.

CULTURELE GROEPSREIS

Santiago de COMPOSTELA

Van pre-Romaanse en mozarabische kunst naar Gaudí

Castilië-Leon, Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland

8 dagen per lijnvliegtuig en autocar - Afreis: 17 september 2020

.

De meer dan duizend jaar oude reiswegen naar Santiago waren een vruchtbaar geestelijk trefpunt tussen de Westerse volkeren in de Middeleeuwen. Hier ook kwamen ze via de Mozaraben tot vruchtbare contacten met de Islam.
De tocht naar Santiago de Compostela kende zijn bloeiperiode in de Romaanse tijd.
Maar ook nú trekken de vitaliteit en emotierijke inhoud van deze pelgrimsroutes wereldwijd duizenden reizigers aan. De prachtige reiswegen van de Camino Francés en de Camino del Norte voeren ons via Burgos, León, Astorga, Compostela, Oviedo, Santillana del Mar, Potes in de Picos di Europa en Bilbao naar priorijen, hospitalen, verborgen heiligdommen en abdijen. De gotiek en Romaanse meesterwerken, de pre-Romaanse heiligdommen maar ook de prehistorische grot van Altamira. En de moderne architecten Antonio Gaudi, Santiago Calatrava, Frank Gehry en Peter Eisenman bieden ons boeiende verrassingen.
En zoals u weet : “onderweg zijn” op de wereldberoemde Camino is even belangrijk als aankomen!

.

De reis in detail

versie 05/11/19 9:12

1ste dag: BRUSSEL - BILBAO - BURGOS

Samenkomst in Zaventem en afreis in de late voormiddag met een Brussels Airlines-lijnvlucht naar BILBAO. Aankomst in Bilbao in de vroege namiddag. Onmiddellijk vertrek naar BURGOS, de vaderstad van de Cid en de vroegere hoofdstad van Castilië. Stad ook van het prinsessenklooster Las Huelgas en het recente en imposante Museo de la Evolutión Humana.
Bij aankomst in Burgos, korte stadsverkenning met grondig bezoek aan de enorme kathedraal, een gotisch meesterwerk. We bewonderen ook de Arco de Santa Maria, een monument dat werd opgericht ter ere van Karel V, en dat versierd is met mooie beelden van de helden uit de Spaanse geschiedenis. Intrek in het hotel Abba Burgos 4* (Burgos). Avondmaal en overnachting.

2de dag: BURGOS - LEON

Via Castrojeriz, dat een belangrijke etappe was op de weg naar Compostela, begeven we ons naar het dorpje Boadilla met zijn mooie schandpaal en gastvrije pelgrimsalbergue.
FROMISTA’s abdijkerk San Martin is een volmaakt voorbeeld van Romaanse stijl. We rijden verder naar VILLALCAZAR DE SIRGA waar we een heel mooie Tempelierskerk aantreffen en ook een hospitaal voor pelgrims uit de 12de eeuw. We zetten onze weg voort naar CARRION DE LOS CONDES en zijn kerk Santa Maria del Camino eveneens uit de 12de eeuw.
Middagmaal.
’s Namiddags, voortzetting naar LEON. Bezoek aan de San Isidorobasiliek uit de 11de en 12de eeuw en het Panteon Real. We raden u aan ‘s avonds een wandeling te maken naar het San Marcosklooster, een voormalige commanderij van Ridders van Sint-Jacobus en nu een luxueuze plateresco parador.
Avondmaal en overnachting in hotel Conde Luna 3* (León).

3de dag: LEON - ASTORGA - SANTIAGO DE COMPOSTELA

We lopen langs het nog “brave” bankgebouw van Gaudí naar de kathedraal van León, een kantwerk van glasramen met haar “gekleurd, gefilterd licht dat nergens anders zo bestaat” (C. Nooteboom). We verlaten León via de Virgen del Camino en rijden naar ASTORGA waar we Gaudí’s bisschoppelijk paleis bewonderen (buitenkant). Bezoek aan de kathedraal en het museum. Daarna naar VILLAFRANCA DEL BIERZO, waar we middagmalen. Op onze verdere reisweg naar SANTIAGO DE COMPOSTELA passeren we niet ver van de mythische el Cruz del Ferro en El Monte del Gozo en bezoeken we het mooie dorpje O Cebreiro. Avondmaal, overnachting in het Gran Hotel Santiago 4* (Compostela).

4de dag: SANTIAGO DE COMPOSTELA

SANTIAGO DE COMPOSTELA is het beroemdste bedevaartsoord van het Westen.
We beginnen met de ontdekking van Citade de Cultura, de nieuwe cultuurstad, creatie van architect Eisenman. Daarna begeven we ons naar het centrum.
De oude stad met haar oude huizen en grootse pleinen is een merkwaardig architecturaal geheel en een waardig kader voor haar monumenten. De kathedraal die dateert uit de 11de en 13de eeuw, en haar Gloriepoort zijn meesterwerken uit de Romaanse bouwkunst. De pelgrimsmis om 12 uur laat niemand onberoerd.
We bewonderen ook de Plaza del Obradoiro met haar Hospital Real. Het zicht op de kathedraal en de stad vanaf de Paseo de la Herradura, en de collegiale kerk del Sar met haar kruisgang zijn enig! Vrij middagmaal en vrije namiddag.
Avondmaal, overnachting.

5de dag: SANTIAGO DE COMPOSTELA - LUGO - OVIEDO - LLANES

Onze mooie reisweg dwars door Galicië brengt ons eerst in LUGO, werelderfgoed van de mensheid, met zijn volledig bewaarde Romeinse omwalling. We bezoeken er de kathedraal Santa Maria. Daarna, verder naar de kust en meer bepaald naar LUARCA. Dit is het land van de hórreos, de graanreservoirs die reeds werden beschreven door de Romeinse schrijver Plinius. Ook een omweg via La Playa de los Catedrales is de moeite waard. ’s Namiddags in OVIEDO, de hoofdstad van de provincie Asturië, bezoeken we de gotische kathedraal met haar pre-Romaanse Camara Santa. Wat vrije tijd in deze mooie stad. Vervolgens zetten we onze reisweg verder naar LLANES, aangename vissershaven aan de Costa Verde, en bovendien dé ciderhoofdstad.
Avondmaal en overnachting in het hotel Don Paco 3* (Llanes).

6de dag: LLANES - uitstap naar PICOS DE EUROPA

We vertrekken deze morgen langs een pittoreske weg. Aan de ene kant de zee in haar morgenglinstering en aan de andere kant de toppen van de PICOS DE EUROPA die ons bezoek afwachten. In Colombres zien we de kleurrijke koloniale villa’s uit de 19de eeuw gevolgd door de voor de Spanjaarden mythische site van Covadonga, waar de christelijke Reconquista begon.
Komen dan verder nog: POTES, administratieve en toeristische hoofdplaats van de Liébanastreek, ook gekend voor haar orujolikeur; het klooster van Santo Toribio, wereldberoemd voor de manuscripten Los Beatos, die als canon van de Romaanse beeldentaal worden beschouwd; de “gorges” van Desfalidero, een adembenemende canyon; en Lebeña, idyllisch plaatsje te midden de Picos, met zijn pre-Romaanse Santa Mariakerk, nationaal monument van de mozarabisch-visigotische architectuur. Kortom, een dag vol landschappelijke en culturele verrassingen. Avondmaal en overnachting in het hotel.

7de dag: LLANES - SANTILLANA DEL MAR - BILBAO

Langs een prachtige reisroute naar SANTILLANA del MAR, voor Jean-Paul Sartre het mooiste dorp van Spanje, een van de mooiste stadjes van de Cantabrische kust en in de Middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord. We bezoeken de collegiale kerk en het klooster, met een Romaanse kloostergang die een ommetje waard is. Onderweg stoppen we vooraf te Comillas, klein historisch badplaatsje, waar we de Capprichio gebouwd door (nog eens) Gaudí bezoeken.
Op enkele kilometers van Santillana del Mar, bezoeken we de beroemde grot van Altamira, “de Sixtijnse Kapel van het Paleolithicum”.
Verder naar BILBAO. Bezoek aan het beroemde GUGGENHEIM MUSEUM.
Intrek in hotel Barcelo Nervion 4* (Bilbao). Avondmaal en overnachting in het hotel.

8ste dag: BILBAO - BRUSSEL

‘s Morgens, ontdekking van de oude stad van Bilbao.
Daarna, transfer naar de luchthaven van Bilbao. Vrij middagmaal. Afreis in de vroege namiddag, bestemming Brussel. Aankomst in Zaventem in de namiddag.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1635 EUR
Singletoeslag : 300 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines-lijnvluchten in economy Brussel - Bilbao - Brussel (+/- 2u00)
- de huidige luchthaventaksen: 67,61 EUR
- alle transport ter plaatse met een comfortabele autocar
- 7 nachten verblijf in de vermelde 3* en 4* hotels (lokale normen), of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension behalve de middagmalen van dag 1, 4 en 8
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- een ICTAM-gids Brussel - Brussel
- de diensten van een lokale Franssprekende gids : in Burgos, in Santiago de Compostela en in het Guggenheim museum
- de Garantiefondspremie
- BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen van dag 1, 4 en 8
- de fooien: 25 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.
- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van oktober 2019, de huidige B.T.W. in Spanje en voor de prestaties in het land van bestemming in september 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers.
- De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198