.

CULTURELE GROEPSREIS

Noord-IRAN

Voor wie meer wil zien!
Van Tabriz naar Mashhad via de Kaspische Zee

13 dagen - Afreis : 2 september 2018

.

.

De reis in detail

versie 02/02/18 15:08

1ste dag : BRUSSEL - ISTANBUL - TABRIZ

Samenkomst rond de middag op de luchthaven van Zaventem. Afreis met een Turkish Airlines-lijnvlucht naar Istanbul en doorverbinding naar TABRIZ.

2de dag : TABRIZ : excursie KANDOVÂN (55 km)

Aankomst in Tabriz in de vroege morgen, formaliteiten en transfer naar het hotel Pars.
Na een beetje rust en het ontbijt beginnen we met de ontdekking van Tabriz.
Tabriz is gelegen in de provincie Oost-Azerbeidzjan. Het is één van de belangrijkste steden van de islamitische republiek Iran op het gebied van politiek, economie en cultuur.
De stad bloeide reeds in de 9de eeuw en in de 16de eeuw werd ze door de Safawiden gekozen als eerste hoofdstad. Hier werd het sjiisme onder Shâh Ismail I ingevoerd. Bezoek van de blauwe moskee (Masjed-e Kabud), afgewerkt in 1465 en bekend voor zijn uitzonderlijke decoraties in blauwe geglazuurde keramiek, één van de mooiste van de islamitische kunst.
Ernaast vinden we het museum van Azerbeidzjan, gewijd aan de pre-islamitische kunst, de numismatiek en de Islamitische kunst.
Indien mogelijk bezoeken we nog de Heilige Mariakerk, die het belang van de Armeense gemeenschap in de geschiedenis van de stad weerspiegelt.
Middagmaal tijdens de bezoeken.
De provincie telt meerdere mooie stadjes maar de mooiste is toch wel Kandovân. We maken een wandeling in deze stad waar de huizen letterlijk in de rotsen uitgehouwen zijn uit vulkanische tufsteen.
Terug naar Tabriz en bezoek aan één van de mooiste overdekte bazaars ter wereld. Dankzij de intense handel van de zijderoute heeft deze bazaar zich vooral in de 13de eeuw ontwikkeld. Sinds 2010 staat ze geklasseerd als Unesco werelderfgoed.
Avondmaal en overnachting in het hotel Pars 4*.

3de dag : TABRIZ : excursie JOLFA (270 km)

We rijden naar het noordwesten richting de grens met Azerbeidzjan. Halte in Marand waar we de Vrijdagmoskee bezoeken.
In de buurt van Jolfa bezoeken we de oude Armeense abdij van de Heilige Stepanos (Kelisâ Darre Shâm). Het oudste bestaande deel dateert uit de 14de eeuw maar de rest dateert uit de 16de eeuw en heeft een oppervlakte van ongeveer 70m2, twee binnenplaatsen, een kerk en een klokkentoren. Het vroege verval van de abdij in de 17de eeuw was het resultaat van de deportatie van de bevolking. In 1915 waren de laatste Armeense monniken verplicht om te vluchten voor het Turkse bloedbad.
Op de terugweg bezoeken we nog de mooie watervallen van Asiab Kharabeh.
Avondmaal en overnachting in het hotel Pars 4* in Tabriz.

4de dag : TABRIZ - AHAR - MESHKIN SHAHR - ARDABIL (Sarein) (320 km)

Ontbijt. Op weg naar Ardabil doorkruisen we de provincie Oost-Azerbeidzjan langs een aangename weg. Onze eerste halte is Ahar, gesticht onder de Sassaniden. Hier bezoeken we de overblijfselen van het mausoleum van Sheikh Shahaboddin Ahari, gebouwd onder Shâh Abbâs I (16de eeuw) maar beschadigd tijdens een aardbeving en nu in restauratie. Middagmaal onderweg. We zetten onze reis verder naar Meshkin Shahr (Sassanidische periode) waar we de overblijfselen bezoeken van een cirkelvormige graftoren uit de periode van de Mongoolse Ilkhaniden (1330), en de langste hangbrug van het Midden-Oosten over de Khiavchai rivier (365m lang en 80m hoog).
Verder naar Ardabil waar we overnachten in de buurt. Avondmaal en overnachting in het hotel Laleh 4* in Sarein.

5de dag : SAREIN - ARDABIL - BANDAR-e-ANZALI (285 km)

Vroeg ontbijt. Vandaag bezoeken we de stad Ardabil in de provincie Ardabil, gelegen tussen de Kaspische Zee en de Sabalan berg (4811m), een uitgedoofde vulkaan. Het landschap is voornamelijk bergachtig. Deze provincie is één van de koudste van Iran. Ardabil werd gekozen als spiritueel centrum door Sheikh Safi-al Din, de stichter van de soefi-orde Safawiyya en werd de dodenstad van deze dynastie. Het mausoleum van Sheikh Safi al-Din is een gebouwencomplex met onder andere de koepel van Alah Alah, het Qandil Khâneh en het Jaram Khaneh. Hier ontdekken we de verfijnde kunst van Iran uit het einde van de 16de eeuw.
Shâh Abbâs I heeft hier het Chini Khâneh (het Chinees huis) gebouwd, waar de restanten van een collectie Chinees porselein te bezichtigen zijn (14de-17de eeuw).
Verder naar de provincie Gilan. Middagmaal onderweg. Avondmaal en overnachting in hotel Sefid Kenar 3* aan de Kaspische zee in Bandar-e-Anzali.

6de dag : ANZALI - RASHT - MASOULEH - FUMAN (140 km)

Vandaag zetten we onze reis verder richting Rasht. Oriëntatierit langs de bazar/vismijn, het huis uit de periode van de Qâjâren en het moderne mausoleum van Mirzâ Kuchek Khân Djangali (1880-1921), de leider van de revolutie in de provincie Gilan rond 1950.
Na het middagmaal vertrekken we naar Masouleh, een klein bergdorpje maar één van de mooiste op gebied van traditionele architectuur van Iran. Masouleh staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.
We maken een stadswandeling en ontdekken hierbij de mausolea, de moskeeën en de bazaar, maar vooral de typische huisjes van één of twee verdiepingen, waarvan het dak van het ene huis dikwijls dienst doet als terras van een ander huis.
Verder naar Fuman voor avondmaal en overnachting in het hotel Moein 3*.

7de dag : FUMAN - RUDBAR - TEHERAN (346 km)

Na het ontbijt leidt onze reisweg naar de hoofdstad Teheran. Onze eerste halte onderweg is Rudbar, waar we een Safawidische caravanserail (16de-17de eeuw) van Shâh Abbâsi bezoeken. Rudbar is ook een belangrijke streek voor de productie van de olijfolie. Ondanks de olijfgaarden, die de aanwezigheid van een mediterraan klimaat veronderstellen, zijn de winters erg koud. Indien mogelijk proeven we hier de olijfolie.
Middagmaal onderweg.
Verder naar Teheran waar we zullen verblijven in het hotel Azadi 4*. Avondmaal en overnachting.

8ste dag : TEHERAN - SEMNÂN - DÂMGHÂN (344 km)

Ontbijt. De volgende provincie die we doorkruisen is Semnân, gelegen tussen het gebergte van Alborz en de woestijn van Kavir. De stad Semnân, die de hoofdstad is van de gelijknamige provincie, werd opgericht ten tijde van de Sassaniden (3de-7de eeuw). Jammer genoeg werden met de intrede van het islamitisch tijdperk vele oude monumenten verwoest (661). Van de oude stadspoorten is de enige nog overblijvende de Arg-e Semnân uit de periode van de Qâjâren en de vrijdagmoskee (8ste eeuw), gebouwd op een vuurtempel. De minaret, gedecoreerd met een Safawidische toren, dateert reeds van 1030-1035.
We rijden verder tot in Abhovân waar we een korte stop maken aan een caravanserail.
Daarna reizen we verder naar Dâmghân, waar we zullen overnachten in hotel Tourist-Inn 3*.

9de dag : DÂMGHÂN - excursie TAPEH HISSAR (70 km)

De streek van Dâmghân, reeds bewoond in het neolithicum, werd na de Arabische verovering, herhaaldelijk verwoest door oa. de Mongolen, de Timoeriden, de Oezbeken en de Afghanen. Toch heeft een aantal monumenten deze verwoestingen doorstaan, zoals de naar Arabisch model gebouwde Tarikhaneh moskee in modderbaksteen en in feite één van de twee oudste moskeeën in Iran uit de 8ste eeuw. De graftoren in baksteen Pir-e Alamdâr, werd gebouwd in 1026 en we kunnen er een zeer mooie fries in Koefische kalligrafie bewonderen.
Middagmaal tijdens de bezoeken.
Ons volgend bezoek is aan Tapeh Hissar, een neolithische site gevormd door verschillende heuvels, en opgegraven in 1931. Hier werden verschillende huizen in baksteen en mortel ontdekt met graven van mannen en vrouwen alsook keramiek met dieren-decoraties. In de buurt bevinden zich een paleis en een vuurtempel uit de periode van de Sassaniden (3de-7de eeuw).
Verder naar Cheshmeh-ye Ali, in het noordwesten van Dâmghân. De Timoeriden (15de eeuw) bouwden een klein paviljoen met twee verdiepingen aan de uiteinden van een klein meer. Op het wateroppervlak zelf werd ook een paviljoen gebouwd ten tijden van de Qâjârs (18de eeuw). Terug naar Dâmghân.
Avondmaal en overnachting in hotel Tourist-Inn 3*.

10de dag : DÂMGHÂN - BISTÂM - SABZEVÂR (330 km)

We rijden verder naar Bistâm. De belangrijkste monumenten zijn een Mongoolse gekartelde graftoren (1308), de vrijdagmoskee en het mooie mausoleum van Abu Yazd Bistami.
Verder naar Sabzevâr, in de provincie Khorasan Razavi. Bezoek van de moskee, maar vooral de minaret in baksteen uit de tweede helft van de 11de eeuw (Seldjoeken) weerhoudt onze aandacht.
Avondmaal en overnachting in hotel Tourist-Inn 3* in Sabzevâr.

11de dag : SABZEVÂR - NEYSHÂBUR - MASHHAD (240 km)

Na het ontbijt vertrekken we richting MASHHAD. Onderweg houden we halt in de stad Neyshâbur, gesticht door de Sassanidische koning Shapur I (241-272) en in die tijd een literair, artistiek en universitair centrum in volle groei, vooral gerenommeerd voor zijn keramiek. Hongersnood, aardbevingen en de verwoesting door de Mongolen hebben ervoor gezorgd dat de meeste monumenten verwoest werden en zo verdween Neyshâbur naar de achtergrond tot het einde van de 19de eeuw. We bezoeken de mausolea van twee belangrijke personen die hier werden geboren en geleefd hebben: Omar Khayyâm (geleerde en dichter uit de 11de-12de eeuw) en Farid ud-din’Attar (spirituele leider en dichter uit de 12de-13de eeuw). We bezoeken ook de Safawide karavanserai, omgevormd tot een museum en artistiek centrum, en tenslotte de Vrijdagmoskee gesticht in de late 15de eeuw.
Middagmaal onderweg.
Op een 30-tal kilometer van Neyshâbur ligt het kleine dorpje Qadamgâh waar we een bezoek brengen aan het charmante achthoekige mausoleum (17de eeuw) gelegen in een kleine tuin. Binnenin zien we een platte steen die de voetafdrukken draagt die worden toegeschreven aan Imâm Reza. De kalligrafische reliëfs zijn van hoge kwaliteit.
De volgende stop is het dorp Sangbast. De geïsoleerde minaret en het bakstenen mausoleum (997) trekken onze aandacht.
Tenslotte verder naar Mashhad.
Avondmaal en overnachting in het hotel Pardissan 4*.

12de dag : MASHHAD : uitstap TUS

We vangen de dag aan met een korte uitstap naar Tus, waar we het mausoleum (1934) bezoeken van Ferdowsi (935), de bekende Iraanse dichter van het Boek der Koningen. Het mausoleum bevindt zich op een verhoog in het midden van een tuin en heeft de vorm van een kubus versierd met kolommen in Achaemenidische stijl met verzen uit het Boek der Koningen. Het boek zelf kan bezichtigd worden in het kleine museum ernaast.
Terug naar Mashhad en bezoek van deze tweede grootste stad in Iran, de hoofdstad van de provincie Khorasan Razavi en eerste heilige stad van het land.
Ali al-Reza, de 8ste imam van de sjiieten, werd gemarteld en vergiftigd in Mashhad in de 9de eeuw. Onder de Safawiden, een sjiitische dynastie, werd Mashhad gepromoveerd tot groot sjiitisch bedevaartsoord, terwijl de andere heilige plaatsen zich op soennitisch Ottomaans grondgebied bevonden, het huidige Irak. Nâder Shâh (Shâh van Iran van 1736-1747), hoewel soenniet, maakte in 1736 van deze stad zijn hoofdstad en deed belangrijke schenkingen aan de stad en het heiligdom. Duizenden pelgrims komen elke dag naar het mausoleum van Imâm Reza. Dit mausoleum en de verschillende omliggende gebouwen vormen een compact geheel en zijn uniek in hun soort.
Als niet-moslims hebben we een beperkte toegang, en de meeste gebouwen zien we enkel langs de buitenkant. De mooiste gebouwen die we kunnen bewonderen zijn het mausoleum van Imâm Reza met de gouden koepel en ten zuiden van het mausoleum de moskee met vier iwans van Gowharshâd, en tenslotte het museum van het mausoleum, geopend in 1945 met een opmerkelijke collectie van verluchte korans, tapijten en verschillende voorwerpen geschonken aan de heiligdommen door de eeuwen heen. Middagmaal tijdens het bezoek. In de stad zelf bezoeken we het mausoleum van Khwâdjeh Rabi (1617), het mausoleum-museum waar de resten van Nâder Shâh bewaard liggen, gebouwd in 1959.
Het bezoek zou niet compleet zijn zonder een wandeling in de bazaar.
Avondmaal in het hotel. Onze kamers zijn beschikbaar tot het transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

13de dag : MASHHAD - ISTANBUL - BRUSSEL

Na middernacht vertrek met een Turkish Airlines-lijnvlucht naar Istanbul. Bij aankomst doorverbinding naar Brussel, waar de aankomst voorzien is in de loop van de voormiddag. Einde van een mooie reis.



Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 2950 EUR
Singletoeslag : 485 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de internationale Turkish Airlines-lijnvluchten Brussel - Tabriz/Mashhad - Brussel (via Istanbul)
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel en Iran : 222,18 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse
- verblijf in de vermelde hotels (of gelijkwaardig)
- kamers met douche of bad en wc in de hotels
- volpension van het ontbijt op dag 2 tot het avondmaal op dag 12
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- een lokale Franssprekende gids
- de Garantiefondspremie
- de BTW volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- visum + kosten : 150 EUR
- de fooien : 90 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese/Mapfre Assistance (REF 0420-ICTN-010912):
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 240 EUR
b) Bagage + ANNULATIE (geen bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 210 EUR

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van september 2017 en de voor dan gekende prijzen voor de prestaties in het land van bestemming voor september 2018, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd maar niet altijd in dezelfde volgorde.

TOERISME
In het noorden van Iran is het toerisme nog niet vanzelfsprekend. We kozen voor de betere hotels, maar de hoge standaardnormen zijn nog lang niet overal doorgedrongen.

FORMALITEITEN
- Een internationale reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis (geen stempel noch visum van Israël in uw reispas toegelaten).
- Volgens de laatste berichten is het visum te bekomen in Brussel. Wij zorgen voor de nodige documenten om het visum te verkrijgen. U ontvangt tijdig een schrijven van ons hieromtrent.
We hebben uw reispas 6 weken voor afreis nodig.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) http://www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24)




Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198