.

CULTURELE GROEPSREIS

KAZACHSTAN

LAND DER SCYTHEN, HUNNEN en TATAREN

10 dagen, per lijnvliegtuig - Afreis : 4 september 2020

.

In het hart van de Euraziatische steppe ligt één van de grootste landen ter wereld : Kazachstan. Honderden jaren lang heeft de noordelijke zijderoute er het Westen met het Oosten verbonden. Maar de oorsprong van het land ligt nog verder in de tijd. Vanaf het eerste millennium voor onze jaarrekening bevolkten de nomadische Scythen de steppes van Centraal Azië. Afkomstig uit het huidige Iran hebben ze hun sporen nagelaten in de vele rotstekeningen en vooral in de grafheuvels (kurgans) die voor belangrijke personages werden gebouwd. Volksverhuizingen brachten een mengeling van Turkse, Mongoolse en Iraanse stammen tot in het gebied waarvan de Hunnen in de 5de eeuw de meest beruchte waren. In de 13de en 14de eeuw slaagden de Mongoolse heersers erin de stammen te verenigen onder o.a. Ghenghis Khan en Kublai Khan.


Hun opvolgers de Timorieden bouwden in het zuiden op de karavaanroutes moskeeën, madrassas en mausolea. Vanaf de 15de eeuw ontstond het onafhankelijke Kazakh-khanaat dat vanaf het begin van de 19de eeuw door het tsaristisch Rusland werd gekoloniseerd met een grote instroom van Russische inwijkelingen als gevolg. Na de Russische Revolutie van 1917 werd een onafhankelijke republiek opgericht die twee jaar later het onderspit moest delven tegen Sovjet Rusland. Tijdens de communistische periode werd de economie gecollectiviseerd, het land geïndustrialiseerd en het uiterste zuidoosten was de plaats waar ongewenste personen en groepen naar werden verbannen : Wolga-Duitsers, Tsjetsjenen, Koreanen en politieke opposanten, wat de grote bevolkingsmix in het land van vandaag verklaart. Na het uiteenvallen van het Sovjetrijk werd Kazachstan opnieuw een onafhankelijke republiek in 1991. Dankzij de enorme reserves aan olie en mineralen is het land één van de rijkste landen in Centraal-Azië en heeft het de laatste jaren een transformatie doorgemaakt waardoor het de meest geavanceerde van de “stans” in de regio is geworden.
Deze 10-daagse reis toont ons de onverwacht rijke diversiteit van een land met een bijzonder unieke en authentieke charme.

.

De reis in detail

versie 26/11/19 16:38

1ste dag : BRUSSEL - ISTANBUL - ALMATY

Samenkomst rond de middag in de luchthaven van Zaventem. Check-in en vertrek met een Turkish Airlines-lijnvlucht naar Almaty, via Istanbul. Almaty is de vroegere hoofdstad van Kazachstan.

2de dag : ALMATY

Aankomst in ALMATY in de vroege ochtend. Na de grensformaliteiten, onthaal en transfer naar het moderne hotel Kazzhol 4* (Almaty) waar tijd voor wat rust. Ontbijt en middagmaal. Daarna starten we ons bezoek aan deze grootste stad van het land. We beginnen met een panoramische rondrit in het centrum en een halte aan het Monument van de Onafhankelijkheid. Daarna bezoek aan het Centraal Staatsmuseum dat collecties herbergt van objecten uit de prehistorie tot op heden en kunstwerken van de opeenvolgende beschavingen. Nadien naar de Groene Bazaar, één van de weinige nog bestaande originele overdekte markten. Verder naar het Panfilov Park, een groene long in de stad. Generaal Panfilov leidde een regiment dat in 1941 heldhaftig strijd voerde tegen de Duitse invaller in Moskou. De oostzijde wordt gedomineerd door het oorlogsmemoriaal terwijl aan de westelijke zijde de prachtige Hemelvaart-kathedraal troont. Gebouwd in 1907 en volledig uit hout opgetrokken om aardbevingsbestendig te zijn is het met zijn 44 m hoogte één van de hoogste houten gebouwen ter wereld. Dankzij de recente restauratie zien we het gebouw in zijn oorspronkelijke glorie. We eindigen de dag met een ritje naar de Kok-Tobe berg vanwaar we een mooi zicht op de stad hebben. Avondmaal ter plaatse. Terug naar het hotel voor overnachting.

3de dag : ALMATY - TAMGALY TAS - BASSHI (ALTYN EMEL NATIONAAL PARK)

Ontbijt. We vertrekken richting Zhetisu. Tijdens onze rit rijden we eerst langs het grote kunstmatige Kapshagai meer tot we in TAMGALAY TAS aankomen, mooi gelegen aan de oever van de Ili-rivier. Op de heuvelflanken zien we hier een aantal mooie rotstekeningen van Boeddha’s, Bodhisattva’s, heilige Tibetaanse en andere teksten. Waarschijnlijk zijn die gemaakt door het tot het Boeddhisme bekeerde Dzhungar-volk in het begin van de 18de eeuw.
Verder naar het dorpje Basshi waar middagmaal. Daarna rijden we verder door het 4600 km2 grote ALTY EMEL NATIONAAL PARK met een uniek landschap gevormd door uitgedoofde vulkanen, rotsen en woestijn. We houden halt aan de indrukwekkende “zingende duinen”. Over een lengte van 3 km strekken hoge duinenrijen zich tot 150 meter ver uit. Bij winderig en droog weer hoort men er een soort orgelachtige muziek. Van op de toppen hebben we een uitzonderlijk zicht op de Grote en Kleine Kalkanbergketens.
Terug naar Basshi waar avondmaal en overnachting in het guesthouse Aigai Kum (Basshi). Sommige kamers met gemeenschappelijke badkamer/wc.

4de dag : BASSHI - CHARYN KLOOF - SATY

Ontbijt. Een twee uur durende rit door een mooi landschap brengt ons tot aan de CHARYN KLOOF. Miljoenen jaren lang heeft de Charyn rivier deze tot zo’n driehonderd meter diepe kloof gevormd. Daar aangekomen wandelen we een paar kilometer door de kloof, die ons doet denken aan de Grand Canyon in Arizona, tot aan de rivier en terug (wie wenst kan één van de trajecten per betalende taxi afleggen). Daarna verder per autocar naar één van de belvedères die een adembenemend panorama biedt op de omgeving. Picknick-middagmaal. Verder naar de Kolsai Meren, drie bergmeren die ingebed zijn in een indrukwekkend berglandschap. We maken een wandeling van het eerste tot het tweede meer, dat als het mooiste van de drie wordt beschouwd. De tocht is ongeveer acht kilometer lang op een hoogte van zo’n 2300 m en met een niveauverschil van 400 m. Iedereen met een normale fysieke conditie kan deze wandeling aan. Na deze sportieve dag rijden we verder naar Saty waar avondmaal en overnachting bij een plaatselijke familie (gemeenschappelijke kamers en douches/wc, geen single).

5de dag : SATY - ISSIK MEER - ALMATY - nachttrein naar TARAZ

We beginnen de dag met een bezoek aan het nabijgelegen Kaindy-meer. Dit meer werd in 1911 gevormd na een aardbeving die een enorme aardverschuiving veroorzaakte. Het water heeft een onwaarschijnlijke heldere turquoise kleur en het meer is vooral bekend voor de sparren die er tot op vandaag nog in staan met hun bladeren en naalden. We rijden verder richting ISSIK en volgen de route die gedurende eeuwen door de karavanen van de zijderoute werd gebruikt. In de omgeving zien we de befaamde “kurgans” of grafheuvels die uit de periode van de Scythen stammen. Het is ook hier dat de befaamde “Gouden Man”, die het symbool van de Kazachstaanse natie is geworden, in een kurgan werd gevonden in 1969. Aangekomen te Issik bezoeken we het museum waar een gedetailleerde replica van de “Gouden Man” bewaard wordt, naast andere giften die in de Scythische grafheuvels werden gevonden. Een maquette van een kurgan staat er eveneens tentoongesteld. Na het bezoek verder naar het ISSIK MEER dat mooi omringd is door heuvels bedekt door sparrenwouden. Middagmaal ter plaatse en wat vrije tijd om van de betoverende natuur te genieten. Daarna terug naar Almaty waar avondmaal. Transfer naar het station waar we de nachttrein nemen naar Taraz, meer westelijk gelegen aan de grens met Oezbekistan. Overnachting in de trein (vier bedden per compartiment).

6de dag : TARAZ - SHYMKENT

Ontbijt en aankomst te TARAZ, één van de oudste steden van het land. Haar oorsprong gaat tot 2000 jaar terug maar ze kende haar hoogtepunt als halte op de zijderoute tussen de 7de en 13de eeuw. Dicht bij het Dostyk plein, zien we het Zhambyl Regionaal Museum, een omvangrijk museum dat de geschiedenis van de streek vertelt aan de hand van vele objecten. Maar dé trots van het museum is de collectie van “balbals”, antropomorfe (graf)stèles die de moed en de waardigheid van een persoon eerden en over het algemeen westwaards gekeerd waren. Ze waren en zijn van ver te zien in de steppe en worden al in het reisverslag van Willem van Ruusbroec (13de eeuw) vermeld. In het nabijgelegen park bevinden zich twee mausolea uit de 12de en 13de eeuw gebouwd voor lokale heersers. Aan de rand van de stad, op een heuvel die uitkijkt op de Talasrivier, staan de Tekturmas Mausolea vanwaar een mooi uitzicht op de omgeving gegarandeerd is. We verlaten Taraz en rijden verder richting SHYMKENT. Onderweg moeten we zeker halt houden aan het Aisha Bibi Mausoleum dat een zeer mooi voorbeeld is van 12de eeuwse Karakhaniden architectuur, het enige monument in Centraal-Azië dat volledig bedekt is met terracotta tegels die geometrische motieven vormen. Aankomst te Shymkent, door de stedelingen van Astana en Almaty het Wilde Westen van Kazachstan genoemd. Avondmaal en overnachting in het Shymkent Grand Hotel 4* (Shymkent).

7de dag : SHYMKENT : uitstap naar Otrar en Turkestan

Ontbijt. Daarna vertrekken we voor een daguitstap en houden eerst halt te OTRAR (of Farab). Deze stad, die op een kruispunt van karavaanroutes lag, was gedurende twee millenia een belangrijk commercieel en politiek centrum in een belangrijke oase waar de handelaars van de zijderoute halt hielden. De eerste grote bloei kwam ten einde toen Djenghis Khan de stad met de grond gelijk maakte in 1219 als wraak voor het doden van een aantal van zijn volgelingen door de gouverneur van de stad. Dankzij haar gunstige ligging hervond Otrar haar vroegere welvaart en luister snel terug. Timoer Lenk stierf er in 1405 als gevolg van een koortsaanval. De voortdurende aanvallen van steppevolkeren en de teloorgang van de zijderoute over land maakte echter dat de stad tegen het einde van de 18de eeuw werd verlaten. We bezoeken er de archeologische site. Iets verder houden we halt aan het Arystan Bab Mausoleum, gebouwd rond het graf van een islamitische mysticus en leraar uit de 12de eeuw. We rijden verder tot de archeologische site van TURKESTAN (niet te verwarren met het land met dezelfde naam), vroeger Yassi genaamd. We nemen er het middagmaal bij een plaatselijke familie. Turkestan werd in de 4de eeuw gesticht op de karavaanroute die liep van Khiva, via Buchara en Samarkand naar het noorden van het huidige Kazachstan. Het werd vlug één van de rijkste steden in de regio en haar faam werd nog groter toen de leerling van Arystan Bab, Ahmed Yasavi, er zich in de twaalfde eeuw vestigde. Als eerste dichter en mysticus die in het Turks schreef was hij één van de invloedrijkste personen van zijn tijd. Zo groot was zijn faam dat Timoer Lenk een goede tweehonderd jaar na zijn dood een prachtig mausoleum boven zijn tombe bouwde in 1389. Het is het mooiste voorbeeld van de Timoeridenarchitectuur van het land en is Unesco Werelderfgoed. Tot op de dag van vandaag blijft het een belangrijk pelgrimsoord. We sluiten af met een bezoek aan de stad : de ondergrondse moskee, een deel van de omwalling, de stadspoorten, de baden, ...
Na het bezoek, terug naar Shymkent waar avondmaal en overnachting.

8ste dag : SHYMKENT - NUR SULTAN (Astana)

Ontbijt in het hotel. Transfer naar het vliegveld waar we verder vliegen naar NUR SULTAN, het vroegere Astana en huidige hoofdstad van het land. Na het middagmaal starten we onze eerste kennismaking met deze bevreemdende stad. De oorsprong van de stad is de bouw van een Russisch fort in 1830 dat later evolueerde tot een handelspost tussen Centraal-Azië en Rusland. Toen in 1920 de spoorweg tot in Astana reikte, schakelde de ontwikkeling van de stad nog een versnelling hoger. De grootste verandering kwam er in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Toen lanceerde de Sovjetunie een plan om de steppe rond de stad in landbouwgrond om te vormen. Honderdduizenden etnische Russen kwamen zich er vervolgens vestigen. Na de onafhankelijkheid werd de stad in 1997 de hoofdstad i.p.v. Almaty. Vandaag is de stad, dankzij de geldstromen uit de gas- en oliewinning, een supermoderne stad gebouwd volgens de plannen van de Japanse architect Kisho Kurokawa. Sinds het voorjaar van 2019 heet de stad Nur Sultan. Tijdens de rondrit bezoeken we natuurlijk het Museum van de Eerste President van de Republiek, het vroegere presidentieel paleis van President Nazarbayev, waar we alles over deze eerste president van het land vernemen.
In het Nationaal Museum zien we een exacte replica van de beroemde “Gouden Man” met de gouden voorwerpen die als grafgift werden meegegeven. De originele versie wordt er in een streng bewaakte kluis bewaard. In het hart van de stad staat het monument dat één van de symbolen van de natie is geworden : de Baiterek Toren. Daar nemen we de lift tot aan de top om de skyline van de stad met zijn futuristische gebouwen te bewonderen. Eén van de opmerkelijke gebouwen is de Khan Shatyr met zijn glazen koepel, in de vorm van een nomadentent, dat we bezoeken. Het Vredes- en Verzoeningspaleis, in de vorm van een gigantische piramide is ook een blikvanger evenals de moderne Nur Astana Moskee, met zijn gouden koepels, die plaats biedt aan 5000 gelovigen.
Avondmaal in een plaatselijk restaurant. Overnachting in het Kazzhol Hotel 4* (Nur Sultan).

9de dag : NUR SULTAN (Astana) : Alzhir, Sofievka

Ontbijt in het hotel. Slechts een korte rit scheidt ons van het Alzhir Memorial, een museum opgericht in 2007 op de plaats van het oorspronkelijke strafkamp en gewijd aan de ontberingen waarmee de vrouwen en kinderen van dissidenten uit de Sovjettijd werden geconfronteerd. Een van de grootste kampen in de oude Sovjetunie, het “Akmola Kamp voor echtgenotes van verraders van het vaderland” werd in 1938 geopend en huisvestte ooit meer dan 18.000 gevangenen van 62 verschillende nationaliteiten.
Middagmaal. In de namiddag maken we kennis met een aantal tradities en gewoontes die belangrijk zijn voor de nomadische steppevolkeren en dus ook voor de Kazachse bevolking : het optrekken van een joert, paardrijden, de valken- en adelaarsjacht, het africhten van de vogels,... Tijdens demonstraties kunnen we deze vaardigheden bewonderen.
Terug naar Nur Sultan voor het avondmaal. Tijd om zich te verfrissen en wat te rusten in het hotel.

10de dag : NUR SULTAN (Astana) - ISTANBUL - BRUSSEL

Na middernacht, transfer naar de luchthaven waar de vlucht naar Brussel, via Istanbul, ons wacht. Aankomst te Brussel voor de middag. Einde van een mooie reis!

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3090 EUR
Singletoeslag : 375 EUR


Het programma kan aangepast worden indien de plaatselijke omstandigheden dit vereisen.INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Turkish Airlines-lijnvluchten : Brussel - Istanbul - Almaty / Nur Sultan - Istanbul - Brussel, in economy (ca 10u00 heen, ca 11u00 terug)
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel en Istanbul : 266 EUR
- de binnenlandse vlucht Shymkent - Nur Sultan
- de nachttrein Almaty - Tara (4 ligplaatsen per compartiment)
- vol pension van het ontbijt dag 2 tot en met het avondmaal dag 9
- 7 nachten verblijf in de vermelde 3*/4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardige en bij de bewoners volgens programma + onmiddellijke bezetting van de kamers bij aankomst op dag 2 en bezetting van de kamers tot het uur van het vertrek naar de luchthaven bij de terugkeer op dag 9
- alle kamers in de hotels met bad of douche en wc, gemeenschappelijke faciliteiten in het guesthouse en bij de bewoners
- alle transfers en transport ter plaatse met een autocar of 4x4
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de diensten van een Franstalige lokale gidsen
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten
- de Garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- eventuele taksen voor foto’s en video’s
- de fooien : 50 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 358 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.
- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en landdiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, gekend in november 2019 voor september 2020 en op basis van een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens zes maanden na uw terugreis. Geen visum meer nodig voor inwoners van de Europese Unie.
www.diplomatie.belgium.be
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110), www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.11)
- www.diplomatie.belgium.be

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198