.

CULTURELE GROEPSREIS

BHUTAN

Het Rijk van het Mededogen

  • Bhutan van Oost naar West
  • Tempelfestival (tsechu) in Paro

15 dagen - van 6 tot 20 maart 2019

.

In Bhutan lijken de huizen aan de rand van de rijstterrassen net Zwitserse chalets... Ware daar niet de rode pepers die op de daken gedroogd worden, de witte chorten die de heuvels omslingeren, de met gebeden bedrukte banieren die in de wind klapperen, men zou zich in de Alpen wanen. Dit boeddhistisch land, als een reusachtige trap uitgehouwen in de flanken, poogt in de 21ste eeuw halsstarrig zijn tradities te behouden, en daarvan maken de jaarlijkse grote religieuze feesten, zoals deze van Paro, deel uit.
Open voorzichtig de broze deur van het Land van de Dzongs en bezoek Bhutan op de tippen van uw tenen.

.

De reis in detail

versie 16/11/18 10:03

1ste dag : BRUSSEL - DELHI

Afreis in

1ste dag : BRUSSEL - DELHI

Afreis in Zaventem in de voormiddag met een Etihad lijnvlucht naar Abu Dhabi. Aansluitende vlucht naar Delhi waar de aankomst voorzien is in de vroege morgen.

2de dag : DELHI - GAUWAHATI - SAMDRUPJONGHAR (110 km)

Aankomst, verwelkoming en transfer naar hotel Holiday Inn Express 4* (New Delhi Airport) waar we de kamers onmiddellijk betrekken. Vroeg ontbijt.
Vertrek naar GAUWAHATI, de hoofdstad van de Indische deelstaat Assam, met een Jetairways lijnvlucht. Aankomst voorzien in de namiddag en middagmaal.
We rijden naar de grens met Druk Yul, “Land van de Donderdraak”, vandaag Bhutan geheten. Het koninkrijkje ligt in het hart van de Himalaya, beschermd door een natuurlijke gordel van hoge bergen. Pas in 1974 brak het land voor het eerst met de stille traditie om toeristen te weren en vandaar dat het vandaag nog steeds een privilege is dit land te bezoeken. Nergens ter wereld treft men zoveel respect voor de natuur, hier in alle grootsheid aanwezig. Maar men wist ook het traditionele leven en de eigen cultuur te beschermen tegen de opdringerige buitenwereld. Bhutan werd gelukkig nooit gekoloniseerd. Het boeddhisme tekende tot op heden de nationale geschiedenis en speelt nog steeds een heel voorname rol in het dagelijks bestaan. De bewoners zijn er buitengewoon vriendelijk en verwelkomen graag bezoekers. Na de grens overgestoken te hebben, komen we in het grensstadje SAMDRUPJONGHAR, gelegen op de plaats waar het gebergte de vlakte vervoegt. Overnachting in het Tashi Gatsel of TLT Hotel (Samdrupjonghar).

3de dag : SAMDRUPJONGHAR - TRASHIGANG (180 km)

Na het ontbijt wacht ons een lange rit naar Trashigang. Vanuit Samdrupjonghar begint de weg al snel te stijgen langs een dicht bos waar teakbomen, varens en bamboeriet tieren. Een groot deel van het traject gaat van bergtop naar bergtop en geeft mooie uitzichten op het platteland. Het merendeel van de huizen in de streek is gebouwd op palen en bedekt met bamboematten. Middagmaal onderweg. ’s Avonds aankomst in het district van Trashigang, met zijn 150.000 inwoners het dichtstbevolkte gebied van Bhutan. TRASHIGANG, een groot dorp met zijn traditionele dzong, is de hoofdplaats van dit district. In deze berggemeenschap heerst een bijzondere sfeer waardoor Trashigang een van de aangenaamste steden is van het land. Het zachte klimaat en de bougainvilles dragen daar zeker toe bij. Overnachting in het KC Hotel of Druk Deothjung hotel (Trashigang).

4de dag : TRASHIGANG - MONGAR (96 km)

Ontbijt. Als laatste bezoek van Trashigang staat nog de Trashigang dzong op het programma, die van op een heuvel de Gamri Chu rivier overheerst.
Verder richting Mongar. Na een tijdje verlaten we reeds de hoofdweg en bezoeken we het tempeltje van Gom Kora of beter Gomphu Kora, omringd door rijstvelden en bananenbomen. De tempel is tegen een rots aangebouwd waar Padmasambhava zou gemediteerd hebben.
Na dit bezoek en middagmaal vervoegen we weer de hoofdweg, die van het oosten naar het westen van het land loopt. Na de brug over de Sheri Chu stijgt de weg snel door maïsvelden en via de beroemde zigzagroute van Yadi. Wat verder bereiken we het dorpje Nakthang, waar zich een kloosterschool (halte aan de buitenkant) bevindt. Langs een loofbos waar de varens welig groeien, bereiken we de Kori-la (2450 m), gekenmerkt door een mooie chorten en een muur met gebedsstenen.
Tenslotte bereiken we MONGAR, de hoofdplaats van het gebied en een stopplaats onderweg in het lager gelegen gebied van Oost-Bhutan met een semi-tropisch klimaat. Overnachting in het Wangchuk Hotel of de Druk Shonkhar Lodge (Mongar).

5de dag : MONGAR - Tumsing La - JAKAR (196 km)

Vroeg in de morgen bezoek aan de Mongar dzong, die zoals gebruikelijk aan de administratie en de drukpa kloostergemeen-schap onderdak verschaft.
Een lange maar spectaculaire rit brengt ons daarna van Mongar naar Jakar.
Doorheen een naaldbos, in dit seizoen opgevrolijkt door rode rododendrons en witte magnolia’s, beginnen we aan de klim van de Tumsing La (la = bergpas) (3800 m), de hoogste bergpas van Bhutan om dan af te dalen naar de vallei van Ura, de eerste van de vier valleien van BUMTHANG, de wieg van de Boeddhistische cultuur in Bhutan. Middagmaal onderweg. De naam Bumthang, de vlakte in de vorm van een bumpa of langwerpige waterkruik, duidt een geheel van vier valleien aan: Chume, Choekor, Tang en Ura. Terwijl Chume en Choekor zich toeleggen op de landbouw, richten Tang en Ura zich meer naar het fokken van yaks en schapen. De streek werd tot het boeddhisme bekeerd na de genezing van de lokale heerser door Padmasambhava en de bouw van een tempel door Sindhu Raja in de 8ste eeuw. Bumthang was van dan af het verblijf van beroemde heiligen van de Nyingmapa school zoals Lonchen Rabjampa, Dorje Lingpa en vooral Pema Lingpa (1450-1521). Na gedurende eeuwen min of meer onafhankelijk te zijn geweest, werd het gebied veroverd door de Drukpa’s in het midden van de 17de eeuw.
Aankomst na deze lange rit in JAKAR (Bumthang), de hoofdplaats van het gebied in de Choekorvallei.
Overnachting in Mountain Lodge of Tsela Lodge (Jakar).

6de dag : JAKAR

We besteden de ganse dag aan het bezoek van de Choekor-vallei. We starten na het ontbijt met de dzong van Jakar, “het klooster van de witte vogel”, de Jampey Lhakhang die volgens de overlevering, net als de Kyichu Lhakhang van Paro, zou gebouwd zijn in de 7de eeuw door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Het voornaamste heiligdom ervan is gewijd aan de Boeddha van de Toekomstige Tijden Jampa (Maitreya). Vervolgens bezoek aan de Kurjey Lhakhang, dat als meditatieoord van Guru Rinpoche (Padmasambhava) een van de heiligste der heiligdommen van Bhutan is. Middagmaal in een boerderij. In de namiddag bezoeken we de Tamshing Gompa, die werd gesticht in 1501 door de grote nyingmapa heilige Pema Lingpa (1450-1521), die in Bumthang geboren werd. Zijn afstammelingen verspreidden zich in het centrum en het oosten van het land en droegen zo bij tot de verbreiding van de Nyingmapa school. Ten slotte staat het bezoek van het Lhodrak Kharchhu klooster nog op het programma.
Overnachting in Mountain Lodge of Tsela Lodge (Jakar).

7de dag : JAKAR - TRONGSA (68 km)

Na het ontbijt verlaten we Bumthang en maken we in de vallei van Chume een stop in het dorpje Zugne. De vrouwen weven hier de beroemde Bumthang Yatha, in pure wol met traditionele tekening en kleuren.
Daarna vatten we de klim van de Yuto La (3300 m) aan om naar TRONGSA af te dalen. Na het middagmaal bezoeken we de dzong van Trongsa, een architecturaal meesterwerk, en een labyrint van gangen en galerijen dat bestaat uit 23 tempels. Op een bergflank controleert een wachttoren, de Ta Dzong, de enige weg tussen het oosten en het westen van het land. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oude meesters van de dzong, de Tongsa Penlop, een zekere macht haalden uit deze strategische ligging en dat deze dzong de wieg was van de koninklijke familie. Overnachting in hotel Yankhil Resort of de Phuenzi Lodge (Trongsa).

8ste dag : TRONGSA - Pele La - PUNAKHA (165 km)

Op weg naar Punakha laten we niet na een halte te houden bij de Chendebji Chorten, een stoepa in Nepalese stijl met zijn lange muur van Mani-stenen.
We steken de Pele La (3350 m), aangeduid met grote gebedsvlaggen, over. Deze bergpas en de Zwarte Bergen vormen traditioneel de grens tussen West- en Oost-Bhutan. Middagmaal. Bij de afdaling verlaten we de hoofdweg om in de vallei van Phobjika het klooster van Gantey te bezoeken, het grootste nyingmapa klooster van Bhutan. Gebouwd nabij de top (“tey”) van een berg (“gang”), werd dit klooster gesticht door Pema Trinley, de kleinzoon van Pema Lingpa, de nyingmapa heilige van Bumthang.
Aankomst in PUNAKHA, de voormalige winterhoofdstad. Overnachting in het hotel Zangtopelri of Damchen (Punakha).

9de dag : PUNAKHA - Dochu La - THIMPHU (77 km)

Gelegen op een heuvel tussen de pijnbomen en met een uitzicht op de valleien van Punahka en Wangduephodrang, prijkt de prachtige Sangchen Dorji Lhundrup Lhakhang (tempel). In de tempel zien we onder andere een 14 m groot bronzen beeld van Avalokiteshvara. Dit standbeeld, één van de grootste van het land, is het handwerk van lokale Bhutanese ambachtslieden. In het tempelcomplex bevindt zich ook een hogeschool en een meditatiecentrum voor nonnen, waar naast religieuze trainingen ook vaardigheidstrainingen worden gegeven, zoals borduren en thangka schilderen.
Verder naar de indrukwekkende Punakha dzong die door zijn strategische ligging de vallei beheerst. Gebouwd aan de samenvloeiing van twee bergstromen, de Pho Chu en de Mo Chu, lijkt deze dzong op een enorm schip. Hij werd gebouwd in 1637 door de Shabdrung Ngawang Namgyel om er de meest heilige reliek te bewaren die hij had meegebracht uit zijn klooster van Ralung in Tibet. Deze eenmaker van Bhutan, die een duidelijk politiek en religieus overwicht voor de Kagyupa Drukpa-sekte bewerkstelligde, maakte van Punakha omwille van de ligging op lage hoogte van deze vallei zijn winter-hoofdstad en de regering verplaatste zich elke winter van Thimphu naar Punakha tot 1954, wanneer Thimphu de permanente hoofdstad werd. De Je Khenpo, leider van de Bhutaanse religieuze orde, komt hier echter nog elk jaar overwinteren.
Vervolgens houden we halt in het dorp van Lobesa en maken een korte wandeling doorheen de rijstvelden naar het kleine tempeltje Chimi Lhakhang, gewijd aan de populairste heilige van het land, de “goddelijke gek” Drukpa Kunley (15de eeuw), wiens anti-conformistisch gedrag nog steeds aanslaat bij de huidige bevolking. Middagmaal.
Op weg naar Thimphu bestijgen we de Dochu La vanwaar men vanop een hoogte van 3050 m, bij helder weer, een uitzicht heeft op het meest oostelijke deel van de Himalayaketen met onder meer de Gankar Punsum (7239 m) en de Kula Kangri (7554 m).
In de namiddag aankomst in THIMPHU, dat ondanks het statuut van hoofdstad een bescheiden stadje gebleven is. De weinige buildings die er onder strenge controle werden opgetrokken, veranderden nauwelijks de skyline en ook het aantal wagens is er beperkt. De lokale bevolking, gekleed in kho en khira (typische kledij), is uiterst vriendelijk, maar toch gereserveerd tegenover vreemdelingen. De stad groeide in enkele decennia uit van een dzong omringd door enkele barakken, tot een nieuwe stad met 20.000 inwoners, die er in stijlvolle Bhutaanse gebouwen wonen.
Bij aankomst transfer naar het hotel. In de avond bezoeken we de verlichte Tashichhoe Dzong (buitenkant). In de 8ste eeuw zorgde Padma Sambhava, beschouwd als een tweede Boeddha, voor een stevige inplanting van het boeddhisme in het land, zoals hij dat ook in Tibet deed. Het Mahayana-boeddhisme van de Kagyupa Drukpa-sekte werd de staatsgodsdienst. De macht werd verdeeld tussen een wereldlijke leider, de koning, en een spirituele leider, de incarnatie van Boeddha. De Tashichhoe dzong, “de burcht van de glorieuze godsdienst”, is dus niet enkel de zetel van de regering, maar ook het religieuze centrum van het land. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 13de eeuw, maar het was pas de derde koning Jigme Dorji Wangchuck, die, nadat hij van Thimphu zijn permanente hoofdstad had gemaakt, de dzong in zijn traditionele staat liet herstellen, zonder enig plan of enige aanwijzing. Het paleis van de koning en van de administratie van de staat is tevens het zomerpaleis van Je Khempo en van 2000 monniken, en is betoverend mooi door zijn harmonieuze verhoudingen en zijn grootsheid.
Overnachting in het hotel Riverview of Phuntsho Pelri (Thimpu).

10de dag : THIMPHU - PARO (65 km)

’s Morgens na het ontbijt zetten we onze wandeling door de hoofdstad verder. Een uitstekende introductie tot het echte boeddhisme is de Memorial Chorten (“stoepa”), een indrukwekkend monument met vergulde spiralen, gebouwd ter herinnering aan de derde koning. In de Changlimithang-wijk bevindt zich het sportstadium - vooral voetbal en boogschieten - op de plaats waar in 1885 de beslissende strijd plaatsvond die de macht over het land aan de eerste koning van de dynastie overdroeg. Vervolgens begeven we ons naar het Changankha Lakhang, een van de oudste kloosters van de vallei van Thimphu, dat gebouwd werd in de 15de eeuw in opdracht van een afstammeling van de zoon van Phajo Drugom Shigpo, de stichter van de Drukpa-school van Bhutan.
Na het middagmaal vertrekken we naar Paro. Ter hoogte van Chuzom, “de samenvloeiing” (van de Paro en Wang rivieren), volgen we stroomopwaarts de vallei van de Paro Chu. Halte voor een blik op de tempel van Tachogang, “de heuvel van het uitstekend paard”, waarschijnlijk in 1420 gesticht. Verder naar PARO, gelegen op 2300 m hoogte.
We beëindigen de dag met een bezoek aan de Ta Dzong of “wachttoren” die de Rinpung Dzong domineert.
Overnachting in het Zhiwaling hotel (Paro).

11de dag : PARO

Vandaag vatten we onze uitstap aan te voet of per muildier tot de herberg halfweg naar Taktsang. Vanuit deze herberg is het uitzicht op de tempels van dit heiligdom gewoonweg indrukwekkend. TAKTSANG is één van de populairste pelgrimsoorden van de Himalaya en telt 13 heilige plaatsen. Zijn naam “tijgernest” komt van zijn legendarische oorsprong: volgens de traditie kwam Goeroe Rinpoche in de 8ste eeuw hier aan op de rug van een vliegende tijgerin. Gedurende drie maanden mediteerde hij in een rots en daarna bekeerde hij de vallei tot het boeddhisme. Na zijn dood in Nepal werd zijn lichaam op miraculeuze wijze naar Taktsang teruggebracht waar het nu nog altijd begraven ligt. Vele Tibetaanse heilige mannen kwamen hier voor een bepaalde tijd mediteren. Vanaf de 14de eeuw werden de verschillende heiligdommen gebouwd en herbouwd. De laatste restauratie dateert van in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Middagmaal ter plaatse. Terug naar Paro.
Overnachting in het Zhiwaling hotel (Paro).

12de dag : PARO TSECHU

Dag besteed aan het festival van Paro ter ere van Padmasambhava of Guru Rinpoche, de oprichter in de 8ste eeuw van het Tantrisch Boeddhisme. Tijdens deze tshechu wonen we talrijke religieuze dansen (cham) bij. De dansers zijn gehuld in spectaculaire, kleurrijke kostuums in gele zijde en versierd met fijn geciseleerd gebeente. Voor sommige dansen dragen de dansers ook maskers die dieren, schrikbarende godheden, skeletten of verschijningen van de Guru Rinpoche uitbeelden.
Verder is er nog een bezoek voorzien aan de Kyichu Lhakhang.
Overnachting in het Zhiwaling hotel (Paro).

13de dag : PARO - PHUNTSHOLING - CHALSA (255 km)

Vertrek naar het grensstadje Phuntsholing. Weldra steken we de Chapcha-bergpas (2900 m) over, die het Noorden van de zuidelijke vlakte scheidt. De pijnbomen maken plaats voor een tropische begroeiing. Middagmaal onderweg. Alvorens Phuntsholing te bereiken, maken we een halte bij het Karbandi klooster (gompa), gebouwd in 1967 door de grootmoeder van de huidige koning. Aankomst in PHUNTSHOLING. Aan de andere zijde van de grens worden we opgewacht door onze Indische chauffeur, die ons door de deelstaat Bengalen (India) naar het hotel Sinclairs 3* (Chalsa) brengt, avondmaal en overnachting.

14de dag : CHALSA - BAGDOGRA - DELHI - ABU DHABI

In de voormiddag transfer naar de luchthaven van BAGDOGRA.
Middagmaal. Vertrek van de Jetairways lijnvlucht naar Delhi in de namiddag. Aansluitende vlucht naar Abu Dhabi met Etihad Airways waar we aankomen iets voor middernacht.

15de dag : ABU DHABI - BRUSSEL

Nachtelijke afreis naar Brussel met dezelfde maatschappij waar we in de ochtend aankomen.
Einde van een mooie reis.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 4290 EUR
Singletoeslag : 860 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- Etihad Airways-lijnvluchten in economy : Brussel - Abu Dhabi - Delhi - Abu Dhabi - Brussel (+/- 6u50 & 3h20)
- binnenlandse vluchten met Jetairways in economy : Delhi - Gauwahati en Bagdogra - Delhi
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel, Abu Dhabi en Delhi: 53,94 EUR
- 13 nachten in de vermelde hotels of gelijkwaardige. In Bhutan eerder 2* (lokale normen), maar overal netjes en met voldoende basiscomfort. In Bhutan bestaat er geen officieel classificatiesysteem voor de hotels.
- vol pension (vanaf het ontbijt op dag 2 tot het middagmaal op dag 14)
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Engelssprekende lokale gids in Bhutan
- de ICTAM-begeleider van Brussel tot Brussel die zorgt voor de vertaling.
- het visum voor Bhutan
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- visum + kosten India : 185 EUR (voor het ogenblik)
- de fooien : 90 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie:495 EUR.
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van juni 2018 en voor de prestaties in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, in 2019 en een wisselkoers van 1 EUR = 1,20 USD voor een groepsreis met een minimum van 12 deelnemers. (De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis).
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
- een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
- een visum. Wij zorgen voor het bekomen van het visum. U krijgt tijdig de formulieren toegestuurd. Duur van de visumbehandeling is gemiddeld 6 weken.
Opgelet : uw reispas moet minstens 6 weken voor afreis in ons bezit zijn. U wordt hier tijdig van verwittigd.

REISPAS
Voor het bekomen van een Belgisch internationaal reispaspoort moet u rekenen op een periode van gemiddeld 15 dagen. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) of www.itg.be)
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11) of www.diplomatie.belgium.be

TOERISME
Vandaag werkt men hard aan de verbetering van de infrastructuur. In alle omstandigheden vragen wij uw begrip: slecht onderhouden wegen, verouderde transportmiddelen, eenvoudige hotels. We kozen voor de betere hotels, maar de hoge standaardnormen zijn nog lang niet overal doorgedrongen.
Ook het wegennet wordt tegenwoordig verbeterd. Er worden grote werken uitgevoerd op alle hoofdwegen waardoor de reizen langer kunnen duren en minder comfortabel zijn. Maar een traject per autocar laat ons toe te stoppen onderweg en kleine, onverwachte bezoeken te doen.

OPGELET
- De hotels kunnen altijd wijzigen. De hotels die gebruikt worden tijdens het festival worden in de laatste inlichtingen bevestigd maar zijn steeds onder voorbehoud van wijzigingen.
- De toegang tot Bhutan is beperkt tot een klein aantal gelukkigen, een maximum van 16 deelnemers!
- Festivals kunnen altijd geannuleerd of gewijzigd worden van datum zonder voorafgaande verwittiging!
- Het festival van Paro is geen essentieel element van de reis.
- Een goede fysieke conditie is vereist voor deze reis wegens onder meer lange ritten op weinig comfortabele wegen.

HOOGTES
Tijdens de rondrit komen we geregeld tot boven de 3000 m.
Verder als indicatie :
- Paro : 2250 m
- Thimphu : 2370 m
- Bumthang : 2600 m

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198