.

CULTURELE GROEPSREIS

GRIEKENLAND

  • Deze klassieke archeologische rondreis door de schitterende Griekse beschaving brengt ons naar de bakermat van de democratie en van onze beschaving.
  • Op de reisweg van Athene naar Athene besteden we ruim aandacht aan de voornaamste sporen van de Helleense cultuur. De reis voert ons door 2500 jaar geschiedenis en de hoogtepunten van het oude HELLAS en brengt ons in contact met het Byzantijns erfgoed.

8 dagen, per lijnvliegtuig - Afreis : 25 september 2020

.

.

De reis in detail

versie 29/10/19 10:13

1ste dag : BRUSSEL - ATHENE - KAAP SOUNION - ATHENE

’s Morgens samenkomst op de luchthaven van Zaventem en afreis met een Brussels Airlines-lijnvlucht naar ATHENE, waar aankomst in de namiddag.
Onthaal door onze gids en onmiddellijk vertrek naar Kaap Sounion op zo’n 50 km van Athene.
Kaap Sounion is een schiereiland dat 70 m oprijst uit de Saronische Golf (of Golf van Egina) als een echte wachter van Attika. Met prachtig zicht op de Cycladen in de Egeïsche Zee is het een schitterende locatie voor de Tempel van Poseidon, de god van de zee. Vandaag de dag resten nog slechts een vijftiental van de Dorische zuilen van deze tempel die tussen 444 en 440 v. Chr. werd opgetrokken in marmer en het heiligdom van Poseidon was oorspronkelijk omsloten door een cirkelvormige muur. In de 19de eeuw werd deze “Kaap met Zuilen” menigmaal geroemd door romantische dichters als Lord Byron, Chateaubriand en Lamartine.
Na het bezoek aan deze opmerkelijke site, keren we terug naar Athene.
Intrek in het hotel Ilissos 3* Sup. (Athene).
Avondmaal en overnachting.

2de dag : ATHENE - MYCENE - NAUPLION - EPIDAURUS - ISTHMIA

Vandaag trekken we naar het schiereiland Argolis, ingesloten tussen de Golf van Egina in het noordoosten en de Golf van Argolis in het zuidwesten. Het schiereiland is een opeenvolging van kalksteenheuvels die bedekt zijn met pijnbomen en olijfbomen. De kustvlaktes zijn zeer vruchtbaar en er worden voornamelijk citrusvruchten gekweekt.
We maken een fotostop aan het Kanaal van Korinthe dat de Peloponnesos met de rest van Griekenland verbindt. Met een lengte van 6300 m en een breedte van 23 m is het kanaal impressionant om te zien.
Daarna ontdekking van Mycene, dat haar naam gaf aan een schitterende beschaving. We bezoeken er de site. Beroemd zijn de Leeuwenpoort en de graven, ontdekt door Schliemann. We bezoeken er ook het schathuis van Atreus (het graf van Agamemnon).
Voortzetting naar het pittoreske stadje Nauplion, gelegen aan de voet van de Palamidirots.
Bezoek aan een van de oudste ouzostokerijen van Griekenland. We proeven er ouzo, raki en andere likeuren.
Na het middagmaal in een lokale taverne verder naar Epidaurus, het heiligdom van Asklepios. In de oudheid was het een aangenaam kuuroord waar men allerhande kwalen behandelde, maar nu is het vooral een van de drukst bezochte toeristische plaatsen van Griekenland omwille van het theater, het best bewaarde van heel Hellas, gelegen in een schitterende natuurlijke omgeving en ontworpen in het midden van de 4de eeuw v. Chr. door de architect en beeldhouwer Polycleitos de Jongere.
Vervolgens naar Isthmia, badplaats aan de monding van het kanaal van Korinthe, aan de Saronische Golf.
Avondmaal en verblijf in het hotel Kalamaki Beach 4* (Isthmia).

3de dag : ISTHMIA - HET OUDE KORINTHE - TEGEA - OLYMPIA

Na het ontbijt, vertrek naar het oude Korinthe, ooit de meest luxueuze stad van Hellas, met de tempel van Apollo. De stad was ook bekend voor de verering van Aphrodite. Alles is verwoest, zowel door mensen als door aardbevingen. Toch is het ruïneveld een bezoek meer dan waard. Periandros, een van de Zeven Wijzen, was een inwoner van Korinthe. De Kolchidische Medeia heeft er ooit als vorstin geleefd aan de zijde van haar Argonaut Jason. Over haar schreef Euripides zijn meest beklemmende stuk : “Medeia”. We bezoeken de oude site met de Bèma waar de apostel Paulus het woord voerde. Hij verbleef hier in Korinthe anderhalf jaar.
Om de handel te bevorderen en te vergemakkelijken, stichtten de Korintiërs verschillende kolonies, met name op Lefkada, op Corfu, alsook in Syracuse op Sicilië.
Voortzetting naar Tegea.
Tegea is een oude stad in het zuidoosten van Arcadië, op het grondgebied van het huidige Tegea, genoemd in de Ilias van Homerus en waarschijnlijk al bewoond in de Myceense periode. Het belang van de site is te danken aan de centrale ligging in de Peloponnesos en aan de aanwezigheid van de tempel van Athena Alea, een van de mooiste van heel Griekenland.
Hoewel de site zeer verwoest is, zijn er nog veel werken van de beroemde architect en beeldhouwer Scopas uit Paros bewaard gebleven en heeft deze archeologische site bijgedragen tot de kennis over de verering van Athena Alea in Arcadia. De cultus van Alea vindt men in 2 andere steden van Arcadia, in Mantinea en Alea, maar het is alleen in Tegea dat het een aanzienlijk belang verwierf.
Bezoek aan het museum dat volledig werd gerenoveerd en in september 2014 heropende. Het herbergt voorwerpen uit het Neolithicum uit de verschillende antieke tijdperken.
Middagmaal in een lokale taverne en daarna vertrek naar Olympia, bakermat van de Olympische spelen.
Avondmaal en overnachting in hotel Amalia 4* (Olympia).

4de dag : OLYMPIA - DELPHI (Arachova)

In de voormiddag beginnen we met het bezoek aan de antieke site van Olympia. We bezoeken de tempel van Zeus, ooit een van de rijkste Dorische bouwwerken en beroemd in de oudheid om het prachtige beeld van de oppergod van de hand van Phidias, één van de zeven wereldwonderen. Rijen zuilentrommels getuigen van de vergane glorie. Voor de tempel van Hera wordt nog steeds de olympische vlam ontstoken. Sportievelingen kunnen in het prytaneion, het bouleuterion en vooral in het gymnasion en stadion hun fantasie de vrije loop laten.
Daarna bezoek aan het museum van Olympia.
In het museum vinden we de ontdekkingen die gedaan werden tijdens de opgravingen op de site: het beroemde beeld van Hermes die het kind Dionysos op zijn arm draagt; de frontons van de tempel van Zeus; het beeld van de godin Nikè van Paeonius, alsook een schenkkan die men toewijst aan Phidias. De verzameling antieke bronzen voorwerpen is één van de belangrijkste ter wereld.
Middagmaal in een lokale taverne.
Daarna vertrekken we naar Delphi. We rijden langs de Golf van Korinthe en over de 2250 m lange hangbrug van Charias Trikoupis die Rion met Antirion verbindt.
Aankomst in Arachova in de late namiddag.
Intrek in het hotel Anemolia 3* sup. (Arachova).
Avondmaal en overnachting.

5de dag : DELPHI (Arachova) - KALAMBAKA

’s Morgens, bezoek aan Delphi. De godsdienstige en geestelijke uitstraling die van deze oude orakelplaats uitging, reikte tot ver buiten de Helleense wereld. In een verbluffende omgeving klampt het heiligdom van Apollo zich vast aan de flanken van de Parnassos, wellicht een van de meest majestueuze bergen van Hellas. Geen wonder dat de oude Grieken dit oord beschouwden als het middelpunt, de navel (omphalos), van de wereld. Nu nog is de indruk die men van Delphi meedraagt, onuitwisbaar.
In de 2de eeuw na Chr. spreekt Plinius van 3000 beelden; slechts enkele daarvan zijn overgebleven en werden ondergebracht in het plaatselijk museum, o.m. de beroemde bronzen Auriga (wagenmenner). Bezoek aan de archeologische site en het museum.
Na het middagmaal in een lokale taverne, vertrek naar Kalambaka.
Bij aankomst, intrek in het hotel Antoniadis 3* Sup. (Kalambaka).
Avondmaal en overnachting.

6de dag : KALAMBAKA - DE METEOREN - ATHENE

In de voormiddag bezoeken we de 2 kloosters van de Meteora (in het Grieks, kloosters “hangend aan de hemel”). In een surrealistisch decor hebben zich hier sinds de 14de eeuw kloostergemeenschappen gevestigd. Deze praktisch onbereikbare kloosters, gebouwd op de toppen van indrukwekkende rotsen, boden de monniken bescherming en de nodige afzondering voor contemplatie. Vanaf de 17de eeuw werden talrijke kloosters geleidelijk aan verlaten. Slechts 6 kloosters zijn momenteel nog in gebruik. Sommigen werden terug in gebruik genomen na een periode van leegstand. Het Agios Stefanos-klooster is het enige klooster dat permanent bewoond wordt. Dit bezoek zal ons meer leren over de uitzonderlijke kenmerken van het orthodoxe kloosterwezen.
Na het middagmaal, vertrek naar Athene.
We rijden hiervoor langs de vlakte van Thermopylae, een strategische plaats uit het Oude Griekenland : de belangrijkste slag die er geleverd werd was die in 480 v.Chr. tegen de Perzen waarbij de Spartanen uiteindelijk het onderspit moesten delven.
Aankomst in Athene in de vroege avond.
Intrek in het hotel Ilissos 3*Sup. (Athene).
Avondmaal en overnachting.

7de dag : ATHENE

In de voormiddag beginnen we met een panoramische stadsrondrit van Athene.
Vervolgens bezoeken we het archeologisch museum. Met één der grootste verzamelingen ter wereld uit het Oude Griekenland is het vanzelfsprekend één der belangrijkste musea van het land. De collectie bestaat uit meer dan 20.000 objecten daterend van de prehistorie tot het einde van de oudheid uit archeologische opgravingen in Griekenland : prehistorische beeldjes, beeldhouwwerken, aardewerk, bronzen voorwerpen, alsook fresco’s uit de havenstad Akrotiri en andere unieke stukken (het gouden masker van Agamemnon, de ruiter van Artemision, het standbeeld van Poseidon van Artemision, ...)
We eindigen de voormiddag met een bezoek aan de Akropolis. Op een tafelrots, als een natuurlijke vesting, ligt het uitzonderlijkste geheel van monumenten dat in het antieke Griekenland werd gebouwd, met onder meer de Propyleeën, het tempeltje van Athena Nikè en de majestueuze zuilen van het Parthenon. Van hieruit hebben we een mooi panoramisch zicht op het theater van Dionysos. Vanaf een belvedère kunnen we ook van een wijds uitzicht op de stad genieten. Daarna naar het Erechteion met zijn kariatiden. Aanleunend bij de Akropolis ligt de Areios Pagos, een schitterende uitkijkpost op de Propyleeën en de Agora.
Na de lunch, ontdekking van het Akropolismuseum dat in 2009 zijn deuren opende voor het grote publiek. De constructie van het gebouw rust op smalle betonnen pijlers, zodat u door de vloer op de begane grond zicht hebt op de archeologische resten die zich eronder bevinden. Het museum herbergt voornamelijk voorwerpen die afkomstig zijn uit de monumenten en opgravingen op de Acropolis : bas-reliëfs, beelden en aardewerk vanuit de prehistorie tot de late oudheid. De collectie is opgebouwd rond 5 thema’s : vondsten van de hellingen van de Akropolis; werken uit de archaïsche periode; Parthenonsculpturen; de post-Parthenon collectie en werken uit de Romeinse tijd.
Rest van de namiddag vrij. Mogelijkheid tot ontspanning in Plaka, een van de oudste wijken van deze stad die nooit slaapt, om er een drankje te nuttigen op een van de vele gezellige terrasjes.
Terugkeer te voet naar ons hotel.
Avondmaal en overnachting.

8ste dag : ATHENE - BRUSSEL

Ontbijt in het hotel.
Voor onze transfer naar de luchthaven bezoeken we nog de site van Elefsina of Eleusis.
Op zo’n 25 km van Athene, aan de Golf van Egina, ligt één der meest prestigieuze heiligdommen van de oudheid, nl. het heiligdom van Elefsina. Hier werd Demeter, de godin van de landbouw, vereerd. Volgens de legende leerde ze, als dank voor de gastvrijheid van koning Keleos, de mensheid het land bewerken. Rond 600 v. Chr. werd Elefsina opgeslorpt door de Atheense stadsstaat en werd het een officiële cultusplaats. Een tweejaarlijkse processie liep via de “Heilige Weg” van Athene naar Elefsina voor de cultus van de Eleusische Mysteriën ter ere van Demeter en haar dochter Persephone. Deze geheime rites werden uitgevoerd tussen de 8ste eeuw v. Chr. en de 4de eeuw na Chr. en er is weinig over bekend gezien enkel ingewijden die geheimhouding werd opgelegd aan deze geheime rites mochten deelnemen.
Vrij middagmaal.
In de vroege namiddag transfer naar de luchthaven en afreis met een Brussels Airlines-lijnvlucht naar Brussel. Aankomst in Zaventem in de namiddag.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1595 EUR
Singletoeslag : 255 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines-lijnvluchten in economy Brussel - Athene - Brussel (+/- 3u00)
- de huidige luchthaventaksen: 97,32 EUR
- 7 nachten verblijf in de vermelde 3*Sup. en 4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension, van het avondmaal van de 1ste dag tot het ontbijt van de laatste dag
- alle transferten en transport ter plaatse per autocar met airco
- de bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma : Kaap Sounion; de Argolide: het kanaal van Korinthe, de site in Mycene, Nauplion, Epidaurus, het oude Korinthe; de site en het museum in Tegea, de site en het museum in Olympia; de site en het museum in Delphi; 2 kloosters van de Meteora; Athene: de panoramische stadsrondrit, het Archeologisch museum, de Akropolis, het Akropolismuseum; de site van Eleusis
- een Ictam-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de diensten van een Franstalige lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de verblijfstaksen voor de hotels (te regelen ter plaatse in de hotels) :
- hotel Ilissos/Athene 3 EUR per kamer, per nacht
(1 nacht + 2 nachten)
- hotel Kalamaki Beach/Isthmia 3 EUR per kamer, per nacht
(1 nacht)
- hotel Amalia/Olympia 3 EUR per kamer, per nacht
(1 nacht)
- hotel Anemolia/Arachova 3 EUR per kamer, per nacht
(1 nacht)
- hotel Antoniadis/Kalambaka 3 EUR per kamer, per nacht
(1 nacht)
- de fooien : 35 EUR


AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.


Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van oktober 2019, de huidige B.T.W. in Griekenland en voor de prestaties in het land van bestemming in september 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198