.

CULTURELE GROEPSREIS

GRIEKENLAND :
de Dodekanesos

Rhodos, Kos en Patmos

8 dagen, per lijnvlucht - Afreis : 13 september 2020

.

Prachtige ontdekking van een deel van de archipel van de Dodekanesos, die bestaat uit 12 eilanden die alle hun originaliteit in ere houden: een Hellenistische ziel, een Byzantijnse geschiedenis en een Oosters karakter, maar vooral ook Grieks.

Rhodos is zonder twijfel het culturele en economische centrum van de archipel.
Gelegen op de grens tussen Oost en West, kende deze smeltkroes van samenlevingen zowel vreedzame interactie als dramatische tegenstellingen.

Het bergachtige en dorre eiland Patmos neemt een bijzondere plaats in. De apostel Johannes werd in 95 na Chr. naar hier verbannen en schreef er zijn boek “Openbaringen” of “Apocalyps”. In het Klooster van de Evangelist Johannes viert de orthodoxe gemeenschap Pasen nog steeds volgens de traditionele rites. Het eiland werd in 1946 geklasseerd als historisch monument.

Kos, dicht bij de Turkse kust, is het derde grootste eiland van de archipel na Rhodos en Karpathos, en het meest groene en vruchtbare. Kos is bovendien het vaderland van Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, en is dus een geliefkoosde plaats voor de organisatie van internationale medische en wetenschappelijke conventies.

Wij nodigen u uit voor een aangename ontdekking van deze drie parels in de azuurblauwe Egeïsche Zee.

.

De reis in detail

versie 28/11/19 17:11

1ste dag: BRUSSEL - RHODOS

In de vroege namiddag afspraak op de luchthaven van Zaventem. In de namiddag afreis met Brussels Airlines naar Rhodos. Aankomst in Rhodos in de vroege avond.
Verwelkoming door onze gids en transfer naar hotel Mercure Alexia Premier 4* (Rhodos), gelegen op 15 min. wandelen van de oude stad.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

2de dag: RHODOS : ontdekking van de oude stad

Na het ontbijt vertrekken we per autocar naar de omwalde oude stad. We bezoeken eerst het Paleis van de Grootmeesters. Het huidige paleis is eigenlijk een reconstructie van het gebouw dat werd opgericht door Hélion de Villeneuve op de plaats waar oorspronkelijk een tempel lag gewijd aan Helios, de zonnegod. Het paleis ligt rond een binnenkoer van 50 m lang en 40 m breed. De imposante hoofdingang aan de zuidkant wordt omkaderd door twee hoge torens in de vorm van hoefijzers. Vervolgens kuieren we door de smalle steegjes en komen zo voorbij de Moskee van Soliman, de hammam, de oude Joodse wijk met één der oudste synagogen van Europa, de Sokratousstraat in het hart van de bazaar, de beroemde Ridderstraat waar we nog Herbergen van de Ridders zien, de Horlogetoren, het Hippokratousplein en de Mandrakihaven. We bezoeken ook het archeologisch museum dat ondergebracht is in het oude hospitaal van de Ridders van Sint-Jan. We vinden er o.a. grafstenen en vele andere vondsten afkomstig van de archeologische opgravingen op de antieke sites van het eiland.
Middagmaal in de oude stad tijdens de bezoeken. Op het einde van de dag keren we terug per autocar naar ons hotel.
Avondmaal en overnachting.

3de dag: RHODOS - Filerimos/Kamiros/Monolithos

Na het ontbijt vertrekken we per bus voor een kennismaking met de noordwestelijke kant van het eiland Rhodos.
Aankomst in Filerimos, zo’n 5 km van Ialyssos, waarvan de top de noordkust van het eiland domineert. Ontdekking van de restanten van de tempel van Athene Polias, die gedeeltelijk werd overbouwd met een vroegchristelijke kerk. We bewonderen hier een van de mooiste middeleeuwse kloosters die gerestaureerd werden onder de Italiaanse overheersing.
Vervolgens rijden we naar Kamiros. Gebouwd in de vorm van een amfitheater op een helling in een vruchtbare streek, was Kamiros samen met Lindos en Ialyssos ooit één van de grootste steden van het eiland. De archeologische vondsten wijzen op een Minoïsche bezetting. We wandelen over en langs de fundamenten van deze antieke stad, gebouwd in terrasvorm. Kamiros was een ijverige stad die bekend stond om zijn ambachtslui. In het archeologisch museum van Rhodos vinden we vele zaken terug die hier werden opgegraven: diverse juwelen, keramische gebruiksvoorwerpen, grafzuilen, enz.
Middagmaal te Skala Kamiros, aan de rand van de zee.
In de namiddag rijden we via de westkust van het eiland terug naar de stad en komen zo langs het fort van Monolithos. Dit Byzantijnse fort werd opgetrokken op een steile rotspunt en vormde een ideale uitkijkpost over de zuidelijke westkust van het eiland.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

4de dag: RHODOS - Monte Smith/Lindos/Mandraki

Na het ontbijt vertrek naar Monte Smith, waarvan de naam is afgeleid van de Engelse admiraal Sydney Smith, die van hieruit de Napoleontische vloot in de gaten hield. Op de top van de heuvel bevindt zich de acropolis van de antieke stad Rhodos, gebouwd vanaf 408 v. Chr. We bekijken het stadion en het theater, die gereconstrueerd werden door de Italianen; de drie kolonnen van de tempel van Apollo; en de overblijfselen van enkele tempels opgedragen aan Zeus en Athena Polias, de beschermgodin van de stad.
Vervolgens naar het kleine witte stadje Lindos, zo’n 56 km ten oosten van Rhodos. Lindos heeft zich ontpopt tot tweede belangrijkste toeristische plaats van het eiland. Reeds lang geklasseerd als historisch monument, komen we er geen enkele wagen tegen in haar nauwe straatjes. De huizen hebben alle modern comfort maar zijn nog steeds in originele bouwstijl waardoor de charme van weleer bewaard blijft. We wandelen door de kleine straatjes van het stadje en bezoeken de kerk van Panaghia uit de 15de eeuw met haar prachtige muurschilderingen van de hand van Gregorius van Symi.
Te voet klimmen we naar de acropolis en de tempel van Athena. Aan de binnenzijde van de acropolis, onder de steile trap die naar de citadel leidt, bevindt zich de halfronde votiefnis (vergaderruimte), uitgehouwen in steen.
Lindos is gesticht door de Doriërs in de 10de eeuw v. Chr. en maakt deel uit van de Dorische hexapool, waartoe ook de twee steden Ialyssos (Rhodos) en Kamiros (Rhodos) behoren, evenals de steden Kos, Cnide en Halicarnasse in Klein-Azië. We vinden twee gerenommeerde tempels in dit stadje, nl. deze opgedragen aan Athena Lindia, en deze opgedragen aan Herakles.
Na dit bezoek, gaan we naar de baai van Haraki of Kiotari voor het middagmaal in een taverne aan de rand van de zee.
‘s Namiddags, op de terugweg, stoppen we nog even aan de haven van Mandraki. Aan de haveningang staat op het einde van elke pier een kolon, met aan de ene kant een bronzen hert en aan de andere kant een bronzen ree, de symbolen van Rhodos. Deze kolonnen bevinden zich op de plaats waar, volgens de legende, de beroemde Kolossus van Rhodos zou hebben gestaan.
We zien ook de buitenwallen van de oude stad.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

5de dag: RHODOS - PATMOS

Ontbijt in het hotel. Transfer naar de haven voor inscheping op de boot naar Patmos.
Aankomst in Patmos in de vroege namiddag.
Ontscheping en verder te voet naar het hotel Skala 3* (Patmos), gelegen vlakbij de haven. (minivan voorzien voor de bagage)
Middagmaal in het hotel en wat vrije tijd.
In de late namiddag, ontdekking van Chora, de hoofdplaats van het eiland zo’n 5 km ten zuiden van Skala, de belangrijkste haven van Patmos. Het stadje is helemaal opgetrokken rond het Klooster van de Heilige Johannes en we vinden er zeer mooie kapiteinswoningen. De huizen in Egeïsche stijl hebben een vierkante vorm, zijn blinkend wit, en slingeren zich als een fantasierijk snoer langs de betegelde en kronkelende steegjes die allemaal naar het klooster leiden. Het historisch centrum van Chora is niet zonder reden als werelderfgoed geklasseerd door Unesco.
Avondmaal in een lokale taverne.
Terugkeer naar het hotel en overnachting.

6de dag: PATMOS - KOS

Ontbijt in het hotel en vertrek voor het bezoek aan het Klooster van de Evangelist Johannes dat elk jaar duizenden pelgrims uit alle hoeken van de wereld aantrekt, en dat door Unesco als werelderfgoed werd geklasseerd. Het klooster werd gesticht in 1088 door Christodoulos. Het heeft ook een museum waar zeer waardevolle documenten werden onder gebracht, waaronder als één der belangrijkste een fragment van het Evangelie volgens Marcus. We zien er ook zeer mooie Byzantijnse iconen versierd met edelstenen, fresco’s uit de 17de eeuw, rituele voorwerpen, borduurwerk, enz.
Daarna gaan we naar de beroemde Grot van de Apocalyps waar de apostel Johannes het visioen over het einde der tijden had.
Middagmaal voorzien in Skala.
In de vroege namiddag, inscheping voor afvaart naar het eiland Kos (bagage wordt vervoerd van het hotel naar de haven per minivan).
Aankomst in Kos in de namiddag en transfer naar het hotel Alexandra 4* (Kos), vlakbij de oude stad. Intrek in het hotel.
In de late namiddag, bezoek aan het archeologisch museum dat werd heropend in 2018 en, indien tijd genoeg, aan de oude agora (buitenkant).
Daarna wandeling in de oude stad en tot aan het restaurant.
Kos is een echte tuinenstad met vele oude sites, waaronder middeleeuwse forten van de 15de eeuw. De stad werd in 366 v. Chr. gesticht op het noordoostelijke stuk van het eiland. Het is een ware mengeling van architectuurstijlen (middeleeuwen, oudheid, moderne tijden) in een groene omgeving. De architectuur verhaalt ook het bewogen verleden van het eiland dat verschillende invallen doorstond, waarbij die van de Venetianen en die van de Ottomanen tot de belangrijkste kunnen worden gerekend. Het kasteel in de stad werd gebouwd door de Ridders van Sint-Jan en dateert uit dezelfde periode als het Paleis der Grootmeesters te Rhodos. We zien ook nog het regeringsgebouw, opgetrokken in de periode van de Italiaanse bezetting in Venetiaanse stijl; het plein met de beroemde plataan van Hippocrates; de mooie Loggia Moskee (1786); het Eleftheriaplein (van de Vrijheid); en de kleine kronkelende straatjes.
Avondmaal in een lokale taverne.
Daarna terug naar het hotel voor overnachting.

7de dag: KOS - RHODOS

Ontbijt in het hotel en vertrek (met onze bagage) voor onze rondrit van het eiland.
We beginnen met het bezoek aan het Asklepieion. In 460 v. Chr. werd op Kos Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, geboren. Hij is in de hele wereld bekend als de stichter van de eerste artsenschool. Na zijn dood (in 357 v. Chr.) richtten de inwoners van Kos ter ere van de god Asklepios het befaamde Asklepieion op. Het sanatorium, waar de geneeskundige technieken van de grote meester werden toegepast, ontving duizenden patiënten uit de hele Mediterraanse zone.
Daarna verder naar het kleine dorpje Zia, met prachtig panoramisch zicht.
Middagmaal in een lokale taverne.
Daarna transfer naar de haven voor inscheping op de boot naar Rhodos, waar we aankomen in de vroege avond.
Transfer naar het hotel Mercure Alexia Premier 4* (Rhodos).
Avondmaal en overnachting.

8ste dag: RHODOS - BRUSSEL

Ontbijt in het hotel. Vrije voormiddag.
Lunch in een lokale taverne.
In de late namiddag transfer naar de luchthaven van Rhodos. ‘s Avonds afreis met Brussels Airlines-vlucht, bestemming Brussel. Aankomst in Zaventem in de late avond.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1795 EUR
Singletoeslag : 235 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines-vluchten in economy : Brussel - Rhodos - Brussel (+/- 3u30)
- de huidige luchthaventaksen: 71,67 EUR
- transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- 7 nachten verblijf in de vermelde hotels categorie 3* en 4* (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension, van het avondmaal van de 1ste dag tot het middagmaal van de laatste dag
- de boottochten (catamaran) : Rhodos/Patmos, Patmos/Kos, Kos/Rhodos
- de bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- een ICTAM-begeleider van Brussel tot Brussel die zorgt voor de vertaling
- de diensten van een Franstalige gids tijdens onze rondreis
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de verblijfstaksen voor de hotels (te regelen ter plaatse in de hotels) :
- hotel Mercure Alexia Premier/Rhodos :
3 EUR per kamer, per nacht (4 nachten + 1 nacht)
- hotel Skala/Patmos :
1,50 EUR per kamer, per nacht (1 nacht)
- hotel Alexandra/Kos :
3 EUR per kamer, per nacht (1 nacht)
- de fooien : 40 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 220 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2019, de huidige B.T.W. in Griekenland en voor de prestaties in het land van bestemming in september 2020 voor een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.

- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198