.

CULTURELE GROEPSREIS

COSTA RICA - PANAMA

Uitgebalanceerde reis doorheen uitzonderlijke natuurrijkdommen en koloniale steden tijdens het droog seizoen.


COSTA RICA

  • zijn ecotoerisme
  • prachtige nationale parken
  • de vulkanen

PANAMA

  • de Embera indianen
  • het Kanaal
  • de historische trein tussen de 2 oceanen

15 dagen - Afreis : 16 maart 2020

Gegarandeerde afreis v.a. 12 deelnemers !

.


versie 20/06/19 15:48De reis in detail

1ste dag : BRUSSEL - MADRID - SAN JOSE

Vroege samenkomst in de luchthaven van Zaventem. Vertrek met een lijnvlucht van Iberia naar Madrid. Doorverbinding met dezelfde maatschappij naar San José, hoofdstad van Costa Rica.
Aankomst op het einde van de namiddag en transfer naar het hotel.
Avondmaal en overnachting in hotel Tryp Sabana**** (San José).

2de dag : SAN JOSE

We vertrekken vandaag al vroeg op ontdekking van het Nationaal Park van de Irazu vulkaan. De hellingen van de Irazu vulkaan zijn zeer vruchtbaar en bezaaid met koffieplantages en veeweiden.
Het is een gemakkelijke wandeling tot aan het uitkijkpunt vanwaar we de imposante kliffen kunnen zien alsook het azuurblauwe kratermeer van deze slapende vulkaan. De laatste ernstige uitbarsting dateert van 1963. Bij helder weer kan men zowel de Caribische kust als de kust van Stille Oceaan zien.
’s Namiddags zijn we terug in San José waar we te voet het centrum bezoeken. De stad ligt eigenlijk in het hart van de vruchtbare centrale vallei. San José ontstond in de 18de eeuw en er zijn weinig gebouwen uit het koloniaal tijdperk. Het is de hoofdstad van Costa Rica en is met zijn miljoen inwoners één van de meest uitgestrekte en meest kosmopoliete steden van Centraal Amerika. We wandelen voorbij het Nationaal Theater, de trots van de “Ticos”, dat beschouwd wordt als het belangrijkste nationale monument wegens zijn architectuur, langs de kathedraal, de vele parken en de centrale markt. Ook een bezoek aan het Jade Museum ontbreekt niet op het programma. De vele prachtige jade stukken reconstrueren de precolumbiaanse geschiedenis op bijzondere wijze.
Avondmaal en overnachting in hotel Tryp Sabana**** (San José).

3de dag : SAN JOSE - TORTUGUERO

Vertrek richting noorden naar de Caraïbische kust. We verlaten de vruchtbare centrale vallei en rijden door de indrukwekkende uitgestrekte groene long van het Nationaal Park Braulio Carrillo. Eens we over de Cordillera Central zijn, dalen we af naar de Caraïbische vlakte. Tortuguero is niet bereikbaar met de wagen. Vanaf een aanlegsteiger vertrekken we per ‘lancha’ naar dit geïsoleerde dorpje aan de Caraïbische kust, dat geprangd ligt tussen een groot estuarium en de Atlantische Oceaan. Dankzij dit isolement heeft het dorp tot op vandaag haar wilde charme kunnen behouden. Blijf goed op de uitkijk tijdens de boottocht: u zal vele soorten vogels zien en misschien zelfs kaaimannen en zoetwaterschildpadden.
Intrek in de lodge en middagmaal.
In de namiddag bezoeken we het dorp Tortuguero en het kleine informatie-centrum over de bescherming van de zeeschildpadden.
Avondmaal en overnachting in de Pachira Lodge (Tortuguero).

4de dag : TORTUGUERO

Na het ontbijt vertrekken we per boot op ontdekking in het Nationaal Park van Tortuguero. Op de vele kanalen van dit uitgestrekt nationaal park kunnen we uitgebreid de fauna en flora observeren van het primaire woud dat zich zover het oog reikt uitstrekt over 32.000 ha. Spektakel verzekerd in het hart van dit prachtig tropisch decor !
Vervolgens maken we te voet een geleide wandeling over de paden van het domein van de lodge om uitgebreid kennis te maken met de onvoorstelbare diversiteit van tropische bloemen en planten en hun bewoners zoals de typische gekleurde kikker.
Middagmaal in de lodge en vrije tijd om ten volle te genieten van deze vredige en indrukwekkende omgeving.
Avondmaal en overnachting in de Pachira Lodge (Tortuguero).

5de dag : TORTUGUERO - SARAPIQUI - ARENAL

We vertrekken vandaag uit dit ondergelopen gebied om het in te ruilen voor een land van vuur. Terugkeer per boot naar de aanlegsteiger waar we overstappen in een autocar en onze reisweg verder zetten op de belangrijkste weg van de Caraïben. We bereiken zo de regio van Sarapiqui in de noordelijke vlaktes van Costa Rica.
In het Tirimbina reservaat ontdekken we de verschillende etappes van de traditionele productie van de cacao: van de plant tot de chocoladedrank en chocoladereep.
Met degustatie vanzelfsprekend.
Verderzetting van onze reisweg door dit vruchtbaar land, rijk aan tropische fruitsoorten en citrusvruchten, met op de achtergrond de perfecte conische vorm van de oprijzende Arenal vulkaan. Omgeven door weelderige tropische plantengroei, de warmwaterbronnen die overal ontspringen en het prachtige meer aan de voet ervan, is de Arenal vulkaan zonder twijfel één van de meest spectaculaire plaatsen van het land.
Avondmaal en overnachting in hotel Los Lagos Spa & Resort*** (Arenal).

6de dag : ARENAL

De Arenal vulkaan is 1633 m hoog en met haar volmaakte elegante kegelvorm is ze een schoolvoorbeeld van hoe een vulkaan er uit ziet in onze verbeelding. Deze vulkaan wordt bovendien nog steeds beschouwd als één van de meest actieve ter wereld.
Hoewel ze al 500 jaar stil was geweest, barste de vulkaan op 29 juli 1968 na 10 uren van intense seismische activiteit plots in alle hevigheid uit. De eruptie duurde 3 dagen. Bij het naderen van de vulkaan zien we duidelijk de sporen van de vroegere uitbarstingen waar de lavastromen zich een allesvernietigende weg hebben gebaand tot aan de voet van de kolos. Wandeling op de wandelpaden en de oude lavavelden van het nationaal park en de vulkaan.
Bij de familie Gonzalez hebben we de gelegenheid om kennis te maken met de bevolking van toen en nu: de tradities en gebruiken van deze landelijke streek worden niet enkel in ere gehouden maar ook op aangename wijze getoond aan de bezoekers. We leren er alles over suikerriet, koffie en... tortilla’s. Middagmaal ter plaatse.
In de namiddag wacht ons nog een originele wandeling. In het gezelschap van toekans, trogons en andere exotische vogelsoorten stappen we over de loopbruggen die in het woud gespannen zijn. Op deze manier hebben we een heel apart zicht op de onontwarbare tropische vegetatie. Een mooi parcours van wandelwegen dat aan elkaar gekoppeld werd met 8 vaste bruggen en 6 hangbruggen toont ons de flora van het tropisch regenwoud vanuit verschillende perspectieven en van de wortels tot het bladerdak.
Overnachting in hotel Los Lagos Spa & Resort*** (Arenal).

7de dag : ARENAL - RINCON DE LA VIEJA

Na het middagmaal vertrekken we naar Rincon de la Vieja. Achter de dam die het grootste meer van het land gecreëerd heeft, behoudt de jungle haar typische dichtheid van de Caraïben. Op onze weg komen we langs prachtige uitzichtpunten op de vulkaan omkaderd door het meer en het oerwoud. Daarna rijden we de centrale regio van Guanacaste binnen. Het droge noordwesten dat vroeger deel uitmaakte van Nicaragua bestaat grotendeels uit pampa en savanne en heeft wegens zijn veeteelt een uitgesproken cowboy- en rancherosfeer.
Verder naar Rincon de la Vieja met haar vulkaan die ooit zo veelvuldig actief was dat ze als baken diende voor de schepen die langs de kust van de Pacific zeilden. In het Nationaal Park van de Rincón de la Vieja Vulkaan wordt het interessante tropisch droge woud beschermd dat ontstond op de vulkaanflanken. We vinden er de grootste bomen van Costa Rica. Het woud is dooraderd met beekjes en we kunnen op verschillende plaatsen de vulkanische activiteit waarnemen in de vorm van borrelende modderputten. We zien de grond leven aan onze voeten!
Avondmaal en overnachting in de Hacienda Guachipelin**Sup. (Rincon de la Vieja).

8ste dag : RINCON DE LA VIEJA

Ontspannende dag met vrije tijd om te genieten in de thermale baden en modderbaden van het hotel en voor een aangename wandeling naar de watervallen van Las Chorreras en Oropendola. Via de weides en het bos die deel uitmaken van de terreinen van het hotel wandelen we met zicht op de vulkaan tot aan deze waterval met een natuurlijke poel van blauw turkoois water. De echte liefhebbers kunnen via een trap afdalen voor een plons in het verfrissende water.
Om deze dag te beëindigen, genieten we voor het avondmaal van een aperitief met degustatie van Centraal-Amerikaanse rum.
Avondmaal en overnachting in de Hacienda Guachipelin**Sup.

9de dag : RINCON DE LA VIEJA - SAN JOSE - PANAMA

Vertrek naar San José. Onderweg houden we halt in het stadje Sarchi, bekend om zijn ateliers waar de mooie kleurrijke ossenkarren gemaakt worden die in het hele land verkocht en gebruikt worden.
Na onze lunch in een lokaal restaurant rijden we verder naar de luchthaven Juan Santamaria van San José. We verlaten Costa Rica en vliegen naar Panama.
Ontvangst door de lokale gids. Transfer naar het hotel El Panama**** (Panama).

10de dag : PANAMA - PORTOBELO - COLON - GATUN

Ontbijt. Vertrek per bus naar de Caraïbische kust en de historische site van Portobelo, ontdekt door Christoffel Columbus en vanaf toen gebruikt als uitvoerhaven van rijkdommen naar het Oude Continent. Hoewel de haven beschermd werd met 5 forten tegen de piraten, werd ze toch menigmaal volledig verwoest.
Middagmaal met Afro-Caraïbische specialiteiten.
Na een rondrit in Colon met zijn barokke gebouwen, gaan we naar ons hotel in een magnifieke natuurlijke omgeving aan de oever van het Gatun meer.
Avondmaal en overnachting in het hotel Melia Canal**** (Gatun).

11de dag : GATUN

Ontbijt in het hotel. Vertrek voor een buitengewone dag in het spoor van de Embera indianen die aan de oevers van de Chagresrivier leven. We rijden met de bus tot aan het Alajuela meer waar we aan boord gaan van een prauw voor een prachtige tocht op het meer. We varen daarna een stroom op tot één van de 7 paaldorpen van Embera-indianen “aan het einde van de wereld”. We brengen een dagje door met de indianen en ze delen met ons hun kennis over de jungle en geneeskundige planten, hun tatoeagekunst, hun muziek en dansen en hun rijke ambachten. Ze schotelen ons bovendien ook een eenvoudige maar lekkere maaltijd van gegrilde vis en bakbanaan voor.
Terugkeer op het einde van de namiddag naar ons hotel Melia Canal**** (Gatun) voor avondmaal en overnachting.

12de dag : GATUN - PANAMA

Ontbijt in het hotel. Deze morgen een boottocht waarbij we kunnen vaststellen wat een uitgebreide fauna en flora er te vinden is op het kanaal en het meer van Gatún. We zien apen, luiaards, toekans en andere wilde dieren te midden hun natuurlijke omgeving.
Na het middagmaal bezoeken we de impressionante nieuwe sluizen van Gatún, de meest indrukwekkende op het Panama Kanaal. De drie sluispoorten zorgen ervoor dat gigantische oceaanschepen het hoogteverschil van 26 m kunnen overbruggen tussen de Caraïbische Zee en het meer. Dit staaltje ingenieurschap wordt ons helemaal uit de doeken gedaan en de overhangende uitkijkplaats heeft een fantastisch uitzicht op de passage van de zeeschepen.
Daarna maken we per trein de tocht van de Caraïbische kust naar de Stille Oceaan! Een indrukwekkende reis aan boord van een comfortabele historische trein tussen het kanaal en de jungle! De treinlijn stamt uit 1855, dus van voor het kanaal, en werd opgericht voor de constructie ervan. De Panama Railway Company werd gesticht in 1850 en stopte zijn werking in 1981. Het heeft 5 jaar geduurd voor de volledige spoorlijn afgewerkt was (van 1850 tot 1855). Sedert kort is er terug actief treinverkeer op het traject Panama City - Colon.
Avondmaal en overnachting in het hotel El Panama**** (Panama).

13de dag : PANAMA

Na het ontbijt start onze ontdekking van de hoofdstad met Panamá La Vieja, de ruïnes van de originele stad. Het is meteen de gelegenheid om dieper in te gaan op de Spaanse Conquista en de conflicten met de piraten. Daarna zetten we ons bezoek verder in het koloniale gedeelte van de stad: de Casco Viejo, tot werelderfgoed verklaard. Via de kleine straatjes wandelen we naar de Plaza de Francia, ter ere van de Fransen die de werken aan het beroemde kanaal opstartten.
Middagmaal en bezoek aan het prachtige Museo del Canal. In de namiddag maken we een wandeling op de top van de Cerro Ancon waar we genieten van het schitterende uitzicht op de koloniale stad en het Panama kanaal.
Avondmaal in de marina met zicht op de verlichte baai.
Overnachting in hotel El Panama**** (Panama).

14de dag : PANAMA - MADRID

Op deze laatste dag op deze mooie plek bezoeken we aan de ingang van het Panamakanaal het schitterende Museum van Biodiversiteit van de befaamde architect Frank Gehry, dat de creatie van de landengte van Panama verhaalt en hoe dit de wereld veranderde.
Tegen de middag transfer naar Veracruz, een klein dorpje aan de Stille Oceaan, voor een gezellig middagmaal met zeezicht. Daarna nog wat tijd voor laatste aankopen in één van de vele gerenommeerde winkelcentra van Panama.
Transfer op tijd naar de luchthaven voor onze nachtvlucht met Iberia naar Madrid. Overnachting en maaltijden aan boord.

15de dag : MADRID - BRUSSEL

Aankomst in Madrid, waar aansluiting met Iberia naar Brussel waar we in de loop van de namiddag aankomen. Einde van een prachtige reis!

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 4595 EUR
Singletoeslag : 695 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de IBERIA-lijnvluchten in economy : Brussel-Madrid (+/- 2u30), Madrid-San José (+/- 11u), Panama-Madrid (+/- 10u) en Madrid-Brussel (+/- 2u20)
- de Copa Airlines-lijnvlucht San José-Panama (+/- 2u30)
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel, Madrid, San José, Panama: 120,99 EUR
- 13 nachten verblijf in de vermelde hotels (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension vanaf het avondmaal op dag 1 tot en met de lunch op dag 14, behalve het avondmaal op dag 9
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar, trein en boot
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- Franssprekende lokale gidsen
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- avondmaal op dag 9
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 100 USD

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 523 EUR.
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

VOORWAARDEN
- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en gronddiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van mei 2019 voor maart 2020, een wisselkoers van 1 EUR = 1,16 USD en op basis van een groepsreis met minimum 12 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Geen visum nodig.
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis. Zorg dat u tijdig uw nieuw reispaspoort aanvraagt indien nodig, want een zestal weken voor afreis hebben wij uw paspoortgegevens nodig.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Aangeraden : inentingen tegen gele koorts, hepatitis A, tetanus ; preventieve maatregelen tegen malaria.
Raadpleeg eventueel ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110), www.itg.be/travel/lijstf.htm
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198