.

CULTURELE GROEPSREIS

Singapore, Maleisië
en Maleisisch Borneo

  • Twee werelden in één reis : rondreis door West-Maleisië en ontdekking van Maleisisch Borneo
  • Met als toemaat Singapore, het kleinste land van Zuid-Oost-Azië

14 dagen - Afreis : 10 juli 2020

.

Sinds mensenheugenis is de regio die het huidige Maleisië omvat een belangrijke strategische streek, zowel op commercieel als militair vlak. Het is de schakel die de Indische Oceaan met de Chinese Zee verbindt en bijgevolg een kruispunt van twee grote beschavingen: de Chinese en de Indische.
Reeds voor het begin van onze jaartelling kwamen Indische handelaars zich vestigen op de westelijke kusten van Malakka waar hindoe-koninkrijken ontstonden.
Vanaf de 13de eeuw wonnen de Islamitische Arabische handelaars meer en meer aan invloed en lokale heersersfamilies vormden lokale sultanaten waarvan Malakka en daarna Johor de belangrijkste waren.
Begin 16de eeuw zochten de Europese handelsmogendheden een maritieme route naar China omdat de landroute hen door de Ottomanen was afgesloten. De Portugezen veroverden het sultanaat Malakka in 1511 maar werden er in 1641 door de Nederlanders opgevolgd. Vanuit Indië poogden de Britten wat later voet aan wal te krijgen om hun handelsroutes naar China te beschermen. Dit resulteerde in 1824 in de totale Britse hegemonie over, eerst het schiereiland van Malakka en daarna over het noorden van Borneo. Na de Tweede wereldoorlog en de Japanse bezetting klonken de eisen voor onafhankelijkheid alsmaar luider. In 1957 werd Maleisië onafhankelijk onder een roterend koningschap om in 1963 een federatie te vormen met Noord-Borneo en Singapore waar deze laatste in 1965 prompt uit stapte om zijn eigen, moderne weg te gaan. Tegenwoordig is deze stadstaat vooral bekend als drukke wereldhaven en financieel centrum.
Maleisië is vandaag één van de economische motoren in de regio. Met zijn multiculturele bevolking bestaande uit Maleisiërs, Indiërs, Chinezen en kleinere lokale etniciteiten biedt het land de reiziger een grote afwisseling van culturele en historische bezienswaardigheden, een gevarieerde keuken en hier en daar een verrassende futuristische look. Een prachtig natuurlijk erfgoed met een unieke fauna en flora laat zich ontdekken van het westen aan de grens met Thailand, over het noorden van Borneo tot het oosten dat grenst aan de Filippijnen. Zeker een stukje Zuidoost-Azië dat zich leent tot een interessant bezoek!

.

De reis in detail

versie 26/09/19 10:53

1ste dag : BRUSSEL - BANGKOK

In de voormiddag samenkomst op de luchthaven van Zaventem. Afreis met lijnvlucht van Thai Airways naar Bangkok.

2de dag : BANGKOK - SINGAPORE

Aankomst te Bangkok ’s morgens en aansluiting met een Thai Airways lijnvlucht naar Singapore, waar we aankomen iets voor de middag.
Transfer naar het hotel en verder vrije tijd.
Avondmaal en overnachting in het hotel Dorsett Singapore**** (Singapore).

3de dag : SINGAPORE - MALAKKA

’s Voormiddags verkennen we deze kleine maar rijke stadstaat. De oorsprong van de stad gaat terug op de stichting van een Britse handelspost begin 19de eeuw om hun commerciële belangen te verdedigen in de regio. Het kleine stadje van Stamford Raffles werd al vlug één van de belangrijkste steden in de regio. We zien er Little India, de Indische wijk en Chinatown. We kunnen Singapore niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan de botanische tuinen en de orchideeëntuin.
Na het bezoek rijden we Maleisië binnen richting één van de oudste steden van het land, Malakka.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het Hatten Hotel**** (Malakka).

4de dag : MALAKKA - KUALA LUMPUR

De volledige dag is gewijd aan het bezoek van de voormalige hoofdstad van het sultanaat Malakka, erkend als werelderfgoed van de mensheid door de Unesco. De stad wordt beschouwd als de wieg van de natie. Door de Aziatische en Europese invloeden is er een specifiek multicultureel erfgoed te vinden, zowel materieel als immaterieel. Met zijn overheidsgebouwen, kerken, pleinen en vestingwerken toont Malakka de vroege stadia van de geschiedenis uit het 15de-eeuwse Maleise sultanaat en de Portugese en Nederlandse periode die vroeg 16de eeuw begon. We zien er de Sint-Petruskerk, de oudste in het land, de Sint-Jacobspoort, de ruïnes van de Sint-Pauluskerk en het Nederlandse en Chinese kerkhof. De Christuskerk en het “rode plein” met de zalmroze Nederlandse huizen, het “stadhuys” en Jonkerstraat. Verder de Kampong Kling Moskee en de Chinese Cheng Hoon Teng Tempel. We brengen een bezoek aan het mooie Baba Nyonya Heritage museum dat beschermd is door Unesco en ons een inzicht geeft in de geschiedenis en cultuur van de Peranakan-Chinezen, de afstammelingen van Chinese migranten die naar de Maleisische archipel kwamen tussen de 15de en 17de eeuw. Typisch Baba Nyonya middagmaal.
In de late namiddag verder naar Kuala Lumpur.
Aankomst en avondmaal. Overnachting in het hotel The Journal**** (Kuala Lumpur).

5de dag : KUALA LUMPUR

Vandaag bezoeken we de hoofdstad Kuala Lumpur (of “modderige samenvloeiing” in het Nederlands). Was de oorsprong van de stad niet zeer luisterrijk, dan is ze vandaag toch de grootste agglomeratie van het land geworden met een mooi aantal historische en moderne gebouwen. Een bezoek aan het Nationaal Museum geeft ons al een eerste indruk van de gevarieerdheid van het land. Daarna doen we een stadsrondrit langs de hoogtepunten : het koninklijk paleis, het parlement, het historisch station, de nationale moskee, het emblematische Merdeka-plein, de Petronas Towers, ... om te eindigen op de Centrale Markt. Middagmaal in het draaiende restaurant in de Kuala Lumpur Tower.
’s Avonds bezoeken we Chinatown met aansluitend het avondmaal en culturele show. Overnachting in het hotel The Journal**** (Kuala Lumpur).

6de dag : KUALA LUMPUR - CAMERON HIGHLANDS

Na het ontbijt verlaten we de grootstad richting het groene binnenland. Iets buiten de stad bezoeken we de grotten van Batu. Na 272 tredes bereiken we de grotten waarin een Hindoetempel is gebouwd die ieder jaar één miljoen pelgrims aantrekt tijdens het Thaipusam Festival. Middagmaal ter plaatse. Verder naar het noorden met enkele haltes onderweg aan lokale bezienswaardigheden. Voor we aankomen in het hotel maken we nog een mooie wandeling in het stadje Tanah Rata.
Overnachting in het hotel Strawberry Park Resort**** (Cameron Highlands).

7de dag : CAMERON HIGHLANDS - PENANG

Ontbijt. We verkennen de Cameron Hooglanden, genoemd naar de Britse geograaf die het gebied voor de eerste keer in kaart bracht. In de koloniale tijd waren deze hooglanden het toevluchtsoord voor die Britten die heimwee hadden naar de Schotse hooglanden en wat verkoeling zochten. Gelegen op ongeveer 1500 m hoogte waren ze eveneens ideaal voor het aanleggen van theeplantages en het kweken van allerhande groenten. Natuurlijk mag een bezoek aan zo’n theeplantage niet ontbreken.
Daarna verder naar de kuststreek. Te Ipoh zien we de Sam Poh Tong tempel, een boeddhistisch heiligdom gebouwd in en aan een kalkstenen grot. We houden ook even halt in het oude centrum van het stadje. Verder naar Kuala Kangsar waar we het koninklijk paleis van de heerser van Perak alsook de mooie Ubudiah Moskee die dateert uit het begin van de 20ste eeuw zien.
Daarna komen we in één van +de kleinste deelstaten van het land : Pulau Pinang, waarvan het eilandje Penang deel uitmaakt. Aankomst in de regionale hoofdstad Georgetown, erkend als werelderfgoed van de mensheid door Unesco.
Avondmaal. Overnachting in het Royale Bintang Hotel**** (Penang).

8ste dag : PENANG

Vandaag beginnen we ons bezoek van Georgetown, zo genoemd ter ere van de Engelse koning George III. Het was Sir Francis Light die in 1876 het Fort Cornwallis bouwde en er een vrijhaven van maakte om de handel van de Nederlanders in Sumatra af te snoepen.
We zien er de paalwoningen langs de zee, de Indische wijk en de tempel van de Godin der Barmhartigheid, de Sri Mariamman tempel (de oudste op het eiland), de Chinese Khoo Kongsi tempel en de Wat Chayamangkalaram. We maken een deugddoende wandeling in de botanische tuinen. Na de lunch gaan we verder op ontdekking met het Cheong Fatt Tze Mansion. Dit landhuis dat in de 19de eeuw gebouwd werd door de gelijknamige Chinese zakenman en politicus is ontworpen volgens de principes van Feng Shui en heeft een prachtige opvallende blauwe kleur. Vandaar ook de bijnaam The Blue Mansion.
Daarna terug naar het hotel waar wat vrije tijd.
’s Avonds kuieren we in de levendige Gurney Drive waar we ook avondmalen in één van de vele voedselstalletjes.
Overnachting in het Royale Bintang Hotel**** (Penang).

9de dag : PENANG - KUCHING

We verlaten het Maleisisch schiereiland en vliegen naar Kuching, op het noordelijke deel van het eiland Borneo.
Na onze intrek in het hotel en het middagmaal, bezoek aan de stad. Kuching, hoofdstad van de deelstaat Sarawak, was al een hoofdstad in het begin van de 19de eeuw toen het gebied deel uitmaakte van het Sultanaat van Brunei. Enkele jaren later werd het de residentieplaats van de “Blanke” radja James Brook en zijn opvolgers toen die Sarawak als prinsdom ontving van de sultan van Brunei. We doen een panoramische rondrit en houden halt aan de Tua Pek Kong Tempel in Chinatown van waar we een goed zicht hebben op het Fort Margherita, gebouwd door één van de blanke radja’s. Verder de Sint-Jozefskathedraal, de Satok hangbrug, de typische Maleisische paalwoningen, het koloniale gerechtshof en het Astana-paleis, vroeger het paleis van de Brook-dynastie en nu de residentie van de gouverneur. We bezoeken het Sarawak Museum, één der mooiste in Azië.
Avondmaal. Overnachting in het hotel Grand Margherita**** (Kuching).

10de dag : KUCHING - uitstap naar Bako Nationaal Park

Na het ontbijt gaan we op dagexcursie naar het Bako Nationaal Park, gelegen op een dertigtal kilometer. Voor we aan onze boottocht beginnen doorkruisen we een mangrovewoud met de unieke Nipah palmen. Een half uur durende boottocht laat ons kennismaken met de indrukwekkende kustlijn en spectaculair geërodeerde rotsen. Na een korte infosessie in het bezoekerscentrum trekken we te voet het mangrovewoud in op zoek naar o.a. wenkkrabben en grondels, vissen die de eigenschap hebben in en buiten het water te kunnen leven.
We wandelen verder door het regenwoud om de vreemde neusaap te zien. Tijdens onze trek zien we ook verschillende soorten vleesetende planten.
Middagmaal. Nadien trekken we naar het oostelijke deel van het park waar een grote variëteit aan vogelsoorten (meer dan 190 soorten) en andere dieren te zien zijn.
In de late namiddag terug naar Kuching waar avondmaal in een visrestaurant.
Overnachting in het hotel Grand Margherita**** (Kuching).

11de dag : KUCHING - SEMENGGOH - BATANG AI

Vandaag rijden we naar het Semonggoh Wildlife Rehabilitation Centre. Het is hier dat we o.a. Borneo’s meest bekende bewoner vinden. De Orang-oetan, een mensaap die enkel te vinden is op de eilanden Borneo en Sumatra. Het centrum werd opgericht in 1975 en is enig in zijn soort. Naast de Orang-oetan en andere apen worden ook nog andere dieren zoals stekelvarkens, honingberen, neushoornvogels en ooievaars die uit gevangenschap zijn gered, aangeleerd hoe terug in de natuur te leven om later terug in het wild te worden uitgezet. Na dit zeer interessante bezoek verder naar Batang Ai. Middagmaal tijdens de excursie. Onderweg diverse haltes om kennis te maken met de lokale bevolking.
In de vooravond aankomst in ons hotel. Avondmaal en overnachting in het Aiman Batang Ai Resort & Retreat**** (Lubok Antu).

12de dag : BATANG AI

Verder bezoek aan de omgeving met het woongebied van de Iban-stam. We rijden door een mooi landschap met rijstvelden, kleine boerderijen, viskwekerijen, ... Hier bezoeken we de befaamde “langhuizen”, grote huizen die onderdak bieden aan soms wel 60 personen.
Per boot varen we de rivier op om tegen de middag een picknick-middagmaal te nemen, bereid op de wijze van de Iban-stam. Terug naar het hotel waar ’s namiddags, voor de liefhebbers, een geleide natuurwandeling kan gedaan worden.
Avondmaal en overnachting in het Aiman Batang Ai Resort & Retreat**** (Lubok Antu).

13de dag : BATANG AI - KUCHING - KUALA LUMPUR - BANGKOK

Na het ontbijt verlaten we het groene binnenland van Borneo en rijden terug naar Kuching. Een rit van een viertal uur brengt ons naar de luchthaven waar middagmaal in de buurt. We nemen afscheid van onze gids en chauffeur en schepen in voor een binnenlandse vlucht naar Kuala Lumpur. Aankomst en doorverbinding naar Bangkok met Thai Airways lijnvlucht.

14de dag : BANGKOK - BRUSSEL

Iets na middernacht doorverbinding per nachtvlucht van Thai Airways naar Brussel. Aankomst op de luchthaven van Zaventem in de loop van de ochtend.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3950 EUR
Singletoeslag : 595 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Thai Airways-lijnvluchten in economy : Brussel-Bangkok (+/- 11u), Bangkok-Singapore (+/- 2u15) / Kuala Lumpur-Bangkok (+/- 2u10), Bangkok-Brussel (+/- 12u)
- de huidige luchthaven-, brandstof- en veiligheidstaksen in Brussel, Bangkok, Singapore en Kuala Lumpur : 156 EUR
- de binnenlandse vluchten Air Asia in economy : Penang-Kuching en Kuching-Kuala Lumpur
- 11 nachten verblijf in de vermelde 4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardig, alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension vanaf het avondmaal van de tweede dag tot en met het middagmaal van de 13de dag
- alle transfers en transport ter plaatse in autocar met airco
- alle bezoeken, entrees en boottochten zoals vermeld in het programma
- Franssprekende lokale gidsen
- een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien: 90 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.


- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 440 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen van augustus 2019 voor juli 2020, een wisselkoers van 1 EUR = 1,14 USD voor de prestaties in het land van bestemming en voor een groepsreis met een minimum van 12 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.


- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
Geen visum nodig voor personen met de Belgische identiteit.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Aangeraden : een vaccin tegen hepatitis A en eventueel een middel tegen malaria.
Raadpleeg uw huisarts.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110), www.itg.be

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198