.

CULTURELE GROEPSREIS

ZUID-INDIA

De Dravidische Driehoek

U ontdekt het fantastische Zuid-Indië in de beste
omstandigheden !

  • De interessantste en mooiste sites
  • Evenwichtige verdeling: aandacht voor de cultuur, bevolking en natuur
  • Onvergetelijke overnachting op een legendarische ‘houseboat’ op de backwaters

15 dagen
- Afreis : 14 februari 2020
- Afreis : 27 november 2020 (programma en voorwaarden hier)

Gegarandeerde afreis v.a. 12 deelnemers !

Zuid-India is het land van de Dravidische bouwkunst, die tussen de 5de en de 15de eeuw een hoogtepunt vormde in de Indiase kunstgeschiedenis. We zien daarvan diverse voorbeelden: van kleine, bescheiden rotstempeltjes tot reusachtige complexen met enorme toegangspoorten, waar we in contact komen met de uiterst levendige traditie van het hindoeïsme.
Onderweg zien we afwisselende landschappen, variërend van uitgestrekte vlakke rijstbouwgebieden en zanderige kuststroken tot dicht met tropische vegetatie begroeide heuvels en bergen, met daartussen de “backwaters”, een adembenemend mooi stukje natuur, samengesteld uit smalle stroken land, lieflijke dorpjes en betoverende lagunes en kanalen.
Doordat Zuid-India in het verleden nauwelijks invasies heeft gekend, is de rijke erfenis uit het verleden er veel beter bewaard gebleven dan in andere delen van India.
Maar het is vooral de authentieke leefwijze van een vriendelijke en kleurrijke bevolking die de harten van de toeristen verovert.

.

De reis in detail

versie 02/05/19 16:37

1ste dag : BRUSSEL - LONDEN - CHENNAI

‘s Morgens samenkomst op de luchthaven in Zaventem. Afreis met een British Airways-lijnvlucht naar Londen. Aansluiting naar Chennai waar we in de vroege ochtend aankomen.

2de dag : CHENNAI - MAHABALIPURAM (60 km)

Verwelkoming en formaliteiten. Vervolgens nemen we onmiddellijk de autostrade naar Mahabalipuram naar het hotel Radisson Temple Bay 4*. De kamers zijn onmiddellijk ter beschikking. Check-in en vrije tijd om te rusten. Ontbijt en middagmaal in het hotel.
Na het middagmaal, bezoek aan de site van MAHABALIPURAM (naar de demonenkoning Mahabali) of MAMALLAPURAM (naar de Pallava-koning Mamalla). Het vissersdorp werd in de 7de eeuw belangrijk toen koning Narasimha Varman I (630-668) van de machtige Pallava-dynastie (275-888) zijn oog op de plaats liet vallen. Op korte tijd liet hij hier een haven- en tempelstad zonder weerga verrijzen en werd Mahabalipuram na Kanchipuram de tweede hoofdstad van het Pallava-rijk en tevens de uitvoerhaven voor de Dravidische cultuur. Hun handelsrelaties betroffen alle voor-Indische vorstendommen in Sumatra, Thailand, Cambodja en Vietnam. Uit deze periode dateren uit de klippen gehouwen tempels die sinds dan het weer, de wind en de golven trotseren: de Oevertempel (Shore Temple) en de Pancha Rathas (Vijf Wagens), monolithische tempels in de vorm van processiewagens. Mahabalipuram is een waar openluchtmuseum van virtuoze rotssculpturen - pure poëzie in steen! Het beroemde paneel met de afbeelding van de “Neerdaling van de Ganges” behoort tot de top van de reeds zo rijke Indische rotssculptuur. Het thema van het reliëf is de dankbetuiging van mens en dier aan Shiva voor de wonderlijke gave van de Ganges.
Terug naar het hotel voor het avondmaal en de overnachting in het hotel Radisson Temple Bay 4* (Mahabalipuram).

3de dag : MAHABALIPURAM - PONDICHERRY (134 km)

Vertrek naar PONDICHERRY, huidige naam PUDUCHERRY. Deze vroegere Franse kolonie werd in de 18de eeuw gesticht en werd pas in 1954 aan India teruggegeven. In dit uniegebied van India zijn overal nog sporen van de Franse invloed merkbaar. Stadstoer per rickshaw en wandeling op de promenade. Bezoek aan de Aurobindo Ashram. Middagmaal tijdens de bezoeken.
Avondmaal en overnachting in het hotel Accord 5* (Puducherry).

4de dag : PONDICHERRY - CHIDAMBARAM - THANJAVUR (200 km)

’s Morgens vertrekken we naar de uitgestrekte deltavlakte van de Cauvery, de grote stroom van Zuid-India die de levensbron is van de zuidelijke Deccan. Het is een van de vruchtbaarste rijstgebieden van India. We doorkruisen het oostelijke deel van de staat Tamil Nadu, het laagland, gelegen langs de kust van Coromandel. Majestueus, soms dichtbij, soms in de verte, liggen de centrale hooglanden. Overal heerst er een kleurrijke drukte, vooral in de buurt van de dorpen en kleine steden. Hier maken we op een ideale manier kennis met het diepe zuiden van India.
In CHIDAMBARAM bezoeken wij de prachtige Nataraja Tempel. Dit tempelcomplex, gebouwd in opdracht van de Chola-vorst Viraraja (927-984), is gewijd aan Shiva in de vorm van de “kosmische danser”.
Vervolgens naar GANGAIKONDACHOLAPURAM om er de monumentale tempel Gangaikonda Cholisvaram te bewonderen, gebouwd door de Chola-keizer Rajendra I in 1020 om zijn overwinning in de Ganga-vlakte te herdenken. De keizer bouwde hier ook een hoofdstad, die tot de val van het rijk in de 13de eeuw over het zuiden zou heersen.
Na het middagmaal in een plaatselijk restaurant bezoeken we de DARASURAM tempel, wellicht de mooiste uit de late Chola-periode. Verder naar THANJAVUR of TANJORE gelegen in de delta van de Kaveri, de rijstschuur van het zuiden. Avondmaal (vegetarisch) en overnachting in het Heritage hotel Svatma (Thanjavur).

5de dag : THANJAVUR - TRICHY - CHETTINAD (105 km)

Vroeg ontbijt en bezoek van de stad THANJAVUR. Tussen 850 en 1278 was het de hoofdstad van de machtige Chola-dynastie, die over belangrijke delen van Zuid-India en Sri Lanka heerste. Hier kunnen we vooral het mooiste monument van de Chola-architectuur bewonderen: de Tempel van Brihadishvara, gebouwd omstreeks het jaar 1000 in opdracht van Rajaraja I (985-1014), de grootste Chola-vorst die verantwoordelijk was voor de maritieme en militaire macht van deze dynastie. De 400 jaar van de 9de tot de 13de eeuw worden terecht gezien als de gouden eeuwen van de Cholas en een hoogtepunt in de geschiedenis van Zuid-India. In deze tempel valt de harmonie op tussen de gedurfde monumentaliteit en het verzorgde detail. Deze geordende architectuur stond model voor de tempels in Cambodja en Indonesië. Vervolgens bezoek aan de Bronzen-galerij.
Verder naar TIRUCHIRAPALLI, de beroemde parel uit het diepe zuiden van Indië. De naam Tiruchirapalli, afgekort tot Trichy, betekent “Stad van de Heilige Rots”, naar de rots met fort (Rock Fort) die 80 m boven de Kaveri-rivier uitsteekt. Bezoek van de machtige tempel van Ranganatha Swami gelegen op het eiland Srirangam, dat gevormd wordt door twee armen van de Cauvery (of Kaveri). Dit enorme complex, dat gewijd is aan de rustende Vishnu, bereiken we via een brug en kunnen we als niet-Hindoe betreden tot en met de vijfde omheining. We ontdekken er een kleurrijke drukte. De zeven omheiningen zijn herkenbaar aan de 21 Gopurams, of torenpoorten, die afnemen in hoogte naarmate men het heilige der heiligen nadert.
Vervolgens bezoek van Amamandapa aan de Kaveri rivier, waar de herdenkingsceremoniën en het rituele baden plaats vinden.
Middagmaal. Verder naar CHETTINAD waar avondmaal en overnachting in het Heritage hotel Chidambara Vilas (Pudukkottai District).

6de dag : CHETTINAD - MADURAI (180 km)

Vooraleer we Chettinad verlaten maken we een wandeling in deze stad die vooralbekend is voor de speciale architectuur van de huizen.
Langsheen de heuvels en hoogland (Ghats) overbruggen we in goed vier uur de 180 km naar MADURAI, de 2500 jaar oude culturele hoofdstad van Tamil Nadu. Check-in in het Heritage hotel en middagmaal.
Deze stad is de zetel van de traditionele overlevering, de streek waar het Tamil in zijn meest zuivere vorm wordt gesproken, en de zetel van de lokale Pandya-dynastie (1070-1380). De latere Nayaks hebben deze erfenis bewaard en verrijkt. Het is onder deze laatste dynastie (1565-1736) dat de beroemde tempel van Meenakshi-Sundareshvara werd gebouwd, de roem van de stad. Deze tempel, gewijd aan Shiva en zijn gezellin, werd gebouwd tussen 1623 en 1660 en is niet alleen een van de grootste heiligdommen van India, maar ook een van de meest interessante. Miljoenen beeldhouwwerken werden gemaakt voor dit enorme complex. Het is dan ook een levende stad in de stad! Het geheel wordt omringd door vijf gopurams met heel exuberant beeldhouwwerk, waarvan de zuidelijke 49 m hoog is. Zalen, tempels, pleinen en schitterende vertrekken volgen elkaar op. Ten slotte bezoek aan het in Indo-Moorse stijl opgetrokken Paleis van Thirumalai Nayak, indien de tijd het toelaat.
Avondmaal in het hotel.
Overnachting in het Heritage hotel 5* (Madurai).

7de dag : MADURAI - PERIYAR (160 km)

Vroeg ontbijt. Na het bezoek van de bloemenmarkt rijden we richting Periyar.
Op weg naar Periyar zien we in de Cardamon Hills, die deel uitmaken van de Western Ghats, prachtige landschappen: rijstvelden, palmboombossen en heuvels bedekt met exotische struiken en bomen. Overal langs de weg kunnen we arbeiders zien werken in de bloeiende kokosvezelindustrie. Aankomst in PERIYAR en laat middagmaal. In de late namiddag bekijken we een demonstratie van krijgskunst (Kalarippayattu) en lokale dans (Kathakali dans) in een lokaal theater.
Avondmaal en overnachting in het hotel Greenwoods 5* (Thekkady) in de buurt van Periyar.

8ste dag : PERIYAR - KUMARAKOM (140 km)

We beginnen de dag met een wandeling door een kruidentuin in Periyar, waar we specerijen kunnen zien als kaneel, kardemom, muskaatnoot, foelie, gember, peper en kurkuma... en bezoek aan de lokale markt.
Vervolgens verlaten we de deelstaat Tamil Nadu en dalen we de westelijke Ghats af om in de staat Kerala terecht te komen. Lunch onderweg. Aankomst in KUMARAKOM, gelegen aan de oostelijke oever van het Vembanadmeer. Transfert naar het hotel.
Avondmaal en overnachting in het hotel Lake Song 4* (Kumarakom).

9de dag : KUMARAKOM - ALLEPPEY

Na het ontbijt wat vrije tijd.
Vervolgens schepen we in op een houseboat, een omgebouwde rijstboot, voor een onvergetelijke vaartocht met overnachting op de Backwaters naar ALLEPPEY, nu aangeduid onder de nieuwe naam Allapuzzha.
Lunch, avondmaal en overnachting op de AC premium houseboat.

10de dag : ALLEPPEY - COCHIN (60 km)

We ontschepen na het ontbijt in Alleppey en rijden verder met de bus naar COCHIN, nu officieel bekend onder de naam van KOCHI, een van de beste natuurlijke havens in Indië aan de Arabische Zee. Vele handelsvarende naties hebben hier hun stempel nagelaten. Deze stad van eilandjes en schiereilanden is nog altijd de handelsmetropool van Kerala. Eerste kennismaking met Cochin. Bezoek aan de Joodse Synagoge, gebouwd in 1568, waar we de koperen plaat zien met de schenkingsakte en Thora’s uit de 14de eeuw. Na de lunch zetten we het bezoek verder. Uit de Portugese tijd ontdekken we de San-Franciscuskerk, de oudste christelijke kerk in Indië. De Chinese visnetten die het beeld van de waterkant overheersen, werden geïntroduceerd door handelaren uit het Mongoolse rijk. Een ingewikkelde constructie van katrollen en gewichten maakt het mogelijk om de loodzware visinstallaties te bedienen. Fort Cochin werd gesticht door Vasco da Gama en Pedro Alvares Cabral in 1502. Het “Hollands Paleis” (of Mattancherry Palace), gebouwd door de Portugezen in 1555 voor de lokale heerser, kreeg zijn naam tijdens de korte koloniale overheersing van de Hollanders die het paleis vernieuwden. Muurschilderingen stellen bekende personages voor uit de beroemde Mahabaratha (de Grote Oorlog) en de Ramayana (het Epos van Rama).
Avondmaal en overnachting in het hotel Trident 5* (Cochin).

11de dag : COCHIN - CALICUT (225 km)

We rijden verder noordwaarts en bereiken in de loop van de namiddag Kadavu in de buurt van Calicut. Lunch in een lokaal restaurant. Verder naar het Welcome Hotel Raviz Kadavu 5* (Kozhikode) waar vrije tijd. Voor diegenen die dit wensen wordt een Ayurvedische massage aangeboden. Avondmaal en overnachting.

12de dag : CALICUT - MYSORE (216 km)

Vandaag verlaten we de federale deelstaat Kerala om in de staat Karnataka terecht te komen. Aankomst in MYSORE, een luchtig groene stad, beroemd om zijn sandelhout, zijn jasmijngeur, zijn delicate zijde en de pracht van zijn paleizen.
Na het middagmaal maken we op een mooie en sfeerrijke manier kennis met de elegante en prinselijke stad en bezoeken we het Indo-Moorse Paleis van de Maharadja gebouwd in 1911. In de late namiddag uitstap naar de Chamundi-heuvel vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op Mysore en de met bomen omzoomde lanen. Hier bewonderen we een monoliet van 4,8 m die de Heilige Stier Nandi voorstelt.
Overnachting in het Grand hotel Mercure 5* (Mysore).

13de dag : MYSORE - HASSAN (115 km)

Vertrek naar HASSAN, met halte in SOMNATHPUR voor de prachtige Keshava Vishnu tempel. Dit is de jongste en meest complete van de drie grootse Hoysala-tempels die vandaag ook op het programma staan.
Bij aankomst in Hassan middagmaal in ons hotel. In de buurt van Hassan bezoeken we de Hoysala-tempels van Halebid en Belur, waarvan de schoonheid en verfijndheid gemakkelijk kunnen wedijveren met de beroemde tempels van Khajuraho en Konarak. De Hoysala’s regeerden van 1110 tot 1327 over dit deel van het land. Bezoek van HALEBID, het antieke Dwarasamudra dat de eerste hoofdstad van de Hoysala-dynastie was. We bewonderen er de Hoysaleshwara tempel, een dubbeltempel, gebouwd in stervorm en gewijd aan Shiva en aan zijn echtgenote Parvati. Deze tempel is het meest uitgesproken voorbeeld van de vesara-stijl der Hoysala’s, gekenmerkt door een geringe hoogte bij een grote breedte. Beroemd zijn de afbeeldingen met scènes uit de Mahabharata en de Ramayana op de buitenmuren. Ondanks 80 jaren hard werken werd deze rijkelijk versierde tempel nooit voltooid.
Verder naar BELUR, dat in 1310 de nieuwe hoofdstad van de Hoysala werd na de vernietiging van Halebid door de sultans van Delhi. Dit is zo mogelijk een nog mooier voorbeeld uit deze klassieke periode van de Hoysala-architectuur. De Chennakeshava tempel, gewijd aan Vishnu, werd opgericht in 1133 om de overwinning van de Hoysala’s op de Chola’s van Tanjore te herdenken. Deze tempel geldt als een van de hoogtepunten in de Indische bouwkunst. Ook hier vinden we een stervormig grondplan en een rijkelijke versiering. Kapitelen en bogen zijn versierd met sierlijke vrouwelijke muzikanten en danseressen: een lofzang op de vrouwelijke schoonheid!
Overnachting in het Hoysala Village Resort 3* (Hassan).

14de dag : HASSAN - BANGALORE (190 km)

Vertrek naar BANGALORE en middagmaal in een lokaal restaurant.
Stadstour met de autocar langs de hoogtepunten van deze stad.
Verder naar ons hotel Fortune JP Celestial 4* (Bangalore) voor het avondmaal.
De kamers zijn beschikbaar tot aan ons vertrek.

15de dag : BANGALORE - LONDEN - BRUSSEL

Transfer in de vroege morgen naar de luchthaven van Bangalore voor de afreis met een British Airways-lijnvlucht en aankomst in Londen rond de middag. Aansluiting naar Brussel waar we in de loop van de namiddag aankomen.
Einde van een onvergetelijke reis!

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2995 EUR
Singletoeslag : 795 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- lijnvluchten met British Airways in economy: Brussel - Londen - Chennai//Bangalore - Londen - Brussel (± 13u25 & 14u50)
- de huidige brandstoftoeslagen, veiligheids- en luchthaventaksen in Brussel en Chennai: 293,45 EUR
- 13 nachten verblijf in de vermelde hotels 3*, 4* en 5* (lokale norm) of gelijkwaardig, alle kamers met bad of douche en wc
- 1 overnachting op een AC premium houseboat
- vol pension vanaf het ontbijt op dag 2 tot het avondmaal op dag 14
- alle transfers en transport ter plaatse in autocar met airco
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids
- een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de B.T.W volgens de huidige aanslagvoeten
- de Garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 90 EUR
- visum + kosten : 185 EUR (onder voorbehoud van wijziging)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 330 EUR.
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van april 2019 en wisselkoers van 1 EUR = 80 INR voor de prestaties in het land van bestemming in 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 12 deelnemers. (De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis).
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Het programma kan altijd gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden (zoals een festival tijdens de bezoeken aan de tempels).
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Een internationaal reispaspoort geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Ictam zorgt voor het bekomen van het visum. Duur van de visumbehandeling is gemiddeld 4 weken. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.
Opgelet : uw reispas moet minstens 4 weken voor afreis in ons bezit zijn.
Voor het bekomen van een Belgische internationale reispaspoort moet u rekenen op een periode van gemiddeld 15 dagen. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Aan te raden : vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Malaria : gezien de goede omstandigheden waarin we reizen is het risico zeer gering, doch niet onbestaande.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24) of www.diplomatie.belgium.be

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198