.

CULTURELE GROEPSREIS

Culturele reis door
de noordelijke staten van India

Een zeldzame reis !

  • De fabelachtige Gouden Tempel van AMRITSAR
  • DHARAMSALA, toevluchtsoord van de Dalai Lama
  • De kloosters van LADAKH in hun verbluffend kader

13 dagen - Afreis : 3 september 2018

Gegarandeerde afreis v.a. 12 deelnemers !

Ons pad langsheen de noordelijke staten van India, leidt ons naar Punjab, Himachal Pradesh en Jammu & Kashmir in de Indische Republiek. We bezoeken de hoogtepunten van deze staten : in Punjab de heilige stad van de Sikhs met de gouden tempel en in Dharamsala de Tibetaanse geschiedenis.
Ladakh, “het Land van de Bergpassen”, gelegen tussen de Himalaya- en Karakorum-ketens, maakt deel uit van de deelstaat Jammu en Kashmir. Het gebied is het laatste toevluchtsoord van de Tibetaanse kloostercultuur. We doorkruisen dit geheimzinnige land met al die prachtige gompas (kloosters) die gelegen zijn in een kraterachtig maanlandschap en tegen het immense decor van de eeuwig besneeuwde Himalayatoppen. In deze uitzonderlijke, adembenemende vallei van de Indus ontdekken we mooie heilige plaatsen.
De Ladakhi’s leven volgens strenge boeddhistische wetten en hun erfgoed leverde een ongeëvenaard patrimonium op van kloosters die onder de mooiste ter wereld worden gerekend. In elke vallei, in elk dorp en elk huis, langs de bochtige paden en tot op de top van een verlaten berg, treft men sporen van hun altijd aanwezige geloof. Dit land is bezaaid met chörten (stoepa’s) en wapperende gebedswimpels.

.

De reis in detail

versie 08/02/18 11:26

1ste dag : BRUSSEL - ABU DHABI - DELHI

Samenkomst in Zaventem in de morgen. Afreis met een Etihad Airways-lijnvlucht naar Abu Dhabi en doorverbinding naar DELHI waar we in de vroege morgen aankomen. Onthaal en transfer naar het Holiday Inn Aerocity hotel in de buurt van de luchthaven.

2de dag : DELHI - AMRITSAR

Laat ontbijt en transfer naar de luchthaven voor de vlucht met Jetairways naar Amritsar.
Bij aankomst in Amritsar transfer naar het hotel Golden Sarovar Portico.
Intrek in het hotel en middagmaal.
Kennismaking met de heilige stad van de Sikhs. Bezoek van de meest vereerde gurdwara (Sikh tempel) van deze godsdienst, de Gouden Tempel of Darbar Sahib gebouwd in het midden van het waterreservoir Amrita Sagar, waarvan de naam afgeleid is. De beklijvende sereniteit van de tempel geeft aan de plek een magisch karakter.
We nemen ook een kijkje in de gemeenschapskeuken van de tempel, waar er dagelijks gratis maaltijden worden klaargemaakt door vrijwilligers voor wel 100.000 mensen!
Na het avondmaal in het hotel nemen we deel aan de avondceremonie in de Gouden tempel. Wij zijn samen met de pelgrims getuige van het ‘slapengaan van het Heilig boek’. Een unieke belevenis.
Terug naar het hotel voor overnachting.

3de dag : AMRITSAR - DHARAMSALA (235 km)

We starten de dag met een bezoek aan de tuin der Martelaren (of Jallianwala Bagh) die een pijnlijke episode van de Engelse koloniale periode oproept. Op deze plek werd op 13 april 1919 een vreedzame demonstratie tegen de Britse overheersing gehouden, maar die werd door de troepen van generaal Dyer wreed uiteen geschoten. Hierbij vielen 379 doden.
’s Namiddags vertrekken we via Pathankot naar Dharamsala. We verlaten de Punjab en rijden het “Land van de Sneeuw” (Himachal Pradesh) binnen aan de zuidelijke flank van de Himalayaketen. Middagmaal onderweg. We betreden de Kangra vallei, gelegen tussen de Dhauladhar en Shiwalik bergketens. Alhoewel de vallei haar naam ontleent aan het stadje Kangra, zijn de belangrijkste steden Dharamsala en Palampur. De vallei is beroemd voor haar Kangra schilderschool en haar theeplantages. Aankomst in het kleurrijke ‘hill station’ DHARAMSALA aan de voet van de Dhauladharketen (5791 m). De stad met de bijnaam “het Kleine Lhasa” is wereldberoemd geworden sedert de spirituele leider van Tibet, de Dalai Lama, en de Tibetaanse regering in ballingschap hier hun toevlucht zochten in 1959 en zich in het hogere gedeelte van Dharamsala, McLeod Ganj, vestigden. Bezoek aan de stad die uit twee delen bestaat : het lage deel (1380 m hoogte), Dharamsala, is een groot Indisch dorp, terwijl het hoge deel (1982 m), McLeod Ganj, een klein Indisch Lhasa geworden is na 1959. In Dharamsala bezoeken we het Kunstmuseum dat zich ontwikkelde in de 17de eeuw en prachtige miniaturen van de beroemde Kangra school herbergt. Avondmaal en overnachting in het WH Grace hotel in Dharamsala of in het Taragharh Palace in Palampur.

4de dag : DHARAMSALA - uitstap PALAMPUR (40km)

We begeven ons naar McLEOD GANJ of Upper Dharamsala, de “hoofdstad” van Tibet in ballingschap. McLeod Ganj dankt zijn naam aan een Britse officier die zich hier vestigde na het leger verlaten te hebben. De plaats werd het lievelingsvakantieoord van Lord Elgin, de onderkoning van India. Bezoek van de St. John in the Wilderness kerk, het Tibetaans museum en de Namgyal tempel. In de buurt van deze tempel bevindt zich het klooster van Tsuglagkhang, de eenvoudige residentie van de Dalaï Lama. Middagmaal in het Norbulingka Instituut.
Korte rit naar PALAMPUR. Gelegen in het midden van de Kangra vallei, te midden van pijnbomen en lariksen, is Palampur (1249 m hoogte) de hoofdstad van de thee van Noordwest India, zoals Darjeeling die eer waarneemt in het Noordoosten. Er zijn talrijke bronnen in de streek, wat de naamgeving van het stadje verklaart : Palampur is afgeleid van “pulum” of “grote hoeveelheden water”. Avondmaal en overnachting in het WH Grace hotel of in het Taragarh Palace in Palampur.

5de dag : DHARAMSALA - AMRITSAR - DELHI (235 km)

Na het ontbijt vertrekken we terug naar Amritsar. Middagmaal onderweg.
In de namiddag transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Delhi, waar we aankomen in de avond. Transfer naar het Holiday Inn Aerocity hotel, in de buurt van de luchthaven en laat avondmaal.

6de dag : DELHI - LEH

In de vroege morgen transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar LEH, de “hoofdstad” van Ladakh. Bij aankomst, transfer naar het Grand Dragon hotel.
Om aan de hoogte (3500 m) te wennen, voorzien we een dag van “dolce far niente”.
Ontbijt, middagmaal en avondmaal in het hotel

7de dag : LEH

We beginnen onze dag met een bezoek aan de Shanti Stupa (of “Vredespagode”), gelegen op de top van de Changspa. Deze stupa werd opgericht door een Japanse boeddhistische organisatie om de wereldvrede en het boeddhisme te promoten.
Daarna trekken we naar het buiten het centrum gelegen klooster (gompa) van SANKAR, dat tot de hervormingsgezinde orde van Gelugpa (“Volgelingen van de Deugd”) behoort. Deze kregen later de populaire naam van de “Geelmutsen”. De beelden van Avalokiteshvara en Sakyamuni Boeddha zijn alom aanwezig in de gebedszalen. We wandelen rustig naar het centrum van de oude stad, ooit een pleisterplaats op het kruispunt van de karavaanroutes van Centraal-Azië, Indië en Tibet. Na het middagmaal, bezoek aan het Leh Palace, gelegen op de top met zicht over de stad. De koninklijke familie woonde hier totdat ze in 1830 naar Stok verbannen werden.
In de onmiddellijke buurt van Leh bezoeken we nog het klooster van SPITUK, het meest prestigieuze Gelugpa-klooster van Ladakh en behorend tot de Orde van de Geelmutsen. Het klooster herbergt een collectie maskers, wapens en iconen. Hoog op de heuvel domineert deze gompa de vallei van de Indus.
In de Mahakal tempel bevindt zich het angstaanjagende masker van Vajrabhairava. Dit masker wordt slechts één maal per jaar getoond tijdens het tempelfestival in januari.
Avondmaal en overnachting in het Grand Dragon hotel.

8ste dag : LEH - LIKIR - RIZONG - ULEYTOKPO

We rijden door de vallei van de Indus en genieten van enkele verbluffende vergezichten van Hoog-Ladakh. Na een korte afdaling bereiken we Laag-Ladakh met die typisch groene valleien die omzoomd zijn met abrikozenbomen.
Onderweg verlaten we in Saspol de hoofdweg en bereiken via een piste LIKIR, schitterend gelegen op de top van een berg in een diepe vallei. Het klooster huisvest een school waar jonge monniken leren lezen en schrijven. We bewonderen er de rijke collectie thangka’s (religieuze schilderijen op doek). Deze verzameling thangka’s is ongetwijfeld uniek in Ladakh. Het dorp is ook bekend voor zijn pottenbakkers.
Na dit bezoek en middagmaal volgen we weer de Indus vallei en begeven wij ons naar het RIZONG klooster, eveneens prachtig gelegen in een bergkom. Avondmaal en overnachting in het Ule Ethnic Camp in Uleytokpo.

9de dag : ULEYTOKPO - uitstap Lamayuru

We verlaten vandaag even de vallei van de Indus en bereiken LAMAYURU, de oudste gompa van Ladakh. Het Yung-Drung klooster, zoals Alchi gesticht door Rinchen Zangpo, is gelegen op 3800 m hoogte in een verbluffend kader. Het klooster domineert het in het dal genestelde dorpje. Lamayuru behoort tot de Roodmutsensekte Drigung-Kagyupa.
Op de terugweg naar Uleytokpo houden we nog halt voor een fotostop aan het “maanlandschap” waar we ons -inderdaad- even op de maan wanen.
Na dit bezoek dalen we weer af naar de Indusvallei. Avondmaal en overnachting in het Ule Etnic Camp.

10de dag : ULEYTOKPO - ALCHI - BASGO - PHYANG - LEH

’s Morgens, wandeling naar het beroemdste en interessantste klooster van Ladakh: ALCHI gompa, universeel meesterwerk door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. De gompa herbergt fantastische muurschilderingen met Perzische invloed uit de 11de eeuw, reusachtige beelden en fijn bewerkt houtwerk. De “heilige ruimte” van Alchi bestaat uit zes tempeltjes waarvan de oudste in de 11de eeuw opgericht werd door de Grote Bouwer Rinchen Zangpo. Deze tempels behoren dan ook tot de oudste van Ladakh en zijn daardoor ook tot de artistiek interessantste: ze illustreren de indo-kashmiri stijl uit de 11de eeuw alvorens de Tibetaanse invloed zich meer en meer zou opdringen.
Op onze terugweg naar Leh bezoek aan het dorp BASGO, dat in de 15de en 16de eeuw de rol van hoofdstad van Ladakh heeft gespeeld.
Na de lunch bezoek aan het belangrijkste klooster van de Drigunpa-sekte, PHYANG, dat strategisch gelegen is. De heuvel van Phyang diende als locatie van een klooster, bekend als het Tashi Chozong, opgericht in 1515. Binnen het kloostercomplex zijn een aantal heiligdommen met prachtige muurschilderingen daterend uit de koninklijke periode.
Een andere attractie van Phyang Gompa is het museum. De rijke collectie herbergt niet alleen tal van afgodsbeelden en thangka’s, maar ook Chinese, Tibetaanse en Mongoolse wapens, harnassen, enz. Aankomst in LEH, waar avondmaal en overnachting in het Grand Dragon hotel.

11de dag : LEH - uitstap Tiksey, Shey & Hemis

Vroeg bezoek voor het ochtendgebed aan de gompa van TIKSEY, origineel en prachtig gelegen op een bergflank en bekroond door het hoofdgebouw. Er zijn enkele verbluffende muurschilderingen die bijdragen tot de bekendheid van dit klooster. Terug naar het hotel voor het ontbijt.
In de voormiddag bezoeken we SHEY, eens de residentie van de koninklijke familie, beroemd om de indrukwekkende fresco’s en het acht meter hoge beeld van Boeddha Sakyamuni. Middagmaal tijdens de bezoeken. We eindigen de dag met een bezoek aan het historische en wereldlijke machtige klooster van HEMIS, verblijfsoord van het hoofd van de Drukpa-orde (Roodmutsen). Hemis, een van de grootste en beroemdste gompas van Ladakh, bezit tal van kunstwerken. Fotostop bij de Stakna Gompa op de terugweg.
Terug naar Grand Dragon hotel. Avondmaal en overnachting.

12de dag : LEH - DELHI - ABU DHABI

Vroeg ontbijt en transfer naar de luchthaven van Leh voor de vlucht naar DELHI. Bij aankomst transfer naar uw hotel Holiday Inn Aerocity. Middagmaal. De kamers worden behouden tot vertrek naar de luchthaven.
In de vroege avond, transfer naar de luchthaven en afreis met een Etihad Airways- lijnvlucht naar Abu Dhabi.

13de dag : ABU DHABI - BRUSSEL

Aankomst in Abu Dhabi en doorverbinding naar Brussel, waar we aankomen in de morgen.
Einde van een zeldzame reis!


Prijs en voorwaarden voor het basis programma

Prijs per persoon : 3275 EUR
Singletoeslag : 810 EUR

Met een Ictam begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Etihad Airways-lijnvluchten : Brussel - Abu Dhabi - Delhi - Abu Dhabi - Brussel
- de binnenlandse vluchten met Jet Airways : Delhi - Amritsar - Delhi, Delhi - Leh - Delhi
- de luchthaventaks in Brussel en Abu Dhabi : 376,31 EUR
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardige
- vol pension vanaf het ontbijt op dag 2 tot het middagmaal op dag 12
- alle transfers en transport ter plaatse (Non AC Innova of Xylo in Leh; AC Innova in Himachal; minibus in Delhi)
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- Engelssprekende lokale gidsen (vertaling door onze reisleider)
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de lokale fooien : 90 EUR
- visumkosten India : 185 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese/Mapfre Assistance (REF 0420-ICTN-010912) :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 280 EUR
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand): 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 245 EUR

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2017 voor september 2018 en de wisselkoers van de Indische roepie van 1 EUR = 76 INR voor de prestaties in het land van bestemming, op basis van een minimum van 12 deelnemers. Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Ictam zorgt voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd. Opgelet : uw reispas moet 4 weken voor afreis in ons bezit zijn maar u wordt op tijd verwittigd.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Aan te raden : vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Raadpleeg ook :
Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110 of www.itg.be)
Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (www.diplomatie.belgium.be, tel. 02/501.35.11)

TOERISME
Vandaag werkt men hard aan de verbetering van de infrastructuur.
In alle omstandigheden vragen wij uw begrip: slecht onderhouden wegen, verouderde transportmiddelen, eenvoudige hotels...

OPGELET
- Onderschat de hoogte niet! Deze Himalayareis brengt u op hoogtes van 3500 tot 4500 m. Contacteer uw geneesheer in geval van twijfel en vertrek uitgerust en in goede conditie.

Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198