.

CULTURELE GROEPSREIS

Darjeeling - Sikkim - Bhutan

Himalayareis

  • Odyssee door de groene Himalaya met dzongs en fascinerende kloosters, verstilde theeplantages en de legendarische Kanchenjunga (8598 m)
  • Bhutan van west naar oost
  • Uitstap naar het Taktsang-klooster vanuit Paro
  • In kleine groep (min. 12 en max. 16 personen)

19 dagen - van 11 tot en met 29 oktober 2018

.

.

De reis in detail

versie 16/02/18 13:54

1ste dag, 11 oktober : BRUSSEL - ABU DHABI - DELHI

Afreis ’s morgens vanuit Zaventem richting Abu Dhabi met een Etihad-lijnvlucht. Doorverbinding naar Delhi waar aankomst na middernacht. Verwelkoming en transfer naar hotel Lemon Tree****.

2de dag, 12 oktober : DELHI - BAGDOGRA - DARJEELING

Transfer naar de luchthaven en doorverbinding naar BAGDOGRA waar we rond 12u aankomen. Verwelkoming op de kleine militaire luchthaven. We rijden via een prachtige weg bergopwaarts naar DARJEELING. Sinds generaties trekt deze boeiende streek botanisten, ornithologen en liefhebbers van de machtige Himalaya’s. Maar Darjeeling is vooral bekend om de groene theeplantages waar men ‘s werelds beste thee maakt. We nemen onze intrek in het knusse hotel Darjeeling Cedar Inn***.

3de dag, 13 oktober : DARJEELING

Voor dag en dauw verlaten we het hotel en rijden we per jeep bergopwaarts naar het viewpoint Tiger Hill. Hier wacht u bij helder weer een onvergetelijke zonsopgang en met een beetje geluk zien we de grillige pieken van de Kanchenjunga (met zijn 8598 m de derde hoogste berg van de wereld) en de afgeronde top van de Mount Everest. Tijdens onze afdaling naar het hotel bezoeken we het interessante Ghoom klooster, waar men een beeld van Maitreya, de Boeddha van de toekomst, vereert. In dit klooster verbleef in de jaren 1912 tot 1914 de Franse ontdekkingsreizigster met Belgische wortels Alexandra David Neel. Ontbijt in het hotel.
Daarna bezoeken we de stad en omgeving : het Tenzing Norgay Mountaineering Institute waar we een historisch overzicht krijgen van de beroemdste Himalayabeklimmingen. Daarna wandelen we naar de Himalayan Padmaja Naidu Zoo waar we een aantal zeer specifieke dieren zien zoals de Rode Panda, de witte Sneeuwluipaard, de Zwarte Beer met zijn V-teken op de borst, de Tibetaanse tijger, enz. Iets voor de middag gaan we langs bij de Tibetaanse gemeenschap. Na het middagmaal naar Observatory Hill en aansluitend een bezoek aan het Bhutia Basti klooster, heropgebouwd in 1934 door de Chogyal van Sikkim. Natuurlijk mag een passage aan een theeplantage niet ontbreken. In Darjeeling maakt men de “champagne van de thees”. Het is hier dat in 1840 Archibald Campbell de eerste theeplantage startte. Hij liet daarvoor specialisten uit China overkomen en het werd meteen een geweldig succes : men proeft de bergen! Later laten we ons heerlijk verdwalen in de drukke bazaars van Darjeeling. Overnachting in het hotel.

4de dag, 14 oktober : DARJEELING - PEMAYANGTSE

Na het ontbijt rijden we naar het treinstation van Darjeeling waar we de Himalayan Railway nemen. We maken er een rit met één van de, uit 1881 stammende, stoomtreinen.
Daarna dalen we af naar de grens met Sikkim, gevormd door de brede Tista-rivier. We rijden door verstilde valleien en klimmen tot PEMAYANGTSE.
Overnachting in het hotel Norbu Ghang Resort***.

5de dag, 15 oktober : PEMAYANGTSE - GANGTOK

Na het ontbijt nemen we ruim de tijd voor een bezoek aan het beroemde klooster van PEMAYANGTSE, waarvan de naam “Sublieme Lotus” betekent. Pemayangtse behoort tot de Nyingma-pa tak van de Roodmutsen, een van de oudste scholen van het Tibetaanse boeddhisme, gesticht in de 8ste eeuw rond de onderrichting van Padmasambhava. Na dit buitengewoon interessante bezoek, hebben we wat tijd om de lokale markt te verkennen. Middagmaal tijdens het bezoek. In de namiddag gaan we langs bij het Namgyal Instituut voor Tibetologie, gesticht in 1958 om de Tibetaanse cultuur in Sikkim te bestuderen en te behouden. Verder naar GANGTOK voor avondmaal en overnachting. Logies in het Royal Plaza Hotel***.

6de dag, 16 oktober : GANGTOK - MARTAM

Ontbijt, in de voormiddag rijden we naar het klooster van RUMTEK, behorend tot de Kagyupa sekte van de Zwartmutsen, dat onderdak verschafte aan de 16de karmapa (het religieus hoofd van deze orde) en zijn gevolg na hun vlucht uit Tibet in 1959. Traditioneel in zijn architectuur is het een replica van het Tsurphu heiligdom in Tibet, de wieg van deze orde. Sinds de jaren zestig zijn er reeds wereldwijd 200 centra opgericht door deze orde. Het is een bezoek meer dan waard. Middagmaal tijdens het bezoek. Daarna rijden we naar MARTAM waar avondmaal en overnachting. We verblijven in de aangename bungalows van het Martam Village Resort***.

7de dag, 17 oktober : MARTAM - CHALSA

Ontbijt en daarna bezoek aan het Enchay Monastery, gezegend door Lama Druptab Karpa van wie men zegt dat hij de gave had om te vliegen. Wandeling in het bescheiden maar toch drukke Gangtok, de hoofdstad van het oude koninkrijk Sikkim (“Het Witte Huis”) dat sinds april 1975 de 22ste staat van de Indische Unie is. Verder naar CHALSA. Middagmaal bij aankomst. ’s Namiddags maken we een jeep safari in het Gorumara Nationaal Park waar we met wat geluk o.a. Indische olifanten en Aziatische neushoorns kunnen zien.
Avondmaal en overnachting. Logies in het Sinclair Hotel***.

8ste dag, 18 oktober : CHALSA - PHUNTSHOLING - PARO

Ontbijt. Vervolgens verlaten we Chalsa en rijden naar de grens met Druk Yul, het “Land van de Donderdraak”, vandaag Bhutan geheten.
Het koninkrijkje ligt in het hart van de Himalaya, beschermd door een natuurlijke gordel van hoge bergen. Pas in 1974 brak het land voor het eerst met de stille traditie om toeristen te weren en vandaar dat het vandaag nog steeds een privilege is dit land te bezoeken. Nergens ter wereld treft men zoveel respect voor de natuur, hier in alle grootsheid aanwezig. Maar men wist ook het traditionele leven en de eigen cultuur te beschermen tegen de opdringerige buitenwereld. Bhutan werd gelukkig nooit gekoloniseerd. Het boeddhisme tekende tot op heden de nationale geschiedenis en speelt nog steeds een heel voorname rol in het dagelijks bestaan. De bewoners zijn er buitengewoon vriendelijk en zullen u hartelijk verwelkomen. Na de grens overgestoken te hebben, komen we in PHUNTSHOLING waar we een halte maken bij het Karbandi klooster (gompa), gebouwd in 1967 door de grootmoeder van de huidige koning. Middagmaal onderweg.
Nadien verlaten we de zuidelijke vlakte, bevolkt door Nepalese boeren, hogere kasten en volksstammen die de Bhutanese regering probeert te integreren. Weldra steken we de Chapcha-bergpas (2900 m) over, die het Zuiden van de hoge valleien scheidt. De tropische begroeiing maakt plaats voor pijnbomen. We rijden door de centrale Himalaya’s waar de Drukpa’s leven. Zij behoren tot de Mongoolse bevolkingsgroep en spreken talen die verwant zijn aan het Tibeto-Birmaans. Hun nederzettingen ontwikkelen zich steeds rond dzongs, de vroegere burchtkloosters. De weg slingert zich door valleien naar Paro. Ter hoogte van Chuzom, “de samenvloeiing” (van de Paro en Wang rivieren), volgen we stroomopwaarts de vallei van de Paro Chu tot we PARO, gelegen op 2300 m, bereiken. Overnachting in hotel Olathang/Tashi Namgay Resort.

9de dag, 19 oktober : PARO

’s Morgens uitstap te voet of per muildier tot de herberg halfweg naar Taktsang. Vanuit deze herberg is het uitzicht op de tempels van dit heiligdom gewoonweg indrukwekkend. TAKTSANG is één van de populairste pelgrimsoorden van de Himalaya en telt 13 heilige plaatsen. Zijn naam “tijgernest” komt van zijn legendarische oorsprong : volgens de traditie kwam Goeroe Rinpoche in de 8ste eeuw hier aan op de rug van een vliegende tijgerin. Gedurende drie maanden mediteerde hij in een grot en daarna bekeerde hij de vallei tot het boeddhisme. Na zijn dood in Nepal werd zijn lichaam op miraculeuze wijze naar Taktsang teruggebracht waar het nu nog altijd begraven ligt. Vele Tibetaanse heilige mannen kwamen hier voor een bepaalde tijd mediteren. Vanaf de 14de eeuw werden de verschillende heiligdommen gebouwd en herbouwd. De laatste restauratie dateert van in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Vanuit de herberg, terug naar Paro.
’s Namiddags verder bezoek van PARO. We beginnen met de Rinpung Dzong of Paro Dzong die in feite het kloosterfort (dzong) van Paro is, gebouwd in het midden van de 17de eeuw door Ngawang Namgyal. De Drukgyel Dzong is de ruïne van een kloosterfort dat ooit Paro tegen de Tibetaanse invallers beschermde.
Verder naar Kyichu Llakhang. Dit klooster is samengesteld uit twee identieke tempels waarvan de oude, hoog vereerde tempel gebouwd werd in opdracht van de boeddhistische Tibetaanse koning Songtsen Gampo in 638. De nieuwe tempel is hiervan een kopie. De koningin-moeder liet deze bouwen in 1968, opgedragen aan Goeroe Rinpoche. Overnachting in het hotel.

10de dag, 20 oktober : PARO - THIMPHU

’s Morgens begeven we ons naar de Ta Dzong of “wachttoren” die de Rinpung Dzong domineert. Deze werd gebouwd in 1658 en herbergt sinds 1968 het Nationaal Museum dat dankzij de religieuze voorwerpen die het bevat, aanzien wordt als tempel. Even voor Thimphu bezoeken we de Simtokha Dzong, de oudste kloostercitadel van het land, gebouwd in 1627 door de Shabdrung Ngawang Namgyal, die de toegang bewaakt tot de vallei van de hoofdstad, uitgegraven door de Wang Chu, daterend uit het begin van de 17de eeuw. Het herbergt vandaag een school voor religieuze studies.
Vertrek naar THIMPHU, dat ondanks het statuut van hoofdstad een bescheiden stadje gebleven is. De weinige buildings die er onder strenge controle werden opgetrokken, veranderden nauwelijks de skyline en ook het aantal wagens is er beperkt. De lokale bevolking, gekleed in kho en khira (typische kledij), is uiterst vriendelijk, maar toch gereserveerd tegenover vreemdelingen. De stad groeide in enkele decennia uit van een dzong omringd door enkele barakken, tot een nieuwe stad met 20.000 inwoners, die er in stijlvolle Bhutaanse gebouwen wonen.
Bij aankomst middagmaal en daarna vatten we ons bezoek dadelijk aan. Een uitstekende introductie tot het echte boeddhisme is de Memorial Chorten (“stoepa”), een indrukwekkend monument met vergulde spiralen, gebouwd ter herinnering aan de derde koning. In de Changlimithang-wijk bevindt zich het sportstadium - vooral voetbal en boogschieten - op de plaats waar in 1885 de beslissende strijd plaatsvond die de macht over het land aan de eerste koning van de dynastie overdroeg. Vervolgens begeven we ons naar het Changka Lakhang, een van de oudste kloosters van de vallei van Thimphu. Later in de namiddag bezoek van de Tashichhoe Dzong. In de 8ste eeuw zorgde Padma Sambhava, beschouwd als een tweede Boeddha, voor een stevige inplanting van het boeddhisme in het land, zoals hij dat ook in Tibet deed. Het Mahayana-boeddhisme van de Kagyupa Drukpa-sekte werd de staatsgodsdienst. De macht werd verdeeld tussen een wereldlijke leider, de koning, en een spirituele leider, de incarnatie van Boeddha. De Tashichhoe dzong, “de burcht van de glorieuze godsdienst”, is dus niet enkel de zetel van de regering, maar ook het religieuze centrum van het land. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 13de eeuw, maar het was pas de derde koning die, nadat hij van Thimphu zijn permanente hoofdstad had gemaakt, de dzong in zijn traditionele staat liet herstellen, zonder enig plan of enige aanwijzing. Het paleis van de koning en van de administratie van de staat is tevens het zomerpaleis van Je Khempo en van 2000 monniken, en is betoverend mooi door zijn harmonieuze verhoudingen en zijn grootsheid. Overnachting in het hotel Kisa/Phuntsho Pelri.

11de dag, 21 oktober : THIMPHU - Dochu La - PUNAKHA

We vertrekken naar Punakha. We bestijgen de Dochu La (la = bergpas) vanwaar men vanop een hoogte van 3050 m, bij helder weer, een uitzicht heeft op het meest oostelijke deel van de Himalayaketen met onder meer de Gankar Punsum (7239 m) en de Kula Kangri (7554 m).
Voor we te Punakha aankomen, houden we halt in het dorpje Lobesa en wandelen langs de rijstvelden naar het tempeltje van Chimi Lhakhang, gewijd aan de populaire heilige “de goddelijke gek” Drukpa Kunley (15de eeuw).
Aankomst in PUNAKHA, de vroegere winterhoofdstad. De indrukwekkende Punakha dzong beheerst door zijn strategische ligging de vallei. Gebouwd aan de samenvloeiing van twee bergstromen, de Pho chu en de Mo chu, lijkt deze dzong op een enorm schip. Hij werd gebouwd in 1637 door de Shabdrung Ngawang Namgyel om er de meest heilige reliek te bewaren die hij had meegebracht uit zijn klooster van Ralung in Tibet. Deze eenmaker van Bhutan, die een duidelijk politiek en religieus overwicht voor de Kagyupa Drukpa-sekte bewerkstelligde, maakte van Punakha omwille van de ligging op lage hoogte van deze vallei zijn winterhoofdstad en de regering verplaatste zich elke winter van Thimphu naar Punakha tot 1954, wanneer Thimphu de permanente hoofdstad werd. De Je Khenpo, leider van de Bhutaanse religieuze orde, komt hier echter nog elk jaar overwinteren. Verblijf in hotel Zangtho Pelri.

12de dag, 22 oktober : PUNAKHA - Pele La - TRONGSA

We rijden naar Trongsa, het historisch hart van het land. Onderweg stoppen we om het nonnenklooster van Sangchhen Dorji Lhuendrup Lhakhang te bezoeken, gebouwd in 2008 en in 2010 aan de huidige koning en het volk van Bhutan gewijd.
We steken de Pele-La (3350 m), aangeduid met grote gebedsvlaggen, over. Deze bergpas en de Zwarte Bergen maken traditioneel de grens uit tussen West- en Oost-Bhutan. Tijdens de afdaling laten we niet na een halte te houden bij de Chendebji Chorten, een stoepa in Nepalese stijl met zijn lange muur van Mani-stenen. Na een veertigtal kilometer bereiken we TRONGSA. Op een bergflank controleert een wachttoren, de Ta Dzong, de enige weg tussen het oosten en het westen van het land. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oude meesters van de dzong, de Tongsa Penlop, een zekere macht haalden uit deze strategische ligging en dat deze dzong de wieg was van de koninklijke familie. Overnachting in hotel Yankhill Resort/Phuenzi Lodge.

13de dag, 23 oktober : TRONGSA - Yuto La - BUMTHANG/JAKAR

’s Morgens bezoeken we eerst de dzong. De dzong van Trongsa is een architecturaal meesterwerk, een labyrint van gangen en galerijen dat bestaat uit 23 tempels. Daarna vertrek naar Jakar via de Yuto-la bergpas (3300 m), van waar we afdalen naar de Chume-vallei, een van de vier valleien van BUMTHANG, de wieg van de Boeddhistische cultuur.
De naam Bumthang, de vlakte in de vorm van een bumpa of langwerpige waterkruik, duidt een geheel van vier valleien aan: Chume, Choekor, Tang en Ura. Terwijl Chume en Choekor zich toeleggen op de landbouw, richten Tang en Ura zich meer naar het fokken van yaks en schapen. De streek werd tot het boeddhisme bekeerd na de genezing van de lokale heerser door Padmasambhava en de bouw van een tempel door Sindhu Raja in de 8ste eeuw. Bumthang was van dan af het verblijf van beroemde heiligen van de Nyingmapa school zoals Lonchen Rabjampa, Dorje Lingpa en vooral Pema Lingpa (1450-1521). Gedurende eeuwen min of meer onafhankelijk, werd het gebied veroverd door de Drukpa’s in het midden van de 17de eeuw.
We stoppen even in het dorpje Zugne. De vrouwen weven hier de beroemde Bumthang Yatha, in pure wol met traditionele tekening en kleuren. Aankomst in JAKAR, de hoofdplaats van het gebied in de Choekor-vallei. De Jampey Lhakhang zou, net als de Kyichu Lhakhang van Paro, volgens de overlevering gebouwd zijn in de 7de eeuw door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Het voornaamste heiligdom ervan is gewijd aan de Boeddha van de Toekomstige Tijden Jampa (Maitreya).
Bezoek aan de Kurjey Lhakhang, dat als meditatieoord van Guru Rinpoche (Padmasambhava) een van de heiligste der heiligdommen van Bhutan is.
Overnachting in het hotel Wangdichholing Resort.

14de dag, 24 oktober : BUMTHANG/JAKAR

We bezoeken vandaag nog de dzong van Jakar en de Tamshing Gompa, gesticht in de 15de eeuw door de grote heilige Pema Lingpa. ’s Namiddags maken we een uitstap naar het Konchogsum Lhakhang klooster, daterend uit de 6de eeuw en het Lhodrak Kharchhu klooster, gesticht in 1984 door een door de 14de Dalai Lama erkende incarnatie van één van de leerlingen van Guru Rinpoche. Het klooster is één van de drijvende krachten achter het behoud van de Tibetaanse tradities en cultuur.
Overnachting in het hotel Wangdichholing Resort.

15de dag, 25 oktober : BUMTHANG/JAKAR - Tumsing La - MONGAR

Vroeg vertrek naar Mongar. De weg van Jakar naar Mongar is een van de spectaculairste van het land. We houden halt aan Membartsho, het “Brandende Meer”, een heilige plaats voor de Bhutanese boeddhisten. Langs de Uravallei, de laatste en hoogst gelegen vallei, verlaten we de streek en beginnen we aan de beklimming van de Tumsing-la (3800 m), de hoogste bergpas van Bhutan, om doorheen een naaldbos met onderhout van rododendrons af te dalen naar het lager gelegen gebied van Oost-Bhutan met een semi-tropisch klimaat. Picnic-middagmaal.
We bereiken MONGAR, de hoofdplaats van het gebied en een stopplaats onderweg.
Overnachting in Druk Kuenden Lodge.

16de dag, 26 oktober : MONGAR - TRASHIGANG

’s Morgens bezoek aan de dzong van Mongar. Daarna vertrek naar Trashigang. Langs een loofbos waar de varens welig groeien, bereiken we de Kori-la (2450 m), gekenmerkt door een mooie chorten en een muur met gebedsstenen. De weg gaat dan steil naar beneden door maïsvelden en via de beroemde zigzaggen van Yadi om uiteindelijk de brug over de Sheri chu te bereiken en verder te lopen langs de Gamri chu vooraleer naar het klooster van Dramitse, het grootste klooster van Oost-Bhutan, te klimmen. Verder naar het district van Trashigang, met zijn 150.000 inwoners het dichtstbevolkte gebied van Bhutan. Aankomst in TRASHIGANG, een groot dorp met zijn traditionele dzong. In deze berggemeenschap heerst een bijzondere sfeer waardoor Trashigang een van de aangenaamste steden is van het land. Het zachte klimaat en de bougainvilles dragen daar zeker toe bij. We bezoeken eerst de Trashigang dzong, die vanop een heuvel de Gamri chu rivier overheerst, en vervolgens het tempeltje van Gom Kora of beter Gomphu Kora, omringd door rijstvelden en bananenbomen. De tempel is tegen een rots aangebouwd waar Padmasambhava zou gemediteerd hebben. Overnachting in het Doejung Guest House/Lingkhor Lodge.

17de dag, 27 oktober : TRASHIGANG - SAMDRUPJONGHAR

Na het ontbijt bezoek van Khalung Gumchu. Vertrek naar Samdrupjonghar via Kanglung. Een groot deel van het traject gaat van bergtop naar bergtop en geeft mooie uitzichten op het platteland. Het merendeel van de huizen in de streek is gebouwd op palen en bedekt met bamboematten. De afdaling naar de vlakte gaat snel langs een dicht bos waar teakbomen, varens en bamboeriet tieren. SAMDRUPJONG-KHAR is een kleine grensstad juist op de overgang van de bergen naar de vlakte.
In de late namiddag bezoeken we hier het Tsjerati College.
Overnachting in hotel Menjong/Tashi Gashel/Mountain.

18de dag, 28 oktober : SAMDRUPJONGHAR - GUWAHATI - DELHI

Aan de andere zijde van de grens wacht onze Indische chauffeur ons op. We rijden langs een prachtige site met groene heuvels naar de Brahmapoetra en bereiken zo GUWAHATI, de hoofdstad van de Indische deelstaat Assam. ’s Middags vlucht naar DELHI, waar doorverbinding naar Brussel.

19de dag, 29 oktober : DELHI - ABU DHABI - BRUSSEL

Nachtelijke doorreis met Etihad-lijnvlucht. Via Abu Dhabi, aankomst te Brussel
‘s morgens. Einde van een mooie reis.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 4990 EUR
Singletoeslag : 995 EUR

Met een ICTAM-begeleider van Brussel tot Brussel die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- Etihad Airways-lijnvluchten: Brussel - Delhi - Brussel
- binnenlandse vluchten Delhi - Bagdogra en Gauhati - Delhi
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel, Abu Dhabi en Delhi: 57 EUR
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardige. In Sikkim zijn de hotels zeker 3* of 3*Sup naar onze normen. In Bhutan eerder 2*, maar overal netjes en met voldoende basiscomfort. In Bhutan bestaat er geen officieel classificatie-systeem voor de hotels.
- vol pension van het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal op dag 18, maaltijden in de hotels of plaatselijke restaurants
- alle transfers en transport ter plaatse
- de verplaatsing per muilezel naar Taktsang
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids gedurende de ganse reis (vertaling door onze reisleider)
- de visumkost voor Bhutan & “Bhutan Tourism Development” taks
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- visumkost India/Sikkim : 155 EUR
- de fooien : 115 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met Mapfre /de Europese (REF 0420-ICTN-010912)
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, repatriëring onbeperkt, bijstand, ANNULATIE : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 400 EUR
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand) : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 350 EUR

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van december 2017 en een wisselkoers van
1 EUR = 1,16 USD voor de prestaties in het land van bestemming, voor oktober 2018 en op basis van een minimum van 12 deelnemers. Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Opgelet : uw reispas moet 30 dagen voor afreis in ons bezit zijn.
Ictam zorgt voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.
GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110), www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11), www.diplomatie.belgium.be

TOERISME
Vandaag werkt men hard aan de verbetering van de infrastructuur. In alle omstandigheden vragen wij uw begrip: slecht onderhouden wegen, verouderde transportmiddelen, eenvoudige hotels. We kozen voor de betere hotels, maar de hoge standaardnormen zijn nog lang niet overal doorgedrongen. Ook het wegennet wordt tegenwoordig verbeterd. Een traject per autocar is niet altijd even comfortabel, maar het laat ons toe te stoppen onderweg en kleine, onverwachte bezoeken te doen.

OPGELET
De toegang tot Bhutan is beperkt tot een klein aantal gelukkigen, een maximum van 16 deelnemers!

HOOGTES
Tijdens de rondrit komen we geregeld tot boven de 3000 m. Verder als indicatie :
- Darjeeling : 2134 m
- Pemayangtse : 2085 m
- Gangtok : 1712 m
- Kalimpong : 1250 m
- Paro : 2250 m
- Thimphu : 2370 m
- Bumthang : 2600 m

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198