.

CULTURELE GROEPSREIS

Het HART VAN INDIA
en de GANGES

CULTURELE GROEPSREIS

  • De Mogholsteden Delhi en Agra
  • Gwalior, echo van pracht en Rajpoet-strijdvaardigheid
  • Het vergeten Orccha
  • De tempels van Khajuraho
  • De ware ziel van India in Varanasi
  • De romantische site van Mandu
  • De stoepa van Sanchi

14 dagen - Afreis : 14 november 2017

Gegarandeerde afreis v.a. 10 deelnemers !

.

Het geografische hart van India wordt gevormd door Madhya Pradesh,“het Land van het Midden”. De deelstaat wordt doorsneden door de bergketens Vindhya en Satpura en de rivier de Narmada. In het noordwesten liggen de bouwkundige parels van Gwalior en het middeleeuwse Orchha. In het onherbergzame noorden liggen de beroemde Khajuraho-tempels, terwijl de enorme boeddhistische Sanchi-stoepa en de romantische citadel van Mandu op het schilderachtige Malwa Plateau in het zuidwesten te vinden zijn. Even begeven we ons ook in het naburige Uttar Pradesh om in Varanasi de ware ziel van India te voelen.

.

De reis in detail

versie 09/02/17 15:49

1ste dag : BRUSSEL - ABU DHABI - NEW DELHI

Samenkomst ‘s morgens in de luchthaven van Zaventem en vertrek met Etihad Airways naar Abu Dhabi. Aansluitende vlucht naar DELHI waar de aankomst voorzien is in de vroege morgen. Verwelkoming en transfer naar ons hotel Holiday Inn Aerocity****.

2de dag : NEW DELHI

Rustig ontbijt en vrije voormiddag. Middagmaal in het hotel.
Na de middag starten we onze kennismaking met de Indische hoofdstad, die nu uit twee delen bestaat: het nieuwe Delhi (New Delhi) en de oude stad (Old Delhi). Deze morgen beginnen we met OLD DELHI, vroeger bekend onder de naam van Shahjahanabad, opgericht door de vijfde Moghol-keizer Shah Jahan (regeerperiode 1627-1658) als hoofdstad van het Mogholrijk. Eerst wordt halte gehouden bij de Raj Ghat, waar Mahatma Gandhi in 1948 gecremeerd werd. Vervolgens rijden we langs het Rode Fort, opgericht door Shah Jahan in zijn nieuwe hoofdstad. Recht tegenover het Rode Fort bevindt zich de Jama Masjid. Bezoek van deze grootste moskee van India, ook gebouwd door dezelfde keizer rond 1650. Tenslotte rijden we door de kleurrijke Chadni Chowk (“zilverkleurig, door de maan verlicht plein”), de oudste en kleurrijkste winkelstraat van Delhi. Verder bezoek van het 20ste eeuwse, door de Britten aangelegde NEW DELHI. Tussen 1911 en 1931 werd hier een uitgestrekte, van brede lanen voorziene stad gecreëerd. We maken een fotostop bij de India Gate indien mogelijk en rijden langs het presidentieel paleis Rashtrapati Bhawan, vroeger bewoond door de Britse onderkoningen, en het Parlement, dat werd ontworpen door Edwin Lutyens. Dan begeven we ons naar de ruïnes van de Quwat-ul-Esla (de “Macht van de Islam-moskee”) en zijn 73 meter hoge Qutub Minar uit de beginperiode van de moslimheerschappij over India. Onmiddellijk na zijn overwinning op het laatste Hindoe-koninkrijk van Delhi, bouwde Qutub-ud-Din Aibek vanaf 1193 deze minaret als overwinningstoren van de Islam. Avondmaal en overnachting in het hotel Holiday Inn Aerocity****.

3de dag : NEW DELHI - AGRA (204 km)

Vertrek naar AGRA, de vroegere hoofdstad van de Moghols op de oevers van de Yamuna. Maar Agra is in feite niet door de Moghol-dynastie gesticht. Ze was reeds de hoofdstad van de Lodi-dynastie onder Sikander Lodi (1488-1516) alvorens in de handen te vallen van de eerste Mogholheerser Babur in 1526. Terwijl Humayun, de zoon van Babur, verkoos in Delhi te verblijven, viel de keuze van de derde Moghol-keizer Akbar dadelijk na zijn aantreden op Agra. Hij zou Agra echter verlaten ten voordele van Fatehpur Sikri en later Lahore, dichter bij het strijdtoneel van de Moghols. Onder zijn opvolgers, Jahangir en Sjah Jahan, vervulde Agra slechts bij wijlen de rol van hoofdstad. Het is nochtans onder de heerschappij van Shah Jahan dat de Taj Mahal opgericht werd... Na aankomst op het einde van de voormiddag, middagmaal in het hotel of in een plaatselijk restaurant. Bezoek aan het Agra Fort (16de -17de eeuw), waarvan de bouw in 1565 begon onder Akbar en verder gezet werd door zijn opvolgers Jehangir en Sjah Jahan. Onder Akbar was het nog voornamelijk als militair bouwwerk bedoeld, maar in de tijd van zijn kleinzoon kwam de nadruk meer te liggen op een keizerlijk paleis. Het fort telt diverse paleizen waarin hindoe- en moslim-architectuur zich op een sublieme wijze met elkaar hebben verenigd. Vervolgens gaan we de Taj Mahal bewonderen, het grootste en meest spectaculaire architectonische wonder van India en misschien wel van de hele wereld. Het monument, een lofzang aan de liefde in marmer, werd voltooid in 1643 door Sjah Jahan voor zijn te vroeg gestorven geliefde Mumtaz Mahal, “de Uitverkorene van het Paleis”. Avondmaal en overnachting in het Gateway Hotel Fatehabad****.

4de dag : AGRA - GWALIOR (118 km)

Vertrek naar Gwalior. We verlaten de deelstaat Uttar Pradesh en rijden naar Madhya Pradesh, “het Land van het Midden”. Aankomst tegen de middag in de prinselijke stad GWALIOR, “de parel van Hindoestan”. Lange tijd het centrum van voortdurende strijd met naburige Rajpoet clans, bezweek het fort tenslotte voor de aanvallen van de sultans van Delhi in 1232. De moslims werden op hun beurt verjaagd door de Tomar-Rajpoeten in 1398. Het is onder deze dynastie, en meer bepaald tijdens de regering van Raja Rao Man Singh (1486-1516), dat Gwalior zijn hoogtepunt kende! Kort na de dood van Man Singh werd Gwalior achtereenvolgens veroverd door Ibrahim Lodi en Babur, de stichter van het Moghol-rijk. Wanneer dit rijk tenonder ging werd Gwalior tot de dag van vandaag het domein van Sindhia-Marathen. Na het middagmaal in het hotel bezoeken we het immense Gwalior Fort, gelegen op een steile heuvelrug. Langs beide zijden van de zuidelijke toegangsweg bevinden zich monumentale jaïnabeelden (tirthankaras). De noordelijke hoek van deze acropolis wordt ingenomen door de Man Mandir, het prachtige paleis van Man Singh. Felblauwe, gele en groene tegels met onder meer olifanten sieren de gevel, waardoor het ook de naam kreeg van Chit Mandir of Beschilderd Paleis. Ten zuiden van het fort ligt het Jai Vilas-Paleis. Hoewel de huidige Sindhia maharadja nog steeds in het paleis woont, doet een groot deel nu als museum dienst. Avondmaal en overnachting in een voormalig paleis, het Usha Kiran Palace (Heritage hotel).

5de dag : GWALIOR - DATIA - ORCHHA (120 km)

We rijden eerst naar DATIA, de vroegere hoofdstad van een Rajpoet prinsdom. Op een omwalde rotsachtige heuvelrug verheft zich het Bir Singh Deo Paleis, gebouwd door de Bundela Rajpoet Bir Singh Deo van Orchha in het begin van de 17de eeuw.
Verder naar ORCHHA, “het juweel van Madhya Pradesh”, een romantische middeleeuwse vesting op een vroeger rotseiland in de Betwa, een zijrivier van de Yamuna. Deze oude Rajpoet hoofdstad, gesticht in 1531, werd een invloedrijke stad van de Bundela dynastie tijdens de 16de en 17de eeuw. Na deze glorietijd werd het kleine prinsdom een kleine eeuw later zonder enige vernietiging verlaten en herleid tot een onbeduidend dorp met de paleizen en tempels als stille getuigen van de dagen van weleer... Bij aankomst middagmaal in het hotel. Bezoek van de paleizen op de koninklijke heuvel: het Jehangir Mahal met talloze vertrekken rond een centrale binnenplaats en de Raj Mahal met kleurrijke muurschilderingen. In het dorp bezoeken we indien mogelijk de Chaturbhuj tempel en de Laxmi Narayan, waarvan het interieur prachtige muurschilderingen bevat. Tenslotte vormen een tiental prinselijke cenotafen (chhatri’s) een schitterend kader langs de Betwa. Avondmaal en overnachting in het hotel Amar Mahal***.

6de dag : ORCHHA - KHAJURAHO (178 km)

’s Morgens, vertrek naar KHAJURAHO, de voormalige hoofdstad van de Chandela-dynastie, waar we kort na de middag aankomen. De eerste Chandela-Rajpoeten stichtten hier een koninkrijk rond de 7de of 8ste eeuw en waren vazallen van de heersers van Kanauj. In het begin van de 10de eeuw konden zij zich ontvoogden van deze drukkende heerschappij en begonnen ze hun hoofdstad te verfraaien. Ze richtten in de 10de en 11de eeuw op deze plek niet minder dan 85 heiligdommen op. De periode tussen 950 en 1050 betekende het hoogtepunt van hun macht; hun heerschappij strekte zich toen westwaarts uit tot in Gwalior. De dynastie bood dapper weer-stand tegen de inval van Mahmoed van Ghazni (1019), die nochtans vele Indische rijkjes ten onder had gebracht. Hun gebied werd uiteindelijk in 1310 geannexeerd door de sultan van Delhi. De achtergelaten hoofdstad werd weldra door oerwoud overwoekerd en gleed weg in de vergetelheid... Van de 85 heiligdommen bestaan er nu nog slechts 22. Laat middagmaal in het hotel. In de namiddag bezoek van de westelijke tempelgroep met vooral de Lakshmana, de Vishwanatha en de bijzonder fraaie Kandariya Mahadeva met zijn 31 meter hoge sikhara en uitbundig steenhouwwerk, dat tot de grootste meesterwerken van de Indische kunst behoort. Tenslotte besteden we ook aandacht aan het geheel van jaïna-tempels van de oostelijke tempelgroep, waar vooral de Parshvanath tempel de blikvanger is met fijnzinnig snijwerk. Overnachting in het hotel Taj Chandela****.

7de dag : KHAJURAHO - VARANASI (per vliegtuig)

’s Morgens zetten we onze ontdekking van KHAJURAHO verder. We begeven ons naar de zuidelijke groep, waar we de geïsoleerd staande Duladeo tempel bezoeken. Tegen de middag transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar VARANASI, voor de hindoes de heiligste der heilige steden. Varanasi, samenvoeging van de namen van twee stromen die zich hier in de Ganges werpen, de Varuna en de Asi, trekt elke dag steeds opnieuw duizenden pelgrims aan. Een bezoek aan Varanasi doet ons de ware ziel van India be-grijpen en laat bij ieder diepgaande indrukken na. Laat middagmaal in het hotel. Daarna begeven wij ons naar de ghats of terrastrappen langs de Gangesoever, om de avond-aarti ceremonie bij te wonen. Avondmaal en overnachting in het hotel Gateway Ganges****.

8ste dag : VARANASI : uitstap SARNATH

Bij het ochtendgloren onvergetelijke boottocht op de Ganges. Over vele kilometers volgen de ghats of oeverterrassen zich op, die de gelovigen gebruiken om in de Ganges af te dalen voor hun rituele reinigingen. Op de Manikarnika- en Harishchandra ghats branden dag en nacht de brandstapels: iedere gelovige Hindoe gelooft dat sterven in Kashi (“lichtstad”) en er gecremeerd worden hem of haar bevrijdt uit de kringloop van de wedergeboorten. Wandeling in het onontwarbaar doolhof van nauwe steegjes rond de Gouden Tempel (niet toegankelijk voor niet Hindoes), natuurlijk gewijd aan Shiva onder zijn naam Vishwanatha (Heer van het Universum). Terugkeer naar het hotel voor het ontbijt. Nadien verder bezoek (enkel langs de buitenkant) van de Tulsi Manas tempel, de Durga Tempel en de universiteit. Middagmaal in een lokaal restaurant.
Na de middag, uitstap naar het belangrijke boeddhistische bedevaartsoord SARNATH (“Hertenpark”). De naam verwijst naar de Eerste Preek door Siddhartha Sakyamuni, inmiddels Boeddha geworden, aan vijf volgelingen in een park met loslopende damherten. Hét monument is de 6de eeuwse Dhamekh-stoepa, die op de plek staat waar de Boeddha zijn Eerste Preek zou hebben gehouden. Wat verder de overblijfselen van de Dharma rajika-stoepa, die door keizer Ashoka werd gebouwd voor de relikwieën van de Boeddha. Tenslotte bezoek aan het fraaie Archeologisch Museum met het beroemde Leeuwenkapiteel van de Ashoka-zuil, het nationale embleem van India. Terug naar Varanasi voor het avondmaal en overnachting in het hotel Gateway Ganges****.

9de dag : VARANASI - INDORE (per vliegtuig)

’s Morgens bezoek aan het Lamhi dorp, waar de bekende hindoe- en Urduschrijver Munshi Premchand geboren werd in 1880. Na het middagmaal transfer naar de luchthaven voor onze vlucht via Delhi naar INDORE, een belangrijk textielcentrum. Aankomst in de voor-avond. Avondmaal en overnachting in het hotel Lemon Tree***.

10de dag : INDORE : uitstap Ujjain (56 km)

Daguitstap naar UJJAIN, een van de zeven heilige steden van India, gelegen aan de rechteroever van de Shipra rivier, waar Shiva de demonen overwonnen zou hebben. Bezoek van de Ghats en de Mahakaleshwar tempel, dat één van de 12 Shiva-lingas herbergt. Middagmaal. Terugkeer naar Indore. Bezoek van het Lalbagh Paleis, ooit één van de meest spectaculaire gebouwen van Indore, en de Kaanch Ka Mandir tempel die binnenin volledig bedekt is met glas en mozaïeken. Avondmaal en overnachting in het hotel Lemon Tree***.

11de dag : INDORE : uitstap Mandu (97 km)

Uitstap naar MANDU. Boven op een top in de Vindhya-bergen is deze verlaten citadel een van de meest romantische en schilderachtige plekken van India. Binnen de kronkelende verdedigingsmuren liggen paleizen, moskeeën, meren en lustpriëlen die tussen 1401 en 1562 zijn gebouwd of aangelegd door de sultans van Malwa, die naast hun krijgshaftige bezigheden een geraffineerd bestaan leidden. De belangrijkste monumenten liggen in drie groepen. De centrale groep rond het dorp groepeert de religieuze gebouwen (moskeeën en mausolea). Ten westen bevindt zich de zogenaamde Koninklijke Enclave met de belangrijkste paleizen, zoals de Hindola Mahal en de Jahaz Mahal. De Jahaz Mahal (“scheepspaleis”), gebouwd op een smalle strook land tussen twee kunstmatige meren, is het beroemdste gebouw van Mandu. In het zuidelijk deel bezoeken we het Neelkanth Mahal paleis, gebouwd op een oud Shiva-heiligdom. Wat verder liggen het paleis van de laatste sultan van Malwa, Baz Bahadur, en het voor diens geliefde Rupmati gebouwde paviljoen. Terugkeer naar Indore. Avondmaal en overnachting in het hotel Lemon Tree***.

12de dag : INDORE - BHOPAL - uitstap Sanchi (292 km)

Na het ontbijt vertrek naar BHOPAL, de hoofdstad van de deelstaat Madhya Pradesh. Bij aankomst, middagmaal in het hotel. Uitstap naar het dorpje SANCHI, een ander hoogtepunt van de Indische kunst dankzij een veertigtal stoepa’s, gebouwd en verfraaid door de heersers van de Maurya- en Shunga-dynastieën. In de 3de eeuw v. Chr. begon de Maurya-keizer Ashoka het Indische subcontinent voor het eerst te verenigen. De verovering van het Kalinga-rijk (huidig Orissa) omstreeks 260 v. Chr., ging met zoveel bloedvergieten gepaard dat de keizer, door wroeging overmand, besloot zich tot het Boeddhisme te bekeren, en van dan af zijn immens rijk beheerde volgens de geweldloze leer, de ahimsa. Ashoka koos Sanchi uit om een zuil en een eerste stoepa op te richten, bekend als Stoepa 1 of Grote Stoepa. Deze stoepa werd vergroot en verfraaid door de Shunga (185 - 73 v. Chr.) en de Shatavahana (230 v. Chr. - 200 n. Chr.), die onder meer de balustrade (vedika) en de prachtig bewerkte portieken (torana) aan de vier ingangen aanbrachten. Talrijke andere monumenten werden door deze dynastieën, alsook door de Gupta, toegevoegd.
Terug naar Bhopal voor avondmaal en overnachting in het hotel Courtyard by Marriott***.

13de dag : BHOPAL - MUMBAI - ABU DHABI

In de vroege morgen transfer naar de luchthaven van Bhopal waar we een vlucht van Jet Airways nemen naar Mumbai.
Bij aankomst in Mumbai maken we een korte oriëntatietour van de stad. Middagmaal in en lokaal restaurant. Verder naar het Waterstones Hotel. Enkele kamers zijn ter beschikking om u wat op te frissen.
In de late namiddag transfer naar de luchthaven voor de afreis met een Etihad Airways-lijnvlucht naar Abu Dhabi. Aankomst rond middernacht.

14de dag : ABU DHABI- BRUSSEL

In de zeer vroege morgen aansluiting naar Brussel waar de aankomst voorzien is in de ochtend.

Einde van een mooie reis!

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3290 EUR
Single toeslag : 600 EUR

Met een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Etihad Airways-lijnvluchten Brussel - Abu Dhabi - Delhi / Mumbai - Abu Dhabi - Brussel
- de binnenlandse Jet Airways-vluchten Khajuraho-Varanasi, Varanasi-Indore en Bhopal-Mumbai
- de veiligheids- en luchthaventaksen in Abu Dhabi en Delhi: 106,27 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco of vliegtuig
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
- vol pension vanaf het ontbijt op dag 2 tot het middagmaal dag 13
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de actuele aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- het avondmaal op dag 13
- de fooien: 85 EUR
- visum + kosten: 130 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese/Mapfre Assistance (REF 0420-ICTN-010912):
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 235 EUR
b) Bagage + ANNULATIE (geen bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 180 EUR

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van januari 2017, en een wisselkoers van de INR van 1 EUR = 74 INR voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 10 deelnemers.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

- Het programma kan altijd gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden (zoals een festival tijdens de bezoeken aan de tempels).

- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
- een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
- een visum. Wij zorgen voor het bekomen van het visum. U krijgt tijdig de formulieren toegestuurd.
Opgelet : uw reispas moet minstens 5 weken voor afreis in ons bezit zijn. U wordt hier tijdig van verwittigd.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
- Aan te raden : vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en anti-malaria medicatie
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198