.

CULTURELE GROEPSREIS

ORISSA

  • kennismaking met de Adivasi, de oude stammen van Orissa
  • de “Gouden Driehoek van Orissa” : Bhubaneshwar, Puri en Konark
  • uitzonderlijk bezoek aan het dansfestival van Konark !
  • Kolkata, het koloniale India

14 dagen - Afreis : 26 november 2018

Orissa (of Odisha) in Oost-India, begrensd door de golf van Bengalen en de Oostelijke ghats, is de staat bij uitstek om enerzijds de fascinerende Adivasi te ontdekken, de oorspronkelijke bevolking van het Indische subcontinent, en anderzijds de gouden driehoek, de drie steden met de vele glorieuze tempels.
In Bhubaneshwar, de hoofdstad van Orissa, werden tussen de 8ste en 13de eeuw, meer dan 7000 tempels gebouwd rondom het heilige meer Bindusagar.

.

De reis in detail

versie 22/03/18 14:32

1ste dag : BRUSSEL - MUMBAI

Afreis in de morgen met een Etihad Airways vlucht naar Abu Dhabi. Onmiddellijke aansluiting naar Mumbai waar de aankomst voorzien is in de vroege morgen.

2de dag : MUMBAI - VISAKHAPATNAM

Aankomst, verwelkoming en transfer naar het luchthaven hotel Waterstones 4* voor de overnachting.
Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven voor de Jetairways lijnvlucht naar VISAKHAPATNAM of verkort Vizag, een kuststad in het noorden van deelstaat Andra Pradesh.
Bij aankomst, transfer naar het hotel. Laat middagmaal en rustige namiddag. Avondmaal en overnachting in het hotel Green Park 4*.

3de dag : VISAKHAPATNAM - JEYPORE (240 km)

In de voormiddag , stadstoer van Vizag met bezoek van de 11de eeuwse Simhachalam tempel.
Op weg naar JEYPORE houden we halt voor het middagmaal. We steken de provinciegrens van de deelstaat Orissa over. Aankomst in Jeypore, avondmaal en overnachting in het eenvoudig maar correct hotel Hello Jeypore 2/3*.

4de dag : JEYPORE - uitstap ONUKUDELLI (190 km)

Ontbijt in het hotel. We rijden naar ONUKUDELLI, waar de kleurrijke Bonda stamleden wekelijks afspraak hebben. Bondavrouwen lopen er rond met kilo’s kleurige kettingen die hun borsten verbergen. Hun hoofden zijn kaalgeschoren en voorzien van een kleurrijke kap of kralen.
Middagmaal onderweg. Op de terugweg houden we nog halt aan de watervallen van DUDUMA (175m).
Terug naar Jeypore voor het avondmaal en de overnachting.

5de dag : JEYPORE - uitstap KORAPUT (145 km)

Vandaag bezoeken we een Paruja stamdorp en de vrijdagsmarkt van Kunduli in KORAPUT, de grootste groentenmarkt van de streek. Middagmaal. We bezoeken eveneens de Sri Jagannath-tempel (of ‘Sabarasrikhetra’). Opmerkelijk aan deze tempel is dat ze geen voorkeur heeft voor een religie, kaste of geloofsbelijdenis. In de praktijk betekent dit dat iedereen vrije toegang heeft tot dit heiligdom.
We rijden voor de laatste keer terug naar Jeypore voor het avondmaal en de overnachting.

6de dag : JEYPORE - RAYAGADA (215 km)

In de voormiddag brengen we een bezoek aan de Desia Kondh stam. De Khonds zijn de talrijkste van de 62 stammen van Orissa. Desia Kondh vrouwen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun geometrische gezichtstatoeages waarvan sommige bij nadere observatie een opvallende gelijkenis vertonen met tijgersnorharen. Deze herkenningstekens zorgen ervoor dat ze elkaar herkennen in de geestenwereld. Verder bezoek van de Gadaba stam. De vrouwen dragen oorbellen van koperdraad die wel dertig centimeter kunnen zijn. Daarnaast hebben ze dikke metalen banden om hun nek die van oorsprong bedoeld waren als bescherming tegen tijgers en panters. Middagmaal.
Verder naar RAYAGADA. Avondmaal en overnachting in het hotel Sai International 3*.

7de dag : RAYAGADA - TAPTAPANI - GOPALPUR ON SEA (225 km)

Na het ontbijt starten we de dag met een bezoek aan een Mali dorp.
We rijden richting Taptapani en houden halt onderweg voor een bezoek van de Saora stam.
Verder naar TAPTAPANI (tapta = warm, pani = water) met zijn warmwaterbronnen in een dichtbegroeid woud. Middagmaal.
Ten slotte rijden we naar GOPALPUR ON SEA, een charmante oase aan de zee met uitgestrekte stranden en wuivende palmbomen, ver weg van de chaos van de steden. Avondmaal en overnachting in hotel Swosti Palm Resort 3*.

8ste dag : GOPALPUR ON SEA - PURI (195 km)

Op weg naar PURI houden we halt aan het bekende Chilikha meer, het grootste brakwatermeer van Azië. We maken een boottochtje om de migratie van de vogels te aanschouwen. Verder naar Puri aan de Golf van Bengalen. Puri is als één van de vier heilige steden van het Vishnoeïsme een druk bezocht pelgrimsoord. Men vereert hier Krishna, de negende incarnatie van Vishnoe, onder de vorm van Jagannath, de ‘Heer van het Universum’. De stad is ook de site van het oude Dentapura, “de stad van de Tand” die ooit deze reliek van de Boeddha bewaarde alvorens deze in Kandy (Sri Lanka) terecht kwam. Puri is bovendien een strandoord aan de Golf van Bengalen. Middagmaal. We genieten van wat vrije tijd. Avondmaal en overnachting in hotel Hans Coco Palm 3*.

9de dag : PURI - KONARK - BHUBANESHWAR (115km)

In PURI bezoek aan de Vishnu-Jagannath tempel die we als niet-hindoe enkel van buitenaf bewonderen.
Bezoek van het dorpje Pipli, bekend om het kleurige appliqué werk dat er gemaakt en verkocht wordt. Middagmaal.
Nu naar KONARK, waar we de beroemde Zonnetempel bezoeken. Dit tijdens de regeerperiode van koning Ganga Narasimha Deva (1238-1264) gebouwde heiligdom is onbetwistbaar het hoogtepunt van de zo bijzondere kunst van Orissa, maar tegelijk ook zijn zwanenzang. De hele tempel, gewijd aan de godheid Surya, is gebouwd als een grote wagen op 24 enorme wielen, getrokken door 7 grote stenen paarden, en imposant gelegen in de duinen. Het enorme bouwwerk is bedekt met steenhouwwerk, beelden en bas-reliëfs.
Alvorens naar Bhubaneshwar te rijden, genieten we even mee van het Konark Dance festival, in de schaduw van de Zonnetempel.
We nemen onze intrek in hotel Hindustan International 4* in BHUBANESHWAR, de hoofdstad van de staat Orissa, waar avondmaal en overnachting.

10de dag : BHUBANESHWAR

Na het ontbijt begint uw bezoek van BHUBANESHWAR, de “Stad der Tempels”, een van de meest fascinerende religieuze metropolen van India met zijn vele prachtige tempels, gedurende 1000 jaar opgetrokken rondom het heilige meer Bindusagar. In de loop der eeuwen ontwikkelde zich hier een aparte versie van de Noord-Indiase tempelarchitectuur. Eerst aan de beurt komt de Parashurameshwara tempel, de best bewaarde en weelderigst bewerkte van de oudste groep tempels uit de 7de eeuw. Een van de sieraden van Orissa is de rijkelijk versierde Mukteshwara tempel. Dit 10de eeuwse tempeltje, waarvan de spits slechts een hoogte van 11 m bereikt, vormt de overgang tussen de archaïsche fase (7de eeuw) en de eindfase van de tempelarchitectuur van Orissa, meteen het hoogtepunt, te situeren in de 12de -13de eeuw. Bij de 11de eeuwse Rajarani tempel bekoren al dadelijk de fraaie sculpturen. Wat afwijkend van de lokale architectuur is de spits die eerder lijkt op de tempelspitsen van Khajuraho versierd met miniatuurreplica’s van deze spits. Na het middagmaal bezoek aan het Lingaraja-tempelcomplex (enkel buitenzicht want verboden voor niet-hindoes). Vanop een platform ontdekken we een woud van schrijnen rond het belangrijkste torenheiligdom, de Lingaraja, opgericht tussen 1090 en 1104 na Chr. Zijn grootsheid schuilt in de 45 m hoge, kromlijnige spits (sikhara of deul) met schitterende verticale ribben. De belangrijkste godheid hier is Shiva als Tribhuvaneswar (“Heer van de Drie Werelden”), waar de stad zijn naam aan dankt. We wandelen langs het heilige Bindusagar meer waarvan gezegd wordt dat het water bevat van alle heilige Indische rivieren.
Verder bezoek aan de grotten van Udaigiri en Khandagiri, die vanaf de 2de eeuw voor Chr. werden uitgehouwen om een gemeenschap van Jaïn-monniken te huisvesten. Onder de heerschappij van koning Kharavela werd het meest merkwaardige complex uitgegraven: “de grot van de koningin” (Rani Gumpha).
Avondmaal en overnachting in hotel Hindustan International 4*.

11de dag : BHUBANESHWAR - KOLKATA

In de vroege morgen gaan we richting het treinstation voor een vertrek per Shatabdi Express naar KOLKATA, tot voor kort bij ons beter bekend als Calcutta, de eerste hoofdstad van het Britse koloniale rijk (British Raj) tot 1911, wanneer de zetel van de regering naar Delhi verhuisd werd.
Bij aankomst begeven we ons naar het hotel voor het late middagmaal, en de rest van de dag wat vrije tijd om te ontspannen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Hindustan International 4*.

12de dag : KOLKATA

Ontbijt in restaurant Flurys, dat opgericht werd in 1927 en gebaseerd op het model van een Engels theehuis.
Verkenning van Kolkata, de huidige hoofdstad van de deelstaat Bengalen. Bezoek aan een Jaïntempel en het zeer interessante Indian Museum, die de eerste kunst- en archeologieverzameling van het Indische Subcontinent herbergt. Middagmaal. We rijden langs de Howrah brug, de Secretariat of Writers Building en de Old Courthouse Street. Ook het klooster van Moeder Teresa wordt niet vergeten. Avondmaal en overnachting in het hotel Hindustan International 4*.

13de dag : KOLKATA - ABU DHABI

Rustig ontbijt en tijd om de valiezen te maken. Na het middagmaal zetten we het bezoek van Kolkata verder met het Victoria Memorial, opgericht ter nagedachtenis van Koningin Victoria en ingehuldigd in 1921 door de Prins van Wales. Te voet verder naar het Dalhousie plein en het Fort Williams (bezoek buitenkant), de Sint Pauls kathedraal en de Prinsep Ghat.
In de late namiddag transfer naar de luchthaven en afreis met een Etihad Airways lijnvlucht naar Abu Dhabi waar we na middernacht aankomen.

14de dag : ABU DHABI - BRUSSEL

Nachtelijke afreis naar Brussel met dezelfde maatschappij waar de aankomst voorzien is in de morgen.
Einde van een mooie reis !

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3295 EUR
Singletoeslag : 495 EUR

Met ICTAM-begeleider van Brussel tot Brussel die zorgt voor de vertaling.INBEGREPEN IN DE PRIJS
- Etihad Airways-lijnvluchten : Brussel - Abu Dhabi - Mumbai//Kolkata - Abu Dhabi - Brussel
- binnenlandse vlucht met Jetairways : Mumbai - Visakhapatnam
- de huidige luchthaventaksen in Brussel en Mumbai: 69,98 EUR
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig (lokale norm)
- vol pension vanaf het ontbijt op dag 2 tot het middagmaal op dag 13
- alle transfers en transport ter plaatse met Tempo travellers in Orissa en minibus in Mumbai
- Shatabdi Express van Bhubaneshwar naar Kolkata (AC Executive class)
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- boottocht op het Chilikha meer
- tickets voor het Konark Dance festival
- Franstalige lokale gids in Orissa gedurende de volledige reis, lokale Franstalige gids in Kolkata voor het bezoek aan deze stad
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de actuele aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- visumkosten India : 185 EUR
- de drinkgelden : 90 EUR

AAN TE RADEN :
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese/Mapfre Assistance (REF 0420-ICTN-010912) :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 280 EUR
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand): 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 245 EUR

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van december 2017 voor 2018 en wisselkoers van de Indische roepie van 1 EUR = 78 INR voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 12 deelnemers. Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.


REISPAS
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Ictam zorgt voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd. Opgelet : uw reispas moet 4 weken voor afreis in ons bezit zijn maar u wordt op tijd verwittigd.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Aan te raden : vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Raadpleeg ook :
Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110 of www.itg.be)
Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (www.diplomatie.belgium.be, tel. 02/501.35.11)

TOERISME
Vandaag werkt men hard aan de verbetering van de infrastructuur.
In alle omstandigheden vragen wij uw begrip: slecht onderhouden wegen, verouderde transportmiddelen, eenvoudige hotels...
Dit is een programma voor de ervaren reiziger !

OPGELET
Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
Het dansfestival van Konark is geen essentieel onderdeel van de reis.
Bezoeken aan de stamdorpen kunnen altijd geannuleerd worden zonder voorafgaande verwittiging.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198