.

CULTURELE GROEPSREIS

GRIEKENLAND : DE CYCLADEN

De Griekse eilanden van zon en legendes

8 dagen, per lijnvliegtuig - Afreis : 15 mei 2020

.

Volgens de legende dankt de Cycladenarchipel zijn naam aan de kring (kyklos) van 55 grote of kleine eilanden rond het heilige Delos. De mensen werden er van oudsher bekoord door de alomtegenwoordige zee en de zonovergoten marmerrotsen. Tussen 3000 en 1000 v. Chr. ontwikkelde zich hier de merkwaardige Cycladische beschaving met haar prachtige originele kunstwerken. Een andere legende beweert dat het verloren continent Atlantis in de Egeïsche Zee onderging ten gevolge van opeenvolgende aardverschuivingen.
Tijdens ons verblijf kunnen we niet anders dan opgetogen reageren op de verscheidenheid en bescheiden charme van die eilanden, hun kristalhelder licht en de witgekalkte huisjes. De dorpen bestaan uit ontelbare pleintjes, smalle straatjes en stenen banken waar bejaarden de tijd nemen voor een praatje. Je zou voor minder onder de charme bezwijken van de vele kapelletjes, windmolens, duiventillen of door wind scheefgegroeide wijngaarden!
Hoewel de eilanden veel gemeen hebben - zon, zee, landschappen, architectuur - bewaart ieder toch zijn eigen originele kenmerken. Onze ontdekkingsreis doorheen het hartje van de Cycladen zal ons ongetwijfeld nog lang bijblijven...

.

De reis in detail

versie 29/11/19 15:30

1ste dag : BRUSSEL - Athene - SANTORINI

In de voormiddag, afspraak op de luchthaven.
In de late voormiddag nemen we de vlucht van Aegean Airlines met bestemming Santorini, via Athene.
Aankomst in Santorini in de vroege avond.
SANTORINI (of Thira) onderscheidt zich van de andere eilanden door de verrassende geologische configuratie gevormd door uitbarstingen van de vulkaan die nu uitgedoofd is, maar soms nog rommelt! Volgens de legende werd Atlantis door zijn lavastromen opgeslokt. Ten westen stippelen kleine huizen de top van indrukwekkende rotsmassa’s die zachtjes in de zee wegzinken. Het contrast van de zand- en steenstranden langs de oostelijke kust is des te groter. Het achterland, met zijn terrasvormige wijngaarden als enige groene noot, is symbolisch voor de werkijver van de eilandbewoners.
Transfer naar het hotel complex Iliada-Odysseas 3*Sup. (Perivolos), gelegen op 100 m van het strand.
Intrek in het hotel.
Avondmaal in een lokale taverne.
Terugkeer naar het hotel en overnachting.

2de dag : SANTORINI

Ontbijt.
Vertrek naar Fira, hoofdstad van het eiland. De stad ligt op 300 m boven zeeniveau tegen de flank van een klif die deel uitmaakt van een oude vulkaankrater. Van bovenop de klif hebben we een indrukwekkend uitzicht op de vulkaankrater alsook op de Kameni eilanden.
We beginnen met een bezoek aan het PREHISTORISCH MUSEUM van Fira waar we niet alleen voorwerpen uit de prehistorie vinden, maar ook uit de Cycladische, Hellenistische en Romeinse periodes.
Vervolgens maken we samen met onze gids een wandeling in de doolhof van charmante kleine straatjes van de binnenstad.
Vervolgens ontdekken we een van de mooiste dorpjes van het eiland : PYRGOS. Wandeling tot aan het fort dat een prachtig uitzicht biedt op gans het eiland en op de vulkaan.
Middagmaal in een lokale taverne.
Terugkeer naar het hotel voor wat ontspanning of om van het zwembad te genieten.
Avondmaal in een lokale taverne, gelegen aan de zee.
Terugkeer naar het hotel en overnachting.

3de dag : SANTORINI - AKROTIRI - PAROS

Na het ontbijt, vertrek per autocar (met onze bagage) naar AKROTIRI, een van de belangrijkste sites uit de Oudheid. Akrotiri herbergt ruïnes van een stad waarvan de oudste resten uit het 4de millennium v. Chr. stammen en bedolven werden met as tijdens een vulkaanuitbarsting zoals dat met Pompeï gebeurde. De uitstekend bewaarde overblijfselen illustreren het sociale, economische en culturele stadsleven tijdens de bronstijd in deze regio.
Na dit interessant bezoek, lunch in een restaurant gelegen aan de zee.
Na de lunch, transfer naar de haven van Athinios en overtocht naar PAROS, het 3de grootste eiland. Dankzij zijn ligging in het midden van de archipel is Paros in korte tijd een zeer belangrijk zeevaartknooppunt geworden. Zijn zachte terrasvormige heuvels geven uit op de Profitis-Iliasberg, sinds de Oudheid bekend voor zijn zuivere witte marmer waaruit talrijke kunstwerken gebeiteld werden, waaronder de Venus van Milo en Hermes van Praxitele.
In de vroege avond, aankomst in Paros.
Intrek in het hotel Asteras Paradise 4* (Marpissa), gelegen op ongeveer 5 km van Naoussa.
Avondmaal en overnachting.

4de dag : PAROS - DELOS - MYKONOS - PAROS

Ontbijt en transfer naar de haven van Naoussa. Kleine wandeling in de rustige straatjes voor onze boottocht naar DELOS (7 km2) dat als heilig beschouwd werd omdat de zonnegod Apollo en zijn zuster Artemis er geboren zijn. Duizend jaar lang was Delos het politiek en godsdienstig centrum van de Egeïsche Zee en op zijn hoogtepunt was het de draaischijf van het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Aan zijn hegemonie kwam een einde toen de piraten de eilanden beheersten. De archeologische site van Delos, één van de belangrijkste in Griekenland, staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en werd in de 19de eeuw opgegraven. De site bestaat uit vier delen: in het midden de Hieron (sanctuarium), met de grootse Processielaan die naar de agora’s, tempels en portieken leidt. In het noorden, de beroemde Leeuwenwijk met haar terras waarvan de fiere leeuwen tot ons gedachtegoed behoren. In het zuiden tenslotte de Theaterwijk tegen de Kynthosberg (113 m). In de patriciërswoning der Maskers kan men mooie mozaïeken bewonderen die Dionysos voorstellen.
Daarna, vertrek naar het pittoreske eiland MYKONOS, artistiek en intellectueel centrum, maar ook ontmoetingsplaats van de jetset. Het is ook het eiland van symbolische, stralend witte molens, ontelbare kapelletjes en huisjes met blauwe luiken, balkons en banken.
Na de korte overtocht nemen we de tijd om te lunchen in een plaatselijke taverne en dan even rond te kuieren. De kubusvormige witte huizen van Mykonos-stad, met hun bebloemde sierlijke balkons, wisselen af met schattige kerkjes en aantrekkelijke winkels en tavernes aan weerskanten van witgekalkte straten: een homogeen witte, in zichzelf gekeerde wereld. In de Kastrowijk, een “klein Venetië”, is de zeer mooie Byzantijnse Paraportianíkerk nog even uw aandacht waard.
In de late namiddag terug naar Paros (Naoussa). Transfer naar ons hotel voor avondmaal en logies.

5de dag : PAROS - NAXOS - PAROS

Ontbijt en transfer naar de haven van Naoussa. Vertrek per boot naar het liefelijk eiland NAXOS, het grootste en ook meest vruchtbare van de Cycladen. Zijn Zeusberg (1010 m) is de hoogste van de eilandengroep. Hier hellen wijngaarden en weiden naar milde zandstranden, zinken steile rotsen weg in de zee, en worden vruchtbare valleien bevloeid door talrijke bronnen en beken. Het lot van Naxos werd vooral bezegeld door de schitterende Cycladische beschaving (ong. 3200 tot 2100 v. Chr.) waaronder het eiland van 2700 tot 2300 zijn hoogtepunt bereikte. Van de talrijke plaatselijke legendes onthouden we vooral die van Ariane die door Theseus eenzaam achtergelaten werd op het strand van Naxos, en gered werd door Dionysos, god van wijn en vreugde. Men gelooft nog steeds dat de plaatselijke wijn heilzaam is voor gebroken harten!
Aankomst in Naxos in de voormiddag.
We bezoeken te voet deze stad, met zijn smalle straatjes in het Kastro en de beroemde “Portara”. De middeleeuwse citadel domineert de haven, en het is aangenaam wandelen in haar wirwar van steile en bloemrijke straatjes. De oude imposante herenhuizen en de stevige verdedigingstorens staan in schril contrast met de typische architectuur van de Cycladen. De oprichting van Kastro gaat terug tot 1207, toen de Venetiaanse kruisvaarder Marco Sanudo op de top van de Acropolis zijn kasteeltoren liet oprichten waarvan nu enkel nog de onderste verdieping overblijft. Rondom de toren bevonden zich de woningen van de leenplichtigen, waarvan de muren als verdedigingswal dienden. Zeven ronde torens en drie poorten vervolledigden de defensieve opstelling van de oude stad. Vandaag de dag rest hiervan nog slechts één toren, nl. die van Gleizos, en twee versterkte toegangspoorten.
Ten noorden van de stad, op het schiereiland Palatia, staat de marmeren “Portara”, de poort naar een voor Apollo bestemde tempel, die begonnen werd in de 6de eeuw v. Chr., maar die nooit werd afgewerkt. De reden waarom men denkt dat de tempel gewijd was aan Apollo is dat de poort in de richting van het heilige eiland Delos gericht is.
Middagmaal in een lokale taverne te Naxos.
‘s Namiddags, panoramische rit over het eiland. Naast Sangri staat de DEMETERTEMPEL in een uitzonderlijke omgeving. Hij werd gebouwd in de 6de eeuw v. Chr., maar in de 5de eeuw na Chr. werden de stenen gebruikt om de Agios-Ioánniskapel te bouwen! Deze werd in 1949 op haar beurt afgebroken om de originele tempel terug op te bouwen.
Daarna rijden we naar het dorpje HALKI (Chalki), gelegen in de vallei van de Tragaia en omringd door olijf- en fruitbomen zover het oog reikt. We bezoeken er een likeurstokerij waar we van het lokaal gebrouwen Kitron kunnen proeven.
Voordat wij terugrijden naar de haven van Naxos willen we nog bij Melanes en Mili de KOEROS VAN FLERIO gaan bewonderen. Dit is een onafgewerkt standbeeld uit de 6de eeuw v. Chr. dat zich in een steengroeve bevindt, omgeven door boomgaarden. Geniet van de stilte!
Terugkeer naar de haven van Naxos voor onze terugvaart naar Paros waar we aankomen in de vroege avond.
Transfer naar ons hotel voor het avondmaal en logies.

6de dag : PAROS : bezoek aan Parikia en Lefkes - ANTIPAROS - PAROS

Na het ontbijt verkennen we te voet het centrum van Parikía, hoofdstad van het eiland. Eerst bezoeken we de PANAGIA EKATONDAPILIANI, wellicht het belangrijkste Byzantijnse monument van het land. Sedert 326 (bouwjaar) onderging het gebouw verschillende metamorfosen in de 6de en 10de eeuw. De benaming “Honderd Deuren” blijkt verkeerd, want in feite telt men er slechts 99. Er wordt gefluisterd dat Istanboel terug onder Grieks bewind zal staan mocht de 100ste opdagen! Op 15 augustus wordt hier feest gevierd met vuurwerk en matrozenliederen vanop de boten. Vervolgens betreden we het kleine ARCHEOLOGISCH MUSEUM waarvan het belangrijkste stuk (een deel van de “Páros Chronicle”) dat van het museum van Oxford aanvult. Ook merkwaardig is de verzameling grafstenen (vanaf het Neolithicum tot de Klassieke periode), een standbeeld van Artemis, de Gorgo en marmerplaten uit de Honderddeurenkerk.
In de vroege namiddag vertrekken we naar Pounta waar we inschepen voor een boottocht naar het charmante eiland ANTIPAROS (oversteek van 15 minuten). Het kleine eiland heeft met zijn lengte van 12,5 km en breedte van 5,5 km een langwerpige vorm. Het enige stadje op het eiland is de havenstad Kastro die terzelfdertijd de hoofdplaats is en waarvan de naam is afgeleid van het Venetiaans fort (‘kastro’) nabij het marktplein. We maken een aangename wandeling tot aan het fort en keren daarna naar het haventje terug voor onze (late) lunch.
In de namiddag keren we per boot terug naar Pounta. Vervolgens naar het dorpje LEFKES, gebouwd in de vorm van een amfitheater, rechtover de Aghia-Triadakerk. We ontdekken de vroegere hoofdstad van het eiland met traditionele Cycladisch-Venetiaanse woningen. Ook hier maken we een wandeling in de smalle straatjes met door bloemen versierde huizen.
Terugkeer naar ons hotel.
Avondmaal en overnachting.

7de dag : PAROS - SANTORINI

Ontbijt in het hotel. Transfer naar de haven van Parikia.
In de late voormiddag varen we naar het eiland Santorini en lunchen we aan boord. In de namiddag, aankomst op SANTORINI.
Intrek in het hotel complex Iliada-Odysseas 3*Sup. (Perivolos).
In de late namiddag vertrek naar het typische dorp OIA (IA) dat na de aardbeving van 1956 gerestaureerd werd. Oía is bijzonder schilderachtig met zijn betegelde straten, herenhuizen met binnenplaatsjes en bescheiden woningen die uit de zachte rotsmassa gehouwen zijn, sommige wit, andere blauw of oker beschilderd. Van hieruit is het zicht op zee, vulkaan en caldeira betoverend! Vrije tijd voor een wandeling.
Daarna transfer naar Megalochori voor het avondmaal in een lokale taverne.
Terugkeer per autocar naar het hotel.
Overnachting.

8ste dag : SANTORINI - Athene - BRUSSEL

Ontbijt. Wat vrije tijd in het hotel.
In de late voormiddag transfer naar de luchthaven van Santorini voor de vlucht van Aegean Airlines met bestemming Brussel, via Athene. Aankomst in de vroege avond in Zaventem.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1895 EUR
Singletoeslag : 235 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de vluchten met Aegean Airlines in economy : Brussel-Athene-Santorini (+/-3u45)/Santorini-Athene-Brussel (+/- 4u00)
- de huidige luchthaventaksen : 92,03 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- 7 nachten verblijf in de vermelde 3*Sup. en 4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- volpension, van het avondmaal van de 1ste dag tot het ontbijt van de laatste dag
- alle transfers per Blue Star ferryboot in economy class
- de gereserveerde zetels voor de overtochten Santorini/Paros/Santorini
- de bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de boottochten naar Naxos, naar Antiparos en naar Delos/Mykonos, vanuit Paros
- een Ictam-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de diensten van een Franstalige lokale gids van dag 1 tot en met dag 8
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de verblijfstaksen voor de hotels (te regelen ter plaatse in de hotels) :
- hotel complex Iliada-Odyssea/Perivolos :
1,50 EUR per kamer, per nacht (2+1 nachten)
- hotel Asteras Paradise/Marpissa :
3 EUR per kamer, per nacht (4 nachten)
- de lokale fooien : 45 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 220 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2019, de huidige B.T.W. in Griekenland en voor de prestaties in het land van bestemming in mei 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.

- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198