.
  • Het eiland van Aphrodite
  • 10.000 jaar geschiedenis
  • Natuurlijke schoonheid
  • Onschatbare culturele rijkdom
  • Verblijf in Limassol in een voortreffelijk 3-sterrenhotel, met zwembad en dicht bij de zee gelegen.
  • Volledige reisweg
  • Volpension

Afreis : 14 oktober 2020

8 dagen per lijnvlucht AEGEAN AIRLINES

.

Door de centrale ligging op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika kende Cyprus een woelig verleden.
De Myceners brachten hier meer dan 3000 jaar geleden hun beschaving.
Vervolgens kwamen de Feniciërs, de Assyriërs, de Egyptenaren, de Perzen, de Romeinen, de Arabieren, de Venetianen, de Turken en uiteindelijk de Engelsen.
Allen hebben ze hun sporen nagelaten : antieke heiligdommen, Byzantijnse kerken, indrukwekkende kloosters rijk aan Byzantijnse kunst, kastelen van de kruisvaarders, gotische kerken en Venetiaanse omwallingen.


Vermits het accent van deze reis op de bezoeken en de geschiedenis ligt, viel de keuze op Limassol als verblijfplaats : we vermijden veel nutteloze kilometers en sparen uren autocartijd uit.
Voordeel : extra bezoeken van minder klassieke plaatsen.


.

De reis in detail

versie 31/01/20 12:05

1ste dag : BRUSSEL - LARNAKA - LIMASSOL

In de voormiddag samenkomst in de luchthaven van Zaventem en afreis per lijnvlucht van AEGEAN AIRLINES naar LARNAKA, via Athene.
’s Avonds aankomst, onthaal en transfer naar het hotel Kapetanios Odyssia (3*) te Limassol, waar we 7 nachten verblijven.

2de dag : LIMASSOL - uitstap naar LARNAKA

Uitstap naar LARNAKA, het oude Kition, één van de belangrijkste koninklijke steden van het Antieke Cyprus. We rijden langs de zee de palmenboulevard af en stoppen bij de prachtige Sint-Lazaruskerk, oorspronkelijk gebouwd door Leo VI, keizer van Byzantium in de 9de eeuw. Ze werd gerestaureerd in de 17de eeuw en is één van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse kunst. Volgens de legende zou Lazarus, nadat hij door Jezus uit de doden werd opgewekt, naar Cyprus zijn gekomen en er nog dertig jaar hebben verbleven. Hij werd er bisschop van Kition gewijd door de heilige Barnabas en de heilige Marcus.
In de nabijheid bezoeken we het Museum van de Pierides Stichting met z’n opmerkelijke Cypriotische kunstwerken.
Op het einde van deze boulevard ligt het kasteel van Larnaka, gebouwd in 1625, waarin nu het Museum van de Middeleeuwen is gevestigd.
Op de weg naar Kiti, aan het grote zoutmeer van Larnaka ligt het moslimheiligdom Hala Sultan Tekesi, vierde belangrijkste bedevaartsoord na Mekka, Medina en Jeruzalem.
In Kiti bewonderen we in het kerkje van Panagia Angeloktistos, “gebouwd door de Engelen”, een uitzonderlijke mozaïek uit de 6de eeuw. Middagmaal.
We rijden naar Choirokoitia, waar opgravingen de resten hebben blootgelegd van één van de oudste neolithische nederzettingen ter wereld.

3de dag : LIMASSOL - uitstap naar NICOSIA (Lefkosia)

We komen aan in NICOSIA, gebouwd op de site van een oude stad uit het 2de millennium v. Chr. en vanaf de 11de eeuw hoofdstad van het eiland geworden. De heren van Lusignan maakten er een prachtige stad van met een koninklijk paleis en een 50-tal gotische kerken.
We stoppen in Ledra Street, maken een wandeling en steken te voet de “Green Line” over, de scheidingslijn tussen het Griekse en Turkse gedeelte van de stad.
In het Turkse Noord-Nicosia bezoeken we eerst de Selimiye moskee, de voormalige St.-Sophiakathedraal. Deze kathedraal werd rond 1215 in gotische stijl opgetrokken in opdracht van de Frankische Lusignan-dynastie. Vlakbij ligt ‘The Bedestan’, waar we de overblijfselen van 2 kerken aantreffen. Uniek is de combinatie van Byzantijnse, Gotische en Venetiaanse architectuur. Tijdens de Turkse bezetting diende het als opslagplaats en overdekte markt. We lopen een lokale markt voorbij en houden halt bij de Büyük Khan of de Grote Herberg, gebouwd net na de Turkse verovering van het eiland in 1570 door de eerste Ottomaanse gouverneur om er rijke handelaars onderdak te verschaffen. Via het Ataturk Square keren we terug naar het Griekse gedeelte van de stad.
Middagmaal in de Oude Stad (Laïki Geitonia) in een typisch restaurant.
In de namiddag gaan we naar de St.-Johanneskathedraal en het Aartsbisschoppelijk Paleis. In één van de vleugels bevindt zich het Museum van Byzantijnse Kunst, met prachtige oude iconen. We bezoeken het 18de-eeuwse Ottomaanse huis van Hadjigeorgakis Kornessios, dat nu het Etnografisch Museum herbergt.
Ten slotte rijden we langs de Venetiaanse omheining uit de 16de eeuw en houden halt aan één van de drie poorten die toegang gaven tot de stad : met name de mooi gerestaureerde Famagousta-poort.

4de dag : LIMASSOL

Vertrek richting Kourion, koninklijke stad uit de Oudheid en gekend als één van de meest spectaculaire archeologische vindplaatsen van het eiland. We bezoeken er het prachtige Grieks-Romeinse theater uit de 2de eeuw voor Christus, de villa van Eustolios, het huis van Achilles en dat van de Gladiatoren, het indrukwekkende Nymphaeum.
Vervolgens rijden we naar het kasteel van Kolossi, prachtig voorbeeld van militaire bouwstijl. Eerst diende het als zetel van de Groot-Commanderij van de Tempeliers en later, na de val van Akko in 1292 als hoofdkwartier van de Ridders van de Orde van Sint-Jan van Jeruzalem.
Onderweg bezoeken we de Tempel van Apollo Ylatis, de god der bossen en schutspatroon van Kourion, destijds één van de belangrijkste heilige plaatsen van het eiland.
We keren terug naar Limassol en eten er in een typisch restaurant.
Nadien bezoeken we bij de oude haven het kasteel van Limassol. Hier huwde Richard Leeuwenhart Berangère van Navarra die in 1191 koningin van Engeland werd.

5de dag : LIMASSOL - uitstap naar het TROODOS-gebergte

Langs een toeristische weg bereiken we de prachtige streek van TROODOS. Dit gebied was in de oudheid bekend om zijn mijnen. In het Byzantijnse tijdperk wordt het een centrum voor Byzantijnse kunst. Kerken en kloosters werden in de bergen gebouwd om te ontsnappen aan de Arabische invallen.
In het dorpje Lagoudere bezoeken we het kerkje van Panagia Araka uit de 12de eeuw met bijzonder mooie muurschilderingen in de laat-Commeense stijl. Door prachtige uitgestrekte naaldboombossen rijden we vervolgens naar Galata met zijn Byzantijnse kerkjes met houten daken. In sommige ervan bewonderen we de schilderingen in Italiaans-Byzantijnse stijl.
Middagmaal in Asinou, een mooi bergdorpje.
In het kerkje van Asinou treffen we de mooiste fresco’s uit Cyprus aan. Ze dateren uit de 12de eeuw en zijn beschermd door de Unesco.
Verder in de omgeving stoppen we even bij een lokale wijnproducent en maken kennis met de oudste wijn nog in productie, de Commandaria. Na deze zoete dessertwijn te hebben geproefd keren we terug naar ons hotel.

6de dag : LIMASSOL - uitstap naar PAPHOS

PAPHOS is een charmant havenstadje dat gedurende enkele eeuwen de hoofdstad was van het Antieke Cyprus. We vinden er meerdere antieke sites die opgenomen zijn in de lijst van het “Werelderfgoed”, beschermd door de UNESCO.
Het is trouwens de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de Liefde en de Schoonheid en het oord waar ze werd vereerd.
Eerst houden we halt op een plaats die de naam draagt van Petra Tou Romiou, de Rots van Aphrodite, een grote rots die uit de zee verrijst, en volgens de overlevering de plaats waar Aphrodite uit de golven verrees.
We rijden door naar het bekende klooster van Agios Neofytos dat rond 1200 door een Cypriotische kluizenaar werd gesticht. De grot waarin hij zich vestigde, is volledig met fresco’s bedekt waarvan de oudste uit de 12de en 15de eeuw dateren.
De kerk bezit een interessante collectie iconen.
Verder bezoek aan een hellenistische necropool uit de 4de eeuw v. Chr. met indrukwekkende onderaardse tomben, uitgehouwen in de rots. Het was blijkbaar de laatste rustplaats voor notabelen en kreeg zo de naam van “Koninklijke Graven”.
We stoppen even bij Agia Solomoni, een ondergrondse christelijke grafkamer. Bij de ingang staat een heilige boom en volgens de traditie kan iedereen die iets persoonlijks in de boom hangt, rekenen op genezing van zijn kwalen.
Lunch in een visrestaurant.
In het archeologisch park van Paphos bewonderen we prachtige mozaïeken in de Romeinse villa van Dionysos. In de nabijheid van de wallen van de oude stad vindt men de ruïnes van het kasteel van de Saranta Kolones uit de 12de eeuw dat waarschijnlijk werd gebouwd door de heren van Lusignan op de site van een Byzantijns kasteel. Verder aan de haven ligt het fort, een Byzantijnse vesting die in de 13de eeuw werd opgetrokken door de heren van Lusignan, ontmanteld in de 16de eeuw door de Venetianen en heropgebouwd en versterkt door de Turken. We eindigen met een bezoek aan het Kleine Odeon uit de 2de eeuw, nog altijd gebruikt om theater- en muziekvoorstellingen in op te voeren.
Vervolgens gaan we naar de kerk van Panagia Chrysopolitissa die in de 13de eeuw op de ruïnes van de grootste Byzantijnse basiliek van Cyprus werd gebouwd. We zien hier de Zuil van Sint-Paulus waar, volgens de traditie, St.-Paulus gegeseld werd voordat de Romeinse gouverneur Sergius Paulus zich tot het christendom bekeerde.

7de dag : LIMASSOL - KYKKO en de wijndorpjes

Dichtbij het dorpje Pedoulas bezoeken we het bekende klooster van Kykko, gesticht in 1100 en opgedragen aan de Heilige Maagd. Hier wordt één van de drie iconen bewaard die van de hand van Sint-Lucas zouden zijn. De eerste president van de Republiek van Cyprus, Aartsbisschop Makarios III, heeft er nog als novice verbleven. Volgens zijn wens werd hij begraven in Throni, op 3 km van het klooster, dichtbij zijn geboortedorp Panagia. In het nabijgelegen museum treffen we tal van prachtige Byzantijnse kunststukken aan.
We genieten in een typische taverne van een traditionele Cypriotische mezze met tal van lekkere schoteltjes, overgoten met lokale wijn.
’s Middags prachtige rit door verschillende pittoreske dorpjes. We houden halt in Omodos, één van de mooiste dorpen van de streek en ooit het leengoed van Jean de Brie, prins van Galilea. We bezoeken de kerk van het Heilig Kruis en kuieren door de typische steegjes. Her en der bezichtigen we de oude huizen met hun kleine folkloristische verzamelingen.
Op het marktpleintje nodigen tal van koffiehuizen uit om even te verpozen in het gezelschap van de lokale bevolking.

8ste dag : LIMASOL - LARNAKA - BRUSSEL

‘s Morgens transfer naar de luchthaven van LARNAKA. Terugreis per lijnvlucht van AEGEAN AIRLINES naar Athene en verder naar Brussel, waar we ‘s avonds aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1825 EUR
Singletoeslag : 230 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de lijnvluchten van AEGEAN AIRLINES in economy : Brussel - Athene (+/- 3u05) Athene - Larnaka (+/- 1u40) / Larnaka - Athene (+/- 1u45) Athene - Brussel (+/- 3u20)
- de huidige luchthaven-, brandstof- en veiligheidstaks in Brussel, Athene en Larnaka : 106,23 EUR
- 7 nachten verblijf in het hotel Kapetanios Odyssia 3* in Limassol (lokale normen) of gelijkwaardig
- vol pension, vanaf het avondmaal de eerste dag tot het ontbijt van de laatste dag (inbegrepen bij de maaltijden
’s middags en ’s avonds per persoon : 1/4 fles lokale wijn
+ 1/2 fles water)
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens actuele aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de overige dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 50 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks(REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 220 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en voor de prestaties in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van januari 2020 voor oktober 2020 voor een groepsreis met een minimum van 16 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Voor Belgen volstaat de identiteitskaart.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198