.

CULTURELE GROEPSREIS

NOORD CYPRUS

  • Ongekend
  • Authentiek
  • Mooiste landschappen
  • Buiten de toeristische drukte
  • Vanuit één 4* hotel
  • Volpension
  • Volledige rondreis

8 dagen per lijnvliegtuig - Afreis : 11 oktober 2016

.

.

De reis in detail

versie 10/03/16 12:33

1ste dag : BRUSSEL - ERCAN - KYRENIA/GIRNE

Afreis met een lijnvlucht van Turkish Airlines van Brussel naar Ercan, via Istanbul. Maaltijd in het vliegtuig.
Aankomst in de namiddag, onthaal en transfer naar ons hotel in KYRENIA (in het Turks Girne), een mooi havenstadje in de schaduw van het indrukwekkende Kasteel van Kyrenia. Tijdens de volgende zeven nachten overnachten wij in het Pia Bella Hotel****.

2de dag : KYRENIA/GIRNE

Bezoek van KYRENIA/GIRNE, een aangename, historische stad, en haar onmiddellijke omgeving.
We beginnen met een uitstap naar het kruisvaarderkasteel SAINT-HILARION, op korte afstand van de stad in het Pentadaktylos of Vijf Vingergebergte (Besparmak in het Turks). Oorspronkelijk was dit een klooster dat door de Byzantijnen werd gebouwd op de plaats waar een Palestijnse heremiet in 372 overleed. De Lusignans verbouwden het tot een vesting, hoog gelegen op steile rotsen. Het speelde een belangrijke rol in de strijd om de controle van het eiland. Toen Saladin Jeruzalem veroverde, vonden niet enkel de Lusignans hier een nieuw koninkrijk maar ook tal van monniken en priesters, in dienst van de vroegere stroom bedevaarders, een nieuw onderkomen. Plots was Cyprus de meest vooruitgeschoven christelijke post in de oostelijke Middellandse zee. Deze winstgevende rol verschafte de middelen voor het bouwen van niet alleen de kruisvaarderburchten, maar ook kloosters. Prachtig vergezicht op Kyrenia en bij helder weer op het Taurusgebergte op het Turkse vasteland.
We rijden verder naar BELLAPAIS, een dorpje aan de voet van het Pentadaktylosgebergte.
We bezoeken de Bellapaisabdij, 220 m hoger gelegen in een ongelooflijk prachtig decor. We ondergaan de betovering van de fraaiste gotische ruïnes in de Levant. De abdij werd in 1205 gesticht als onderkomen voor Augustijner monniken afkomstig uit Jeruzalem. Maar het belangrijkste gedeelte werd gebouwd in de 14de eeuw onder de koningen van de Lusignan dynastie (1192-1489). Mooie gotische bogen, een ruime refter, de kerk gebouwd in de bloeitijd van de Franse gotiek, en de sfeervolle binnenplaats die nu met cipressen is afgezoomd, getuigen van het rijk verleden van de “Abbaye de la Paix”, nog altijd een passende naam voor deze omgeving.
Voor het middagmaal worden we vergast op een tweegangenmenu van traditioneel Cypriotisch “slow food”.
In de namiddag ontdekken we de historische buurt omheen de haven van KYRENIA.
Alhoewel de wallen grotendeels verdwenen zijn, getuigen de her en der overblijvende torens van hun vroeger bestaan, net als de kronkelende straten, steegjes en de wirwar van oude Venetiaanse huizen met drie verdiepingen.
De haven in hoefijzervorm is met zijn zeilbootjes, het geweldige fort en de bergen als achtergrond wellicht de mooiste van de Middellandse Zee. We wandelen naar het fort gebouwd op de plaats van een Romeinse versterking, uitgebouwd door de Byzantijnen, vergroot door de Lusignans, aangepast aan een belegering met kanonnen door de Venetianen, en bezet vanaf 1570 door de Turken. In het grote fort zien we de getuigenissen van al deze bezetters maar we bewonderen in het bijzonder het Museum of The Shipwreck, waar we de zorgvuldige gerestaureerde resten en de vracht zien van een Grieks handelsschip dat tijdens een storm 2300 jaren geleden zonk.
We keren terug naar ons hotel

3de dag : KYRENIA - uitstap Nicosia/Lefkosa

Na een ritje van een twintigtal minuten over een mooie weg, betaald door de Saoudi’s, komen we in NICOSIA / LEFKOSA aan, sedert 1974 de hoofdstad van Noord-Cyprus. Het is de enige nog verdeelde hoofdstad in de wereld. De Green Line, bemand door UNO-soldaten, scheidt Noord-Nicosia als Turkse sector af van Zuid-Nicosia, de Griekse sector. Het verschil in sfeer is zeer opvallend : het rijke, bruisende EU gedeelte tegenover het sluimerend Turks gedeelte, echt het Midden-Oosten.
Vandaag verkennen we dit laatste gedeelte, dat de kruisvaarders bouwden tijdens het hoogtij van de gotiek, en de Ottomanen overnamen en verbouwden, veilig geborgen achter Venetiaanse wallen. Net ten zuiden van de Kyrenia Poort bevindt zich het tot museum omgevormde Mevleve Tekke, het voormalig Moslim klooster (tekke) van de Mevlevi-orde (Dansende of Wervelende derwisjen), dat tot de jaren 20 van vorige eeuw bestond alvorens door Ataturk verboden te worden in Turkije om van het land een seculiere staat te maken. De Turkse Cyprioten volgden de politiek van Ataturk en sloten de tekke. Binnen zien we de graven en de semahane, de plaats waar de dansende derwisjen begeleid werden op de tonen van religieuze muziek.
Daarna bezoeken we in een prachtig 15de eeuw Venetiaans huis het Lapidary museum.
Hier treffen we een rijke verzameling aan van stenen en marmeren voorwerpen : sarcofagen, zuilen, marmeren kentekens,... Interessant is recht tegenover de hoofdingang een uniek gotisch stenen raam als enig overblijfsel van een Lusignans paleis.
Het Ataturk Meydani (plein) door de inwoners beter gekend als Sarayonu, is sinds de Ottomaanse verovering het hart van het Turkse leven in Nicosia. In het midden staat de Venetiaanse Zuil. Ze werd in 1489 van Salamis naar Nicosia verhuisd, als een eerbetoon aan de Venetiaanse heersers van Cyprus.
De twee hoge minaretten van de Selimiye moskee bepalen het stadsbeeld van Nicosia. We bereiken deze voormalige Sint-Sophiakathedraal langsheen de Bedestan (“overdekte markt”). Deze vervallen Gotische kerk uit de 14de eeuw werd omgevormd tot de Grieks-Orthodoxe kathedraal tijdens de Venetiaanse periode om vervolgens door de Turken als markt gebruikt te worden. Franse ambachtslieden begonnen in 1209 aan de Sint-Sophia (heilige wijsheid) te werken in opdracht van de Lusignandynastie, en hun werk was zo goed dat de kathedraal met zijn steunberen de aardbevingen in de verschillende eeuwen heeft overleefd. Het bouwwerk is opgetrokken in de stijl van de grote Franse kathedralen. Het is het belangrijkste gebouw van zowel het Griekse als het Turkse Nicosia.
Na de Turkse verovering in 1571 werd het de voornaamste moskee van het eiland. Twee minaretten werden toegevoegd, terwijl alle beelden werden verwijderd. Maar het prachtige gotische lijnenspel bleef gelukkig behouden.
We wandelen in de Büyük Han (“De Grote Han”), letterlijk de Grote Herberg, gebouwd een jaar na de Turkse verovering van het eiland door Muzaffer Pasha, de eerste Ottomaanse gouverneur van Cyprus. De oorspronkelijke caravanserail voor de handelaren is nu een bonte verzameling van kunstgalerijtjes, winkeltjes, restaurants en bars. Op het binnenplein werd in de loop der tijd een klein achthoekig heiligdom toegevoegd.
Terugkeer naar Kyrenia.

4de dag : KYRENIA - uitstap Salamis & Famagusta / Gazimagusa

Vandaag ondernemen we een uitstap naar de oostkust van het eiland.
We bezoeken eerst het St.-Barnabas Klooster, opgericht naast het graf van de apostel Barnabas. Deze plek herinnert aan de rol die Cyprus gespeeld heeft in de geschiedenis van het christendom in het Middellandse Zeegebied.
Onze rit brengt ons langs de “Koninklijke Graven”, daterend uit de 8ste en 7de eeuw v. Chr., waarin de koningen of adellijke personages met dienaren en paarden begraven werden.
In sommige graven werden voorwerpen gevonden met duidelijke Fenicische en Egyptische invloeden. De zgn. “Heilige Catharina Gevangenis” werd in de Romeinse periode over één van de graven gebouwd.
Verder naar SALAMIS, de meest uitgestrekte archeologische opgravingsite van Cyprus. De oudste overblijfselen dateren uit de 11de eeuw v. Chr. Salamis werd gesticht door stammen uit Griekenland en Anatolië die zich in de Bronstijd vestigden op Cyprus. De stad had een strategische ligging als belangrijke aanleghaven in de Middellandse Zee tussen Azië, Afrika en Europa. Door de eeuwen heen ging Salamis samen met de rest van Cyprus deel uitmaken van diverse invloedssferen, zoals de Perzische, de Griekse en het Romeinse Rijk alvorens herbouwd te worden als Constantia onder de Byzantijnse keizer Constantinus II in de 4de eeuw n. Chr. Bezoek onder meer aan het Griekse-Romeinse stoombad (sudatorium) en het Romeins theater.
In de namiddag bezoek van de omwalde stad FAMAGUSTA/GAZIMAGUSA, “een zeehaven van Cyprus” die Shakespeare koos als setting voor zijn tragedie Othello van 1603. De oude stad is omringd door indrukwekkende Venetiaanse wallen. We richten onze passen naar de Citadel, ook bekend onder de naam Othello’s Tower, die door de Lusignans in de 12de eeuw opgetrokken werd tegen overzees gevaar. In 1492 herbouwden de Venetianen het fort. Getuige hiervan de Leeuwen van St.-Marcus die de toegangspoort opsmukken. Eveneens in de Oude Stad bezoeken we de gotische kathedraal van Sint-Nicolaas, nu de Lala Mustafa Pasja Moskee, gebouwd omstreeks 1300 naar het voorbeeld van de kathedraal van Reims. Het was hier dat de Lusignan koningen, na hun kroning in Nicosia, de symbolische titel van “Koning van Jeruzalem” ontvingen. In 1571 werd de kathedraal omgevormd in een moskee en voorzien van een minaret.
Terugkeer naar Kyrenia.

5de dag : KYRENIA - uitstap Antiphonitis

Vertrek naar het strategisch gelegen fort Kantara, naast St.-Hilarion en Buffavento één van de drie belangrijke kruisvaarderkastelen van Cyprus. Het kasteel heeft een uniek uitzicht op de vier windrichtingen. Kantara betekent in het Arabisch “brug” of “boog”. Een passende naam daar de vesting als een brug over de bergketen ligt, waardoor zowel de noord- als de zuidkust van het schiereiland kon gecontroleerd worden. Voor de dapperen, een laatste klim van zo’n 20’ naar de top van de ruïne.
Na het middagmaal uitstap naar een afgelegen uithoek van het Pentadaktylos gebergte, waar we de ruïne van het Byzantijnse bergklooster ANTIPHONITIS uit de 12de eeuw bezoeken, waarvan de kerk echter reeds uit de 7de eeuw dateert. Eens was het de belangrijkste Byzantijnse kerk in de bergen van Noord-Cyprus. Het portaal en de gotische loggia werden in de 15de eeuw toegevoegd onder de Lusignans. Verrassend goed bewaarde fresco’s bevinden zich nog op enkele muren van de kerk.
Terugkeer naar Kyrenia. Onderweg, rustpauze aan één van de mooie stranden.

6de dag : KYRENIA - uitstap Karpas schiereiland

Uitstap naar het afgelegen KARPAS schiereiland, ooit omschreven door Churchill als “de dolk gericht naar de zachte onderbuik van Turkije”. Afgelegen en geïsoleerd door zijn geografische ligging, heeft dit gebied zijn eigen karakter behouden.
Voor de gebeurtenissen van 1974 was dit gebied voornamelijk door Grieken bewoond. Een kleine gemeenschap van 600 Grieks-Cyprioten is er na 1974 gebleven in en rond Dipkarpaz (in het Grieks Rizokarpaso), waardoor nog enkele kerkjes in gebruik zijn.
Eerst bezoeken we het dorpje Sipahi en de naburige Ayios Trias Basilica (de Heilige Drievuldigheid Basiliek), gelegen in een vreedzaam landelijk kader. De ruïnes van het in de 6de eeuw opgerichte heiligdom hebben tot heden nog merkwaardige mozaïekvloeren bewaard, die geometrische motieven vermengen met christelijke symbolen.
Tenslotte bereiken we via Dipkarpaz het uiterste puntje van het schiereiland, waar zich het heiligste pelgrimsoord voor de Cypriotische Orthodoxe kerk bevindt, zowat het “Lourdes van Cyprus”. Het klooster van de Apostel Andreas verwijst naar de korte aanwezigheid van de apostel op deze plek tijdens zijn missie in het huidige Griekenland en Turkije.
Terugkeer naar Kyrenia.

7de dag : KYRENIA - uitstap Morphou/Güzelyurt

We vertrekken in zuidwestelijke richting naar MORPHOU, in het Turks Güzelyurt. De Turkse naam betekent “mooie plek”, verwijzend naar de prachtige baai en vruchtbare omgeving met citrusvruchtenplantages. We bezoeken de Agios Mamas kerk, gebouwd tijdens de Byzantijnse periode en toegewijd aan de 12de-eeuwse heilige Mamas.
In het museum bevindt zich een mooie verzameling iconen uit de naburige orthodoxe kerken en vondsten uit sites van het bronstijdperk, voornamelijk uit de naburige site van Toumba Tou Skourou.
We rijden door naar VOUNI, een interessante site met een adembenemend panoramisch uitzicht.
Ons laatste bezoek is aan SOLOI (Soli Harabeleri), één van de 10 oude stadstaatkoninkrijken van Cyprus. Uit de Romeinse periode dateren onder meer een theater, dat plaats bood aan 4000 toeschouwers, een basilica en een agora.
Een goed bewaard gebleven mozaïekvloer beeldt watervogels omringd door dolfijnen uit.
Terugkeer naar Kyrenia.

8ste dag : KYRENIA - ERCAN - BRUSSEL

Vrije voormiddag en in de namiddag transfer naar de luchthaven van Ercan. Terugreis per lijnvlucht van Turkish Airlines naar Brussel via Istanbul.
Aankomst is voorzien ’s avonds.



Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1325 EUR
Singletoeslag : 185 EUR

Met een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de lijnvluchten van TURKISH AIRLINES : Brussel / Istanbul / Ercan / Istanbul / Brussel
- de huidige luchthaven- en veiligheidstaks : 190,98 EUR
- verblijf in het vermelde 4-sterrenhotel Pia Bella Hotel (www.piabella.com) in Kyrenia (of gelijkwaardig)
- volpension, vanaf het avondmaal van de eerste dag tot het ontbijt van de laatste dag
- alle transfers en transport ter plaatse
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een Franssprekende lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de overige dranken en persoonlijke uitgaven
- het middagmaal op dag 8
- de fooien : 35 EUR

AAN TE RADEN
- een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
a) VOLLEDIGE verzekering - bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE (*). Premie : 85 EUR
b) bagage (geen bijstand) + ANNULATIE (*). Premie : 65 EUR
(*) ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise

FORMALITEITEN
Voor Belgen volstaat de identiteitskaart, geldig tot 6 maanden na de terugreis.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

* Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van maart 2016 voor de prestaties in het land van bestemming, en op basis van een minimum van 15 deelnemers.
* Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198