.

CULTURELE GROEPSREIS

De Zijderoute

Van China naar Kirgizië

  • Verzekerde afreis vanaf 12 personen
  • Vernieuwde reisroute met dagtransfers met hoge snelheidstrein of vliegtuig
  • Prachtige en zeer verschillende landschappen
  • Uitgebreid bezoek van de Grotten van Dunhuang
  • Extra’s zoals de zondagsmarkt in Kashgar, het Fort van Jiayuguan, de grotten van Binglingsi, ...

15 dagen - Afreis : 3 september 2020


“The happy few” zullen een intense tocht door tijd en ruimte maken van de Hoofdstad van het Noorden, de naam voor Beijing, tot aan Bishkek in Kirgizië. Dit programma vergt wel een goede fysieke conditie omwille van het intensief karakter van deze reis. We willen er u ook opmerkzaam op maken dat het Westen van China, qua toeristische infrastructuur, zeker niet kan tippen aan het meer bezochte oostelijk gedeelte.

Een van de belangrijkste karavaanroutes ooit, die het Rijk van het Midden met het Romeinse Rijk verbond, als een koppelteken van 8000 km tussen China en het Middellandse Zeegebied.

Een netwerk van karavaanwegen met als oorsprong Chang-an, het huidige Xian, voor het Westen de Sera Metropolis, de Stad van de Zijde. Het tracé loopt van een vruchtbare riviervlakte, naar een doorgang tussen bergmassieven, langs verschrikkelijke woestijnen, waarin men ‘s nachts reisde, over hoge bergpassen en verzengende steppes naar het Tweestromenland vanwaar men door de Syrische woestijn en over de kustbergketen eindelijk de Middellandse Zee bereikte.

Han-Chinezen gaven hun luxeproducten door aan Parthen, Sogdianen, Indiërs en Kushans die ze op hun beurt doorverkochten aan Perzen en Syriërs, zodat ze tenslotte via Grieken en joden werden verdeeld op de lucratieve markt van het Romeinse Rijk.

Luxegoederen vormden de economische grondslag van een handel die gedurende vele eeuwen taal, godsdienst en politiek oversteeg : eerst en vooral zijde, edelstenen, specerijen, wierook, ivoor, porselein, gelakte voorwerpen, bont, maar ook levende dieren zoals de Ferghana-paarden...

Eens deze «internet»-verbinding tussen de verschillende grootmachten uit de antieke wereld gelegd was, werden er ook minder materiële goederen vervoerd : het boeddhisme werd vanuit India in China ingevoerd ; het nestorianisme, belaagd in het Westen, vond een onderkomen in China ; de islam profiteerde gretig van de geboden kans.
In dit derde millennium kunnen we niet onverschillig zijn voor de historische zijderoute die meer dan tien eeuwen lang duizenden kilometers; verschillende koninkrijken, waarvan vele verdwenen; talen, waarvan enkele dood zijn; en godsdiensten, waarvan er een aantal niet meer bestaan, overbrugde.

Het Romeinse Rijk ontdekte de grenzen van zijn macht in veldslagen tegen de Perzische troepen die vochten onder kleurrijke strijdbanieren in een rijke ongekende stof, de zijde!

.

De reis in detail

versie 24/12/19 14:25

1ste dag : BRUSSEL - ISTANBUL - BEIJING

Samenkomst in Zaventem en afreis met een Turkish Airlines-lijnvlucht naar ISTANBUL. Aansluiting naar Beijing, hoofdstad van China.

2de dag : BEIJING - X’IAN

Aankomst in de namiddag in de luchthaven van Beijing waar grensformaliteiten en ophalen van onze bagage. Avondmaal in de luchthaven en daarna doorverbinding naar X’IAN waar overnachting in het Grand New World Hotel**** (X’ian).

3de dag : X’IAN

Ontbijt. Daarna ontdekking van X’IAN, de Sera Metropolis, “de hoofdstad van de zijderoute”. Xian is ettelijke malen de hoofdstad geweest van het Chinese Rijk, in totaal zo’n 1100 jaar. De stad kende een hoogtepunt tijdens de Westelijke Han-dynastie (206 v. Chr. - 8 na Chr.) en vervolgens een absoluut hoogtepunt tijdens de Tang-dynastie (7de - 10de eeuw), toen de stad onder de naam van Chang’an (Eeuwige Vrede) het vertrekpunt was van de grote handelskaravanen van de Zijderoute.
Uitstap naar de wereldberoemde begraafplaats van Qin-Shi-Huangdi, stichter van het Hemelse Keizerrijk, die China één maakte in 221 v. Chr. We bewonderen hier het unieke terracotta leger, dat de toegang tot het graf “beschermde”. Ieder personage heeft zijn eigen uitdrukking en houding. De soldaten wachten als het ware op een bevel om ten strijde te trekken.
We bezoeken de oude Confucius tempel met het Woud van de Stèles (opschriftpalen). Deze prestigieuze verzameling van ongeveer 1300 stèles, waarvan de samenstelling begon onder de Song-dynastie, bevat teksten gaande van 206 v. Chr. tot 1911. De inscripties bestaan onder meer uit de canonieke teksten van het boeddhisme en teksten ontleend aan de twaalf Klassiekers waarvan de diepgaande kennis noodzakelijk was voor de eminente geleerden. Aanleiding om het even te hebben over de evolutie van het Chinese schrift, over de Zijderoute en het eerste contact met het boeddhisme en het christendom (nestorianisme).
In het oude stadsgedeelte ronden we ons bezoek af met de Pagode van de Grote Gans, die een bijzondere betekenis voor reizigers langs de Zijderoute heeft. De pagode werd in 652 gebouwd door de Tang-keizer Gaozong voor de beroemde boeddhistische monnik Xuan Zang na diens opzienbarende pelgrimstocht naar India. Hier hebben Xuan Zang en zijn helpers de talrijke boeddhistische Sanskriet-teksten (sutra’s) die ze hadden meegebracht, vertaald in het Chinees. Tenslotte zien we de 12 m hoge stadsmuren van Xian. Overnachting in het Grand New World Hotel**** (X’ian).

4de dag : XIAN - LANZHOU

’s Voormiddags bezoek aan de zeer rijke verzameling van het Provinciaal Museum van Shaanxi. Tenslotte de Grote Moskee, oorspronkelijk gebouwd in 742 en de ontmoetingsplaats van de Hui of Chinese moslims, die zich door hun baarden en witte kapjes onderscheiden van de Han-Chinezen. Middagmaal.
Op weg naar de luchthaven zien we onderweg grote aarden terpen in de velden, andere graftumuli van keizers uit de verschillende dynastieën die vanuit Xian het land regeerden. Hoge snelheidstrein naar LANZHOU. Overnachting in het hotel Sapphire**** (Lanzhou).

5de dag : LANZHOU - uitstap naar Binglingsi

We verlaten deze stad, die reeds sinds de 2de eeuw voor Christus een knooppunt op de karavaanwegen van de Zijderoute was, om een heel mooie uitstap te maken naar de beroemde Duizend Boeddha-grotten van BINGLINGSI langs de Gele Rivier. Deze grotheiligdommen, uitgehakt over een periode van 1200 jaar vanaf het einde van de dynastie van de Noordelijke Wei (386-534) tot onder de Ming-dynastie (1368-1644) met een hoogtepunt tijdens de Tang-dynastie (618-907). Het is op deze plek langs de Zijderoute dat de monnik Fa Xian rond het jaar 400 de Gele Rivier overstak op weg naar India. Terugkeer naar Lanzhou en overnachting in het hotel Sapphire**** (Lanzhou).

6de dag : LANZHOU - JIAYUGUAN

Vroeg ontbijt, daarna nemen we de hoge snelheidstrein naar JIAYUGUAN. Prachtig vergezicht bij aankomst in Jiayuguan op de beroemde, indrukwekkende Chinese Muur met zijn Fort. Bezoek aan het fort, “het grootste fort onder de hemel”, opgericht in 1540 door de Ming-keizer Jiajing om de doorgang van de Jiayu-pas (Jiayuguan) te verdedigen, het meest westelijke uiteinde van de Grote Muur uit de Ming-periode, waarvan de bouw werd aangevangen vanaf 1372. Het staat in de letterkunde en in de Chinese ziel bekend onder de naam “de mond van China”. Aan de ene kant bevindt men zich in het beschaafde moederland en aan de andere kant in de woestijn met de kwade geesten, bij de barbaren en de nomaden. Een dramatische plaats voor de sedentaire Han. We laten ons door de buitengewone sfeer beïnvloeden: de woestijn, het indrukwekkende fort, de bergen op de achtergrond... het einde van de wereld en sinds de Ming het einde van de Grote Muur (21.000 km lang). Bezoek aan graftombes uit de Wei- en westelijke Jin-dynastie. Avondmaal en overnachting in het hotel Holiday Plaza**** (Jiayuguan).

7de dag : JIAYUGUAN - de Yulin grotten - DUNHUANG

Per autocar naar DUNHUANG. Onderweg halte in Anxi, aan de kruising van twee takken van de Zijdeweg, en de ruïnes van Qiaowan en zijn zandduinen. Bezoek van de Boeddhistische grotten van Yulin. Aankomst in DUNHUANG. In 107 v.Chr. richtten de Han, nadat zij de nomaden verslagen hadden, onder keizer Wudi protectoraten op in dit gebied, dat bekend staat als de Corridor van Gansu of Hexi, “(het gebied) ten westen van de (Gele) Stroom”. Sedert mensenheugenis was deze natuurlijke doorgang tussen de Qilian-bergen in het zuiden en bergketens Mazong, Heli, en Longshou in het noorden, de belangrijkste verbinding tussen China en Centraal-Azië.
Er ontstonden prefecturen die de Chinese macht verstevigden en die als basis dienden voor de verovering van Centraal-Azië. De steden waren goed voorzien van karavanserais om de talrijke karavanen van de Zijderoute te herbergen. Dunhuang was een belangrijk verkeersknooppunt op de Zijderoute: uit het noorden de karavanen uit Mongolië, uit het zuiden de karavanen uit Qinghai en uit Tibet, en door de Gobiwoestijn de karavanen uit het Midden-Oosten en uit Europa.
Avondmaal en overnachting in het Dunhuang Grand Sun Hotel**** (Dunhuang).

8ste dag : DUNHUANG - uitstap naar de Mogaogrotten

Na het ontbijt bezoek aan de Mogaogrotten.
Vanaf 366 v.Chr. en gedurende meer dan 1000 jaar groeven monniken op 25 km van Dunhuang, in de vallei tussen de Sanwei- en de Mingshaberg grotten die een uniek beeld geven, niet alleen van het boeddhisme, maar ook van de kunst en van het leven onder de verschillende dynastieën.
De Chinezen noemen deze grotten “de grotten van de Duizend Boeddha’s” (Qianfodong). Men telt hier 492 grotten met 45.000 m2 fresco’s en meer dan 2.000 beelden in gekleurde klei.
Het is ‘s werelds rijkste verzameling van boeddhistische schilderijen en beeldhouwwerken. Deze grotten ontstonden uit de vroomheid en erkentelijkheid van de handelaars die hier na een reis van 30 dagen langs de zuidelijke tak van de Zijderoute, via de gevaarlijke woestijngebieden rond Lop Nor, de muren van Dunhuang als een toevluchtsoord zagen opduiken. De Grieks-Indische stijl van de beelden herinnert ons eraan dat de Zijderoute een koninklijke route van de beschaving was, een gigantisch bindteken van 8000 km tussen de Griekse wereld en het Midden-Rijk.
Duizenden manuscripten werden gedurende ongeveer 1000 jaar verstopt en in het begin van deze eeuw door onversaagde geleerden ontdekt. Het is op basis van de reisverhalen van de monnik Xuan dat Sir Aurel Stein als eerste de manuscripten en de fresco’s ontdekte. Het is dankzij deze manuscripten dat hij de oude nederzettingen en de mythische steden van de Zijderoute die in de woestijn van Taklimakan begraven lagen, ontdekte. Hij bewees ook dat de in rijen geplaatste wachttorens in de omgeving van Dunhuang onder de Han-dynastie van het Westen (2de eeuw v.Chr.) deel uitmaakten van de Lange Muur.
Overnachting in het Dunhuang Grand Sun Hotel**** (Dunhuang).

9de dag : DUNHUANG - TURPAN

We bezoeken de ruïnes van het oude Dunhuang en van de Pagode van Het Witte Paard. Men kan zich moeilijk voorstellen dat dit gedeelte van de Gansu duizend jaar geleden een enorm moeras was. We bewonderen vanop de top van de hoge gele zandduinen van Mingsha het kleine en mysterieuze Meer van de Wassende Maan.
Marco Polo sprak over het fluisterende zand, omdat de wind die langs de duinen strijkt, een bijzonder geluid produceert.
In de namiddag nemen we de hoge snelheidstrein naar TURPAN waar aankomst tegen de avond. Overnachting in het hotel Huo Zhou**** (Turpan).

10de dag : TURPAN - URUMQI

We ontdekken een heel andere wereld: Turpan (Turfan, Tulufan), de Schitterende Parel van de Zijderoute, is een vruchtbare oase met een islamitische bevolking die een Turkse taal spreekt, met minaretten en met de beste wijngaarden van China. De stad was sinds de 1ste eeuw v.Chr. een belangrijk centrum voor de karavanen langs de noordelijke tak van de Zijderoute. Ze was een ontmoetingscentrum van rassen, beschavingen en godsdiensten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in de grotten van Bezeklik, uitgegraven vanaf de 6de eeuw, opschriften vinden zowel in het Chinees als in het Arabisch.
Bij de moderne stad van Turpan bewonderen we de minaret van Emin, een architectonische parel van de Zijderoute. De prachtige wijngaarden met witte druiven worden geïrrigeerd door de karezputten, een reeks putten die door ondergrondse kanalen met elkaar verbonden zijn.
Uitstap naar de Grotten van de Duizend Boeddha’s (Qianfodong) van BEZEKLIK, verscholen in de Vlammende Bergen.
Het antieke Turpan, oorspronkelijk een kolonie van boerensoldaten van keizer Wudi, bevindt zich op 41 km afstand in de indrukwekkende en sinds de 16de eeuw verlaten ruïnes van de garnizoensstad van aangestampte aarde Gaochang. De Ouigouren stichtten er in de 9de eeuw het Kharakhoja-koninkrijk en voerden het manicheïsme in dat er net zoals het boeddhisme, het confucianisme en het nestorianisme, tot bloei kwam. Het is in 751, bij de strijd aan de Talasrivier in Kazakstan, dat de Arabieren de Chinezen overwonnen en Xingjiang islamiseerden. In de 14de eeuw bekeerde de khan van Chagatai de Ouigouren van Turpan met geweld. Bezoek van de Astana-tomben uit de Tang-periode, waar de doden van Gaochang werden begraven.
Na het avondmaal rijden we met onze autocar naar URUMQI, de hoofdstad van het autonome Ouigour gebied van Xingjiang. Ondanks het feit dat de stad geen commerciële rol speelde in de handel van de oude Zijderoute, was ze toch tot in 1960 zeer belangrijk als Russische invloedzone en werd ze het bruggenhoofd voor de Han-kolonisatie van Xinjiang. Haar rijke ondergrond is hier ook niet vreemd aan. De stad heeft ons toeristisch niets nieuws te bieden. Avondmaal en overnachting in het Hailonguan Hotel**** (Urumqi).

11de dag : URUMQI - KASHGAR

Na het ontbijt nemen we de vlucht naar KASHGAR, de grootste oasestad van Centraal-Azië, die gesiniseerd is onder de duizendjarige Han-druk in Kashi.
Vooral vandaag, tijdens de zondagsmarkt in Kashgar, kunnen we de unieke sfeer van de pleisterplaatsen van de Zijderoute beleven: Pakistaanse handelaars die via de Khunjarab gekomen zijn, de Tadjik handelaars, Kirghizen, Oezbeken en Hans bieden alles wat maar legaal te koop is in China. Aan de andere kant van het plein maken we een wandeling in de kleurrijke bazaars en soeks.
‘s Namiddags ontdekken we de stad. KASHGAR heeft haar middeleeuwse karakter behouden en is het hart van de islam in China. Negen tienden van de 285.000 inwoners zijn soennitische Ouigouren. Haar ligging aan de voet van het Pamirgebergte, dat de toegang tot de hoge koude bergpassen en de handelsroutes naar Centraal-Azië, Indië en Perzië controleerde, maakte de stad tot een zeer belangrijke pleisterplaats op de Zijderoute. De karavanen die de Zijderoute naar het Westen namen, gingen ofwel via de noorderroute ofwel via de zuiderroute rond de Taklamakanwoestijn om dan terug in Kashgar samen te komen. De karavanen die naar het oosten trokken, kwamen zich in Kashgar op 1335 m boven de zeespiegel opwarmen en ruilden hun jakken om voor kamelen. Kashgar was eerst een haard van het manicheïsme en dan van het boeddhisme. Het werd diepgelovig islamitisch toen de Ouigouren zich tot de islam bekeerden.
We bezoeken de begraafplaats van een van de geestelijke leiders of Khoja die deel uitmaakten van de invloedrijke sekte van de Witte Bergbewoners die vanaf de 16de eeuw over het gebied heersten. Het graf van Abakh Khoja is de meest heilige plaats in Xinjiang en is ook een architectonische schat. Het werd in 1640 gebouwd en de stijl doet aan Samarkand en Ispahan denken. Vijf generaties alsook Xiang Fei, Abakh Khoja’s kleindochter, de Geparfumeerde Concubine van keizer Qianlong, rusten onder deze hoge koepel. De Grote Moskee, ook bekend als de Idkah Moskee, die in 1442 gebouwd en meerdere malen (de laatste keer in 1860) gerestaureerd werd, staat in het centrum van de stad. De gebedsruimte wordt door 140 gebeeldhouwde en in het groen geverfde houtpilaren ondersteund. Ze wordt voorafgegaan door een idgah, een gebedsruimte in open lucht. Overnachting in het Tianyuan International Hotel**** (Kashgar).

12de dag : KASHGAR - uitstap naar het Karakuli meer

Na het ontbijt uitstap naar het KARAKULI-meer, dat bij helder weer een van de mooiste plekjes van West-China is. De streek is hoofdzakelijk het woongebied van de Kirghizen. Het meer, op een hoogte van 3900 m, is enig gelegen tussen twee Pamir-reuzen, de Kongur en de massieve Muztagata-berg. Het betreft in feite de “kleine” Karakul, daar een gelijknamig groter meer zich in Tadjikistan bevindt. De weg ernaar toe is moeilijk wegens werken, maar de vergezichten maken alles goed.

13de dag : KASHGAR - NARYN

Vroeg vertrek richting de grens met Kirghizstan. In de Toroegart-pas worden we, zoals ten tijde van de gloriedagen van de Zijderoute, door de Ouigouren aan de Kirghizen overhandigd die ons veilig begeleiden naar NARYN. Jammer genoeg is de administratieve rompslomp vandaag veel erger zodat we ons met geduld moeten wapenen om de grensposten te doorlopen. Doorheen de wondermooie berglandschappen van de Tian Chan-keten, die Kirghizstan doormidden klieft in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte, kunnen we de vasthoudendheid van de vroegere karavanen bewonderen. Het hoogste punt van onze reis is de Toesbel-pas, en het Chatyr Kelmeer, rechts van ons, is heel het jaar door bevroren. Avondmaal en overnachting in NARYN in het Toguz Ak Guesthouse of het English Guest House** (Naryn).

14de dag : NARYN - BISHKEK

Vertrek naar BISHKEK. Nog tijdens onze tocht door de bergen kunnen we vaststellen dat de jonge republiek een paradijs is met prachtige bergen, valleien en meren waar de nomaden ‘s zomers hun kuddes van weideland tot weideland volgen en leven in joerten, prachtige woningen in vilt, gespannen over lichthouten, uitneembare constructies.
De Zijderoute was altijd een tweerichtingsverkeer: de Chinezen voerden zijde uit, maar voerden uit deze streken de vinnige, kleine paarden in die de beroemde Gouden Horde een wereldrijk bezorgden. Fotostops onderweg, o.a. bij de Kochko-rata, waar de Chui-rivier uitmondt en de Dolon-pas. Verder bewonderen we een gebedstoren uit de 17de eeuw, de Boerantoren, die enkele jaren geleden gerestaureerd werd, een verwijzing naar de soennitische lokale traditie. Achter dit gebouw ligt een openluchtmuseum met rotstekeningen, opschriftpalen met Arabisch schrift, werktuigen en animistische gedenkstenen. Het huidige BISHKEK werd gebouwd in de vorige eeuw door de khans van Kokand en was een belangrijke militaire halte op het kruispunt van de weg naar Almaty en de Zijderoute, die China verbindt met Tashkent.
Hier ook een overvloed aan bomen, een honderdtal per inwoner en er zijn 875.000 Bishkekkers! Het hart van de stad is trouwens het Doubouvy Park (het eikenpark). Intrek in het hotel Discovery*** (Bishkek).

15de dag : BISHKEK - ISTANBUL - BRUSSEL

Vroege transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar Brussel, via Istanbul, met Turkish Airlines. Aankomst na de middag. Einde van een mooie reis!
Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 4250 EUR
Singletoeslag : 495 EUR

Voor een combinatie ZIJDEROUTE en OESBEKISTAN : raadpleeg ons

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Turkish Airlines-lijnvluchten Brussel - Istanbul - Beijing (+/- 14 u) en Bishkek - Istanbul - Brussel (+/- 12 u) in economy class
- de binnenlandse vluchten in China
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel, Istanbul en Peking : 341 EUR
- de luchthaventaksen in China voor de binnenlandse vluchten
- 13 nachten verblijf in de vermelde sterrenhotels (lokale normen) of gelijkwaardig
- vol pension vanaf het avondmaal de tweede dag tot en met het ontbijt de laatste dag
- alle transport en transfers ter plaatse per vliegtuig, autocar en hoge snelheidstrein
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de lokale taksen
- de diensten van een Franssprekende of Engelssprekende nationale en lokale gidsen
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- visum- en behandelingskosten voor China : 195 EUR (onder voorbehoud van veranderingen)
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de taksen voor foto’s en video’s
- de fooien : 110 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks(REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 468 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van december 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming voor september 2020 en de wisselkoers van 1 EUR = 7,9 Yuan (CNY) voor de prestaties in het land van bestemming en voor een groepsreis met een minimum van 12 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Een reispaspoort geldig tot minstens 6 maanden na uw terugreis.
ICTAM zorgt voor het bekomen van het visum.
De visumformulieren zullen u op tijd worden toegestuurd.
Opgelet : uw reispas moet minstens 1 maand voor afreis in ons bezit zijn.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.
Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (travelphone : 0900/10.110), www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24)

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198