.

CULTURELE GROEPSREIS

LAOS - CAMBODJA

PARELS VAN DE MEKONG

  • Luang Prabang met z’n tijdloze charme
  • Vientiane
  • Ontdekking van Zuid-Laos
  • De wereldbefaamde site van Angkor
  • Bijkomende dag in Cambodja met bezoek van Kompong Thom
  • Phnom Penh
  • Rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Bangkok met Thai Airways

17 dagen
- Afreis : 9 februari 2020
- Afreis : 5 november 2020 (programma en voorwaarden hier)

.

.

De reis in detail

versie 15/05/19 9:18

1ste dag : BRUSSEL - BANGKOK

In de voormiddag samenkomst in Zaventem. Afreis naar BANGKOK met Thai Airways in het begin van de namiddag. Maaltijden aan boord.

2de dag : BANGKOK - LUANG PRABANG

’s Morgens aankomst in Bangkok en doorverbinding met Thai Airways naar LUANG PRABANG, de voormalige koninklijke hoofdstad met een tijdloze charme. Luang Prabang, gebouwd op de samenvloeiing van de Mekong en de Nam Khane rivier, was de eerste hoofdstad van Lan Xang, het eerste Laos-koninkrijk (1353-1545).
We beginnen ons bezoek met de Vat Vi Soun met zijn vreemde vorm. Deze tempel werd verbouwd tot museum van religieuze kunst. Maar het juweeltje van de stad is de Vat May. Dit gebouw met zijn dak in vijf verdiepingen dateert uit het begin van de 19de eeuw. Een groot bas-reliëf in verguld pleisterkalk vertelt ons de legende van Vessantara, de voorlaatste incarnatie van Boeddha, te midden van overvloedige landelijke taferelen. Enig uitzicht op de Mekong bij zonsondergang vanaf de Vat Phra Bat. Overnachting in hotel Vansana*** (Luang Prabang).

3de dag : LUANG PRABANG - uitstap naar Pak Ou

Na het ontbijt bezoeken we de Vat Xieng Thong met zijn sierlijke daken, ongetwijfeld een van de mooiste tempelcomplexen van Zuidoost-Azië. Gebouwd in 1560 door koning Setthathirat, is het heiligdom gelegen op het uiterst puntje van het schiereiland gevormd door de Mekong en de monding van de Nam Khane. De naam betekent “Klooster (Vat) van de Stad (Xieng) met de Bo-boom (Thong)”. Het herbergt de rijkelijk versierde vihan, de Rode Kapel, een bibliotheek en de Zaal van de Lijkwagen, waarvan de deurpanelen en de buitenwanden versierd zijn met episoden uit het Ramayana-epos.
Boottocht naar de heilige grotten van Tham Ting en Tham Poum nabij het dorp PAK OU aan de samenloop van de Nam Ou en de Mekong. Deze plaats wordt ten zeerste in ere gehouden en men kan er enkele van de mooiste houten Boeddhabeelden van Laos zien in de houding “smeken naar de regen”. Overnachting in hotel Vansana***.

4de dag : LUANG PRABANG

We beklimmen de heilige Phousy heuvel, die zich boven de stad verheft en sedert de stichting van de stad steeds een belangrijk cultureel centrum was. Van op de top hebben we een mooi panorama over de stad. Vervolgens bezoek aan het voormalige Koninklijke Paleis (Haw Kham), gebouwd volgens een kruisvormig plan onder de regering van koning Sri Savang en omgevormd tot het Royal Palace Museum: binnen de muren van het voormalig paleis werd speciaal een tempel gebouwd om de Pra Bang te herbergen, een gouden Boeddhabeeld dat beschouwd wordt als het palladium van de Lao natie en zijn naam aan de stad heeft gegeven.
’s Namiddags, bezoek van de centrale markt en de ambachtelijke dorpjes Ban Sumkong en Phanom. Overnachting in hotel Vansana***.

5de dag : LUANG PRABANG - VIENTIANE

We nemen afscheid van het lieflijke Luang Prabang. Vertrek langs de weg naar Vientiane doorheen een mooi berglandschap. Middagmaal onderweg.
Aankomst in VIENTIANE, ook wel eens het grootste dorp van Azië genoemd. Overnachting in het hotel Lao Plaza**** (Vientiane).

6de dag : VIENTIANE

Kennismaking met de koloniale sfeer van deze ingeslapen stad op de oevers van de Mekong. Vientiane is een fascinerende mengeling van Oosterse, Franse, Amerikaanse en Russische invloeden.
’s Morgens, eerste verkenning van VIENTIANE. We beginnen met de Vat Pha That Luang, het belangrijkste nationaal monument en een onbetwistbaar kunstwerk van de Laotiaanse architectuur. De Vat werd gebouwd in de 16de eeuw door koning Setthathirat op de plaats waar een Khmer tempel uit de 11de eeuw stond, op het moment dat Vientiane in 1545 de hoofdstad werd van Lan Xang in plaats van Luang Prabang.
Daarna bewonderen we de Vat Si Saket uit 1818. De binnenmuren van het klooster zijn versierd met kleine nissen met meer dan 2000 Boeddha’s uit zilver of keramiek. Vervolgens bezoeken we de Vat Phra Keo, een oude koninklijke tempel die verbouwd werd tot museum voor religieuze kunst. Hij zou gebouwd zijn door koning Setthathirat in 1565 om onderdak te verschaffen aan de smaragden Boeddha. Maar ten gevolge van een conflict met de Lao’s in 1779, namen de Siamezen de smaragden Boeddha weer mee en zetten ze hem in de Wat Phra Keo te Bangkok.
Vervolgens bezoek van de Vat Si Muang (Het Klooster van de Eerbiedwaardige Stad), die in 1563 door koning Settathirat als hoofdtempel voor de beschermgeest van de nieuwe hoofdstad werd gebouwd. Hier bevindt zich dan ook de stenen stadszuil (lak muang). We eindigen de voormiddag met het Nationaal Monument of “Arc de Triomphe”, gekend onder verschillende namen (Patuxai, Anousavari,...), opgericht om alle gevallen soldaten van alle oorlogen tot aan de revolutie te eren. Een trap leidt naar een terras van waarop men een uitzicht over de stad heeft.
’s Namiddags, bezoek aan het Nationaal Museum. Overnachting in hotel Lao Plaza****.

7de dag : VIENTIANE - PAKSE - TAD LO

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar PAKSE (“monding” pak - “van de rivier” Se), zeer mooi gelegen aan de samenvloeiing van de Mekong en de Se Don rivier. Verder naar Tad Lo doorheen koffie- en kardemomplantages van het Boloven-plateau. Boloven, “plek van de Laven”, is genaamd naar de belangrijkste etnische groep van de streek. De hoogvlakte wordt ook door andere Môn-Khmer groepen bewoond, zoals de Katu, de Nigé, de Alak. TAD LO is een vredig oord te midden van het oerwoud langsheen de Se Xet, een bijrivier van de Se Don. Overnachting in het Tadlo Resort*** (Tadlo).

8ste dag : TAD LO - DON KHONG

Halte in Paksong en aan een koffie- en theeplantage. Na dit bezoek rijden we naar de streek van SI PHAN DONE, de “vierduizend eilanden”, die hier uit de machtige, meer dan 14 km brede Mekong rijzen. We logeren in hotel Pon Arena*** op het eiland KHONG (= Don Khong), het belangrijkste van deze eilandengroep.

9de dag : DON KHONG

Ontdekking per boot van dit doolhof van water en land tot aan het eiland KHONE (= Don Khone), dicht bij de Cambodjaanse grens waar de Fransen een 5 km lange spoorweg hebben aangelegd voor het overladen van vrachtgoederen die stroomopwaarts verder moesten vervoerd worden. Hier bewonderen we de Tat Somphamit waterval, ook gekend onder de naam van Li Phi. Lunch in een lokaal restaurant.
’s Namiddags verder per boot naar het eiland Khone Phapeng en de beroemde Phapeng watervallen, bekend als de “Niagara van de Mekong”, ongeveer 300 m breed en 15 m hoog. Ze vormen een indrukwekkend en speels schouwspel van bruisend water. Overnachting in hotel Pon Arena***.

10de dag : DON KHONG - VAT PHOU - PAKSE

De moedigen onder u kunnen deze morgen vroeg de traditionele bedeltocht der monniken gade slaan.
Terugkeer naar Pakse. Onderweg bezoek aan de Khmertempel van Oum Moung. Verder naar CHAMPASSAK, hoofdstad van het vroegere zuidelijk koninkrijk, nu een ingeslapen dorp op de oever van de Mekong. Op de achtergrond doemt de massieve gedaante van de Phou Khao of Phou Bassac (1400 m) op, waarvan de zuidoostelijke flank ingenomen wordt door de eerbiedwaardige tempel van de Linga Parvatha (“de lingam van de berg”), heden ten dage aangeduid onder de naam van VAT PHU. Deze plek, reeds gesticht in de 5de eeuw door een prins van het Champa-rijk (in het zuiden van het huidige Vietnam), was daarna een van de meest vereerde heiligdommen van het pre-Angkorrijk van Chen La alvorens nog een belangrijke rol te spelen in het Angkor-tijdperk. Het oudste opschrift vindt men geschreven in het Sanskriet op de gedenksteen van de Vat Luang Kau, opgericht in de 5de eeuw. De meeste van de overblijfselen dateren hoogstwaarschijnlijk uit het einde van de 10de, begin 11de eeuw: de baray, de lange toegangsweg, het paleis der Vrouwen en het eigenlijke heiligdom waarnaar een door frangipani omzoomde trap leidt. Aankomst in PAKSE en overnachting in het hotel Mekong Paradise Resort*** (Pakse).

11de dag : PAKSE - SIEM REAP

’s Morgens vlucht naar SIEM REAP, gelegen nabij de uitgestrekte archeologische zone van Angkor, waar tussen 802 en het einde van de 12de eeuw verschillende hoofdsteden elkaar opvolgden.
Bij aankomst bezoeken we het interessante Angkor National Museum.
’s Namiddags boottochtje op het Tonle Sap of “Grote Meer” : paaldorpen, viskwekerijen, scholen, zelfs drijvende varkenshokken, het tijdloze Cambodja... Overnachting in het hotel Tara Angkor*** (Siem Reap).

12de dag : SIEM REAP - de tempels van Angkor

Deze morgen vatten wij ons bezoek aan met de ROLUOS groep, het vroegere Hariharalaya, waarvan de aanleg deze van de eigenlijke site van Angkor voorafgaat: bezoek van de Bakong, de Prah Kô en de Lolei.
’s Namiddags bezoeken we de monumenten van het tijdperk van Jayavarman VII (einde 12de eeuw) gelegen op de “Grote Rondweg” : de grote tempelstad Preah Khan en Neak Pean, waar de zuiveringsrites plaats grepen. We eindigen met een bezoek aan Pre Rup, een bergtempel en ook een koninklijke crematieplaats. Het zicht op het Cambodjaanse platteland is vanaf deze tempel adembenemend, vooral bij zonsondergang.
Overnachting in het hotel Tara Angkor***.

13de dag : SIEM REAP - de tempels van Angkor

’s Morgens bezoek van de immense tempel van Angkor Vat, gebouwd door de machtige koning Suryavarman II in het midden van de 12de eeuw, hét hoogtepunt van de Khmer beschaving.
Vervolgens bezoek aan één van de voornaamste tempels van de zgn. “Kleine Rondrit”: de Ta Prohm, de tempel van de Voorouder Brahma gebouwd in 1186 door Jayavarman VII, een ware kathedraal opgeslokt door het oerwoud.
’s Namiddags, bezoek van ANGKOR THOM, de laatste in de reeks hoofdsteden, gesticht door Jayavarman VII op het einde van de 12de eeuw en omwald door een stevige muur met vijf imposante toegangspoorten. Na de Zuidpoort betreden te hebben, ontdekken we vlak in het centrum de machtige Bayon bergtempel, beroemd om zijn 54 torens met telkens vier gezichten van Lokeshvara (Avalokitesvara), waarmee koning Jayavarman VII zich waarschijnlijk vereenzelvigde.
Vervolgens bezoek aan het Koninklijk Plein: Phimeanakas, Baphuon, het Terras van de leprakoning en het Olifantenterras.
Overnachting in het hotel Tara Angkor***.

14de dag : SIEM REAP - KOMPONG THOM

Na het ontbijt, bezoek aan de verrassend kleine, maar schitterende Banteay Srei tempel, de parel van de Khmer kunst uit 967. De tempel kreeg als bijnaam “Citadel der Vrouwen” wegens de verfijnde sculpturen die zeker door vrouwenhanden moesten zijn gemaakt. We verlaten Siem Reap en nemen de RN6 richting zuidoosten tot in Kompong Kdei, met zijn prachtige brug in Angkor-stijl. Aankomst te Kompong Thom, de provinciehoofdplaats, en middagmaal. We maken een kleine omweg naar de Khmer-hoofdstad die Angkor voorafging: Isanapura, nu Sambor Prei Kuk geheten en de eerste waarachtige tempelstad van Zuidoost-Azië. Bezoek aan o.a. de Prasat Tao tempel, vooral bekend om zijn leeuwenbeelden die de ingang bewaken, en de Prasat Sambor tempel. Overnachting in het Sambor Village Hotel*** (Kompong Thom).

15de dag : KOMPONG THOM - PHNOM PENH

Ontbijt. We verlaten Kompong Thom en zetten koers naar de hoofdstad van het koninkrijk, PHNOM PENH, prachtig gelegen aan de Vier Armen van de Mekong.
Onderweg halte te Skuon of “Spiderville” waar we kunnen kennismaken met de lokale specialiteit : gefrituurde tarantula. Onderweg houden we halt om enkele kleinere tempeltjes te ontdekken zoals het sierlijke Prasat Guha Nokor, uit de elfde eeuw en geïntegreerd in een moderne pagode. Aankomst te Phnom Penh en middagmaal. In de namiddag maken we per “pousse pousse” een stadsrondrit in de koloniale buurt : Wat Phnom, het symbool van de stad, de Nationale Bibliotheek, het station en de Psar Thmei of de Grote Markt, één der drukste van de stad en in mooie art-déco stijl.
Overnachting in het Double Leaf Hotel*** (Phnom Penh).

16de dag : PHNOM PENH - BANGKOK

’s Morgens, bezoek aan de Cambodjaanse hoofdstad : het genocide-museum Tuol Sleng en vervolgens het Koninklijk Paleis met de Zilveren Pagode.
Na het middagmaal, bezoek aan de rijke verzameling van Khmerbeeldhouwwerk van het Nationaal Museum. Op het einde van de namiddag, transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar BANGKOK met Thai Airways.

17de dag : BANGKOK - BRUSSEL

Kort na middernacht doorverbinding naar Brussel waar aankomst ’s morgens. Einde van een mooie reis.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3995 EUR
Singletoeslag : 495 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Thai Airways-lijnvluchten in economy : Brussel - Bangkok - Luang Prabang en Phnom Penh - Bangkok - Brussel (ca 16 uur)
- de Lao Aviation-lijnvluchten in economy : Vientiane - Pakse en Pakse - Siem Reap
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel en Bangkok : 188 EUR
- 14 nachten verblijf in de vermelde 3/4 * hotels (lokale normen) of gelijkwaardige
- alle kamers met bad of douche en wc
- volpension vanaf het middagmaal de tweede dag tot en met het middagmaal de 16de dag
- alle transfers en transport ter plaatse (boot, minibus, autocar)
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de diensten van Franssprekende lokale gidsen
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- visumkosten Laos (visum bij aankomst) : 36 USD + 1 pasfoto
- visumkosten Cambodja (visum bij aankomst) : 30 USD + 1 pasfoto
- de fooien : 75 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 440 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en gronddiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van maart 2019 voor februari 2020, een wisselkoers van 1 EUR = 1,15 USD en op basis van een groepsreis met minimum 12 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Het visum voor Cambodja en Laos bekomt u bij aankomst.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
- Aan te raden : een middel tegen malaria
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110) http://www.travelart.com of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24), www.diplomatie.belgium.be

TOERISME IN LAOS
- Vandaag werkt men nog steeds hard aan de verbetering van de infrastructuur. In alle omstandigheden vragen wij uw begrip: slecht onderhouden wegen, verouderde transportmiddelen, eenvoudige hotels,... We kozen voor de betere hotels, maar de hoge standaardnormen zijn nog lang niet overal doorgedrongen. Ook het wegennet wordt verbeterd. Een traject per autocar is niet altijd even comfortabel, maar het laat ons toe te stoppen onderweg en kleine, onverwachte bezoeken te doen.

- Wegens niet te voorziene omstandigheden kan het gebeuren dat ter plaatse een ander gelijkaardig hotel wordt gebruikt dan het oorspronkelijk voorziene.
Het programma wordt over het algemeen goed gevolgd. We doorkruisen echter ook soms wat minder ontwikkelde streken. In geval van overmacht of vluchtwijzigingen kan het dat het programma moet worden aangepast. We rekenen daarvoor op uw begrip.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198