.

CULTURELE GROEPSREIS

IRAN

Een uitzonderlijk programma !
Comfortabele dagvluchten !

16 dagen per lijnvlucht - Afreis : 19 september 2020

.

.

De reis in detail - afreis : 19 september 2020 -

versie 18/11/19 11:57

1ste dag : BRUSSEL - WENEN - TEHERAN

Samenkomst in de morgen op de luchthaven van Zaventem. Afreis met een Austrian Airlines-lijnvlucht naar Wenen en doorverbinding naar TEHERAN. Aankomst in de loop van de avond. Onthaal en transfer naar het hotel Parsian Enghelab 4* (Teheran). Avondmaal en overnachting.

2de dag : TEHERAN

Na het ontbijt bezoeken we, als eerste kennismaking met Iran, het verfijnde Reza Abbasi Museum, befaamd voor de uitzonderlijke kwaliteit van de voorgestelde voorwerpen.
Vervolgens het archeologisch museum Muze-Ye Irane-e-Bostan dat een van de belangrijkste Iraanse verzamelingen pre-islamitische en islamitische voorwerpen herbergt. Ten slotte bezoeken we het mooie Abgineh museum voor Glas en Keramiek, waarvan de kwaliteit van de tentoongestelde voorwerpen gecombineerd met de opstelling ervan een bezoek meer dan waard is!
Terug naar het hotel Parsian Enghelab 4* (Teheran) voor avondmaal en overnachting.

3de dag : TEHERAN

‘s Morgens bezoeken we het Golestan paleis, het “paleis van de Rozen”, dat het verblijf van de Qajar koningen was alvorens onder de Pahlavi getuige te zijn van bepaalde plechtigheden zoals de kroning van de laatste Sjah in 1967.
Na de middag gaan we de kroonjuwelen, een unieke en adembenemende collectie, in de Melli Bank bewonderen, waaronder de Daria-e Nur (Zee van Licht), een diamant van 182 karaat, en de Pauwentroon. Op de terugweg naar het hotel stoppen we nog even aan de Azaditoren. Azadi betekent vrijheid. Deze toren, gebouwd in 1971, is 50 m hoog en geheel met wit marmer bekleed. Avondmaal en overnachting in hotel Parsian Enghelab 4* (Teheran).

4de dag : TEHERAN - SOLTÂNIEH - HAMADAN (530 km)

Vertrek naar QAZVIN, waar we de oorspronkelijk uit de vroeg-islamitische periode daterende Vrijdagmoskee (masjed-e Djomeh) bezoeken. Deze moskee werd onder Seldjoekvorst Malik Sjah in 1072 herbouwd en gerenoveerd onder de Safaviden en de Qajars. Hier vlakbij bezoeken we ook het mausoleum van Imâmzâdeh Hossein. Verder naar SOLTÂNIEH, dat in 1306 ter vervanging van Tabriz tot hoofdstad van de Ilkhân Mongolen verheven werd door sultan Uldjaitu Khodâbendeh (1304-1317). Bezoek aan het mausoleum van Uldjaitu Khodâbendeh, het enige overblijfsel van deze Ilkhanen hoofdstad, die door de legers van Timoer Lenk in 1384 vernietigd zou worden. Enkel het mausoleum werd gespaard... Door restauratiewerken kunnen we Soltanieh maar beperkt bewonderen.
Verder naar HAMADAN, het vroegere Ecbatana, de hoofdstad van het Medische Rijk en daarna de zomerhoofdstad van de Achaemenidenkoningen Darius I en diens zoon Xerxes. Avondmaal en overnachting in hotel Parsian Azadi 3* (Hamadam).

5de dag : HAMADAN - KERMÂNSHÂH (180 km)

Net buiten de stad maken we een stop bij de site van GANJNÂMEH met de drietalige spijkerschriftinscripties van de Achaemenidische koningen Darius I en diens zoon Xerxes.
Vervolgens bezoek aan het Seldjoek graf van Gonbad-e Alaviân uit de 12de eeuw, het mausoleum van Esther en Mordechai, dat beschouwd wordt als belangrijkste Joodse bedevaartsoort van Iran, en het mausoleum van Avicenna (Aramgah-e Bu Ali Sina), gebouwd in 1952 ter ere van de grote geleerde Avicenna (980-1037) die - afkomstig uit Bukhara - zijn leven eindigde in Hamadan. Abu Ali Hussein ibn Abdallah ibn Sina, in het westen bekend als Avicenna, was een van de invloedrijkste geleerden in zowel de islamitische wereld als in het Westen. Niet minder dan 157 boeken werden aan hem toegeschreven, gaande over een verscheidenheid aan onderwerpen als de metafysica, de sterrenkunde of de geneeskunde. Zijn Canon van de Geneeskunde (Al-Qanun fi al-Tibb) was lange tijd de basis voor de medische wetenschap. Als commentator van Aristoteles maakte hij in het Boek van de Genezing (Al-Sjifa) een synthese van de leer van Aristoteles, van Plato en van de islamitische denkwereld.
Op weg naar Kermanshah (Bakhtaran), bezoek aan BISOTUN, waar op een bas-reliëf de overwinning van Darius I (522-486 v. Chr.) op de magiër Gaumata en vervolgens op acht kroonpretendenten in herinnering wordt gebracht. Door werkzaamheden kan deze site maar gedeeltelijk bezocht worden.
Tenslotte bezoek in TAQ-E-BOSTAN (“de Triomfboog van de Tuin”) van twee grotten versierd met interessante Sassanidische bas-reliëfs. Even voor de grotten toont het eerste bas-reliëf de investituurscène van Shapur II (309-379) en zijn overwinning op de Romeinse keizer Julianus Apostata in 363: in het midden staat de koning, die de diadeem - het symbool van het koningschap - ontvangt van de god Ahura. Links op het reliëf bevindt zich Mithra, getooid met de stralenkrans en met de barsum, de religieuze roedenbundel, in de hand. De verslagen Romein ligt onder de voeten van de koning en Ahura Mazda. In de iwangrotten zijn andere investituurscènes en jachttaferelen uitgebeeld.
Aankomst in KERMÂNSHÂH, eveneens aangeduid onder de naam BÂKHTARÂN. Avondmaal en overnachting in hotel Parsian 4* (Kermânshâh).

6de dag : KERMÂNSHÂH - SUSA - AHWAZ (545 km)

Vertrek naar Andimeshk, in de provincie Khuzestan (het Land van de Torens). Verder naar Ahwaz doorheen de vlakte van Khuzestân, die in feite een verlenging is van de Mesopotamische vlakte van Irak. De bevolking van Khuzestan is etnisch erg vermengd, waarbij de Arabieren sterk vertegenwoordigd zijn. De Safawidische dynastie had trouwens aan deze streek de naam Arabistan gegeven, waardoor de afkomst van de meerderheid van de bevolking erkend werd! Onder de Pahlavi dynastie begon de “perzianisering” van de provincie: Arabistan werd omgedoopt in Khuzestan en de Perzische taal verving het Arabisch.
Bezoek aan SUSA, de hoofdstad van het Elamitische Rijk (2000 tot 500 v. Chr.) alvorens de winterhoofdstad van de Achaemeniden te worden. Zijn gunstige geografische ligging halfweg tussen Babylon en Pasargades was niet onopgemerkt gebleven bij de Perzische stichters. Bezoek van het paleis van Darius I met de audiëntiezaal (Apadana), de zaal met de 36 zuilen alsook het graf van de profeet Daniël. Vervolgens bezoek aan de Mesopotamische ziggurat of tempeltoren van CHOGA ZAMBIL of “Korfheuvel”, opgericht door de Elamitische koning Untash-Napirisha rond 1250 v. Chr. in zijn religieuze hoofdstad Dur Untash.
Aankomst in AHWAZ. Avondmaal en overnachting in hotel Pars 4* (Ahwaz).

7de dag : AHWAZ - BISHAPUR - SHIRAZ (550 km)

We verlaten de vlakte van Mesopotamië en rijden door het Zagrosgebergte naar de provincie Fars. Bezoek aan BISHAPUR, beroemd omwille van de zes Sassanidische bas-reliëfs in de kloof van Tang-e Tchogan, die naast de prachtige investituurscène van Bahram I vooral de overwinningen herdenken van Shapur I (241-272) op de Romeinen en de Kuchanen. Op een van de reliëfs wordt de drievoudige overwinning van Shapur op de keizers Gordianus III (244), Philippus Arabs (ook in 244) en Valerianus I (260) uitgebeeld. Hogerop bevinden zich de ruïnes van de hoofdstad opgericht vanaf 266 door koning Shapur I. Verder naar SHIRAZ, de “stad van rozen en nachtegalen”. Avondmaal en overnachting in hotel Pars 4* (Shiraz).

8ste dag : SHIRAZ

We ontdekken de stad der dichters met haar mooie cipressen. Bezoek aan de Perzische tuin of de Bagh-e Eram.
Bezoek aan de mooie 19de-eeuwse Nasir Al-Molk moskee. De muren van de binnenplaats zijn bekleed met aparte geglazuurde tegels met florale motieven. De roze kleurnuances zijn kenmerkend voor deze tijd. De theologische school Madresse-ye Khan werd in 1615 gebouwd door de Safavide gouverneur van Shiraz. De zuidiwan is mooi versierd met gestileerde boom-, bloem- en vogelmotieven.
Bezoek aan de Naranjestan of Oranjerie. Deze ommuurde tuin heeft zijn naam te danken aan de vele sinaasappelen die hier extreem goed groeien. Door de ligging aan de westkant van het Zagros-gebergte, heerst in Shiraz een subtropisch klimaat. Deze ommuurde tuin heeft achterin een klein paleis dat gebouwd werd in de 19de eeuw door Mohammed Riza en Ibrahim Qavam al-Mulk, toenmalige burgemeester en taks-agent van Shiraz. Het werd gebruikt als publieke ruimte voor administratieve doeleinden, openbare vergaderingen en bijeenkomsten. In de jaren ’60 en ’70 was het een deel van het voormalige ‘Asia Institute’ en tegenwoordig maakt het nog steeds een deel uit van de universiteit van Shiraz. Daarna nemen we de tijd om rond te kuieren in de bazaar van de Regent (Bazar-e Vakil). We rijden nog langs de mausolea van Hafez en Saadi, die het summum van de Perzische poëzie in de 13de en 14de eeuw vertegenwoordigen. Het werk van Hafez (1320-1389) herleidt zich tot een bundel verzen, de Divân, bestaande uit 500 ghazal, waarvan het steeds terugkomend thema de liefde is, zowel lichamelijk als mystiek. Saadi (1210-1290?) is beroemd omwille van twee boeken: de Bustân (de “Boomgaard”) en de Golestân (de “Rozentuin”). Avondmaal en overnachting in hotel Pars 4* (Shiraz).

9de dag : SHIRAZ - uitstap Persepolis (60 km)

’s Morgens, uitstap naar PERSEPOLIS, de ceremoniële hoofdstad der Achaemeniden opgericht vanaf 518 v. Chr. op korte afstand van Pasargades, de hoofdstad van Cyrus de Grote om als indrukwekkend kader te dienen voor de Nieuwjaarfeesten (Noruz op 21 maart). Sprekend van Persepolis verwijst men natuurlijk naar de Griekse benaming. De Iraniërs kennen dit geheel onder de naam Taq-e Djemshid, d.w.z. “de Troon van Djemshid”, een mythologische koning. De bouwwerken hebben een kleine eeuw geduurd tijdens de regeerperioden van Darius I (522-486), Xerxes I (486-465) en Artaxerxes (465-423). Bezoek van de audiëntiezaal (de Apadana) en zijn monumentale trappen waarvan de bas-reliëfs de processie van de schatplichtige volkeren illustreren. Vervolgens de tripylon, het paleis van Darius, de zaal van de Honderd Zuilen. In de onmiddellijke buurt bewonderen we de vier vroeg-Sassanidische reliëfs van NAQSH-E-RAJAB. Ten slotte de necropool van NAQSH-E-ROSTAM. Hier bevinden zich zowel monumentale rotsgraven van vier Achaemenidische koningen (Darius I en zijn drie opvolgers) als Sassanidische bas-reliëfs aangebracht op de rotswand beneden de rotsgraven. Als spirituele erfgenamen van de Achaemeniden brachten de Sassanidische vorsten op dezelfde rotswand, honderden jaren later, bas-reliëfs aan om deze historische band te benadrukken. Links bevindt zich de investituurscène van Ardashir I (224-241 na Chr.), stichter van de dynastie. Wat verder getuigt een ander reliëf van de overwinningen van Shapur I (241-272) op de Romeinen: links van Shapur staat de in 260 na Chr. in Edessa verslagen keizer Valerianus en knielt diens voorganger keizer Philippus Arabs. Terug naar Shiraz.
Avondmaal en overnachting in hotel Pars 4* (Shiraz)

10de dag : SHIRAZ - PASARGADES - YAZD (440 km)

Vertrek naar Yazd via PASARGADES of “Perzisch Kamp”, de oudste residentie van de Achaemeniden gesticht in 550 v. Chr. door Cyrus de Grote op de plaats zelf waar hij het Medische leger van Astyages verslagen had. Bezoek aan het Graf van Cyrus de Grote, die in 530 stierf, en aan de resten van het koninklijk paleis.
Vervolgens fotostop aan de achthoekige graftoren Gonbad-e Ali. Verder naar YAZD, een van de oudste woestijnsteden in Iran, gelegen tussen twee woestijnen, de Dasht-e Kevir en de Dasht-e Lut, en omgeven door zoutmeren. Avondmaal en overnachting in hotel Safayeh 4* (Yazd).

11de dag : YAZD

De stad YAZD, die in gedroogde klei is opgetrokken, is een van de centra der Zoroasters van Iran, en beroemd om haar “badgirs” of windtorens (de traditionele airconditioning) en haar “Qânât” (ondergrondse kanalen). Bezoek aan deze oasestad: de Vrijdagmoskee (Masjed-é Jame), het plein van Mir Tchakhmagh (1437), bekend om haar toegangspoort en gevel en het watermuseum. Vervolgens de Torens der Stilte en de Vuurtempel, een heiligdom van het zoroastrisme waar sinds duizenden jaren de heilige vlam brandend gehouden wordt. Ten slotte brengen we een bezoek aan Dolat Abad, met zijn 35m hoge windtoren.
’s Avonds wonen we een Zurkaneh opvoering bij, een klassieke vorm van Iraanse gymnastiek waarbij de atleten ritmisch begeleid worden met een trom.
Avondmaal en overnachting in hotel Safayeh 4* (Yazd).

12de dag : YAZD - NAIN - ISPAHAN (320 km)

Vertrek naar Ispahan via de versterkte oase van Meybod met zijn mooie citadel.
Fotostop aan de caravanserail van Nogonbade. In NAIN bezoeken we de Vrijdagmoskee uit 960 met “Arabisch” plan: portieken, zonder iwans, omzomen de centrale binnenplaats.
Aankomst in ISPAHAN (Esfahan). De belangrijkste monumenten van Ispahan zijn vooral het werk van een enkele man, Sjah Abbas (1571-1629), de Safaviden-heerser die van de stad zijn hoofdstad maakte in 1598. Maar de geschiedenis van Ispahan is veel ouder. Onder de Seltsjoeken (1050-1220), meer bepaald onder Toghrul Beg, Alp Arslan en Malik Sjah kende de stad een eerste hoogtepunt. Avondmaal en overnachting in hotel Kowsar 4* (Ispahan).

13de dag : ISPAHAN

We beginnen ons bezoek met de kennismaking van de Armeense wijk van Djolfa, gevestigd op de zuidelijke oever van de rivier en verbonden met de islamitische stad door de Brug van de 33 Bogen. Hier bezoeken we de Heilandskathedraal (Kelisa-ye Vank).
Vervolgens het bezoek van Chehel Sotun of “Het Paviljoen van de veertig zuilen” en het immense plein Meidan-e-Emam (tot de Islamitische revolutie van 1979 het plein Meidan-e-Shah) omringd door de moskee van de Imam (vroeger de moskee van de Shah), de moskee van Sheikh Lotfollah, het Ali Qapu paleis en de Qaysariye-bazaar.
De Imammoskee (Masjed-e Emam) is een sprekend voorbeeld van de verfijnde Safavidenarchitectuur door het perfecte samenspel tussen het delicate kleurgebruik van de geglazuurde mozaïeken, de kalligrafie en de complexe architecturale vormen.
Het Ali Qapu paleis aan de westzijde van het plein deed dienst als audiëntie- en ontvangstruimte voor hoogwaardigheids-bekleders en buitenlandse gasten.
Avondmaal en overnachting in hotel Kowsar 4* (Ispahan).

14de dag : ISPAHAN

Verdere ontdekking van de verfijnde hoofdstad van de Safaviden (1502-1737). De mooie Sheikh Lotfollah moskee was alleen voor de koninklijke familie bestemd en heeft dan ook geen minaret noch binnenkoer.
Bezoek van de zeer interessante en niet minder sublieme Vrijdagmoskee (Masjed-é Jame) uit de Seltsjoekenperiode. Na het betreden van de moskee via de zuidoostingang bereiken we de prachtige open binnenplaats met vier iwans. De iwans en de tussenliggende arcaden zijn versierd met geglazuurde mozaïeken die florale en geometrische motieven, arabesken en kalligrafische patronen vormen.
’s Namiddags bewonderen we de prachtige bruggen over de Zayande Rud-rivier: de pol-e Shahrestan uit de 12de eeuw, de pol-e Khadju uit 1650 en de Si-o-Seh pol (de Brug van de 33 Bogen).
Bezoek aan het achthoekige lustpaleis Hasht Behesht of “Paleis van de Acht Paradijzen”. Daarna nemen we ruim de tijd voor een wandeling door de Qaysariye bazaar. Avondmaal en overnachting in hotel Kowsar 4* (Ispahan).

15de dag : ISPAHAN - KASHAN - TEHERAN

Deze morgen vatten we de terugkeer naar Teheran aan. Onderweg bezoeken we in NATANZ de mooie Vrijdagmoskee, waar het portaal met mooie stalactieten en het mausoleum de blikvangers zijn. Verder naar de oasestad KASHAN, waarvan volledige wijken aan het opdringend modernisme weerstand hebben geboden. Talrijke traditionele huizen met hun karakteristieke badgirs of windtorens bleven behouden. We bezoeken het Borudjerdi huis ingericht rondom een grote binnenplaats.
Net buiten de stad ligt de Bagh-e Fin (de Tuin van Fin), een van de bekendste traditionele Perzische tuinen van het land.
Avondmaal in hotel Novotel 4* (Teheran airport) waar de kamers ter onzer beschikking zijn tot aan het vertrek.

16de dag : TEHERAN - WENEN - BRUSSEL

Transfer naar de luchthaven rond middernacht.
Vertrek met een Austrian Airlines-lijnvlucht naar Wenen. Bij aankomst doorverbinding naar Brussel, waar de aankomst voorzien is in de morgen.



Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3350 EUR
Single supplement : 510 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de internationale Austrian Airlines-lijnvluchten in economy Brussel - Teheran - Brussel (via Wenen +/- 1u45 en 4u45)
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel en Teheran : 327,99 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse
- 15 nachten verblijf in de vermelde hotels 3* en 4* (lokale norm) of gelijkwaardig, alle kamers met bad of douche en wc
- volpension van het avondmaal op dag 1 tot het avondmaal op dag 15 (een flesje water tijdens de maaltijden inbegrepen), het avondmaal meestal in lokale restaurants
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- een lokale Franssprekende gids
- een Ictam-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de BTW volgens huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- visum + kosten : 130 EUR
- de fooien : 120 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 385 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van oktober 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming in 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers.

- De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Het programma kan altijd gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde. De soms lange afstanden worden ruimschoots gecompenseerd door sublieme landschappen.

FORMALITEITEN
- Een internationale reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis (geen stempel noch visum van Israël in uw reispas toegelaten).
- Volgens de laatste berichten is het visum te bekomen in Brussel. Wij zorgen voor de nodige documenten om het visum te verkrijgen. U ontvangt tijdig een schrijven van ons hieromtrent. Duur voor het bekomen van uw reispas ongeveer 6 weken.
We hebben uw reispas 6 weken voor afreis nodig.
Voor het bekomen van een Belgisch internationaal reispaspoort moet u rekenen op een periode van gemiddeld 15 dagen. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110), http://www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24)




Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198