.

CULTURELE GROEPSREIS

OOST- TURKIJE

De ruige schoonheid van het Armeense Hoogland

Uitgekiende culturele reisweg van Ankara naar Adana

In de voetsporen van Hittieten, Byzantijnen, Seldjoeken, christenen en Armeniërs.

Schitterende panorama’s in het Turkse hooggebergte, de groene bosrijke landschappen van het oosten, een aangenaam klimaat

  • Centraal- en Oost-Anatolië
  • De Zwarte Zeekust
  • De Araratberg, waar volgens de legende de Ark van Noah zou zijn gestrand (Genesis, VIII, 4)
  • Het Van-meer en de herinneringen aan Groot-Armenië
  • Het land van Abraham
  • De fabelachtige grafheuvel van koning Antiochus op de Nemrut Dagî
  • De oostelijke Middellandse Zeekust met beroemde archeologische sites
  • Göbleki Tepe, site met de oudste beschaving

14 dagen - Afreis : 14 september 2016

.

.

De reis in detail

versie01/02/16 11:13

1ste dag : BRUSSEL - ANKARA

’s Morgens vroeg samenkomst in Zaventem en afreis met een Turkish Airlines-lijnvlucht naar Istanbul.
Doorverbinding naar ANKARA waar we in de namiddag aankomen. Formaliteiten, onthaal en transfer naar het Hotel Iÿkale Ankara 4*.

2de dag : ANKARA - CORUM

We bezoeken het Museum van de Anatolische Beschavingen, vroeger bekend als het Hittitisch Museum alhoewel er ook schitterende collecties zijn uit vroegere tijden en uit andere beschavingen. Na deze interessante kennismaking zijn we goed voorbereid op de twee bezoeken die ’s namiddags op het programma staan.
Na de lunch, rijden we naar BOGAZKALE. We bezoeken deze site gekend als het oude HATTUSA, de grootse Hittitische hoofdstad die haar hoogtepunt kende in 1620 v. Chr. Tafels in spijkerschrift daterend uit de 19de eeuw v. Chr. vertellen reeds over het bestaan van het Hittitische keizerrijk. We bezoeken ook de prachtig gelegen rotskerk van YAZILIKAYA met prachtige bas-reliëfs uit de 13de eeuw v. Chr.
‘s Avonds komen we aan in CORUM waar we overnachten in het Hotel Dalgiÿlar 4*.

3de dag : CORUM - ORDU

We rijden naar AMASYA, waar we de graven van de Pontische koningen zien en een lokale moskee bezoeken.
Langs een mooie kustlijn komen we in Ordu, een havenstad gelegen aan de zuidkust. Middagmaal onderweg.
Avondmaal en overnachting in Ordu, Hotel Anemon Ordu 4*.

4de dag : ORDU - TRABZON

We vertrekken naar TRABZON, gesticht omstreeks 500 v. Chr. door Griekse kolonisten als handelsnederzetting op de route doorheen het Armeense hooggebergte, tussen de Zwarte Zee en Perzië. De machtige Pontische bergketen, ten zuiden van de stad, heeft Trabzon beschermd tegen de invasies van Seldjoeken en Mongolen. Het is pas in 1461 dat Mehmet II, de veroveraar van Constantinopel, de stad kon innemen via een invasie vanuit zee.
Na het middagmaal, bezoek aan het interessante Aya Sofia-museum, een vroegere kerk en het best bewaarde Byzantijnse monument van de stad, gelegen op een heuvel die de zee beheerst. In de Byzantijnse periode werden talrijke kerken gebouwd, die later tot moskee werden omgebouwd met, typisch voor deze streek, een tuin eromheen. Een mooi voorbeeld is de moskee Fatih, de voormalige Byzantijnse kerk van Panaghia Chrysokephalos (Maagd met Gouden Hoofd). Zeker de moeite is het oude kwartier met zijn typische houten huizen.
Avondmaal en overnachting in Trabzon, Hotel Usta Park 4*.

5de dag : TRABZON - SUMELA - ERZURUM

Vertrek naar SUMELA en bezoek aan het befaamde klooster dat op een hoogte van 1200 m tegen een rotswand aanleunt, 300 m boven de vallei. Volgens de overlevering werd het klooster gesticht in de 4de eeuw na Chr. door Theodosius en herbouwd en uitgebreid in de 6de eeuw door Justinianus.
We rijden verder naar ERZURUM en worden beloond met prachtige vergezichten. We komen aan in Torul en ontdekken de grotten van Karaca, gelegen op 1500 m tussen een bergachtig en half-woestijnachtig landschap. De grot bezit prachtige stalactieten en stalagmieten en wordt beschouwd als de mooiste grot in Turkije voor haar rijkdom aan motieven en kleuren.
In Erzurum bezoeken we de koranschool Cifte Minareli Medrese. Opmerkelijk is het monumentaal voorportaal geflankeerd door 2 minaretten in blauwe faience. Achter de medresse bewonderen we 3 Seldjoekse graftomben.
We logeren in Erzurum in het Hotel Polat Renaissance 4*.

6de dag : ERZURUM - KARS

We vertrekken via een weids vulkanisch gebied naar de bevreemdende ruïnes van de “dode stad” ANI, de vroegere hoofdstad van het koninkrijk Armenië, gelegen aan de Armeense grens.
Daarna bereiken we KARS, gelegen in het uiterste oosten van Turkije. De stad is opgedeeld in twee delen : ten noorden de oude stad met de citadel en ten zuiden het nieuwe stadsgedeelte. Middagmaal voorzien in Kars.
Avondmaal en overnachting in het Hotel Grand Ani 4*.

7de dag : KARS - DOGUBEYAZIT - VAN

Langs een weg met schitterende vergezichten op de ARARATBERG (5165 m) bereiken we DOGUBEYAZIT, beheerst door de ruïnes van een vesting gesticht in het 1ste millennium v. Chr. De stad ligt aan de voet van de machtige berg. Naar verluidt zouden hier ergens de resten van de Ark van Noah rusten.
Na de lunch bezoeken we de ruïnes van het schitterende paleis van Isak Pasa, machtig gelegen op een hoogte, om de karavaanroutes van Azië naar het Westen te controleren. Daarna afreis naar de oude streek van het koninkrijk van Urartu. Ruw, desolaat, maar verrassend mooi zijn hier de vulkanische landschappen.
Bij aankomst in VAN beklimmen we de citadel vanwaar we genieten van een prachtig panorama op de stad en het meer.
We overnachten in het Hotel Merit Sahmaran 3*.
8ste dag : VAN - uitstap naar CAVUSTEPE en AKTAMAR
We maken een uitstap naar CAVUSTEPE, de site van een oude Urartische stad. Tegen de middag zijn we terug aan het meer in Van.
In de namiddag boottocht op het meer en uitstap naar het eiland AKTAMAR waar we de oude Armeense basiliek van het Heilig Kruis bezoeken. We bewonderen hier de prachtige gebeeldhouwde bas-reliëfs.

9de dag : VAN - MARDIN

Vroeg in de ochtend volgen we het meer langs een bergachtige route en rijden we naar TATVAN, gelegen aan het oostelijke uiteinde van het meer. Dan volgen we de vallei van Bitlis tot Baykan. Vervolgens rijden we naar HASANKEYF, een schilderachtig stadje gelegen bij de nieuwe brug over de Tigris. Van de oude 12de eeuwse brug zien we dat er slechts twee machtige peilers zijn overgebleven. Door de bouw van een stuwdam dreigt de oude stad onder water te verdwijnen. Daarna rijden we verder en komen via MIDYAT, het centrum van een eeuwenoude Aramese enclave, aan in MARDIN.
We logeren in het Hotel Erdoba Elegance 5*.

10de dag : MARDIN - URFA

Wandeling door de straten van MARDIN. We ontdekken prachtig versierde huizen in Arabische bouwstijl. We verlaten de stad en bezoeken het Deyrulzaferan klooster van de Syrische Jacobieten.
We rijden naar het tempelcomplex van GOBLEKI TEPE, de opgravingssite van de oudste bekende beschaving.
De opgravingen dateren van het begin van het Neolithicum en zouden 11500 jaar oud zijn.
Verder naar het legendarische URFA, het oude Edessa. De stad wordt beheerst door een citadel, gebouwd door de kruisvaarders. Uit z’n rijke verleden resten weinig interessante overblijfselen. We bezoeken de Rizvaniye Moskee, de Bergah en de gewijde karpervijvers.
Avondmaal en overnachting in het Hotel Harran 4*.

11de dag : URFA - NEMRUT DAGI - ADIYAMAN

Deze ochtend uitstap naar HARRAN, een dorp met eigenaardige bijenkorfachtige gebouwen uit leem. In het Oude Testament wordt gesuggereerd dat dit de woonplaats van Abraham was. In Genesis (XI, 31, 32; XII, 4, 5) wordt de stad vernoemd onder de naam Charan, in het verhaal van de migratie van Abraham van Ur in Chaldea naar het land van Kana. In de ruïnes van de grote moskee, gesticht in de 8ste eeuw, heeft men beschreven platen uit de 6de eeuw v. Chr. gevonden. Dit is de autobiografie van Nabonide, de laatste koning van Babylon.
Terug naar Urfa voor het middagmaal. We vervolgen onze mooie reisweg en rijden naar de streek van de meren.
We steken het Ataturkstuwmeer over en komen aan in ADIYAMAN, een stad aan de voet van de magische Nemrut Dagi (2150 m).
Bij zonsondergang brengen minibusjes ons naar boven op de NEMRUT DAGI. Het bezoek aan het grandioze heiligdom van Koning Antiochus I van Commagene (69 - 38 v. Chr.) is alvast één van de hoogtepunten van de reis. Niettegenstaande moderne opgravingen en onderzoeken is men er nog niet in geslaagd om de dodenkamer te vinden die zich in de grafheuvel (150 m doorsnee) moet bevinden. Het heiligdom is bezaaid met kolossale standbeelden.
Avondmaal en overnachting in het Hotel Grand Isias 4*.

12de dag : ADIYAMAN - GAZIANTEP

We vertrekken naar GAZIANTEP, één van de mooiste plaatsen van Zuid-Turkije, met eveneens tal van overblijfselen uit de Hittitische tijd. Hedendaags is Gaziantep beroemd om zijn pistaches. We bezoeken er het alomgekende museum met mooie mozaïeken uit de beroemde oude Romeinse stad Zeugma.
Overnachting in het Hotel Tugcan 4*.

13de dag : GAZIANTEP - ADANA

We rijden naar ADANA via ISKENDERUN, het vroegere Alexandrette. Het was hier dat Alexander de Grote in 333 v. Chr. de stad stichtte, nadat hij het Perzische leger van Darius III had verslagen in de slag van Issos. Bezoek aan Yesemek, het grootste openlucht museum van antieke beeldhouwwerken uit de Hittitische tijd.
Ten noorden van Iskenderun houden we even halt bij de karavanserai van SOKULLU PACHA, gebouwd door de architect Sinan (16de eeuw).
In de namiddag aankomst te ADANA, heden ten dage de vierde stad van Turkije en toegangspoort tot de oostelijke Middellandse Zeekust met een belangrijke productie van katoen en citrusvruchten. We bewonderen de romeinse stenen brug die over de rivier de Seyhan loopt en bezoeken de moskee van Adana.
Avondmaal en overnachting in Hotel Seyhan 4*.

14de dag : ADANA - BRUSSEL

In de voormiddag transfer naar de luchthaven en afreis met Turkish Airlines naar Istanbul.
Aansluiting naar Brussel en aankomst ‘s avonds.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1895 EUR
Singletoeslag : 320 EUR

Met een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de TURKISH AIRLINES-lijnvluchten Brussel - Istanbul - Ankara / Adana - Istanbul - Brussel (maaltijden aan boord)
- de huidige luchthaven- en veiligheidstaksen in Brussel / Istanbul / Ankara / Adana : 174,15 EUR
- verblijf in prima 3-, 4-, 5-sterrenhotels (voorgestelde hotels of gelijkwaardig)
- alle kamers met bad of douche en wc
- volpension van het avondmaal van de eerste dag tot het ontbijt van de laatste dag
- alle transfers en transport ter plaatse per luxe autocar met airco
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- mini-bus voor de Nemrut Dagi
- boottocht op het Van-meer
- de diensten van een Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de BTW volgens de actuele aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- het visum : vooraf online aanvragen via de website : https://www.evisa.gov.tr/en/
Kostprijs : 20 USD
- de fooien : 70 EUR

AAN TE RADEN
een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
a) VOLLEDIGE verzekering: bagage, ziekte, ongeval, repatriëring onbeperkt, bijstand, ANNULATIE (*). Premie : 140 EUR
b) ANNULATIE (*) + Bagage (geen bijstand). Premie : 100 EUR
(*) ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.

FORMALITEITEN
Voor de Belgen, een identiteitskaart geldig tot 6 maanden na terugreis.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van januari 2016 en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

HOTELS
Een zeer goede hotelselectie op basis van categorie 3, 4 en 5*. Alle kamers met bad of douche en wc.
Oost-Turkije is nog niet overrompeld door het massatoerisme. Hier vindt men niet altijd de kwaliteit van hotels die men in West-Turkije aantreft. Toch zijn ze erg comfortabel en we hebben de beste uitgekozen.
De maaltijden worden genomen naar gelang de reisweg in de hotels zelf of in restaurants onderweg.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198