.

CULTURELE GROEPSREIS

ISTANBUL

Constantinopel - Byzantium - Een rijk programma!

  • Verblijf in een 4* hotel met een centrale ligging!
  • Volpension
  • Uitstekende lokale, Franstalige gids

5 dagen - Afreis : 14 september 2019

.

Istanbul, ontmoetingspunt tussen Europa en Azië, ligt aan de Bosphorus bij de samenvloeiing van de Zee van Marmara en de Zwarte Zee, en in het Europese gedeelte aan beide oevers van de Gouden Hoorn. Door haar unieke ligging werd deze stad aangewezen als keizerlijke hoofdstad. Ze werd meer dan 2600 jaar geleden gesticht om eerst Byzantium, een groots handelscentrum, te worden, dan Constantinopel, de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk, en na de val van Rome, zetel van de Byzantijnse macht.
In 1453, toen de stad in verval was, werd ze overgeleverd aan de jonge sultan Mehmed II en werd ze, onder de naam Istanbul, de prachtige hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en dit bijna vijf eeuwen lang.

.

De reis in detail

versie 28/01/19 16:16

1ste dag : BRUSSEL - ISTANBUL

’s Morgens vroeg afspraak in de luchthaven en afreis per lijnvlucht van Turkish Airlines naar ISTANBUL waar we rond de middag aankomen. Formaliteiten, onthaal door onze lokale agent en transfer naar de stad.
Als eerste kennismaking rijden we door de wijk Galata-Péra, wat wel passend is want vanouds is deze heuvel ten noorden van de Gouden Hoorn de stad van de Genuezen, Venetianen en Amalfitanen en na de verovering door sultan Mehmed II in 1453, de wijk van Grieken, Franken (westerse christenen), Joden, Armeniërs,...
Op het einde van de 19de eeuw vestigden zich hier de ambassades van de Europese landen. Na W.O. II werd in het noordelijk gedeelte, rond het Taksimplein de eerste torengebouwen opgetrokken. Beyoglu, de Turkse benaming, is het Europese gezicht van Istanbul.
We verblijven in het centraal gelegen Kent Hotel 4* (Istanbul).
Avondmaal en overnachting.

2de dag : ISTANBUL, het historisch centrum

We begeven ons naar het historische centrum en starten met een bezoek aan de oude Hippodroom, een belangrijke plaats in de geschiedenis van het Byzantijnse Rijk. Het was een ontmoetingsplaats waar gevechten en wagenrennen werden georganiseerd. We kunnen er de prachtige obelisk van Theodorus bewonderen die oorspronkelijk de tempel van Karnak in Egypte sierde, een tempel die gebouwd werd door Thoutmès III (1504-1450 v. Chr.). In 390 werd deze obelisk door Theodorus I opgericht in het midden van de Hippodroom. Op het voetstuk staat het relaas van deze gebeurtenis te lezen.
De Zuil met de Slang, één van de oudste monumenten van de stad, zal evenmin aan onze aandacht ontsnappen.
Deze zuil is afkomstig uit Delphi waar ze in 479 v. Chr. werd opgericht door Constantijn.
We bewonderen de Blauwe Moskee met haar zes minaretten, ten oosten van de Hippodroom.
Een uniek monument met binnenin prachtige blauwe en groene tegels. Zij is de laatste moskee door een sultan gebouwd, in casu: Ahmet I. Ze werd opgetrokken tussen 1609 en 1616, en was lange tijd de startplaats voor de pelgrims naar Mekka.
We zetten ons bezoek verder en komen zo terecht bij de Heilige Sofiabasiliek, die nu een museum is. In 325 beval Constantijn de bouw van een eerste basiliek die in de loop der eeuwen heel wat te verduren heeft gekregen. Het is echter aan keizer Justinianus dat men het gebouw te danken heeft zoals het nu nog bestaat (behalve de minaretten). Hij wou dat de Heilige Sofia het mooiste monument werd van zijn Rijk. In alle provincies liet hij het kostbaarste materiaal ophalen. Efeze, Rome, Baalbeck, Athene, Delos en Egypte droegen hun steentje bij. Op 29 mei 1453, de dag zelf waarop Constantinopel werd ingenomen door sultan Mehmed II, werd de basiliek omgevormd tot moskee. Dit zou zo blijven tot in 1935 toen Ataturk er een museum heeft van gemaakt.
Na deze uitstap in de Byzantijnse geschiedenis gaan we lunchen.
In de namiddag bezoeken we het paleis van Topkapi, ooit de residentie van de Sultans die over een uitgestrekt rijk hebben geregeerd. Dit oosters geheel van paviljoenen, binnenpleintjes en prieeltjes op een landtong is nu een museum dat enkele zeldzame collecties bevat die ons een idee geven van het leven in het paleis ten tijde van de Ottomaanse heerschappij. In de schatkamer o.a. de juwelen en de machtssymbolen van de Ottomaanse dynastie, alsook tronen, wapenuitrustingen, met edelstenen belegde dolken, enz...
Indien mogelijk proberen we de harem te bezoeken.
Daarna bezoek aan het ondergrondse waterbekken gebouwd onder Constantijn en door Justinianus uitgebreid.
Het bekken telt 336 zuilen van 8 m hoog die over 12 rijen zijn verdeeld, en is 140 m lang en 70 m breed. Het water werd aangevoerd langs het aquaduct van Hadrianus en dat van Valens, waarvan nog prachtige overblijfselen te zien zijn.
Terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

3de dag : ISTANBUL, Bazaar, Bosphorus, Fener-wijk

We beginnen onze dag in de Egyptische Bazaar of Specerijenbazaar op de “Gouden Hoorn”, eertijds een markt voor kruiden, reukwerk en drugs. We houden even halt bij de Rustem Pasha moskee, gebouwd in 1561 en interessant omwille dat het grootste gedeelte van het interieur bedekt is met prachtige Iznik-tegels.
Aangename boottocht op de Bosphorus, de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara, die uitgeeft op de Egeïsche Zee. Onderweg, zicht op de Galatatoren, het Dolmabahce en het Ciragan Paleis. Twee grote en hoge bruggen verbinden Europa met Azië.
In de late voormiddag, bezoek aan het schitterend privé-museum Sadberk Hanim, in de voorstad Büyükdere, gehuisvest in een charmant geheel van drie 19de eeuwse houten villa’s (yalis). De vrouw van de industrieel Vehbi Koç heeft hier met liefde, kennis... en geld tal van archeologische en etnologische stukken verzameld.
Middagmaal in een nabijgelegen restaurant, aan de Bosphorus.
Terug over de Gouden Hoorn.
We besluiten de dag met een bezoek aan de museumkerk van de Heilige Verlosser in Chora (“de buiten”, want buiten de muren van Constantijn gebouwd) die dateert uit de 6de eeuw en die in de 11de en 14de eeuw werd gerestaureerd en uitgebreid. Ze bevat prachtige mozaïeken en fresco’s (1315-1321) als schitterende getuigenis van de renaissance onder de Paleologen. In de buurt prachtige oude huizen. Verder naar het noorden, langs de Gouden Hoorn, de Moskee van Eyup, één van de discipelen van de Profeet, die hier gestorven is in 670. We ervaren het volksgeloof omheen het graf. Dit is eveneens de wijk waar de Franse schrijver Pierre Loti mooie passages schreef over Istanbul.
Avondmaal en overnachting.

4de dag : ISTANBUL, Musea en de Grote Bazaar

Bezoek aan het Dolmabahce Paleis, prachtig gelegen aan de westelijke oever van de Bosphorus. Een luxueus paleis uit de 19de eeuw dat gebouwd is in Europese stijl.
Verder naar het Archeologisch Museum, één van de rijkste musea ter wereld, met meer dan 1 miljoen stukken uit alle beschavingen uit Klein Azië en de Levant. We treffen er beeldhouwwerken, sarcofagen, mozaïeken en verschillende voorwerpen aan die behoren tot de Griekse, Byzantijnse en Romeinse beschaving. In de bibliotheek is veel over archeologie terug te vinden.
In het Tiled Kiosk museum worden verschillende islamitische kunstvoorwerpen uit de 11de en 12de eeuw tentoongesteld.
Middagmaal in een lokaal restaurant.
Wandeling in de beroemde “Grote Bazaar”, één van de meest pittoreske plaatsjes van de stad en een echt complex van winkels.
Avondmaal en overnachting.

5de dag : ISTANBUL - BRUSSEL

Wandeling in de ambachtelijke wijken en handelscentrum van de oude stad. De Süleymaniye Moskee beheerst deze wijk en is één van de mooiste religieuze gebouwen van de stad.
Deze keizerlijke moskee is geen gebouw maar een geheel van gebouwen opgetrokken rond de moskee met koepel en we kunnen het beschouwen als een cultureel en sociaal centrum van de islam. Er zijn o.a. scholen, een bibliotheek, een hospitaal, een volksrestaurant en een begraafplaats. Opdrachtgever van het gebouw was Süleyman de Prachtlievende, de architect was niet minder uitzonderlijk, Sinan (1489-1588), de Ottomaanse Michelangelo!
Op het einde van de voormiddag, transfer naar de luchthaven.
Met een Turkish Airlines lijnvlucht verlaten we Istanbul richting Brussel, waar we in de namiddag aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 995 EUR
Singletoeslag : 190 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de lijnvluchten van Turkish Airlines in economy :Brussel - Istanbul - Brussel (+/- 3u20)
- de huidige luchthaven-, brandstof- en veiligheidstaksen in Brussel / Istanbul : 132,15 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse in een autocar met airconditioning
- 4 nachten verblijf in vermeld 4* hotel (lokale normen) of gelijkwaardig
alle kamers met bad of stortbad en W.C.
- volpension van avondmaal eerste avond tot ontbijt laatste dag
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- privéboot op de Bosphorus
- de diensten van een lokale Franssprekende gids
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de actuele aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- het visum : vooraf online aanvragen via de website : https://www.evisa.gov.tr/en/
Kostprijs : 20 USD
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- het middagmaal op dagen 1 en 5
- de fooien : 30 EUR


AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks(REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 110 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en voor de prestaties in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van januari 2019 voor september 2019 voor een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
- voor de Belgen, een identiteitskaart geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis
- het visum : vooraf online aanvragen via de website : https://www.evisa.gov.tr/en/
Kostprijs : 20 USD

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198