.

CULTURELE GROEPSREIS

FRANKRIJK
Kastelen van de Loire en
Île-de-France

5 dagen, per autocar - Afreis : 1 augustus 2019

.

2019 is een memorabel jaar om de grandioze vallei van de Loire te (her)ontdekken. Het is precies 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci in Amboise overleed en 500 jaar geleden werd de eerste steen van het kasteel van Chambord gelegd. En de Franse koningin Catharina de Medici, die o.a. op het kasteel van Chenonceau woonde, is dan weer 500 jaar geleden geboren. Zoveel ronde getallen en legendarische figuren samen maken van 2019 het grote jaar van de Franse Renaissance.

.

De reis in detail

versie 11/01/19 15:15

1ste dag : Brussel - Ecouen - Fontainebleau - Blois

In de vroege ochtend samenkomst in Brussel, in de Loksumstraat, tussen het Centraal Station en de kathedraal. Vertrek naar Ecouen.
Op weg naar de Loirevallei houden we halt ten noorden van Parijs voor een bezoek aan het Musée national de la Renaissance, dat gevestigd is in het chateau d’Ecouen. Het kasteel op zich is al een indrukwekkend monument uit de Renaissance en de museumcollectie biedt een maatschappelijk en artistiek overzicht van de Renaissance.
Lunch voorzien in Ecouen.
Ten zuiden van Parijs volgt een bezoek aan Fontainebleau. Het woud van Fontainebleau inspireerde tal van beroemde kunstenaars, terwijl het kasteel tot een van de meest geliefde residenties van de Franse koningen en keizer Napoleon uitgroeide. En tuinarchitect Le Nôtre bekroonde het geheel met een indrukwekkende kasteeltuin. In Fontainebleau, dat intussen door Unesco tot werelderfgoed is geklasseerd, beviel Catharina de Medici van vijf kinderen. Onder hen de latere Franse koningen Frans II en Hendrik III.
Aan het eind van de namiddag reizen we verder naar de Loire, waar we onze intrek nemen in onze uitvalsbasis voor de komende dagen: hotel Mercure Blois**** (Blois).
Avondmaal en overnachting.

2de dag : Blois - Amboise - Blois

Op deze eerste dag langs de Loire dompelen we ons onder in het leven en werk van Leonardo da Vinci. Bezoek aan het kasteel van Clos Lucé, de plek waar da Vinci woonde van 1516 tot aan zijn dood in 1519. De rondleiding leidt door zijn voormalige atelier en woonruimtes. Naar aanleiding van het grote da Vinci-jaar is de permanente tentoonstelling over het genie vernieuwd.
In het park rond het kasteel maken we kennis met een aantal ontwerpen van Leonardo : een twintigtal maquettes en een veertigtal doorzichtige doeken zijn er langs een thematisch parcours opgesteld.
In de namiddag bezoeken we het kasteel van Amboise. Frans I, groot bewonderaar van Leonardo da Vinci, nodigde de kunstenaar naar zijn hof uit in 1516 om er te “leven, dromen, ontwerpen en werken” in alle vrijheid en los van alle financiële beslommeringen.
Naar aanleiding van het grote da Vinci-jaar loopt hier in de zomermaanden de tijdelijke tentoonstelling “Leonardo da Vinci, la construction d’un mythe”.
Op het domein, in de Sint Hubertuskapel, bevinden zich sinds 1874 de veronderstelde resten van Leonardo. Hij werd oorspronkelijk begraven in 1519 in de collegiale Sint Florentijnkerk te Amboise die na de Franse Revolutie met de grond gelijk werd gemaakt. In 1874 werd, na een aantal opgravingen, zijn verondersteld graf teruggevonden en werden deze resten overgebracht naar de hun huidige plaats.
Terugkeer naar Blois. Avondmaal en overnachting.
Facultatief: ’s Avonds kunnen we in de binnenkoer van het kasteel van Blois, op wandelafstand van ons hotel, het spectaculaire klank- en lichtspel “Ainsi Blois vous est conté” bijwonen.

3de dag : Blois - Chenonceau - Tours - Azay-le-Rideau - Blois

Met een bezoek aan de kastelen van Chenonceau en Azay-le-Rideau staan alweer twee topsites uit de Renaissance op het programma. In de voormiddag verkennen we het iconische kasteel van Chenonceau, dat deels op het water is opgetrokken. Behalve het indrukwekkende gebouw maken ook de verhalen over girlpower veel indruk. In de loop van de geschiedenis was dit kasteel de thuis van Catharina de Medici en vele andere machtige vrouwen.
’s Middags vrije lunch in het gezellige centrum van Tours, waarna we ook een korte wandeling maken met o.a. een bezoek aan de Sint-Martinusbasiliek met het graf van de beroemde heilige.
Vlakbij Tours ligt het kasteel van Azay-le-Rideau in een mooi kader van water en groen, dat door Balzac omschreven werd als een geslepen diamant. In het spoor van Balzac en zoveel andere grote namen uit de Franse geschiedenis bewonderen we dit kasteel, waar de Renaissance in alle perfectie tot uiting komt.
Terugkeer naar Blois. Avondmaal en overnachting.

4de dag : Blois - Chambord - Cheverny - Chaumont-sur-Loire - Blois

Te midden van een voormalig koninklijk jachtdomein bereiken we het kasteel van Chambord, gebouwd op initiatief van de Franse koning Frans I en deels op basis van plannen van da Vinci. Dit kolossale kasteel is 150 meter breed, telt 365 schoorstenen en 440 kamers, en de rijke geschiedenis en boeiende verhalen maken dit monument nog spectaculairder. Begrijpelijk dat Chambord een van de drukstbezochte sites van Frankrijk is. Naar aanleiding van 500 jaar Chambord pikken we tijdens ons bezoek ook de tentoonstelling “L’Utopie à l’Oeuvre” mee.
Van Chambord gaat het naar het nabijgelegen kasteel van Cheverny. Fans van Kuifje zullen hier ongetwijfeld kasteel Molensloot/Moulinsart herkennen. En dat blijkt geen toeval, want Hergé vond hier inspiratie. We bezoeken het kasteel en wandelen door de tuinen met orangerie en hondenkennel.
We eindigen onze dag met een bezoek aan het kasteeldomein van Chaumont-sur-Loire, waar jaarlijks een internationale tuincompetitie plaatsvindt. En we genieten er van het panoramaterras met zicht op de Loire...
Terugkeer naar ons hotel. Avondmaal en overnachting.

5de dag : Blois - Chartres - Parijs - Brussel

We laten de kastelen van de Loire achter ons. Onderweg naar Parijs houden we halt in Chartres voor een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal, wereldwijd gerenommeerd om haar glasramen.
Bij aankomst in Parijs slaan we de Da Vinci Code van Dan Brown open. In het spoor van deze wereldwijde bestseller ontrafelen we het mysterie van de zonnewijzer in de kerk van Saint-Sulpice. Of botsen we toch op de Heilige Graal?
De finale bestemming van onze da Vinci-trip is het indrukwekkende Louvre, waar het parcours door ’s werelds indrukwekkendste kunstcollectie ons tot bij da Vinci’s Mona Lisa brengt, Leonardo’s meest geliefde werk dat hij altijd bij zich hield tot aan zijn dood. Terugkeer naar Brussel waar we aankomen omstreeks 21u00.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 995 EUR
Singletoeslag : 220 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- 4 nachten verblijf in halfpension in het hotel Mercure Blois Centre 4* (lokale normen) of gelijkwaardig
- het middagmaal op dag 1
- alle kamers met bad of douche en wc
- alle bezoeken zoals vermeld in het programma
- de entrees : het Musée national de la Renaissance in Ecouen, het kasteel van Fontainebleau, het kasteel van Clos Lucé, het kasteel van Amboise, het kasteel van Chenonceau, het kasteel van Azay-le-Rideau, het kasteel van Chambord, het kasteel van Cheverny, het kasteeldomein van Chaumont-sur-Loire, en de Louvre
- de diensten van een lokale Franssprekende gids : in het Musée national de la Renaissance in Ecouen, in de kastelen van : Fontainebleau, Clos Lucé, Azay-le-Rideau en Chambord
- een Ictam-gids begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten


TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen van dag 2, 3, 4 en 5
- de fooien: 25 EUR
- facultatief (en ter plaatse te betalen): het klank- en lichtspel “Ainsi Blois vous est conté”


AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 110 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.Deze prijzen werden berekend op basis van de prijzen voor de prestaties in het land van bestemming en taksen, de huidige B.T.W. in Frankrijk, gekend in januari 2019 voor augustus 2019 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.

- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198