.

CULTURELE GROEPSREIS

EAST ANGLIA
Land van de Angelen

NORFOLK - SUFFOLK - CAMBRIDGESHIRE

  • één centraal hotel
  • authentieke dorpjes, kastelen en kloosters
  • halfpension en drie inbegrepen middagmalen
  • de historische stad Norwich en de universiteitsstad Cambridge

5 dagen per autocar - Afreis : 11 september 2016

.

East Anglia, ten noordoosten van de hoofdstad Londen, is een eerder onbekend stukje Engeland. De oorspronkelijke Keltische bevolking werd er in de vijfde eeuw door de Angelen, een Noord-Germaanse stam verdreven. De streek en het latere koninkrijk kregen hun naam. Tot het einde van de negende eeuw regeerden Angelse koningen bijna ononderbroken over het gebied tot de laatste koning Edmund door de binnenvallende Denen (Vikings) werd verslagen en gedood in 869. Spoedig heilig verklaard en in de Middeleeuwen beschouwd als de patroon van Engeland, werd zijn graf te Bury St Edmunds een populair pelgrimsoord met een rijke abdij. Het gebied werd al vlug een deel van het Engelse koninkrijk en dankzij zijn ligging en contacten overzee met het continent floreerde de schapenteelt en lakenindustrie waarvan de vele rijke historische centra van de dorpjes en stadjes getuigen.
Gedurende lange tijd hoofdzakelijk een moerassig gebied, werd het pas in de zeventiende eeuw grotendeels drooggelegd met dezelfde technieken waarmee Vlaanderen en Nederland in vroegere eeuwen werden ingepolderd. “Le plat pays” van Engeland dat grote schilders als Constable en Gainsborough inspireerde, verloor tijdens de Industriële Revolutie meer en meer zijn welvaart aan het Noorden met als gevolg dat een indrukwekkend patrimonium grotendeels ongeschonden tot op vandaag bewaard is gebleven.

.

De reis in detail

versie 21/12/15 16:08

1ste dag : BRUSSEL - GENT - BRUGGE - CALAIS - NEWMARKET

Samenkomst ’s morgens in Brussel in de Loksumstraat tussen het Centraal Station en de kathedraal. Vertrek naar Calais waar we de ferry nemen richting Dover. Op de boot is er mogelijkheid om iets te eten. Aangekomen rijden we via Ashford naar Dartford waar we de tunnel onder de Theems nemen. Verder naar Flatford Mill waar we in het landschap van Constable duiken. John Constable, vandaag één van de meest gevierde romantische Engelse schilders, was afkomstig uit deze streek die hij veelvuldig afbeeldde. Halte bij het eveneens aan de Stour gelegen Stoke by Nayland, een oud Anglo-Saksisch klein dorpje, dat zo uit de vroege Middeleeuwen tot ons lijkt te zijn gekomen.
Tenslotte rijden we naar Newmarket, de paardenrenhoofdstad van Engeland, waar avondmaal en overnachting in het Best Western Heath Court***.

2de dag : NEWMARKET : Bury St Edmunds - Lavenham - Long Melford

Na het ontbijt, beginnen we met een mooi bezoek aan het aantrekkelijke Bury St Edmunds. East Anglia’s enige kathedraal bevindt zich hier en het was oorspronkelijk de kerk van de indrukwekkende Benedictijnenabdij die in de elfde eeuw bij het graf van de heilige werd gebouwd. Na de ontbinding van de kloosters door Hendrik VIII in 1535 vervielen de meeste gebouwen tot ruïnes. Iets verder staat de parochiekerk met een uitzonderlijk mooi houten gewelf en het graf van Mary Tudor, koningin van Frankrijk en hertogin van Suffolk. Via Sudbury, de geboorteplaats van Gainsborough, rijden we naar Lavenham voor de lunch en een meer dan gewaardeerd bezoek. De stad was gedurende een tweehonderd jaar een welvarend centrum van wolhandel in de late middeleeuwen en het wordt beschouwd als Groot-Brittannië’s meest authentieke stad. We zien er de monumentale “wolkerk”, gebouwd met de enorme opbrengsten van wolhandel, de lakenhalle, het gildenhuis en de tientallen andere originele vakwerkhuizen.
We vervolgen onze rondrit op zoek naar dorpjes waarvan we het bestaan bijna niet meer zouden vermoeden zoals het dorpje Clare. In Long Melford zien we een andere monumentale wolkerk die, zo wordt beweerd, de oudste en mooiste middeleeuwse brandglasramen bezit van Engeland, alsook een indrukwekkend middenschip en die mooi ligt ingebed in een 17de eeuws dorpskader.
Naar Newmarket waar avondmaal en overnachting in het Best Western Heath Court***.

3de dag : NEWMARKET : Castle Acre - Norwich

Ontbijt. We bezoeken te Castle Acre de priory, een majestueus ruïnecomplex van één van de eerste Engelse kloosters van de orde van Cluny.
Middagmaal te Swaffam.
In de namiddag bezoeken we de bisschopsstad Norwich. Al voor de Normandische verovering van Engeland was Norwich één van de grootste steden van het rijk en vermeld in het latere Domesday Book. En toen bisschop Herbert de Losinga de bisschopszetel van Thetford naar Norwich verplaatste en begon met de bouw van de Normandische kathedraal eind 11de eeuw was de welvaart van de stad verzekerd. De ligging aan de Wensum en de wolhandel deden de rest. Ook hier kwamen midden 16de eeuw Vlaamse en Waalse protestantse wevers hun heil zoeken en mee de laken-economie ontwikkelen met hun meegebrachte technieken. De kathedraal, de Normandische donjon, het middeleeuwse Elm Hill, de eeuwenoude markt en het oude centrum zijn zovele getuigen van een lange geschiedenis.
Avondmaal en overnachting in het Best Western Heath Court***

4de dag : NEWMARKET : Ely - Cambridge

Ontbijt. Onze eerste halte deze morgen is Ely waar de kathedraal bij aankomst onmiddellijk alle aandacht opeist. Normandisch en Romaans van opzet werd er tot aan de helft van de 16de eeuw aan gebouwd. Het is een hoogtepunt van middeleeuwse architectuur en vindingrijkheid met als summum de achthoekige lantaarn die op de kruising werd gebouwd na het instorten van de oorspronkelijke romaanse vieringtoren.
Na dit uitzonderlijk bezoek wacht ons de universiteitsstad Cambridge. Deze stad aan de oevers van de rivier Cam heeft een Romeinse oorsprong maar dankt haar faam voornamelijk aan haar universiteit en bijbehorende “colleges”. Toen er in 1209 te Oxford een strijd tussen de universiteit en de bevolking ontstond, vestigden een aantal studenten en professoren zich te Cambridge, het begin van de huidige wereldberoemde universiteit. In de jaren die volgden werden door koningen, prelaten, koninginnen en andere mecenassen colleges en kapellen gebouwd die niet voor paleizen moeten onderdoen. We bezoeken eerst St John’s College, gesticht in de 16de eeuw. Naast de imposante ingangspoort en de middeleeuwse zalen is de “Brug der Zuchten” die er over de Cam werd gebouwd eind 18de eeuw een fotogenieke trekpleister. Daarna mogen we zeker King’s College niet missen. Hier staat één der grote voorbeelden van de Engelse gotiek : de King’s Chapel waarvan de eerste steen in 1446 werd gelegd door Hendrik VI. Het waaiergewelf en de glaspartijen zijn er eenvoudigweg indrukwekkend. Sinds 1968 bevindt er zich ook de Aanbidding der Wijzen, een werk van Rubens uit 1634.
Vrij middagmaal en wat vrije tijd om de stad te ontdekken.
Avondmaal en overnachting in het Best Western Heath Court***.

5de dag : NEWMARKET - IPSWICH - FOLKESTONE - CALAIS - BRUSSEL

Ontbijt. We verlaten Newmarket om richting Ipswich te rijden. De natuur die we de voorbije dagen hebben gezien heeft twee grote schilders, geboren in East-Anglia, gedurende hun ganse carrière geïnspireerd : Thomas Gainsborough en John Constable, die samen de ganse 18de eeuw overspannen. In het Christchurch Mansion museum zien we een mooie collectie schilderijen van beide meesters.
Middagmaal in de omgeving van Ipswich.
Verder naar Folkestone waar we via de tunnel naar Calais reizen. Terugrit via Brugge en Gent met aankomst te Brussel ’s avonds.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 975 EUR
Singletoeslag : 115 EUR

Met een Ictam-begeleider van en tot België


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per autocar met airco
- overtocht Calais/Dover per ferry en Folkestone/Calais via de kanaaltunnel
- alle kamers met bad of douche en wc in het vermelde 3-sterren hotel (of gelijkwaardig)
- halfpension en de middagmalen op dag 2, 3 en 5
- de entrees en bezoeken zoals vermeld
- de B.T.W.
- de Garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven.
- de middagmalen op dag 1 en dag 4 (ongeveer 15GBP)
- de fooien : 20 EUR

AAN TE RADEN
- een reisverzekering prestige, waarvoor we samenwerken met de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 50 EUR
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand): 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 30 EUR

- Deze prijzen werden berekend op basis van de wisselkoers van 1 EUR= 0,75 GBP van november 2015 voor september 2016 en op basis van een minimum van 20 deelnemers.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
Landkaart

terug => klik op de kaart


Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198