonnen van 4,60 m hoog die krijgers voorstellen.
Op terugweg naar Mexico City maken we een halte in Tepotzotlan waar we het bijzondere Museo Nacional del Virreinato bezoeken, gevestigd in het vroeger Jezuïetencollege van San Francisco Javier. Overnachting in hotel Metropol**** (Mexico City).

4de dag : MEXICO CITY - uitstap naar TAXCO en XOCHICALCO

Na het ontbijt afreis naar TAXCO, beheerst door de getande klokkentorens van de Santa Priscakerk, parel van de Mexicaanse barok.
De streek van Taxco werd door de conquistadores veroverd in 1522 en zou al gauw aan de Spanjaarden de onmetelijke rijkdommen van haar ondergrond openbaren : tin- en zilverertsen. Heden ten dage bewerken nog altijd zowat 1500 ambachtslui het zilver in een honderdtal werkhuizen, waar vaatwerk en juwelen worden vervaardigd in traditionele of moderne vormen. TAXCO biedt ons de gelegenheid ons onder te dompelen in het verleden terwijl we door steile straatjes wandelen. We bewonderen de pleintjes, kerkjes en oude huizen in deze stad die als Nationaal Monument werd geklasseerd.
Na dit bezoek doorkruisen we de magische staat Morelos, de kleinste, maar zeker niet de minste. Emiliano Zapata, voorman van de revolutie is van hier afkomstig. In de streek van Morelos ontdekken we niet alleen een typisch Mexicaans landschap, maar ook een van de voornaamste archeologische sites van Mexico: XOCHICALCO, waar één van de interessantste ceremoniële centra van centraal Mexico werd blootgelegd. Het gebouw is de tempel van de gevederde slang. Het werd waarschijnlijk opgericht als herinnering aan een samenkomst van priester-sterrenkundigen waarop, naar het schijnt, werd overgegaan tot een aanpassing van de kalender.
We zijn tegen het einde van de dag terug in de hoofdstad. Overnachting in hotel Metropol**** (Mexico City).

5de dag : MEXICO CITY - Teotihuacan - POZA RICA

Na het ontbijt beginnen we de dag met het “Plein van de Drie Beschavingen” dat de verschillende periodes uit de Mexicaanse geschiedenis symboliseert en de drie grote stromingen uitbeeldt die het land zijn huidige architecturale gedaante hebben gegeven. Op de grondvesten van de piramiden van de Azteekse beschaving verheft zich een kerk in 17de-eeuwse barokstijl, een teken van de koloniale cultuur, terwijl om dit geheel heen futuristische buildings uitdrukking geven aan de scheppingskracht van het moderne Mexico.
Daarna rijden we naar de archeologische precolumbiaanse site van TEOTIHUACAN die ons doorheen verscheidene eeuwen van precolumbiaanse geschiedenis voert. De piramidale constructies van Teotihuacan zijn de grootste op het Amerikaanse vasteland. De breedte van de Weg van de Doden, die door het ceremoniële centrum loopt, wijst erop dat de ceremonies die zich hier afspeelden, door onmetelijke menigtes werden gevolgd. Deze stad leek de Azteken zo indrukwekkend dat volgens hen de goden alleen ze konden bouwen. Tussen de ruïnes zien we de indrukwekkende piramides van de Zon en van de Maan, alsook de tempel van Quetzalcoatl.
Na dit interessante bezoek rijden we door naar POZA RICA, waar we logeren in het hotel Fiesta Inn Poza Rica****, met zwembad (Poza Rica).

6de dag : POZA RICA - EL TAJIN - JALAPA

Vandaag bezoeken we EL TAJIN, een van de belangrijkste archeologische sites van Mexico, gelegen in een kleine vallei die moest worden ontbost om talrijke ruïnes bloot te leggen, en waarvan de 20 m hoge nissenpiramide de voornaamste is. Op een hoge fundering werden 6 verdiepingen van 3 m hoog gebouwd. De site is de voornaamste architecturale getuigenis van de Totonakenbeschaving.
Verder naar JALAPA waar we overnachten in het hotel Fiesta Inn Jalapa****, met zwembad (Jalapa).

7de dag : JALAPA - OAXACA

Na het ontbijt bezoeken we het museum van JALAPA, dat na het museum van Mexico, het voornaamste museum van het land is. Het bezit de rijkste en mooiste collecties kunstwerken van de Olmeken en Totonaken in Mexico.
Daarna rijden we via Tehuacan naar OAXACA, gelegen in het hart van een van de meest schilderachtige streken van Mexico en prachtig omgeven door hoge bergen. De stad was een van de haarden van de beschaving van Oud-Mexico. Oaxaca wordt ook de “stad van jade” geheten, omdat veel van haar gebouwen in groene steen zijn opgetrokken. Ze heeft haar provinciale charme behouden. De vallei is praktisch uitsluitend bevolkt door Zapoteken. Overnachting in hotel Mision de Los Angeles**** (Oaxaca).

8ste dag : OAXACA - uitstap naar MONTE ALBAN

Niet ver van de stad bezoeken we MONTE ALBAN, een van de meest eigenaardige archeologische sites van precolumbiaans Mexico. In een groots kader op de top van een berg strekt zich een onmetelijk precolumbiaans ceremonieel centrum uit. Vanaf de eerste blik wordt de bezoeker getroffen door de soberheid van de architecturale lijnen, met een gestrengheid die harmonisch past in dit wonderlijke kader. De ligging en het zicht op de twee ketens van de Sierra Madre die elkaar ontmoeten is enig en laat een diepe indruk na. Terug naar Oaxaca, waar we nog een aangename wandeling op de Zocalo maken, met wat vrije tijd voor individuele verkenning van deze aangename stad.
Overnachting in hotel Mision de Los Angeles**** (Oaxaca).

9de dag : OAXACA - MITLA - SALINA CRUZ

Na het ontbijt vertrekken we voor een lange maar mooie rit. Bezoek aan MITLA en zijn archeologische zone, een van de best bewaarde van Mexico. We zien er de fijnste voor-Spaanse bouwkunst, met de mooiste mozaïeken en natuurdecoraties in het land.
We dalen van de hoogvlaktes van Centraal-Mexico af naar de tropische landengte van Tehuantepec, ook wel de “wespentaille van Mexico” genoemd en de kortste afstand tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. De Tehuantepec spoorweg verbindt de 2 oceanen met elkaar. Volgens de Mexicanen wonen in deze streek de mooiste, maar ook de meest dominante vrouwen van het land.
We overnachten in Salina Cruz, een belangrijke zeehaven aan de monding van de Rio Tehuantepec. Overnachting in het hotel One*** (Salina Cruz).

10de dag : SALINA CRUZ - Sumidero - SAN CRISTOBAL

We trekken verder oostwaarts en de deelstaat Chiapas binnen, een van de mooiste en ruigste deelstaten van Mexico met z’n vele bergen, ravijnen en ondoordringbare regenwouden. Het hoogtepunt van vandaag wordt een boottocht door de CANON DEL SUMIDERO, een van de indrukwekkendste cañons van Mexico. Vanuit Chiapa de Corso schepen we in voor een bijzondere boottocht tussen rotswanden die op sommige plaatsen tot zelfs 1000 m boven ons uittorenen. We vallen van de ene verwondering in de andere bij het varen over de Grijalva tussen weelderig tropische vegetatie, verschillende grotten, en zwermen vogels.
In de namiddag rijden we verder naar SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS, tot 1892 de hoofdstad van de provincie Chiapas.
Overnachting in hotel Casa Mexicana**** (San Cristobal de la Casas).

11de dag : SAN CRISTOBAL - San Juan Chamula - PALENQUE

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan deze koloniale stad met zijn charmante zócalo, de kerk van Santo Domingo met haar roze voorgevel, en de kathedraal. SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS werd in 1528 door de Spaanse veroveraar Diego Mazariegos als Villareal de Chiapa gesticht, maar werd later hernoemd naar pater Bartolomé de las Casas die de Indianen lang probeerde te beschermen tegen de wreedheden die hen door de Spanjaarden werden aangedaan. In de 20ste eeuw groeide San Cristobal uit tot het belangrijkste commerciële centrum voor de indianen die in de omliggende dorpen wonen, en hun producten bijna dagelijks aan de man brengen op de openluchtmarkt van de stad.
Op een 10-tal kilometer van San Cristobal bezoeken we het indianendorp SAN JUAN CHAMULA, een Tzotzil-dorp, waar nog afstammelingen van de Maya’s wonen met een heel aparte leefwijze, cultuur en godsdienst.
Tegen de avond komen we aan in PALENQUE.
Avondmaal en overnachting in het hotel Nututun***Sup, met zwembad (Palenque).

12de dag : PALENQUE - CAMPECHE

Na het ontbijt bezoeken we Palenque. Bezoek aan de mooie gebouwen, ontdekt door de Mexicaanse archeoloog Lhullier in 1952, tentoongespreid als juwelen tegen het groene fluweel van de met jungle begroeide flanken van het gebergte. De bloei van Palenque valt in de klassieke periode en nooit werd er mooier beeldhouwwerk vervaardigd in de Mayawereld. De stad werd in de 19de eeuw verlaten. Het voornaamste gebouw is het Paleis, indrukwekkend door zijn afmetingen, enig door zijn toren met vier verdiepingen, en beroemd om de versiering op de zijwanden. De Tempel van de Opschriften is bekend als koninklijke graftombe van de Heer Pacal, met het beroemde jade masker. Deze graftombe werd herbouwd in het Antropologisch Museum in Mexico City. Alles samen werden hier zo’n twintigtal gebouwen aan de jungle onttrokken en blijft de naam van Palenque verbonden met de spectaculaire ligging en de verfijning van het stucwerk.
Na de lunch afreis naar Campeche. Avondmaal en overnachting in hotel Tucan Si Ho Playa***Sup, met zwembad (Campeche).

13de dag : CAMPECHE - KABAH - UXMAL

Na het ontbijt rijden we noordwaarts het binnenland in via Tecelchacan/Bolonchén. Deze streek is bekend om haar onderaardse grotten. We belanden in de Puuc-heuvels die hun naam gaven aan de Puuc-stijl die we ontdekken in het Justitiepaleis of Tempel met de Kolommen van KABAH. Opvallend is de prachtige Tempel met de Maskers, waarvan de voorgevel versierd is met een fries van Chac(regengod)-maskers. Lunch in een lokaal restaurant.
Verdere kennismaking met UXMAL, dat “driemaal gebouwd” in de Mayataal betekent. Vele gebouwen dateren uit het midden van de Klassieke Periode (6de en 7de eeuw), maar archeologisch wordt het geheel beschouwd als uit de Maya-renaissance, die aanvangt in de 9de en 10de eeuw, toen Uxmal ingenomen werd door de Tolteken. Het werd verlaten in de 11de eeuw, nogmaals betrokken toen de Mayastaat in volle ontbinding was, en definitief verlaten in de 15de eeuw, 90 jaar voor de verovering van Merida door de conquistadores. Wat hier zonder lastdieren, wiel, ijzeren werktuigen en zonder booggewelf werd verwezenlijkt, is werkelijk indrukwekkend: grote gehelen met prachtig in mekaar gevlochten stenen, met kunstige friezen versierd. Het Paleis van de Gouverneur kan de vergelijking doorstaan met om het even welk gebouw uit de Romeinse of Griekse Oudheid. De eenvoud en kracht van de Puuc-stijl vinden we o.a. in de façade van het Schildpaddenhuis. Verder nog het Nonnenklooster wegens de celvormige kamers, de Piramide van de Tovenaar, het Duivenkot! De namen spruiten voort uit de verbeelding van de Spaanse ontdekkers.
Avondmaal en overnachting in hotel Hacienda Uxmal****, met zwembad (Uxmal).

14de dag : UXMAL - CHICHEN ITZA - MERIDA

Na het ontbijt rijden we naar CHICHEN ITZA, de stad waar de Maya- en de Tolteken-cultuur zich versmolten tot een laatste hoogtepunt. Tegenover de rust en eenvoud van de Puuc-stijl worden we hier overweldigd door de Chenes-stijl, overdadige versieringen met tal van stenen jaguars, arenden, krijgers en gevederde slangen. Het is inderdaad de stad van de gevederde slang, Quetzalcoatl voor de Tolteken, Kukulcan voor de Maya’s. De beroemde ellipsvormige piramide, El Castillo, is jaarlijks, op 22 maart en 21 september, het toneel van een samenspel van zonlicht en schaduwen dat de illusie schept dat de gevederde slangengod de noordwestelijke trap afdaalt. 4 trappen van 364 treden en een gebouw op de top geven 365 dagen in het jaar aan, de 52 gebeeldhouwde zijpanelen het aantal jaren in de Mayacyclus, de 18 terrassen het aantal maanden in een godsdienstig jaar. Dit gebouw en het observatorium (Caracol) herinneren ons eraan dat de Maya’s reeds 200 jaar v.Chr. een kalender hadden die slechts 2 uren verloor om de 481 jaren, terwijl onze latere gregoriaanse kalender er 24 verloor om de 4 jaren! Specifiek voor de invloed van de Tolteekse krijgers is het balspel. Het 60 m lange terrein waarop dit ceremoniële spel plaatsgreep is afgezoomd met 6 m hoge muren, met daarop prachtige bas-reliëfs. Een daarvan beeldt de onthoofding uit van de kapitein van de verliezende ploeg. Verder nog de Tempel der Krijgers, een piramide bekroond met een achteroverliggende Chac-Mol, geflankeerd door twee zuilen in de vorm van Kukulcan. Op het einde van de Via Sacra bevindt zich de heilige Cenote waarin volgens de legende maagden werden gegooid voor de bloeddorstige Chac, of Tolteekse Tlaloc. Een grootscheepse duikoperatie heeft uitgewezen dat het eerder ging om kinderen, zowel meisjes als jongens, van minder dan 12 jaar oud. Lunch in een lokaal restaurant. Na ons bezoek rijden we verder naar MERIDA voor overnachting in hotel El Castellano****, met zwembad (Merida).
15de dag : MERIDA - MEXICO CITY - LONDEN
Vrije ochtend. In de namiddag transfer naar de luchthaven voor een binnenlandse vlucht naar Mexico City. Vandaar afreis naar Londen met een British Airways-nachtvlucht.
Overnachting en maaltijden aan boord.

16de dag : LONDEN - BRUSSEL

Aankomst in Londen in de namiddag en doorverbinding naar Brussel met een British Airways-lijnvlucht. Einde van een mooie en originele reis.

Aankomst in Londen in de namiddag en doorverbinding naar Brussel met een British Airways-lijnvlucht. Einde van een mooie en originele reis.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3590 EUR
Singletoeslag : 490 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de British Airways-lijnvluchten in economy : Brussel - Londen (+/- 1u15), Londen - Mexico City (+/- 12u), Mexico City - Londen (+/- 10u) en Londen - Brussel (+/- 1u15)
- de binnenlandse vlucht in economy : Merida - Mexico City
(+/- 2u), inclusief taksen
- de huidige luchthaventaksen in Brussel, Londen en Mexico City : 348,15 EUR
- 14 nachten verblijf in vermelde 3*/4*-hotels of gelijkwaardig (lokale normen)
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension vanaf het ontbijt op dag 2 tot het ontbijt op dag 15
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- eventuele maaltijden die niet voorzien zijn : avondmaal op dag 1, middagmaal op dag 15
- de fooien : 80 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 413 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van december 2019 en wisselkoers van 1 EUR = 1,15 USD voor de prestaties in het land van bestemming in november 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen gebeurt uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Geen visumplicht. Een internationaal reispaspaspoort geldig tot 6 maand na uw terugreis.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht. Raadpleeg ook:
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone: 0900/10.110 of www.itg.be)

TOERISME
Vandaag werkt men hard aan de verbetering van de infrastructuur. De hoge standaardnormen zijn nog lang niet overal doorgedrongen. Het wegennet wordt continu verbeterd.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198