.

CULTURELE GROEPSREIS

ESTREMADURA

Langs onbekende wegen in “Het land van de Conquistadores en de Hispanidad”

8 dagen per lijnvliegtuig - Afreis : 19 september 2020

.

Indien er één vorst is die in onze regio tot de verbeelding spreekt, is het keizer Karel V. Niet alleen omdat hij een van de belangrijkste heersers uit de Europese geschiedenis is, maar vooral omdat hij een beetje “van ons” is. Inderdaad, op 24 februari 1500 werd de toekomstige keizer als zoon van Filips de Schone en Johanna van Castilië in het Prinsenhof in Gent geboren. Later werd hij niet alleen vorst van de Nederlanden, koning van Spanje, Napels en Sicilië en keizer van het Heilig Roomse Rijk, maar ook heerser over grote delen van Centraal- en Zuid-Amerika, over een rijk dus “waar de zon nooit onder gaat”.

Het was vooral Extremadura dat zijn conquistadores uitzond naar de nieuwe ontdekte wereld.
Het rijke Vetonia, onderdeel van de Romeinse graanschuur Lusitanië, bleef na de Reconquista achter als een provincie aan de zelfrand van Spanje tegen de Portugese grens.
Het leven onder de warme zon van dit centrale agrarische binnenland van schaapherders was hard. Niet te verwonderen dat deze streek zijn onvervaarde zonen uitzond over de wijde wereldzeeën. Dit waren de beroemde conquistadores die een hoofdrol hebben gespeeld bij de verovering van Amerika: Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Orellana. Zij gaven hun veroveringen dezelfde namen als de steden van hun thuisland: Guadalupe, Medellin, Trujillo, en bij hun thuiskomst, met goud overladen, lieten zij als uiterlijk teken van rijkdom schitterende paleizen en villa’s bouwen.

Meer dan vijfhonderd jaar na zijn geboorte gaan we op zoek naar de talrijke tastbare sporen in Karel V’s moederland Spanje dat in de daaropvolgende eeuw zijn hoogtepunt kende. We hebben oog voor het volledige, rijke Spaanse patrimonium.
We komen in de Vera-vallei met het klooster van Yuste, waar de uitgebluste keizer vrijwillig in retraite ging en stierf. Via Guadalupe, het bedevaartsoord van de Zwarte Madonna en symbool van de Spaanse grootmacht (Hispanidad), de museumstad Cáceres en het Romeinse Mérida komen we ten slotte in Andalusië waar we symbolisch eindigen in Sevilla, de haven aan de Guadalquivir, van waaruit de galjoenen vertrokken naar Karels overzeese gebieden, de America’s, om beladen met goud terug te keren.

.

De reis in detail

versie 15/11/19 10:16

1ste dag: BRUSSEL - MADRID - OROPESA (172 km)

‘s Morgens samenkomst in Zaventem en afreis met een Brussels Airlines-lijnvlucht naar Madrid. Aankomst in Madrid in de late voormiddag. Een Spaanse autocar wacht ons op en brengt ons naar de vallei van de Taag in TALAVERA de la REINA, de hoofdstad van de keramiek, bekend om haar keramiektegels met prachtige gele en blauwe tekeningen.
We bekijken originele azulejo’s uit de 16de eeuw in de hermitage van la Virgen del Prado. Nadien rijden we door naar OROPESA, beheerst door een machtig 14de-eeuws kasteel dat nu een parador herbergt. Van hieruit heeft men een schitterend vergezicht over de vallei van de Taag en de Sierra de Gredos.
Avondmaal en overnachting in het hotel Parador**** (Oropesa).

2de dag: OROPESA - GUADALUPE - TRUJILLO - CACERES (216 km)

Langs een uitzonderlijk mooie weg door de bergen met schitterende vergezichten rijden we naar GUADALUPE. Na Santiago de Compostela is dit het voornaamste bedevaartsoord van het land. Hier wordt Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe of de Zwarte Madonna vereerd. Zij staat symbool voor de “Hispanidad”, de gemeenschap van volkeren van het Nieuwe en Oude Continent die dezelfde taal spreken. Begin september en begin oktober met El Dia de la Hispanidad zijn hier hoogdagen van verering.
Hoog boven het Zuid-Amerikaans uitziende stadje ligt het Franciscanenklooster, met de kerk toegewijd aan de Maagd van Guadalupe en een schitterende kloostergang. Het bezoek aan het klooster dat een veelheid aan kunstwerken van onschatbare waarde bevat, waaronder de beroemde schilderijen van Zurbarán uit de 17de eeuw, is onvergetelijk.
Vrij middagmaal in GUADALUPE.
Na de middag rijden we naar TRUJILLO, een oude stad met Arabisch uiterlijk aan de voet van een machtige burcht en de “stad van de Conquistadores”. De beroemdste onder hen is Francisco Pizarro, de veroveraar van het Incarijk. Op de bijzonder sfeervolle Plaza Mayor staat zijn krijgshaftige ruiterstandbeeld. Rondom getuigen al of niet vervallen palacios van de vroegere rijkdom van de stad die ze vooral dankte aan het goud dat vanuit Amerika naar hier werd gebracht door de “Indiano’s” om hun huizen te versieren.
Tegen de avond bereiken we de provinciehoofdplaats CACERES.
Avondmaal en overnachting in het hotel Extremadura**** (Cáceres).

3de dag: CACERES - uitstap (92 km)

In de voormiddag gaan we tijdens een korte rondrit in de omgeving op zoek naar het landelijke Extremadura. We komen in het dorpje ARROYO DE LA LUZ. In de kerk kunnen we een verrassend retabel bewonderen dat bestaat uit 16 schilderijen en 4 medaillons die van 1560 tot 1563 ter plaatse werden vervaardigd door Morales, een Sevillaan bijgenaamd “de goddelijke”. We passeren langs GARROVILLAS, een typisch dorpje van Extremadura. Dat ook kleine plaatsjes een prachtige Plaza Mayor kunnen verbergen, wordt hier bewezen!
Via de noordelijke Ruta de la Plata (Zilverroute) keren we terug naar Cáceres.
Na de middag gaan we op verkenning in de oude middeleeuwse stad Cáceres waar we binnen de middeleeuwse muren een geheel van gotiek- en renaissanceridderhuizen kunnen bewonderen, die uniek zijn in Spanje omwille van hun homogeniteit.
Deze wijk met talrijke kerken, paleizen, patio’s en oude huizen, allemaal in renaissance- of vroege barokstijl, straalt op een unieke manier de glorie van Spanjes “gouden eeuw” uit. Een bijkomende attractie zijn de machtige ooievaarsnesten die op tal van torens prijken.
Avondmaal en overnachting.

4de dag: CACERES - PLASENCIA - JARANDILLA DE LA VERA - YUSTE - CACERES (280 km)

We rijden naar PLASENCIA, gebouwd op een hoogte en omringd door de Jerte, die zich aan de voet van granietheuvels kronkelt. In de oude wijk met de kathedraal is het aangenaam wandelen. Aan de overzijde van de berg komen we in de groene Vera-vallei.
Vrij middagmaal in de parador van JARANDILLA DE LA VERA in een kasteel uit de 15de eeuw. Keizer Karel verbleef hier enkele maanden want hij moest wachten tot zijn appartement in het nabijgelegen klooster van Yuste volledig gebouwd en ingericht was. Bezoek aan CUACOS DE YUSTE, een middeleeuws dorpje.
Daarna gaat de reis verder naar Yuste, het beroemde klooster waar Karel V zich terugtrok nadat hij in 1556 troonsafstand had gedaan. Op 21 september 1558 stierf hij er. We bezoeken het kleine paleis, de kerk en het museum.
We rijden terug naar Cáceres. Avondmaal en overnachting in ons hotel.

5de dag: CACERES - MÉRIDA (75 km)

We verlaten Cáceres en bereiken MÉRIDA, de hoofdstad van Romeins Lusitanië.
Met onze gids ontdekken we het archeologische ensemble dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat: het theater, het amfitheater, de triomfboog van Trajanus, de tempel van Diana, de Romeinse brug. Vrij middagmaal.
‘s Namiddags bezoeken we het interessant Museo Nacional de Arte Romano, gelegen in een indrukwekkend gebouw, meesterwerk van de architect Rafael Moneo. Het museum herbergt een rijke verzameling Romeinse kunst.
Avondmaal en overnachting in het hotel Tryp Medea**** (Merida).

6de dag: MÉRIDA - BADAJOZ - OLIVENZA - ZAFRA (165 km)

Rijdend richting de Portugese grens komen we aan in BADAJOZ dat in de 11de eeuw de hoofdstad was van een Moorse taifa of koninkrijkje. We wandelen in het oude stadsdeel en bekijken de 13de-eeuwse gotische kathedraal met een toren bestaande uit vier verdiepingen, omringd door elegante pinakels.
Daarna naar OLIVENZA, het enige “Portugese” stadje binnen Spanje, met een burcht uit de 14de eeuw. In de kerk van Santa Maria Magdalena treffen we de typisch Portugese Manuelino-stijl aan. Vrij middagmaal.
‘s Namiddags rijden we verder naar ZAFRA, een van de oudste steden van Extremadura met witte huisjes reeds met Andalusische charme. De negen torens van het kasteel staan mooi afgetekend tegen de azuurblauwe hemel. De Plaza Mayor, omgeven door typische bogen, en de kleine Plaza Vieja vormen een aangenaam geheel. Verkenning van de stad. Avondmaal en overnachting in het hotel Huerta Honda*** (Zafra).

7de dag: ZAFRA - SEVILLA (141 km)

In Zafra komen we terug terecht op de historische Ruta de la Plata die we nu voluit zuidwaarts nemen richting Sevilla. We verlaten Extremadura door de Sierra Morena en rijden Andalusië binnen.
In de late voormiddag bereiken we SEVILLA.
Geleid bezoek aan het ALCAZAR. Van het oorspronkelijke paleis van de Almohaden is niet veel overgebleven. Het paleis dat we nu zien, werd gebouwd in 1362 door Peter de Verschrikkelijke, in de zuiverste mudéjarstijl. Deze stijl ontwikkelde zich in Spanje na de Reconquista en verwerkte Arabische elementen in de kunst.
Vrije lunch.
‘s Namiddags, geleid bezoek aan de kathedraal, gevolgd door een wandeling in het hartje van de stad in de bruisende barrio SANTA CRUZ. We lopen door het oude joodse kwartier met zijn smalle straatjes en typische huizen met kunstige bebloemde kleine patio’s.
Avondmaal en overnachting in het hotel Exe Macarena**** (Sévilla).

8ste dag: SEVILLA - BRUSSEL

Ontbijt in het hotel.
Vrije voormiddag en vrije lunch.
Voor onze transfer naar de luchthaven, maken we nog een korte panoramische stadsrondrit.
In de namiddag afreis met Brussels Airlines naar Brussel.
‘s Avonds, aankomst in Zaventem.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1395 EUR
Singletoeslag : 290 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines lijnvluchten in economy Brussel - Madrid en Sevilla - Brussel (+/- 2u30)
- de huidige luchthaventaksen: 80,61 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse met airco-autocar
- 7 nachten verblijf in half pension in de vermelde 4* hotels (3* hotel in Zafra), lokale normen, of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een ICTAM-gids Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de diensten van Franssprekende lokale stadsgidsen: in Cáceres (3 uur), in Mérida (3 uur) en in Sevilla (+/- 5 uur)
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de fooien: 25 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 165 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2019, de huidige B.T.W. in Spanje en voor de prestaties in het land van bestemming in september 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198