.

CULTURELE GROEPSREIS

FRANKRIJK
Kastelen van de Loire

5 dagen, per autocar - Afreis : 30 juli 2020

.

Aan de oevers van de Loire is grootse geschiedenis geschreven. We volgen het spoor van Leonardo da Vinci, die de laatste jaren van zijn leven in Amboise doorbracht. Da Vinci was eveneens betrokken bij de bouwplannen voor het indrukwekkende kasteel van Chambord, het absolute pronkstuk van de regeerperiode van koning Frans I. Een andere parel van de Franse Renaissance is het kasteel van Chenonceau, bijgenaamd het dameskasteel want het werd bewoond door o.a. Diane de Poitiers en Catharina de Medici. Nog meer werelderfgoed ontdekken we op weg naar (en op de terugweg van) de Loire.

.

De reis in detail

versie 12/12/19 10:58

1ste dag : Brussel - Chantilly - Fontainebleau - Blois

In de vroege ochtend samenkomst in Brussel, in de Loksumstraat, tussen het Centraal Station en de kathedraal. Op weg naar de Loirevallei houden we halt ten noorden van Parijs voor een bezoek aan Chantilly. In het majestueuze kasteel bewonderen we een van de grootste kunstcollecties van Frankrijk, en tuinarchitect Le Nôtre bekroonde het geheel met een indrukwekkende kasteeltuin.
Ten zuiden van Parijs volgt een bezoek aan Fontainebleau. Het woud van Fontainebleau inspireerde tal van beroemde kunstenaars, terwijl het kasteel tot een van de meest geliefde residenties van de Franse koningen en keizer Napoleon uitgroeide. In Fontainebleau, dat intussen door Unesco tot werelderfgoed is geklasseerd, beviel Catharina de Medici van vijf kinderen. Onder hen de latere Franse koningen Frans II en Hendrik III.
Aan het eind van de namiddag reizen we verder naar de Loire, waar we onze intrek nemen in onze uitvalsbasis voor de komende dagen: hotel Mercure Blois**** (Blois).
Avondmaal en overnachting.

2de dag : Blois - Amboise - Blois

Op deze eerste dag langs de Loire dompelen we ons onder in het leven en werk van Leonardo da Vinci. Bezoek aan het kasteel van Clos Lucé, de plek waar da Vinci woonde van 1516 tot aan zijn dood in 1519. De rondleiding leidt door zijn voormalige atelier en woonruimtes. Naar aanleiding van het voorbije da Vinci-jaar is de permanente tentoonstelling over het genie vernieuwd. In het park rond het kasteel maken we kennis met een aantal ontwerpen van Leonardo : een twintigtal maquettes en een veertigtal doorzichtige doeken zijn er langs een thematisch parcours opgesteld.
In de namiddag bezoeken we het kasteel van Amboise. Frans I, groot bewonderaar van Leonardo da Vinci, nodigde de kunstenaar naar zijn hof uit in 1516 om er te “leven, dromen, ontwerpen en werken” in alle vrijheid en los van alle financiële beslommeringen.
Op het domein, in de Sint Hubertuskapel, bevinden zich sinds eind 19de eeuw de veronderstelde resten van Leonardo.
Bij terugkeer in Blois verkennen we de buurt rondom ons hotel. Avondmaal en overnachting.
Facultatief: bezoek aan het kasteel van Blois en ’s avonds kunnen we in de binnenkoer het spectaculaire klank- en lichtspel “Ainsi Blois vous est conté” bijwonen.

3de dag : Blois - Chenonceau - Tours - Azay-le-Rideau - Blois

Met een bezoek aan de kastelen van Chenonceau en Azay-le-Rideau staan alweer twee topsites uit de Renaissance op het programma. In de voormiddag verkennen we het iconische kasteel van Chenonceau, dat deels op het water is opgetrokken. Omringd door klassieke Franse tuinen was het de residentie van machtige vrouwen zowel tijdens het Ancien Régime als na de Franse Revolutie.
’s Middags vrije lunch in het gezellige centrum van Tours, waarna we ook een korte wandeling maken met o.a. een bezoek aan de Sint-Martinusbasiliek met het graf van de beroemde heilige.
Vlakbij Tours ligt het kasteel van Azay-le-Rideau in een mooi kader van water en groen, dat door Balzac omschreven werd als een geslepen diamant. In het spoor van Balzac en zoveel andere grote namen uit de Franse geschiedenis bewonderen we dit kasteel, een geslaagde combinatie van late Gotiek en vroege Renaissance. Terugkeer naar Blois. Avondmaal en overnachting.

4de dag : Blois - Chambord - Cheverny - Chaumont-sur-Loire - Blois

Te midden van een voormalig koninklijk jachtdomein bereiken we het kasteel van Chambord, gebouwd op initiatief van de Franse koning Frans I en deels op basis van plannen van da Vinci. Dit kolossale kasteel is 150 meter breed, telt 365 schoorstenen en 440 kamers, en de rijke geschiedenis en boeiende verhalen maken dit monument nog spectaculairder. Begrijpelijk dat Chambord een van de drukstbezochte sites van Frankrijk is.
Van Chambord gaat het naar het nabijgelegen kasteel van Cheverny. Dit in de 17de eeuw gebouwd privé-kasteel wordt nog steeds bewoond door nakomelingen van de eerste eigenaar.
Fans van Kuifje zullen hier ongetwijfeld kasteel Molensloot/Moulinsart herkennen. En dat blijkt geen toeval, want Hergé vond hier inspiratie. We bezoeken het kasteel en wandelen door de tuinen met orangerie en hondenkennel.
We eindigen onze dag met een bezoek aan het kasteeldomein van Chaumont-sur-Loire, waar jaarlijks het internationale tuinfestival plaatsvindt. En we genieten er van het panoramaterras met zicht op de Loire...
Terugkeer naar ons hotel. Avondmaal en overnachting.

5de dag : Blois - Chartres - Parijs - Brussel

We laten de kastelen van de Loire achter ons. Onderweg naar Parijs houden we halt in Chartres voor een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal, wereldwijd gerenommeerd om haar glasramen.
Bij aankomst in Parijs slaan we de Da Vinci Code van Dan Brown open. In het spoor van deze wereldwijde bestseller ontrafelen we het mysterie van de zonnewijzer in de kerk van Saint-Sulpice. Of botsen we toch op de Heilige Graal?
De finale bestemming van onze trip is het indrukwekkende Louvre, waar het parcours door ’s werelds indrukwekkendste kunstcollectie ons tot bij da Vinci’s Mona Lisa brengt, Leonardo’s meest geliefde werk dat hij altijd bij zich hield tot aan zijn dood.
Terugkeer naar Brussel waar we aankomen omstreeks 21u00.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 995 EUR
Singletoeslag : 220 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- 4 nachten verblijf in halfpension in het hotel Mercure Blois Centre 4* (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- alle bezoeken zoals vermeld in het programma
- de entrees : het domein van Chantilly, het kasteel van Fontainebleau, het kasteel van Clos Lucé, het kasteel van Amboise, het kasteel van Chenonceau, het kasteel van Azay-le-Rideau, het kasteel van Chambord, het kasteel van Cheverny, het kasteeldomein van Chaumont-sur-Loire, het Louvre
- de diensten van een lokale Franssprekende gids in de kastelen van Chantilly, Fontainebleau, Clos Lucé en Chambord
- een Ictam-gids begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten


TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de fooien : 25 EUR
- facultatief (en ter plaatse te betalen) : het kasteel van Blois en het klank- en lichtspel “Ainsi Blois vous est conté”


AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 110 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.
Deze prijzen werden berekend op basis van de prijzen voor de prestaties in het land van bestemming en taksen, de huidige B.T.W. in Frankrijk, gekend in november 2019 voor juli/augustus 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Een geldige Belgische identiteidskaart volstaat.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198