.

CULTURELE GROEPSREIS

PERU

Ontdekkingstocht door de schatkamer van het Rijk van de Inca’s

15 dagen - Afreis : 28 september 2019

.

.

De reis in detail - Afreis : 28 september 2019

versie 13/02/19 17:06

1ste dag : BRUSSEL - MADRID - LIMA

Samenkomst in de luchthaven van Zaventem voor de ochtendvlucht Brussel-Madrid met Iberia. Vanuit Madrid doorverbinding met Iberia-lijnvlucht naar LIMA. Maaltijden aan boord. Na aankomst in Lima, onthaal en transfer naar het hotel Jose Antonio Executive**** (Lima).

2de dag : LIMA - NAZCA

We vertrekken al heel vroeg en rijden in zuidelijke richting via de Panamericana Sud langs de Stille Oceaan. Tussen de desolate zandvlakten en hoge duinen duikt sporadisch een groene oase op waar irrigatie de grond geschikt heeft gemaakt voor verscheidene teelten.
In de baai van Paracas varen we naar de eilandengroep Islas Ballestas, de fameuze “guano-eilanden”. Op deze eilanden die deel uitmaken van een nationaal park verblijven grote kolonies zeeleeuwen en nestelen duizenden zeevogels zich er op de rotsen en kliffen. Met wat geluk zien we de Humboldtpinguïn. Gans dit gebied is een natuurreservaat en het is dan ook verboden uit de boten te stappen, maar we naderen wel dicht genoeg om de dierenwereld rustig te kunnen observeren.
Vanop de boot zien we, hoog tegen de kliffen, het reliëf met de bekende “candelabra” die tot de groep van de bekende Nazca-lijnen zou behoren.
Lunch in een lokaal restaurant in de oase van Huacachina bij Ica. Verder naar Nazca.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel DM Nazca*** (Nazca).

3de dag : NAZCA - AREQUIPA

Wie dat wenst, kan deze ochtend een facultatieve rondvlucht maken boven de befaamde Nazca-lijnen indien de plaatselijke omstandigheden het toelaten. Nergens anders ter wereld zijn er zo’n overweldigende hoeveelheid geogliefen (aardtekeningen) aanwezig als op de Pampa de San José ten noorden van Nazca. Ze vormen één van de grootste enigma’s aller tijden: ondanks de vele en soms onwaarschijnlijke theorieën is hun functie nog steeds niet duidelijk. In de vele figuren kan er een onderscheid gemaakt worden tussen 2 types: gestileerde afbeeldingen van dieren en planten of geometrische figuren zoals lijnen, driehoeken, trapezes en spiralen.
De beste manier om deze lijnen te bekijken is vanuit een klein vliegtuig. Reservatie en betaling ter plaatse. Verder naar Arequipa met lunch onderweg.
Late aankomst. Avondmaal en overnachting in het hotel San Agustin Posada del Monasterio *** (Arequipa).

4de dag : AREQUIPA

Na het ontbijt starten we ons bezoek aan AREQUIPA (2360 m), ook “de witte stad” genoemd. De vulkaan “El Misti” leverde immers de witte steen voor de monumenten, kloosters, aristocratische huizen en talrijke kerken van de stad, die een belangrijke halte was op de weg van de Boliviaanse zilvermijnen naar de kust. Het stadje wordt ontegensprekelijk ge-domineerd door de drie vulkanen El Misti, El Chachani en El Picchu Picchu.
De Plaza de Armas van Arequipa is een van de mooiste pleinen van Peru, met zijn dubbele bogengangen, exotische boomsoorten, sprankelende fontein en met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van de Nevado Chachani. De kathedraal werd meerdere malen gerestaureerd na een aardbeving. Vervolgens bezoeken we de Compañia, een Jezuïetenkerk uit de 17de eeuw, met haar schitterende barokgevel en haar beschilderde sacristie. Vanuit Yanahuara, een koloniale wijk op 3 km van het centrum, ook wel het “balkon van Arequipa” genoemd, hebben we een prachtig uitzicht over de hele stad. Op het plein zelf staat de kerk van Johannes De Doper (1730), een juweeltje van architectuur en een van de hoogtepunten van de koloniale religieuze kunst. Middagmaal in een lokaal restaurant.
Vervolgens bezoeken we het belangrijkste monument van Arequipa, het Santa Catalinaklooster dat in 1580 werd gesticht. Het vormt een heuse stad in de stad, met in pasteltinten geschilderde kerkjes, patio’s en steegjes, die de naam dragen van de Spaanse regio’s waaruit elke kloosterlinge afkomstig was.
Daarna bezoek aan het Santuario Andino Museum met o.a. het ingevroren lichaam van “Sarita”, een Incameisje dat aan de vulkaan Ampato geofferd werd en in 1996 door de Amerikaanse antropoloog Johan Reinhard in gemummificeerde toestand teruggevonden.
Avondmaal in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel San Agustin Posada del Monasterio *** (Arequipa).

5de dag : AREQUIPA - CHIVAY

Deze morgen trekken we door de ruige westelijke Cordillera met z’n vele vulkanen waarvan enkele nog altijd actief zijn. Het hoogplateau is de ideale habitat voor lama’s, alpaca’s en zelfs de zeldzame vicuna’s (wilde lamasoort). Onze tocht leidt ons via de vallei van Quiscos, de “Pampa de Arrieros” naar het prachtige “Reserva Nacional de Salinas y Aguada Blanca” met zijn hooggelegen moerassen en talrijke vogelsoorten. Halte in Patahuasi waar we de bizarre tufa-rotsformaties of “eolische feeën” zien. We verlaten de geasfalteerde weg. De lange piste voert ons doorheen de krater van de Chukura-vulkaan, waarna we verder klimmen tot aan het hoogste punt van de reis, nl. Patapampa (4910 m). Vervolgens komt de spectaculaire afdaling naar Chivay (3600 m) in de Colca vallei.
Lunch en middagrust in Chivay. In de namiddag bezoeken we de plaatselijke markt en de warmwaterbronnen van La Calera, vergeet dus uw zwemgerief niet voor een duik in een van de thermale zwembaden!
Avondmaal en overnachting in de Casa Andina Classic Colca*** (Chivay).

6de dag : CHIVAY - COLCA CANYON - PUNO

In de vroege ochtend trekken we via een onverharde weg naar “Cruz del Condor” in de Colca Canyon, want ‘s morgens vindt hier een prachtig schouwspel plaats: de condors verlaten dan hun nesten beneden in het ravijn en zweven, gedragen door de thermiek, naar boven. Met een spanwijdte van soms wel vier meter is deze grootste aller gieren een imposante verschijning. Het landschap van de Colca is van een adembenemende schoonheid met zijn “andenes”, een geheel van pre-inca-terrassen aangelegd op de zachtste hellingen van het ravijn, zijn pittoreske dorpjes, en zijn bewoners in kleurrijke klederdracht.
We keren terug tot op de asfaltweg die ons nu oostwaarts leidt. Lunch onderweg. Het landschap wordt weidser naarmate we de grote meren van de altiplano naderen : Lagunillas en verder Titicaca. We rijden door Juliaca en komen tenslotte aan in PUNO, prachtig gelegen op de hellingen van de heuvels rond het immense turkooisblauwe Titicacameer.
Avondmaal en overnachting in het hotel Sonesta Posada del Inca Puno*** (Puno).

7de dag : TITICACAMEER

Puno, 3827 m hoog, ligt aan de oevers van het Titicacameer, het grootste en hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld, de mythische wieg van het Incarijk. We spenderen een volle dag op deze wondermooie plek. De schitterende waterspiegel van het Titicacameer met de in de verte gelegen Boliviaanse bergen vormen een onvergetelijk zicht.
We vertrekken vroeg en varen eerst naar de drijvende rieten eilanden van de Urosindianen. De afstammelingen van de Uro’s, Ayamara’s en Quechua’s zetten de tradities verder en leven hoofdzakelijk van visvangst en van het totora-riet waarmee ze hun huizen, boten, en drijvende eilanden “aan elkaar weven”. Daarna brengt de boot ons naar het eiland Amantani op zo’n 40 km van Puno en het mooiste eiland van het Titicacameer. Het is een vredige plek met prachtige landschappen. De verschillende dorpjes liggen genesteld tussen pre-Incasites aan de voet van de heuvels met daarop overblijfselen van bouwwerken uit vroegere tijdperken. De twee toppen met de tempels van Pachamama en Pachatata domineren het meer. We worden door een Sikuris-groep verwelkomd met traditionele muziek en folkloredansen en genieten van een maaltijd bij de plaatselijke gemeenschap. Om echt kennis te maken met de bewoners kunnen we deelnemen aan verschillende dagelijkse activiteiten zoals de visvangst, het koken en de landbouw. Een wandeling op het eiland behoort ook tot de mogelijkheden. We keren terug per boot naar Puno op het vasteland tegen het einde van de dag.
Avondmaal en overnachting in het hotel Sonesta Posada del Inca Puno*** (Puno).

8ste dag : PUNO - CUZCO

In tegenstelling tot de meeste reizigers die dit traject afleggen met de trein (min. 8 uur), gaan wij naar Cuzco (3350 m) met de bus (6 à 8 uur). Op die manier kunnen we af en toe eens uitstappen om nog beter kennis te maken met de ‘couleur locale’ en met de adembenemende landschappen. Vlakbij Puno bezoeken we de chullpas of graftorens van Sillustani. Deze cilindervormige torens kijken uit over het “heilige meer” Laguna Umayo. Ze stammen grotendeels uit de Colla-cultuur (13de eeuw), en sommige zijn van Inca-oorsprong.
Daarna verlaten we geleidelijk de Altiplano, de hoogvlakte van Peru, en klimmen op naar de La Raya-pas, gelegen op een hoogte van 4319 m. Hier splitsen zich de wateren van de centrale Cordillera: westwaarts naar de Stille Oceaan, oostwaarts naar het Amazonegebied.
Van hieraf dalen we naar de groene vallei van de Rio Vilcanota (andere naam voor de Urubamba) met zijn kleine typische dorpen. De huizen zijn gebouwd van adobe, bakstenen in de zon gedroogd, en bedekt met pannen. Lunch onderweg.
’s Namiddags bezoeken we de weinig bekende maar zeer interessante archeologische site van Raqchi voor een bezoek aan de tempel van Wiraqocha. En ook een bezoek aan de kerk van Andahuaylillas, daterend uit de 17de eeuw, zal velen bekoren.
‘s Avonds aankomst in CUZCO, de hoofdstad van de Inca’s die de Heilige Vallei beheerst, en transfer naar het hotel Xima Cusco**** (Cuzco). Avondmaal en overnachting in het hotel.

9de dag : CUZCO - CHINCHERO - OLLANTAYTAMBO - HEILIGE VALLEI

Na het ontbijt rijden we door de Heilige Vallei (Valle Sagrada) van de Inca’s naar Chinchero waar het prekoloniale leven het best bewaard is gebleven. Op de Plaza de Armas is er markt, allicht de schitterendste en kleurrijkste van de streek. Wandeling langs de overblijfselen van de Inca-muren en bezoek aan het prachtige kleine koloniale kerkje.
Mooie rit doorheen de Heilige Vallei van de Urubamba. Halte aan de indrukwekkende zoutvelden van Maras. Het is gemakkelijk om de Spaanse woonwijze van de dorpen in de vallei te vergelijken met de Incasporen op de hoogtes: kronkelende andenes en constructies die de bergglooiing volgen. Een mooi voorbeeld hiervan zien we in het dorpje Moray en zijn Incasite met terrassen en amfitheater.
Na de lunch in een lokaal restaurant bezoeken we de schitterende Inca-site van Ollantaytambo, een imposante granieten stad met tempels, rituele baden, woonwijken, terrassen en talrijke opslagplaatsen.
Avondmaal en overnachting in het hotel La Casona de Yucay*** (Yucay).

10de dag : HEILIGE VALLEI - MACHU PICCHU (2300 m)

We begeven ons naar het station van Ollantaytambo en nemen de trein (VistaDome) die ons, in een spectaculaire rit langs de flanken van de Cerro, de hoogvlakte van Ata en de vallei van de Urubamba naar het station van Aguas Calientes brengt. Van daar rijden we met kleine autocars naar de “site der sites”: MACHU PICCHU (2300 m) dat bestaat uit vijf hectaren ruïnes van een Incastad, verloren tot aan de ontdekking ervan door professor Hiram Bingham in 1911, reeds meer dan honderd jaar geleden!
Machu Picchu is niet alleen een juweeltje van Inca-architectuur, maar vooral ook de hoogste uiting van de harmonie tussen mens en natuur, een citadelstad gesitueerd op een smalle bergtop die uitsteekt boven de woelige Urubamba, en ingesloten door de diepgroene steile bergtoppen van een uitloper van de Andes in het (sub)tropische Amazonegebied. Samengepakt op de top van de berg vinden we meer dan 200 tempels, residenties, terrassen en opslagplaatsen.
Lunch in de Machu Picchu Sanctuary Lodge en geleid bezoek aan de site.
Avondmaal en overnachting in het hotel El MaPi*** (Aguas Calientes).

11de dag : MACHU PICCHU - CUZCO

Ontbijt in het hotel. In de voormiddag tweede (vrije) bezoek aan Machu Picchu.
Wie vroeg genoeg uit de veren kan en de moed heeft om tot aan de “Zonnepoort”, de “Incabrug” of enkel tot aan de “Intihuatana” te gaan, nog vóór de toevloed van bezoekers, zal voor zijn moeite beloond worden door de magie van het ochtendlicht, het wolkenspel en de stilte van deze wonderbaarlijke site.
Lunch in een lokaal restaurant. Na de middag rijden we per trein (VistaDome) van Aguas Calientes terug naar Ollantaytambo vanwaar onze bus ons terug brengt naar Cuzco voor het avondmaal en de overnachting in het hotel Xima Cusco**** (Cuzco).

12de dag : CUZCO

Vandaag bezoeken we Cuzco. Cuzco, wat in het Quechua “navel van de aarde” betekent, was sinds haar mythische oorsprong het centrum van een kleine landbouwstaat van de Inca’s, die het Rijk Tahuantisuyu, “de vier wijken”, is geworden. De vier wijken, die rond Cuzco volgens de vier windstreken zijn ingedeeld, strekten zich uit van zuidelijk Colombia tot het zuiden van het huidige Santiago de Chili en van de kust tot het Titicacameer en waren met de religieuze en politieke hoofdstad verbonden door een indrukwekkend wegennet. De schitterende beschaving bereikte haar hoogtepunt onder het bewind van Huayna Capac (1493-1525). Zijn opvolging ontketende een broederstrijd waardoor het Rijk zodanig verzwakte dat Francisco Pizarro zonder veel weerstand op 13 november 1533 de stad Cuzco kon innemen. De Spanjaarden plunderden, verwoestten en bouwden paleizen en kerken op de monumenten van de Inca’s die gedwongen waren een guerrillaoorlog te voeren die in 1572 eindigde met de executie van de laatste Inca, Tupac Amaru, op de Plaza de Armas.
Geleid bezoek aan de “Coricancha” (waar de Dominicanen hun Santo Domingokerk en klooster bouwden op de grondvesten van de Inca-Zonnetempel), aan het klooster van La Merced, aan de schitterende Plaza de Armas (de vroegere Huacaypata waar de belangrijkste religieuze en militaire plechtigheden van de Inca’s plaatsvonden) en aan de kathedraal bestaande uit drie kerken. Middagmaal in een lokaal restaurant.
Vrije namiddag voor rust of vrije bezoeken in deze aangename stad! Het Museum van Religieuze Kunst, het Inca- of archeologisch museum, het museum van Precolumbiaanse Kunst, het Santa Catalinaklooster en/of de kerk en het San Blas pleintje zullen de liefhebbers zeker bekoren.
Avondmaal in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel Xima Cusco**** (Cuzco).

13de dag : CUZCO - uitstap naar PISAC, SACSAYHUAMAN, QUENCO, TAMBOMACHAY

Na het ontbijt, rijden we naar Pisac (2970 m) voor een bezoek aan de tweede belangrijkste Inca site van Peru. Het stadje is tevens bekend omwille van zijn grote en levendige inlandse markt. De Plaza vormt een pittoresk decor van alles wat met de lokale bevolking te maken heeft. In een vreemde sfeer ontdekken we hier de kleurrijke kledij, traditionele ambachten en gewoontes... Terug naar Cuzco voor het middagmaal.
In de namiddag bezoeken we de 4 sites rond de stad. Vooreerst het rotsheiligdom van Quenco gewijd aan de vruchtbaarheid. In dit enorme rotsblok werden een aantal tunnels uitgegraven, met altaren die wellicht dienden als offerplaats. Een half cirkelvormige muur accentueert een 5 m hoge monoliet die het middelpunt vormde van de religieuze ceremonies.
Vooraleer aan te komen bij de heilige baden van de Inca in Tambomachay, nemen we een kijkje in de ruïnes van Puca-Pucara, de Rode Burcht waarin de lijfwacht van de Inca was ondergebracht tijdens zijn verblijf in Tambomachay.
Daarna bezichtigen we, 3 km noordwaarts van Cuzco, de drie cyclopische omwallingen van Sacsayhuaman, vermoedelijk een tempel gewijd aan de belangrijkste natuurkrachten, waaronder de bliksem, en later ook gebruikt als militaire vesting. De massieve muren zijn gebouwd met rotsblokken, waarvan de zwaarste 300 ton weegt. Ze werden bewerkt tot ze perfect in mekaar pasten.
Avondmaal en overnachting in het hotel Xima Cusco**** (Cuzco).

14de dag : CUZCO - LIMA - MADRID

Transfer naar de luchthaven voor onze ochtendvlucht naar Lima.
We eindigen onze rondreis door Peru met een rondrit in het centrum van deze stad die op 18 januari 1535 in een open vlakte door de conquistador Francisco Pizarro werd gesticht. Ze was het politiek en militair centrum van de Nieuwe Wereld waar 40 onderkoningen elkaar opvolgden. In 1821 werd ze uiteindelijk de hoofdstad van het onafhankelijke Peru. Indien ons voldoende tijd rest maken we nog een wandeling op en rond de Plaza de Armas. De Plaza de Armas, die Pizarro ontwierp, heeft haar charme van weleer bewaard, wat zeldzaam is in Latijns-Amerika. Het plein wordt omringd door de drie belangrijkste gebouwen uit de koloniale tijd : de kathedraal, het Paleis van de onderkoningen en het Cabildo. Het was het zenuwcentrum van het immense rijk dat gedurende 282 jaar bestuurd werd in naam van de Spaanse vorsten.
De kathedraal heeft een sobere gevel in Spaanse stijl en werd herbouwd en heringericht na de verscheidene aardbevingen waaronder ze te lijden heeft gehad. Het Aartsbisschoppelijk Paleis bezit een van de mooiste houten balkons van Lima.
Het paleis van de onderkoningen, dat door Pizarro werd gebouwd, is het Palacio Presidencial geworden. De huidige gevel werd door dictator Augusto Leguia in het begin van de vorige eeuw veranderd. Het oude Cabildo is het Palacio Municipal geworden en werd na een brand in 1923 volledig herbouwd in neoklassieke stijl. Een eindje verder kunnen we de kerk en het klooster van San Francisco bewonderen, een juweeltje van religieuze architectuur in Lima.
Na het middagmaal begeven we ons naar het mooie Museo Larco Herera, opgericht door de Peruviaanse archeoloog Rafael Larco Hoyle. Het museum beschikt over een uitgebreide verzameling pré-Colombiaanse kunststukken en is voornamelijk gekend voor haar uitgebreide collectie uit de Moche-periode. Aan de hand van 45000 werken (beeldhouwkunst, textiel, aardewerk, keramiek en juwelen) ontdekken we 4000 jaar geschiedenis en diverse beschavingen zoals die van de Cupisnique, Lambayeque, Viru, Chimu en Inca. Het Museo Larco Herrera is bovendien één van die zeldzame musea die ook haar opslagruimte openstelt voor het publiek.
Na deze laatste indrukken begeven we ons naar de luchthaven.
Nachtvlucht Lima - Madrid met Iberia. Overnachting en maaltijden aan boord.

15de dag : MADRID - BRUSSEL

Aankomst in Lima en doorverbinding naar Brussel waar we in de vooravond aankomen. Einde van een mooie reis!



Prijs en voorwaarden - 28 september 2019 -

Prijs per persoon : 4395 EUR
Singletoeslag : 690 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Iberia-lijnvluchten Brussel - Madrid - Lima (+/- 17u15) en Lima - Madrid - Brussel (+/- 15u20), in economy
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel en Madrid: 97,17 EUR
- de binnenlandse vlucht met LanPeru : Cuzco - Lima, in economy
- de luchthaventaksen in Peru voor de binnenlandse vlucht en internationale afreis
- 13 nachten verblijf in de vermelde 3*/4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardige
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension (ontbijt, middagmaal, avondmaal) vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal van dag 14
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar, trein en boot
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de diensten van Franssprekende lokale gidsen in de steden en een begeleider van Lima tot Lima
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- rondvlucht over de Nazca-lijnen (facultatief en ter plaatse te betalen): richtprijs 125 USD
- de lokale fooien : 85 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 495 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en gronddiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van februari 2019 voor september 2019, een wisselkoers van 1 EUR = 1,17 USD en op basis van een groepsreis met minimum 15 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis. Zorg dat u tijdig uw nieuw reispaspoort aanvraagt indien nodig, want een zestal weken voor afreis hebben wij uw paspoortgegevens nodig voor de binnenlandse vlucht! Wij sturen u daarvoor op tijd de in te vullen documenten toe.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110), www.itg.be/travel/lijstf.htm
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198