.

CULTURELE GROEPSREIS

LADAKH

Verborgen schatten van de Himalaya

  • De kloosters van Ladakh in hun verbluffend kader
  • Het festival van HEMIS

15 dagen - Afreis : 8 juli 2019

.

In het noordwesten van India ligt de deelstaat “Jammu & Kashmir”, die uit drie erg van elkaar verschillende delen bestaat: Jammu, de Kashmirvallei en aan de overzijde van de Himalaya het verafgelegen Tibetaanse plateau dat bekend staat als Ladakh.

LADAKH, afgeleid van la-dwags dat “het Land van de Bergpassen” betekent, is gelegen tussen de Himalaya- en Karakorumbergketens. Het gebied is een miniatuurversie van Tibet en wordt daarom vaak “Klein Tibet” genoemd.

Het is het laatste toevluchtsoord van de Tibetaanse kloostercultuur.
De Ladakhi’s leven volgens strenge boeddhistische wetten en hun erfgoed leverde een ongeëvenaard patrimonium op van kloosters die onder de mooiste ter wereld worden gerekend. In elke vallei, in elk dorp en elk huis, langs de bochtige paden en tot op de top van een verlaten berg, treft men sporen van hun altijd aanwezige geloof. Dit land is bezaaid met chörten (stoepa’s) en wapperende gebedswimpels.
We doorkruisen dit geheimzinnige land met al zijn prachtige gompas (kloosters) en zijn gastvrije bevolking, terwijl we genieten van het immense decor van de eeuwig besneeuwde Himalayatoppen, de adembenemende vallei van de Indus en de uitzonderlijke natuur van de Nubravallei.

.

De reis in detail

versie 14/12/18 16:46

1ste dag : BRUSSEL - DELHI

Samenkomst in de voormiddag in Zaventem. Afreis met een Etihad Airways-lijnvlucht naar Abu Dhabi. Aansluitende vlucht naar DELHI waar we in de vroege morgen aankomen.

2de dag : DELHI - LEH

Vervolgens aansluiting naar LEH met Jet Airways waar we ’s morgens aankomen.
Onthaal en formaliteiten. Transfer naar het hotel.
Om aan de hoogte (ca 3500 m) te wennen, voorzien we een dag van “dolce far niente”.
Ontbijt, middagmaal, avondmaal en overnachting in het hotel Lharimo Alpine Villa (Leh).
In de namiddag geeft de gids een woordje uitleg over Ladakh, het boeddhisme, het tantrisme en het programma.

3de dag : LEH

We beginnen onze dag met een bezoek aan de SHANTI STUPA (of “Vredespagode”), gelegen op de top van de Changspa. Deze stupa werd opgericht door een Japanse boeddhistische organisatie om de wereldvrede en het boeddhisme te promoten.
Daarna trekken we naar het buiten het centrum gelegen klooster (gompa) van SANKAR, dat tot de hervormingsgezinde orde van Gelugpa (“Volgelingen van de Deugd”) behoort. Deze kregen later de populaire naam van de “Geelmutsen”. De beelden van Avalokiteshvara en Sakyamuni Boeddha zijn alom aanwezig in de gebedszalen. We wandelen rustig naar het centrum van de oude stad, ooit een pleisterplaats op het kruispunt van de karavaanroutes van Centraal-Azië, Indië en Tibet. Na het middagmaal, bezoek aan het LEH PALACE, gelegen op de top met zicht over de stad. De koninklijke familie woonde hier totdat ze naar Stok verbannen werden in 1830.
In de onmiddellijke buurt van Leh bezoeken we nog het klooster van SPITUK, het meest prestigieuze Gelugpa-klooster van Ladakh en behorend tot de Orde van de Geelmutsen. Het klooster herbergt een collectie maskers, wapens en iconen. Hoog op de heuvel domineert deze gompa de vallei van de Indus.
In de Mahakal tempel bevindt zich het angstaanjagende masker van Vajrabhairava. Dit masker wordt slechts één maal per jaar getoond tijdens het tempelfestival in januari.
Avondmaal en overnachting in het hotel Lharimo Alpine Villa (Leh).

4de dag : LEH - uitstap HEMIS TSE CHU (45km)

Vandaag wonen we er het Hemis festival (Tse Chu) bij dat jaarlijks gehouden wordt ter gelegenheid van de geboortedatum van Goeroe Padmasambhava. Het leven en de daden van de aanbeden goeroe worden uitgebeeld met een combinatie van kleurrijke vlaggen, heilige dansen, prachtige maskers en diverse toneelopvoeringen. Lunchpakket.
Terug naar Leh voor avondmaal en overnachting in het hotel Lharimo Alpine Villa (Leh).

5ste dag : LEH - NUBRA (115 km)

Na het ontbijt rijden we richting Nubravallei (of bloemenvallei) ten noordoosten van de Ladakhvallei, via kleine dorpjes zoals Horzey en Gangles. Vanaf daar stijgt de weg tot we in Khardungla op 5602 m aankomen via de hoogst berijdbare weg van de wereld! Geniet vooral van het prachtige uitzicht vanop deze hoogte over de valleien, bruggen en rivieren. Lunchpakket onderweg.
Bij aankomst in NUBRA, check-in in het hotel.
We bezoeken nog de SAMSTALING gompa, gesticht door Lama Tsultrim Nima. De 50 à 60 monniken die in dit 132 jaar oude klooster verblijven, leven tot vandaag nog steeds volgens strikte normen en regels.
Ten slotte maken we een rustige wandeling in de omgeving.
Avondmaal en overnachting in de Desert Himalaya Resort (accommodatie in deluxe tent), (Nubra vallei).

6de dag : NUBRA - uitstap YARAB TSO MEER - DISKIT (40 km)

Ontbijt en bezoek aan het heilige YARAB TSO meer in de buurt van Sumur. Deze prachtige serene omgeving laat geen enkele bezoeker onberoerd. Een korte wandeling bergop brengt u naar de oevers van dit heilige meer. Terug naar Sumur voor een bezoek aan het lokale dorp met o.a. het oude huis “Stagra Pa”, een residentiële woning van meer dan 250 jaar oud. Middagmaal in het hotel.
Vervolgens rijden we naar DISKIT, het hoofdkwartier van de Nubra Vallei. Bezoek aan het beroemde en meer dan 500 jaar oude boeddhistische klooster van Diskit, prachtig gelegen op
een heuvel met uitzicht op de hele vallei.
Terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting in de Desert Himalaya Resort (Nubra vallei).

7de dag : NUBRA - LEH (130 km)

Ontbijt in het hotel. Vertrek naar Leh via de Khardungla pass. Lunchpakket onderweg.
Avondmaal en overnachting in het hotel Lharimo Alpine Villa (Leh).

8ste dag : LEH - LIKIR - ALCHI (50 km)

Vandaag vertrekken we richting Alchi en houden halt in LIKIR, schitterend gelegen op de top van een berg en zo uittorenend boven de vallei. Het klooster huisvest een school waar jonge monniken leren lezen en schrijven. We bewonderen er de rijke collectie thangka’s (religieuze schilderijen op doek). Deze verzameling thangka’s is ongetwijfeld uniek in Ladakh. Het dorp is ook bekend voor zijn pottenbakkers.
We begeven ons vervolgens naar ALCHI waar we eerst ons hotel betrekken en middagmalen. In de namiddag bezoeken we het klooster, prachtig gelegen in een groene oase in een okergeel kader. Deze gompa is zonder twijfel de interessantste van Ladakh en één van de enige die niet op een heuveltop is gelegen. De “heilige ruimte” van Alchi bestaat uit zes tempeltjes waarvan de oudste in de 11de eeuw opgericht werden door de grote schriftgeleerde Rinchen Zangpo (958-1055). In de 10de-11de eeuw gaf de koning van Ladakh opdracht aan Rinchen Zangpo om een aantal kloosters te bouwen waaronder Tabo (996) en Dankar in de Spitivallei, en Lamayuru en Alchi in Ladakh. Het tempelcomplex van Alchi behoort dan ook tot de oudste van Ladakh. We zien er prachtige muurschilderingen, reusachtige beelden en fijn bewerkt houtwerk in de Indo-Kashmiri stijl, een stijl gebruikt voor de Tibetaanse invloed zich meer en meer zou opdringen. Zijn cultuszaal, de sumtsek, herbergt over twee verdiepingen drie reuzengrote beelden van Avalokiteshvara, Maitreya en Manjusri. De schilderingen op de muren van de sumtsek en de dukhang (vergaderzaal) behoren op artistiek niveau tot de absolute wereldtop. Alchi werd dan ook door de UNESCO op de lijst van het Werelderfgoed geplaatst. Tegenwoordig is het geen actief klooster meer en hebben de monniken van het Likir-klooster de monniken van Alchi onder hun hoede genomen.
Avondmaal en overnachting in de Ule Ethnic Cottages (Alchi).

9de dag : ALCHI - uitstap RIDZONG, CHULICHAN en LAMAYURU (135 km)

Na het ontbijt, uitstap naar RIDZONG voor het bezoek aan het klooster, waarvan de naam “bergvesting” betekent. Het klooster is inderdaad prachtig gelegen in een bergkom. Verder naar het nonnenklooster van CHULICHAN. De stichter van Rizong, dat een mannenklooster is, bouwde het klooster van Chulichan zodat zijn vrouw en zijn zuster non konden worden. Vandaag leven er een 25-tal nonnen die een school runnen voor meisjes uit de directe en verre omgeving.
Verder naar LAMAYURU.
Middagmaal in het Moonland restaurant.
Het Yung-Drung klooster van Lamayuru, de oudste gompa van Ladakh en zoals Alchi gesticht door Rinchen Zangpo, is gelegen op 3800 m hoogte in een verbluffend kader. Het klooster domineert het in het dal genestelde dorpje.
Lamayuru behoort tot de Roodmutsensekte Drigung-Kagyupa.
Op de terugweg naar Alchi houden we nog halt voor een fotostop aan het “maanlandschap” waar we ons -inderdaad- even op de maan wanen.
Avondmaal en overnachting in de Ule Ethnic Cottages (Alchi).

10de dag : ALCHI - BASGO - PHYANG - LEH (90 km)

Ontbijt. Vertrek naar BASGO waar we het fort bezoeken. Dit fort bestaat uit een 500 jaar oude citadel en een 400 jaar oude gompa opgetrokken in lemen bakstenen. Van hieruit hebben we een mooi uitzicht. Verder richting PHYANG. De heuvel van Phyang diende als locatie van een klooster, bekend als het Tashi Chozong, opgericht in 1515. Binnen het kloostercomplex zijn een aantal heiligdommen met prachtige muurschilderingen daterend uit de koninklijke periode.
Een andere attractie van Phyang Gompa is het museum. De rijke collectie herbergt niet alleen tal van afgodsbeelden en thangka’s, maar ook Chinese, Tibetaanse en Mongoolse wapens, harnassen, enz. Het klooster dient ook als locatie voor de heilige dansen die ieder jaar gehouden worden op de 2de en 3de dag van de 6de maand van de Tibetaanse kalender. Verder naar Leh en middagmaal in het hotel. Vrije namiddag.
Avondmaal en overnachting in het hotel Lharimo Alpine Villa (Leh).

11de dag : LEH - uitstap MATHO, STAKNA en STOK (55km)

Ontbijt. ’s Morgens bezoeken we het klooster van MATHO, behorend tot de Sakyapa (behorend tot de “Orde van de Roodmutsen”). Dit klooster biedt vanop zijn dakterras een buitengewoon uitzicht over de ganse Indusvallei en overheerst de site van STAKNA, die we achteraf bezoeken. Stakna (of tijgersneus) werd 500 jaar geleden gebouwd op een geïsoleerde hoge rots en lijkt op de neus van een tijger. Deze laatste gompa was een van de eerste Drukpa-stichtingen (behorend tot de “Orde van de Roodmutsen”). Middagmaal bij een lokale familie in Stok.
Daarna bezoek aan het paleis van STOK, nog bewoond door de weduwe van de laatste koning. Een gedeelte hiervan is omgebouwd tot museum van o.a. de kroonjuwelen.
Terug naar hotel Lharimo Alpine Villa (Leh) voor het avondmaal en de overnachting.

12de dag : LEH - uitstap THIKSEY, CHEMDAY en HEMIS (66 km)

Ontbijt. Vandaag bezoeken we het in de 15de eeuw gestichte THIKSEY klooster. Deze veel gefotografeerde gompa is één van de meest indrukwekkende op architecturaal gebied. Dit rood en okerkleurig tempelcomplex laat een onvergetelijke indruk na.
Verder naar het CHEMDAY klooster, gelegen op een berghelling. Het werd 365 jaar geleden opgericht door Lama Tagsang Raschen. Er is een heilig beeld van Padmasambhava dat zeker onze aandacht weerhoudt.
Lunch met de lokale bevolking in het Sakti dorpje.
Na een 45 km, komen we aan in HEMIS, het meeste bekende klooster van de vallei, gelegen aan de zuidelijke kant van de rivier. Als verblijfsoord van het hoofd van de Drukpa-orde (“Orde van de Roodmutsen”) is Hemis één van de grootste en beroemdste gompas van Ladakh. Het klooster werd in 1672 opnieuw opgericht door de Ladakhi koning Sengge Namgyal. We eindigen de dag met een bezoek aan het museum in Hemis, met tal van kunstwerken.
Terug naar Leh voor avondmaal en overnachting in het hotel Lharimo Alpine Villa (Leh).

13de dag : LEH

Onze laatste dag in Ladakh bezoeken we het Mahabhodi International Meditation Centre, opgericht in 1986 om zowel de spirituele instructies als de broodnodige humanitaire diensten aan de arme mensen in de afgelegen gebieden van Ladakh te bieden.
Na het middagmaal in het hotel maken we een wandeling (van ongeveer 2 uur) in de buurt van Leh, aan de voet van de machtige Khardunglapass. We komen in contact met het traditionele dorpsleven van de Ladakhi en worden gecharmeerd door de gastvrijheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking.
Avondmaal en overnachting.

14de dag : LEH - DELHI

Vroeg ontbijt. Transfer naar de luchthaven en terugkeer naar DELHI met Jet Airways.
Vervolgens naar het hotel Holiday Inn Express Airport (Delhi airport) voor het middagmaal. De kamers worden behouden tot aan het vertrek.
Vervolgens transfer voor het vertrek naar Brussel. Vlucht met Etihad Airways naar Abu Dhabi.

15de dag : DELHI - BRUSSEL

Aankomst in Abu Dhabi voor middernacht. Aansluitende vlucht naar Brussel waar we in de morgen aankomen.
Einde van een mooie reis.

Prijs en voorwaarden voor het basis programma

Prijs per persoon : 3150 EUR
Singletoeslag : 620 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Etihad Airways-lijnvluchten in economy : Brussel - Abu Dhabi - Delhi (+/- 10u30) - Abu Dhabi - Brussel (+/- 11u15)
- de Jetairways lijnvluchten Delhi - Leh - Delhi
- de veiligheids- en luchthaventaksen in Brussel, Abu Dhabi en Delhi : 55,32 EUR
- 13 nachten verblijf in de vermelde hotels 2*- 4* (lokale normen) of gelijkwaardig, alle kamers met bad of douche en W.C
- volpension van het ontbijt op dag 2 t.e.m. het middagmaal op dag 14
- alle transfers en transport ter plaatse (Toyota Innova of gelijkwaardig in Ladakh)
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- Engelssprekende lokale gids in Ladakh
- een Ictam begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten
- de Garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 90 EUR
- visum- en behandelingskosten India :
185 EUR (voor het ogenblik)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 385 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van oktober 2018 en voor de prestaties in het land van bestemming in 2019 en voor een groepsreis met een minimum van 12 deelnemers en wisselkoers van de Indische roepie van 1 EUR = 80 INR.
(De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis)
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Het programma kan altijd gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- De festivals kunnen altijd geannuleerd worden of veranderen van datum zonder verwittiging vooraf!
- Het Festival van Hemis is geen essentieel element van de reis.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Ictam zorgt voor het bekomen van het visum. De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd. Opgelet : uw reispas moet 4 weken voor afreis in ons bezit zijn maar u wordt op tijd verwittigd.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een gemiddelde van 15 dagen. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Aan te raden : vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Raadpleeg ook :
Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110 of www.itg.be)
Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (www.diplomatie.belgium.be, tel. 02/501.35.11)

TOERISME
Vandaag werkt men hard aan de verbetering van de infrastructuur.
In alle omstandigheden vragen wij uw begrip: slecht onderhouden wegen, verouderde transportmiddelen, eenvoudige hotels...

OPGELET
- Onderschat de hoogte niet! Deze Himalayareis brengt u op hoogtes van 3500 tot 4500 m. Contacteer uw geneesheer in geval van twijfel en vertrek uitgerust en in goede conditie.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198