.

CULTURELE GROEPSREIS

NOORD-OOST GRIEKENLAND

Onbekende schatten van Oost-Macedonië en Thracië en de eilanden van de Egeïsche zee

8 dagen - Afreis: 30 april 2020

.

.

De reis in detail

versie 18/11/19 12:30

1ste dag: BRUSSEL - THESSALONIKI - KAVALA

In de voormiddag afspraak in Zaventem. In de late voormiddag vertrek per Lufthansa-lijnvlucht naar Thessaloniki via Frankfurt. Aankomst in de late namiddag. Onthaal en onmiddellijk transfer naar Kavala. Kavala, het oude Neapolis, ligt als een amfitheater op de flank van de Symbolo-berg en was ooit het “Mekka van de tabak”. In de Oudheid gold het als één van de belangrijkste handelssteden van het noorden van Griekenland.
Bij aankomst in Kavala, intrek in het hotel Lucy 4* Sup. (Kavala).
Laat avondmaal en overnachting in het hotel.

2de dag: KAVALA - mini-cruise rond de Athos berg

‘s Morgens vertrekken we naar de haven van Ouranoupolis waar we inschepen om een boottocht te maken langs de kust van de Athosberg. Deze Heilige Berg is sinds 1054 dé kern van de Europese Orthodoxie en geniet sinds de Byzantijnse tijd van een autonoom statuut. Sinds meer dan een millennium vinden we op de beboste hellingen een twintigtal kloosters die allen samen een tweeduizend monniken herbergen afkomstig onder andere uit Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Servië, Rusland, ... Ze leiden er een afgezonderd leven dat bestaat uit bidden, meditatie, introspectie en werken in het klooster zelf of op het land om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Dankzij deze eeuwenlange monastieke traditie van afzondering zijn verschillende zeldzame of elders verdwenen plantensoorten hier nog aanwezig. Vrouwen, jongeren en vrouwelijke dieren (behalve katten en kippen) zijn op de Athosberg niet toegelaten.
Terug naar Ouranoupolis voor de lunch in een lokale taverne.
‘s Namiddags, terugkeer naar Kavala. Avondmaal en overnachting in het hotel.

3de dag: KAVALA - THASOS - KAVALA

Ontbijt. In de haven van Keramoti nemen we de ferry naar het eiland Thasos, een uitzonderlijk groen eiland met een indrukwekkend verleden. Hoewel het eiland reeds bewoond was in het paleolithicum (ca. 30.000 jaar geleden), begint de gekende geschiedenis rond 680 v. Chr. toen het werd gekoloniseerd door Grieken afkomstig van het eiland Paros. Tijdens onze wandeling ontdekken we de agora; de tempels voor Hercules, Dionysos, Artemis en Poseidon; de machtige Acropolis en het antieke theater daterend uit de 5de eeuw v. Chr. (dit laatste jammer genoeg gesloten voor renovatie).
In het archeologisch museum van het eiland vinden we een verzameling voorwerpen en vondsten die teruggaan tot de 7de eeuw voor onze tijdrekening. Een kolossaal Kouros-beeld van 3,5 m hoog verwelkomt ons aan de ingang.
Middagmaal en daarna vertrek voor een verkenning van het eiland.
Halte te Alykes, een schiereiland in het zuiden waar zich de marmergroeven bevonden die in de Oudheid het marmer leverden voor bouw- en kunstwerken. Alykes betekent letterlijk “zoutpanne” ; de uitgeputte groeven werden vanaf de 7de eeuw verlaten en hergebruikt voor de zoutwinning.
Aan het einde van de namiddag nemen we de boot terug richting vasteland. Avondmaal en overnachting in het hotel te Kavala.

4de dag: KAVALA - PHILIPPI - PORTO LAGOS - ALEXANDROUPOLIS

Na het ontbijt, vertrek richting Philippi. De stad, gesticht in 356 v. Chr. door Philips II van Macedonië, vader van Alexander de Grote, is in de geschiedenis bekend voor twee belangrijke feiten. Het is hier dat in 42 v. Chr. Octavianus en Marcus Antonius de overwinning behaalden op Brutus en Cassius, de moordenaars van Julius Caesar. En bijna honderd jaar later predikte de apostel Paulus er in het jaar 49 of 50 voor de eerste maal op Europese bodem. Deze apostolische stichting lag meer dan waarschijnlijk aan de grondslag van de welvaart van de stad in de late keizertijd. Tot op vandaag blijft Philippi een belangrijke halte voor pelgrims die het spoor van de apostel volgen. Bezoek aan de archeologische site: het forum, de basiliek, het theater en gymnasium, de Via Egnatia en de gevangenis waar Paulus werd vastgehouden. Natuurlijk houden we ook halt aan de doopvont waar Paulus Lydia doopte, de handelaarster in purperen stoffen die volgens de traditie de eerste Europese christen was.
Terugkeer naar Kavala voor het middagmaal.
Na de lunch bezoek aan het tabaksmuseum. De hedendaagse economische en sociale geschiedenis van Kavala is nauw verweven met de productie, verwerking, opslag en commercialisering van de tabak. Het museum gesticht in 2003 vertrekt vanuit het oogpunt van de rijke geschiedenis van Kavala, maar ook die van Oost-Macedonië en Thracië. Dit thematisch museum herbergt bovendien een schat aan materiaal en archiefmateriaal dat gelinkt is aan dit bijzondere landbouwproduct.
Daarna richting Porto Lagos. Het stadje ligt tussen de Thracische Zee en het Vistonida-meer en heeft een mooi kerkje, gebouwd in het midden van de lagune, Panagia Pantanassa, dat afhangt van de monniken van de Athos-berg.
Terwijl we er naartoe rijden, zien we veel watervogels zoals roze flamingo’s, reigers, zwanen, aalscholvers, pelikanen, enz.
Voortzetting naar Alexandroupolis, hoofdplaats van de regio Evros, die niet, zoals we uit de naam zouden kunnen afleiden, gesticht werd door Alexander de Grote, maar wel haar huidige naam kreeg ter gelegenheid van het bezoek aan de stad van de Griekse koning Alexander I in 1920. De grote vuurtoren van dit Griekse “Alexandrië” werd opgetrokken in 1880 en trekt meteen onze aandacht.
Intrek in het hotel Ramada Plaza Thraki 4* Sup. (Alexandroupolis).
Avondmaal en overnachting.

5de dag: ALEXANDROUPOLIS - MESIMVRIA-ZONI - ALEXANDROUPOLIS

Na het ontbijt vertrekken we voor de ontdekking van Alexandroupolis. Bezoek aan de Sint-Nicolaaskathedraal en wat vrije tijd om in de stad rond te slenteren.
Daarna rijden we naar de archeologische site van Mesimvria.
De antieke stad was een kolonie van het eiland Samothrake (eind 7de eeuw v. Chr.) en een zeer welvarende handelsstad tijdens de Griekse gouden tijd (5de en 4de eeuw v. Chr.), in die mate zelfs dat ze haar eigen munten sloeg. We zien er de tempel van Apolo, het kleinere Demeterheiligdom en enkele gebouwen van een woonkern (5de eeuw v. Chr.) ten noorden van de versterkte stad.
Middagmaal in een lokale taverne aan de zee.
In de namiddag, terugkeer naar het hotel.
Avondmaal en overnachting.

6de dag : ALEXANDROUPOLIS - MIKRI DOXIPARA-ZONI - FERRES - ALEXANDROUPOLIS

Ontbijt en daarna vertrek naar de archeologische site van Mikri Doxipara. De opgravingen startten er in 2002. Het is een grafheuvel uit de 2de eeuw van onze tijdrekening, die diende als laatste rustplaats voor vier leden van een rijke lokale familie en hun paarden. In de tumulus werden naast de urnen, ook de paarden en de karren van de grafstoet, alsook vele andere grafgiften ontdekt. Met zijn 60 m diameter en 7 m hoogte is het één van de belangrijkste tumuli in de streek.
Verder naar het grensdorpje Soufli, bekend om zijn zijdeproductie.
In de Ottomaanse tijd werden aan beide zijden van de Evros-stroom, die nu de grens vormt tussen Griekenland en Turkije, door de dorpelingen intensief aan zijdeproductie gedaan.
Vooral op het einde van de 19de eeuw groeide de stad Soufli mede dankzij de zijde industrie. De huizen werden zo gebouwd dat op de eerste verdieping de zijderupsen konden worden gekweekt. In het lokale zijdemuseum maken we kennis met de geschiedenis en het productieproces van de zijde die voor grote welvaart heeft gezorgd van China tot Byzantium.
Middagmaal in een lokale taverne.
Daarna terugkeer naar Alexandroupolis. Onderweg maken we een stop te Feres, een klein dorpje dat in 1918 aan Griekenland werd toegewezen. In 1152 stichtte de basileus Isaac Comnenos er het klooster van Onze-Lieve-Vrouw-Redster van de Wereld (Panagia Kosmosotira). Het grondplan van de kerk is gebaseerd op dat van de Hagia Sophia in Istanbul. Binnenin vinden we prachtige muurschilderingen.
Avondmaal en overnachting.

7de dag: ALEXANDROUPOLIS - XANTHI - THESSALONIKI

Na het ontbijt, vertrekken we naar Xanthi, hoofdplaats van de streek. Het stadje heeft een zeer aangename sfeer dankzij haar multiculturele bevolking en natuurlijk ook wegens haar ligging aan de voet van het Rodopegebergte. Moslims en christenen leven hier samen sedert eeuwen. De oude stad (Palaia Poli) betovert ons met haar gezellige straten vol voorname huizen van rijke tabakshandelaars waarin we meteen de sporen van de gloriedagen zien.
Bezoek aan het Museum van Volkskunst, gelegen in 2 oude herenhuizen van rijke tabakshandelaars, daterend uit 1860. We vinden er een verzameling voorwerpen uit het dagelijkse leven en de oude gebruiken van de streek.
Middagmaal in de stad.
In de namiddag verlaten we het mooie Xanthi voor Thessaloniki.
De oorsprong van Thessaloniki ligt bij de dochter van Philips II van Macedonië, de halfzuster van Alexander de Grote. Dankzij haar ligging wordt de stad al vlug een belangrijk commercieel centrum. De aanleg, onder de Romeinen, van de Via Egnatia vergroot nog haar welvaart. Op het einde van de 3de eeuw maakt keizer Galerius van de stad zijn residentie en bouwt er paleizen en publieke bouwwerken. De martelaar Dimitrius vindt er tijdens diens christenvervolgingen de dood en wordt later de patroonheilige van de stad. Na bescherming door Venetië van 1423 tot 1430, zal ze onder Ottomaanse dominantie blijven tot in 1912 wanneer de stad door de Grieken veroverd wordt.
Intrek in het hotel Capsis 3*Sup.(Thessaloniki). Avondmaal en overnachting in het hotel.

8ste dag: THESSALONIKI - BRUSSEL

Ontbijt.
In de voormiddag maken we een kleine rondrit door deze grote zeestad aan de Thermaïsche Golf en zien we onder andere de stadsmuren uit de Romeinse, Venetiaanse en Ottomaanse periodes alsook de Witte Toren, het symbool bij uitstek van de stad. Bezoek aan de Rotonda (een praalgraf dat waarschijnlijk bedoeld was als mausoleum voor keizer Galerius) en de boog van Galerius, symbool van de triomf van de Romeinen.
In de vroege namiddag transfer naar de luchthaven. In de namiddag, vertrek met een Austrian Airlines-lijnvlucht, bestemming Brussel, via Wenen. Aankomst te Zaventem in de vroege avond.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1495 EUR
Singletoeslag : 230 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Lufthansa-lijnvluchten in economy Brussel - Thessaloniki via Frankfurt (+/- 3u30)
- de Austrian Airlines-lijnvluchten in economy Thessaloniki - Brussel via Wenen (+/- 3u45)
- de huidige luchthaventaksen : 171,33 EUR
- 7 nachten verblijf in de vermelde 3* Sup. en 4* Sup. hotels (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- vol pension, van het avondmaal van de 1ste dag tot het ontbijt van de laatste dag
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- de bezoeken en uitstappen zoals vermeld in het programma
- met een Ictam-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de diensten van een Franstalige lokale gids
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de verblijfstaksen voor de hotels (te regelen ter plaatse in de hotels) :
- hotel Lucy/Kavala :
4 EUR per kamer, per nacht (3 nachten)
- hotel Ramada Plaza Thraki /Alexandroupolis :
4 EUR per kamer, per nacht (3 nachten)
- hotel Capsis/Thessaloniki :
3 EUR per kamer, per nacht (1 nacht)
- de fooien : 35 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 165 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2019, de huidige B.T.W. in Griekenland en voor de prestaties in het land van bestemming in april/mei 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.

- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198