.

CULTURELE GROEPSREIS

NEPAL en TIBET

Hernieuwde kennismaking met boeddhistische rijken

  • Unieke vergezichten op de Himalaya
  • Het Tibetaanse plateau met ook Xigatse en Gyantse
  • Lhasa, de heilige stad van Tibet

15 dagen - Van 13 tot 28 september 2016

.

.

De reis in detail

versie 15/12/15 17:26

1ste dag, 13 september : BRUSSEL - ISTANBOEL

In de namiddag samenkomst in Zaventem voor onze lijnvlucht met Turkish Airlines naar Istanboel waar aankomst in de late namiddag. Doorverbinding naar KATHMANDU, de hoofdstad van het voormalige koninkrijk, dat op 28 mei 2008 omgevormd werd tot de Federale Democratische Republiek Nepal.

2de dag, 14 september : ISTANBOEL - KATHMANDU - bezoek Patan

Aankomst in Kathmandu ’s morgens. Onthaal en ontbijt. Bezoek aan het inmiddels al goed gerestaureerde PATAN, het vroegere Lalitpur, het tweede koninkrijk uit de vallei naast Kathmandu en Bakhtapur. De stad is vooral bekend om zijn goud- en metaalsmeden. Het interessante oude stadsgedeelte heeft de vorm van een rechthoek omzoomd door vier boeddhistische stoepa’s. Op het Durbarplein zien we opnieuw schitterende voorbeelden van middeleeuwse Nepalese architectuur. We zien de Krishna Mandir, een van de mooiste tempels van Nepal, en de enige die volledig in steen is opgetrokken. Ook de Gouden tempel (Hiranyavarna Mahavihar) is onze aandacht waard. Tenslotte bezoeken we het interessante museum van Patan. Daarna kuieren we door de stad met haar betoverende huizen en vaardige ambachtslui. Middagmaal.
Namiddag vrij. Avondmaal en overnachting in het hotel Himalaya**** te Kathmandu.

3de dag, 15 september : KATHMANDU - bezoek Sankhu, Pashupatinath en Bodnath

Ontbijt en daarna bezoek aan SANKHU, iets buiten de stad gelegen. De tempel, uit de 17de eeuw, is gewijd aan de godin Vajra Yogini die wordt vereerd door zowel hindoes als boeddhisten. Het dorpje, dat gelegen is op de vroeger belangrijke handelsweg naar Tibet, heeft, dankzij zijn relatief afgelegen ligging, zijn vroeger aspect goed behouden.
Verder naar BODNATH waar zich een van de grootste en prachtigste stoepa’s ter wereld bevindt, gebouwd op een achthoekige basis, versierd met het alziende oog van de Verlichte, kijkend in de vier windrichtingen vanop de torenspits. Dit is ook het centrum van het religieuze leven van de Tibetaanse boeddhisten in Nepal. Rond deze stoepa, waar Tibetaanse vluchtelingen religieuze souvenirs te koop aanbieden, heerst een unieke sfeer. Middagmaal.
Daarna naar PASHUPATINATH en zijn grote Shivatempel, opgetrokken aan de oevers van de Bagmati rivier, waar de gelovige Hindoes hun rituele wassingen doen; hun afgestorvenen met een aangrijpende ceremonie verbranden en daarna de as aan de rivier toevertrouwen. Als niet-Hindoe hebben we geen toegang tot het tempelcomplex. Maar vanop het hoger gelegen park hebben we aan de overkant van de heilige stroom zicht op de tempel, sterfkamers en verbrandingsplatforms. Tegen de avond keren we terug naar Kathmandu. Overnachting in het hotel Himalaya****.

4de dag, 16 september : KATHMANDU - bezoek Bungamati, Kathmandu en Swayambhunath

Ontbijt. ’s Morgens rijden we naar de Nakhu rivier om via typische leefgemeenschappen het 16de-eeuwse dubbeldorp BUNGAMATI en KHOKANA te bereiken. Bungamati is de winterresidentie van de God van Patan : Rato (rode) Machhendranath. Het heilige schrijn van Karya Vinayak bevindt zich tussen de twee dorpen in. In Khokana zien we in de huizen hoe de olie ambachtelijk wordt geperst, en houtsnijders aan het werk in hun atelier. Middagmaal. Daarna kennismaking met KATHMANDU. We bezoeken de oude stad en bewonderen er de vele schitterende pagodes, stoepa’s en andere heiligdommen. Op Durbar Square aanschouwen we het oude koninklijk paleis van de Hanuman Dhoka, en de ruïnes van de Kastamandap tempel, volgens de overlevering gemaakt uit één reusachtige boom, waarvan de naam Kathmandu is afgeleid. We vervolgen onze wandeling langs de tempel van de Kumari of levende godin. Dan wandelen we door de drukke straatjes langs talrijke tempeltjes en binnenpleintjes. Hier leren we ook een beetje het volksleven kennen en kunnen we de bezige drukte rond al de winkeltjes en straatventers gadeslaan.
Nadien brengen we een bezoek aan de Yungumheuvel, 4 km buiten de stad, waar op de top het heiligdom SWAYAMBHUNATH gelegen is. De centrale stoepa van ongeveer 2500 jaar oud is een grote halve bol met daarop een vierkante torenbasis vanwaarop het alziende oog van Boeddha over de vallei van Kathmandu naar de vier windstreken kijkt.
Avondmaal en overnachting in het hotel Himalaya****.

5de dag, 17 september : KATHMANDU - LHASA (Tibet), 3650 m

Ontbijt en daarna transfer naar de luchthaven van Kathmandu voor de vlucht naar Tibet, autonome regio in de Volksrepubliek China. Middagmaal aan boord. Aankomst te LHASA, de Tibetaanse hoofdstad, gelegen langs een zijrivier van de Tsangpo. Toen koning Song Tsen Gampo in de loop van de 7de eeuw voor het eerst Tibet verenigde, verhuisde hij de machtszetel van de Yarlung-vallei naar Lhasa, “de Verblijfplaats der Goden”, dat aldus de hoofdstad van Tibet werd. Met diegene die willen, maken we een eerste wandeling in het centrum van Lhasa en de bazaars. U kan natuurlijk ook opteren om wat te rusten om aan de hoogte te wennen. Avondmaal en overnachting in hotel Dekhang***.

6de dag, 18 september : LHASA

We beginnen ons bezoek met het POTALA, spectaculair gelegen op de zuidflank van de Rode Berg. Het was tot in 1959 het verblijf van de dalai lama en de zetel van de hoogste instanties van Tibet. De vijfde dalai lama liet in 1645 op de ruïnes van het kasteel van de koning-stichter van Tibet, de in 649 gestorven Songtsen Gampo, twee paleizen optrekken : het Witte en het Rode Paleis. De site is gewijd aan Chenrezi (Avalokiteshvara), de Bodhisattva van het Oneindige Mededogen, waarvan de dalai lama’s een incarnatie zijn. We bezoeken de verscheidene kapellen, tempels en verblijfszalen. Van op het dakterras genieten we van een prachtig uitzicht over de vallei en de omliggende bergen.
Na het middagmaal bezoeken we het klooster van SERA (sera = “egelantier” in het Nepalees), gesticht in 1419 door een discipel van Tsongkapa, de grote hervormer en stichter van de Geelmutsen. Het klooster groeide langzaam uit tot een gemeenschap die tot in 1959 zesduizend monniken herbergde. Nu zijn er nog een driehonderd monniken over, samen met een zestigtal novicen, die onderricht krijgen in de verschillende colleges, waaronder het Seramecollege, het Tantrische college en het Serajecollege. In dit laatste bewonderen we vooral de Hayagrivakapel, gewijd aan de voornaamste Tantrische beschermer van het klooster. In de grote zaal zien we op de ereplaats de troon van de dalai lama met iets lager de troon van de panchen lama.
Bij terugkeer maken we een halte bij het NORBULINKA of Park van het Juweel, waar zich de zomerpaleizen van de dalai lama’s bevinden. Sinds de zevende dalai lama er in 1754 de eerste zomerresidentie op een plek met veel kristalheldere bronnen liet optrekken, hebben al zijn opvolgers er paleizen, tuinen, vijvers, stallen en kapellen aan toegevoegd. Het is vanuit zijn nieuwe zomerresidentie dat de huidige dalai lama in maart 1959 naar India is gevlucht. Overnachting in het hotel Dekhang***.

7de dag, 19 september : LHASA

Zeer interessant bezoek aan de JOKHANG, het “Heiligdom van de Heer”, het historische en religieuze hart van Lhasa. De stichting van de tempel wordt toegeschreven aan Songtsen Gampo, de Tibetaanse Napoleon. Volgens bepaalde stellingen verplaatste hij de hoofdstad van Yarlung naar Lhasa na de vereniging van de 16 Tibetaanse stammen die over de immense vlakten van Tibet verspreid leefden. Hij gaf aan de stad dan de naam van Lhasa of het Land der Goden. Songtsen Gampo zou de tempel hebben gebouwd voor een kostbaar beeldje van Boeddha Sakyamuni dat door zijn echtgenote, een Chinese Tang-prinses, werd meegebracht uit China.
Via het portaal, waar de pelgrims zich languit op de grond werpen, bereiken we de grote binnenkoer, waar we met wat geluk de monniken zien bidden en zingen, begeleid door cimbalen en koperen Tibetaanse trompetten en trommels. De centrale gebedsruimte is versierd met gebedsvlaggen en muurschilderingen die we kunnen ontwaren in het halfduister en die flauw verlicht worden door de honderden potjes brandende jakboter met een zoete, doordringende geur. Vanop het terras hebben we een prachtig vergezicht op de Potala en op de stad. Via de binnenste bedeweg met zijn honderden gebedsmolens verlaten we de Jokhang.
We betreden de middelste bedeweg, de BARKHOR, die de grote tempel en de woningen die er tegenaan leunen, omsluit. Het is een kleurrijk schouwspel : bedevaarders, handelaars en herders uit alle hoeken van Tibet vergapen zich aan de uitgestalde waren en aan onze aanwezigheid. (De buitenste bedeweg dan weer is de rondgang rond de stad, in de vallei.)
’s Namiddags, bezoek van de immense kloosterstad van DREPUNG. Gesticht in 1416 door een van de leerlingen van Tsongkapa, groeide Drepung uit tot een van de grootste lamakloosters ter wereld en ontsnapte het als bij wonder aan de vernielzucht van de Rode Gardes tijdens de Culturele Revolutie. Op korte afstand bevindt zich het NECHUNG klooster, zetel van het staatsorakel van Tibet. Terug naar Lhasa waar overnachting in het hotel Dekhang***.

8ste dag, 20 september : LHASA - GYANTSE, 3950 m

Afreis naar Gyantse. Een beetje voorbij Gongkhar, verlaat de weg de vallei van de Yarlung Tsangpo om de klim naar de Khamba La (la = bergpas) op 4800 m hoogte aan te vatten. Het uitzicht vanop de top is schitterend : de immense uitgestrektheid van het turkooise Yamdrok Tsho-meer. Nadat we langs de pas zijn afgedaald, houden we halt in het dorpje Nangartse. Verder naar de Karo La (op 5100 m hoogte). Aankomst in GYANTSE en overnachting in hotel Gyantse***.

9de dag, 21 september : GYANTSE - XIGATSE, 3900 m

Bezoek aan de Kumbum of stoepa “Met honderdduizend figuren”, een immense achthoekige stoepa gebouwd in de 12de eeuw, die 112 kapellen over verscheidene verdiepingen heeft, elk gewijd aan een welbepaalde godheid. Vertrek naar Shigatse. Onderweg bezoek aan het klooster van Shalu met groene dakpannen. Aankomst in XIGATSE, zetel van de panchen lama en hoofdplaats van de Tsang-provincie. Overnachting in het hotel Shigatse***.

10de dag, 22 september : XIGATSE - XEGAR, 4350 m

Vanuit Xigatse rijden we over het Tibetaanse hoogplateau langs dorpjes zoals Lhatse, in de vallei van de Yarlung Zambo-stroom, en Lulu. Kleine dorpjes met typische huizen en tempels daterend vanaf de 7de eeuw. Van op de Lhakpa-La pas (5220 m) kunnen we letterlijk het dak van de wereld zien. In de namiddag bezoeken we het Sakya-klooster. Het is de zetel van de Tibetaanse Sakya-school en werd in 1073 gesticht. Zijn Mongoolse architectuur wijkt af van de tempels in Lhasa en de Yarlungvallei. Verder naar XEGAR waar avondmaal en overnachting in het hotel Quomolungma**, de Tibetaanse naam voor de Mount Everest. Xegar is inderdaad het startpunt van vele Mount Everest expedities.

11de dag, 23 september : XEGAR - ZHANGMU, 2500 m

Vandaag rijden we door een majestueus landschap met mooie uitzichten op ’s werelds hoogste bergtoppen. Middagmaal onderweg. Via de Lalug-La Pass (5050 m) rijden we doorheen de Bhotekoshi kloof naar ZHANGMU, een klein stadje gelegen op de Tibetaans-Nepalese grens. Avondmaal en overnachting in hotel Zhangmu**.

12de dag, 24 september : ZHANGMU - DHULIKEL

Na het ontbijt steken we terug de grens over naar Nepal, waar onze gids en chauffeurs ons opwachten. Vertrek naar het 1500 m hoog gelegen dorp DHULIKEL. Het is mooi gelegen op een heuvelrug omgeven door terrasvelden. Avondmaal en overnachting in hotel Dhulikel Mountain Resort***.

13de dag, 25 september : DHULIKEL - Panauti

Wandeling door het typische dorpje met zijn tempels en huizen in Newari-architectuur. Daarna bezoeken we het dorpje PANAUTI, gelegen aan de samenvloeiing van twee rivieren : de Roshi en de Punyavati. Dit kleine dorpje heeft verschillende heiligdommen waaronder de Brahmayani tempel en de zeer oude Indreshavaratempel met zijn drie verdiepingen, gewijd aan de hindoegod Shiva.
Middagmaal tijdens de bezoeken. Rest van de namiddag vrij om te genieten van de mooie omgeving.
Avondmaal en overnachting in hotel Dhulikel Mountain Resort***.

14de dag, 26 september : DHULIKEL - Bhaktapur - KATHMANDU

Ontbijt. Daarna bezoeken we BHAKTAPUR, de derde koninklijke stad van de vallei van Kathmandu. Hier maken we een reis terug naar de middeleeuwen : keramiek- en terracotta-ambachtslui zijn hier nog ijverig aan het werk. Op het Durbarplein staat het 15de-eeuwse koninklijk paleis met zijn 55 houtgesneden ramen. Naast het paleis staat de Gouden Poort, de mooiste poort van Nepal, voltooid in 1753.
Vlakbij ligt de Nyatapola, de mooiste en grootste tempel van Nepal, met zijn vijf boven elkaar liggende daken. Middagmaal.
In de namiddag aankomst in Kathmandu. Avondmaal en overnachting in het hotel Himalaya****.

15de dag, 27 september : KATHMANDU - bezoek Dakshinkali, Chobar en Kirtipur

Na het ontbijt rijden we een klein uurtje naar het zuiden om het Dakshinkali schrijn te bezoeken. De tempel ligt in een smalle kloof langs een stroom op 18 km ten zuiden van Kathmandu. Gelegen in een donkere vallei is dit het meest bekende schrijn van alle Kali-tempels. We vervolgen onze weg naar de CHOBARKLOOF langswaar de Bagmatirivier de Kathmanduvallei verlaat. Volgens de legende was de vallei vroeger één groot meer. Manjushree, de god van de wijsheid, heeft met zijn zwaard de rots gespleten (de Chobarkloof) zodat het water kon wegvloeien, en heeft zo de Kathmanduvallei herschapen tot een vruchtbare vlakte. Bezoek aan het dorpje Kirtipur, een interessante oude Newar-stad met een middeleeuwse sfeer. Hier leven en werken de inwoners nog op traditionele wijze. ’s Namiddags vrije tijd in Kathmandu. ’s Avonds avondmaal in een traditioneel Nepalees restaurant en daarna overnachting in het hotel Himalaya****.

16de dag, 28 september : KATHMANDU - ISTANBOEL - BRUSSEL

Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven voor de Turkish Airlines lijnvlucht naar Istanboel waar doorverbinding naar Brussel. Aankomst te Brussel in de late namiddag. Einde van een mooie reis.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3675 EUR
Singletoeslag : 695 EUR

Met een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Turkish Airlines lijnvluchten Brussel - Istanboel - Kathmandu en terug
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel, Istanboel en Kathmandu : 309 EUR
- de vlucht Kathmandu - Lhasa en taksen
- alle transfers en transport ter plaatse
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- volpension van het ontbijt de 2de dag tot en met het ontbijt de 16de dag
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de diensten van een Franssprekende lokale gids in Nepal en een Engelssprekende gids in Tibet
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de visumkosten (visum bij aankomst) : 25 USD + 1 pasfoto voor Nepal, 85 USD voor Tibet (te betalen in Kathmandu)
- de fooien : 95 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 265 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (geen bijstand) : 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 205 EUR.


Belangrijk
De volgorde van het programma kan worden gewijzigd in functie van de beschikbare vluchten tussen Kathmandu en Lhasa.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen, prijzen voor de prestaties in het land van bestemming van november 2015 voor september 2016, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
De visa bekomt u bij aankomst.

REISPAS
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.

GEZONDHEID
Geen verplichte inentingen.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110 of www.itg.be)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198