.

CULTURELE GROEPSREIS

INDONESIE

... als een gordel van smaragd

  • Java : met culturele hoofdstad Yogyakarta
  • Borneo : de jungle
  • Sulawesi : het prachtige Torajaland
  • Bali, het Eiland der Goden

18 dagen - Afreis : 14 juli 2020

.

Indonesië bezoeken is en blijft een ongelooflijke ervaring voor de westerling. Het is een opeenvolging van schitterende landschappen, indrukwekkende vulkaangebieden, bloemenweelde, de gewijde kunst van het dansen en wereldberoemde tempels.
We ontdekken enkele van de eilanden van de Gordel van Smaragd: Java met de grootste boeddhistische tempel ter wereld, Borobudur, en het prachtige tempelcomplex van Prambanan. Borneo met zijn indrukwekkende jungle, Sulawesi met het animistisch universum van Torajaland, en ten slotte een van de mooiste bestemmingen op aarde, Bali.

.

De reis in detail

versie 14/11/19 10:19

1ste dag : BRUSSEL - BANGKOK

Afspraak ’s morgens op de luchthaven van Zaventem. Vertrek met een Thai Airways-lijnvlucht naar Bangkok.

2de dag : BANGKOK - JAKARTA - YOGYAKARTA

Bij aankomst in Bangkok, aansluiting naar Jakarta waar we rond de middag aankomen.
Aansluiting in de namiddag naar YOGYAKARTA. Bij aankomst transfer naar het hotel. Avondmaal en overnachting in het hotel Melia Purosani 4* (Yogyakarta).

3de dag : YOGYAKARTA

Na het ontbijt, bezoek aan de stad. Vanuit het Kraton, of paleis van de huidige sultan, beheerst de strenge hoog-Javaanse hofetiquette nog steeds Centraal-Java. De inwoner van Yogya is de meest verfijnde en beleefde Indonesiër in de omgang, de gamelan (muziekinstrument) klinkt hier ijler en tijdlozer. Heden en verleden schuifelen door elkaar, discreet zoals de hofambtenaren met hun honderdjarige, kunstige krissen (gebogen Javaanse dolk). In het paleis worden we van binnenkoer tot binnenkoer geleid, met telkenmale een paviljoen waar hoge gasten worden ontvangen of waar de koninklijke gamelan- of rijtuigencollectie werd ondergebracht. De Taman Sari was ooit een ommuurd lustprieel.
Rechtover het paleis bezoeken we het Sonobudoyo-museum, in traditionele Javaanse stijl gebouwd, waar we menig mooi specimen van krissen, houten en lederen wayang-poppen, maskers, beeldjes en batiks kunnen bewonderen. Hoe de beroemde batik, met de hand geschilderd of gestempeld, wordt gemaakt, wordt ons in een van de batik-ateliers uitgelegd en vooral getoond. Indien de tijd het toelaat bezoeken we nog de lokale vogelmarkt.
Avondmaal in een lokaal restaurant, opgeluisterd door een Ramayana dansuitvoering. Overnachting in het hotel Melia Purosani 4* (Yogyakarta).

4de dag : YOGYAKARTA - uitstap Borobudur

Na het ontbijt bezoeken we één van de grootste monumenten van voor de islamisering, toen het boeddhisme en hindoeïsme de heersende godsdiensten in de kleine koninkrijken waren. BOROBUDUR, gebouwd voor Boeddha in de 8ste eeuw en nu gerestaureerd door Unesco, weerhoudt onze aandacht. We wandelen over de verschillende terrassen, bewonderen de bas-reliëfs (6 km in totaal), de beelden en de stoepa’s. De nabijgelegen kleinere Mendut tempel moet tot het oorspronkelijke Borobudur tempelcomplex worden gerekend en ten slotte de Pawon tempel. Lunch in een lokaal restaurant.
Terug naar Yogyakarta voor avondmaal in een lokaal restaurant met Wayang Kulit voorstelling. Overnachting in het hotel Melia Purosani 4* (Yogyakarta).

5de dag : YOGYAKARTA - BALIKPAPAN (KALIMANTAN/BORNEO)

Na het ontbijt bezoek van de tempels van PRAMBANAN en Sewu. De hoofdtempel, Loro Jonggrang, is het grootste en mooiste hindoeheiligdom in Indonesië. De bas-reliëfs, die in de 9de eeuw werden vervaardigd en de beroemde Ramayana uitbeelden, bekoren ons nog altijd. Wat de natuur met haar aardbevingen, en de mens, door het gebruik van de ruïnes als steengroeve, overeind lieten is nog steeds een indrukwekkend geheel van heiligdommen, symmetrisch geordend rond een centraal punt, de 47 m hoge tempel van Shiva, de scheppende en vernietigende kracht. Het kosmisch evenwicht wordt vertaald door de zuidelijke gebouwen gewijd aan Brahma, de schepper, en de noordelijke gebouwen, gewijd aan Vishnu, de bestendiger.
In de namiddag vertrek naar de luchthaven voor de afreis naar Borneo en het middagmaal. Met de autocar naar het hotel, waar we de volgende twee nachten zullen verblijven in het Novotel 4* (Balikpapan). Avondmaal in een lokaal restaurant.

6de dag : BALIKPAPAN - uitstap naar SAMBOJA

Na het ontbijt begeven we ons naar BUKIT BANGKIRAI te midden van het regenwoud en genieten van een lichte ‘jungle trekking’ tot aan de beroemde canopy brug waar we het tropische regenwoud zien vanop 30 meter hoogte. Verder naar SAMBOJA en middagmaal. We trekken de natuur in en maken kennis met verschillende diersoorten, eigen aan Borneo. Het gebied rond de lodge van Samboja is een reservaat van 2000 hectare regenwoud, opgericht in 1992 voor de bescherming van de orang-oetans, de Borneo-beer en andere dieren. Er zijn inmiddels ongeveer 160 orang-oetans teruggeplaatst in de vrije natuur op 6 eilanden nabij Samboja. Indien mogelijk maken we een boottochtje op de Zwarte Rivier (Sungai Hitam).
Terug naar het Novotel 4* (Balikpapan). Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting.

7de dag : BALIKPAPAN - MAKASSAR (SULAWESI)

Ontbijt en transfer naar de luchthaven van Balikpapan voor de vlucht naar MAKASSAR, het vroegere Ujung Pandang, de hoofdstad van Sulawesi (het vroegere Celebes).
Middagmaal bij aankomst. Deze namiddag ontdekken we een prachtig stukje natuur in het wondermooie gebied van Rammang Rammang en Bantimurung.
Verder naar het hotel Imperial Aryaduta 4* (Makassar).
Avondmaal en overnachting.

8ste dag : MAKASSAR - RANTE PAO

In de vroege ochtend verlaten we Makassar voor een lange rit naar Rante Pao in het kleurrijke TORAJALAND. Lunch onderweg in Pare Pare.
We verlaten Pare Pare en reizen verder. De klim duurt nog ongeveer 5 uur. We genieten van enkele prachtige vergezichten. Aankomst in RANTE PAO in het hartje van het mysterieuze Torajaland. Avondmaal en overnachting in hotel Toraja Heritage 4* ( Rantepao).

9de en 10de dag : TORAJALAND

Twee dagen lang bezoeken we verschillende dorpen in dit mooie groene landschap van rijstvelden, stromen, heuvels en palmbomen. In de dorpen bewonderen we de mooie versierde huizen met hun typische daken - net omgekeerde scheepsrompen. De dodencultus is in dit gebied heel bijzonder: de overledenen worden met pracht en praal bijgezet in nissen in de bergflanken en afgebeeld door kleurige poppen die van op een houten balkonnetje het leven op het veld gadeslaan. We middagmalen in lokale restaurants. Verder op het programma staan nog de Bolu markt in Pasar Bolu, Batutumonga met zijn buitengewone landschappen, Sa’dan met zijn weefcentrum en tenslotte de Tampangallo grotten, een spectaculaire begraafplaats in een natuurlijke grot.
Overnachting in hotel Toraja Heritage 4* (Rantepao).

11de dag : TORAJALAND - MAKASSAR - DENPASAR - SANUR (BALI)

Na het ontbijt rijden we terug richting Makassar (zo’n 330 km). We genieten van deze rit door berg en dal en houden hier en daar halt. Lunch in een lokaal restaurant. Vanuit Makassar verrekt onze namiddagvlucht naar DENPASAR, hoofdplaats van Bali, het eiland der goden. Aankomst ’s avonds en transfer naar SANUR voor het avondmaal en overnachting in het hotel Prama Sanur Beach 4* (Sanur).

12de dag : SANUR - KLUNGKUNG - CANDIDASA

Na het ontbijt vertrek naar het oostelijk deel van het eiland, dat gedomineerd wordt door de machtige Gunung Agung-vulkaan. In KLUNGKUNG bezoeken we in het voormalige koninklijk paleis de Kerta Gosa. Deze hoge, open vergaderzaal of ‘bale’ huisvestte destijds het koninklijk ‘hoge hof’. De hoogst merkwaardige plafondschilderingen beelden onder meer taferelen van het Indiase Mahabharata-epos uit.
Na de lunch begeven we ons naar het befaamde BESAKIH-complex, het grootste Hindoe tempelcomplex van het eiland. Gelegen op de hellingen van de Gunung Agung bestaat het geheel uit niet minder dan 22 tempels! Tenslotte houden we halt aan de GOA LAWAH-vleermuisgrot.
Aankomst in de kustplaats CANDIDASA. Avondmaal en overnachting in het Rama Candidasa Hotel 4* (Candidasa).

13de dag : CANDIDASA - UBUD

Vooreerst bezoek aan het Bali Aga-dorp TENGANAN. De Bali Aga, de ‘oorspronkelijke Balinezen’, houden er een aparte kosmologie en sociale organisatie op na. Verder naar het kleine vissersdorp KUSUMBA met zijn strand van zwart zand.
Via Mas rijden we naar TEGALLALANG waar we de prachtige rijstterrassen bewonderen. Lunch onderweg. We rijden nog iets verder naar het noorden van het eiland en bezoeken er de heilige brontempel PURA TIRTA EMPUL.
Vervolgens naar GUNUNG KAWI. In een dal zijn negen enorme monumenten gebeeldhouwd, die als boeddhistisch-hindoeïstische altaren dienst hebben gedaan. Het betreft gedenkschrijnen, die worden geassocieerd met de legendarische koning Anak Wungsu en zijn vrouwen. Tenslotte bereiken we het bergdorp UBUD, dat zich de taak heeft toegeëigend de Balinese tradities in ere te houden. Avondmaal en overnachting in het Ubud Village Hotel 3* (Ubud).

14de dag : UBUD : uitstap naar BEDUGUL

Deze morgen start de dag met het bezoek aan een Balinees huis. We rijden verder noordwaarts voorbij BEDUGUL en bezoeken de mooie 17de-eeuwse tempel van PURA ULUN DANU BRATAN, een mooi complex dat zich in het Bratan-meer weerspiegelt. Lunch onderweg.
Na de middag genieten we van het prachtig panorama op de beroemde rijstterrassen van JATILUWIH.
Aan de voet van de Gunung Batukaru ligt tussen weelderige bomen de PURA LUHUR BATUKARU, één van de grootste Hindoe tempels van Bali, die door de Balinezen als zeer belangrijk wordt beschouwd vanwege zijn geografische ligging bij de hoogste berg van West-Bali. Terugkeer naar Ubud. Avondmaal en overnachting in het Ubud Village Hotel 3* (Ubud).

15de dag : UBUD

Na het ontbijt ontdekken we de mooie omgeving van Ubud. We maken een verkwikkende wandeling in de Balinese natuur, rijstvelden en bergen. Vervolgens rest ons vrije tijd te Ubud. Wie wil, kan het Puri Luskan museum bezoeken of het Ubud paleis dat de officiële residentie is van de koninklijke familie van Ubud. Wie liever een beetje wil winkelen of gewoon rusten in het hotel, kan dat ook.
Middagmaal in een lokaal restaurant.
Avondmaal en overnachting in het Ubud Village Hotel 3* (Ubud).

16de dag : UBUD - SANUR

Ontbijt. We vatten de dag aan met één van de traditionele dansen waarvoor Bali zo gekend is: de Barong-dans die een gedeelte van het Ramayana-epos uitbeeldt.
Vervolgens bezoek van de in een watertuin gebouwde PURA TAMAN AYUN in MENGWI. De door een gracht omgeven koninklijke tempel symboliseert de in de kosmische zee gelegen hindoewereld. Zijn meru-torens belichamen de bergen, de woonplaats van de goden.
We rijden verder naar Tanah Lot en houden halt aan de PURA TANAH LOT, idyllisch en fotogeniek gelegen op een rots in de Indische Oceaan. Zoals de naam suggereert is dit tempeltje gelegen op de ontmoetingsplek van land (tanah) en zee (lot of laut). Het deel dat op de zee uitkijkt is gewijd aan de Balinese godin van de zee, Betara Tengah Segara, terwijl de op het land uitkijkende zijde de zetel van de goden van de Gunung Batukau zou zijn.
Middagmaal tijdens de bezoeken.
We rijden naar SANUR voor het avondmaal en de overnachting in het hotel Prama Sanur Beach 4* (Sanur).

17de dag : SANUR - BANGKOK - BRUSSEL

Vrije tijd en middagmaal in het hotel. Na de middag transfer naar de luchthaven van Denpasar. In de namiddag vlucht naar Bangkok met doorverbinding naar Brussel.

18de dag : BRUSSEL

Aankomst te Brussel in de vroege ochtend.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3995 EUR
Single supplement : 795 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- internationale lijnvluchten Thai Airways in economy : Brussel - Bangkok - Jakarta (+/- 14u40) / Denpasar - Bangkok - Brussel (+/-16u20)
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Europa en Azië : 163 EUR
- de binnenlandse vluchten : Jakarta - Yogyakarta / Yogyakarta - Balikpapan / Balikpapan - Makassar / Makassar - Denpasar met een goedgekeurde lokale maatschappij
- alle transfers en transport ter plaatse in een airco-car
- 15 nachten verblijf in de vermelde 3* en 4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardig, alle kamers met bad of douche en W.C.
- volpension vanaf het avondmaal de tweede dag tot en met het middagmaal de 17de dag
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de diensten van een lokale gids (Franstalig sprekend waar mogelijk, anders Engelstalig)
- een Ictam-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- BTW volgens de huidige aanslagvoeten
- de premie voor het Garantiefonds Reizen

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 90 EURAAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverze-kering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en
ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 440 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van oktober 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming in 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Het programma kan altijd gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
- Een internationale reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis
(We hebben een kopie van uw reispas nodig twee maand voor afreis).


REISPAS
Voor het bekomen van een Belgisch internationaal reispaspoort moet u rekenen op een periode van gemiddeld 15 dagen. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Aan te raden : inenting tegen hepatitis A.

Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) http://www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198