.

CULTURELE GROEPSREIS

De Duitse Hanzesteden aan de Oostzee

  • Unieke en uitgekiende reisweg dat een enig stukje geschiedenis van de Hanze belicht
  • Typische landschappen :
   - De Mecklenburgische Seenplatte met talloze meren
   - Het eiland Rügen met zijn krijtrotsen en ruime stranden
  • De baksteengotiek

8 dagen per autocar - Afreis : 20 juli 2020

.

.

De reis in detail

versie 29/10/19 10:18

1ste dag, maandag 20 juli : BRUSSEL - BREMEN (490 km)

Afreis om 8u. Langs de autoweg naar Duitsland. We rijden doorheen het industrieel Ruhrgebied en via Münster waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd gesloten. Mogelijkheid om te lunchen onderweg. Verder doorheen Neder-Saksen naar BREMEN waar we in de late namiddag aankomen.
Eerste kennismaking met de oudste maritieme stad van Duitsland (965) die in 1358 aansloot bij de Hanze. Als havenstad in verbinding met de Nieuwe Wereld is het tevens de eerste stad, nog voor Wenen en Hamburg, waar koffiehuizen ontstonden. We wandelen door de oude stad gelegen langs de Weser en omgord door mooie groene plantsoenen op de plaats van de vroegere wallen. Op de marktplaats vinden we het Rathaus (stadhuis) met een mooie renaissancegevel. Voor het stadhuis staat het beroemde Rolandstandbeeld (5 m hoog), opgericht in 1404 als symbool van de rechten en privileges van de stad, nu nog steeds het embleem van de stad, en verder het gildehuis Schütting. In de buurt de Bremer of St.-Petri Dom. De Böttcherstrasse, een art-decosteegje, leidt van de markt naar de Weser. We verfrissen ons in het hotel Best Western Zur Post 4* (Bremen). Hierna kuieren we door de Schnoorviertel, de laatste wijk van het Oude Bremen: waar vroeger vissers woonden, is er nu een knusse buurt van gerestaureerde oude huisjes met restaurants en kunstgalerijen. ’s Avonds heerst er een gezellige drukte. We proeven van de lokale keuken in een van de typische herbergen en wandelen daarna terug naar het hotel.

2de dag, dinsdag 21 juli : BREMEN - HAMBURG (130 km)

Na een korte rit over de autostrade bereiken we HAMBURG. Van bescheiden vissershaven groeide Hamburg, onder de stuwing van Lübeck en de Hansa, uit tot een volwaardige handelshaven die zijn gunstige ligging op de verbinding tussen de Noordzee en de Baltische Zee kon verzilveren. Stadsrondrit in deze zeer typische stad op de oevers van de Elbe aan de samenvloeiing van de Alster die hier twee bekkens vormt: de Binnenalster in het centrum van de stad, en de Aussenalster, de long van de stad en tevens watersportcentrum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad volledig verwoest, maar ze werd op een opmerkelijke manier heropgebouwd.
We bezoeken de St.-Michaelis Kirche en de crypte. Vanuit de torenspits (bereikbaar per lift) hebben we een prachtig uitzicht over de haven en de rest van de stad. Daarna brengen we een bezoek aan de Hamburger Kunsthalle, een van de belangrijkste en grootste kunstmusea van Duitsland. In dit museum is een mooie collectie schilderkunst ondergebracht, uit de 14de tot de 19de eeuw. Sinds 1997 biedt het museum ook ruimte aan moderne kunst in de Gallerie der Gegenwart.
We wandelen over de Jungfernstieg, de slagader van de stad, naar de Rathausmarkt en de St.-Nikolaaskerk. Tenslotte ontdekken we het indrukwekkende havengebied van Hamburg tijdens een rondvaart per boot.
Onze autocar pikt ons op en we rijden naar het hotel Mercure Hamburg Mitte 4* (Hamburg) waar we dineren en overnachten.

3de dag, woensdag 22 juli : HAMBURG - LÜBECK (70 km)

Voor we Hamburg verlaten, maken we een halte aan het Chilehaus, gebouwd als onderdeel van het Kontorhausviertel. In de Speicherstadt ten zuiden van het historisch centrum wandelen we nog even langs de typische stapelhuizen uit de 19de eeuw.
Korte rit over de autostrade naar de belangrijkste stad in de geschiedenis van deze stedelijke liga, uniek in de geschiedenis: LÜBECK. Zij had niet alleen de leiding over de Wendische steden maar over het hele netwerk. De stad ligt aan de Trave en de Golf van Mecklenburg en is nog steeds de belangrijkste stad aan de Baltische Zee. In de 14de eeuw werd ze omgord door kanalen en bekroond met een krans van torens. Zij beheerste op haar hoogtepunt, als hoofdstad van de Hanze, tussen de 12de en 16de eeuw de handel tussen Europa, Scandinavië en Rusland.
Onder de Trave liggen nog veel wijnkelders waar de wijn uit Bordeaux opgeslagen werd, om maar een bekend product te noemen waaraan de stad haar rijkdom te danken had.
We verkennen de “Altstadt” met een bezoek aan de kathedraal. We wandelen langs de Holstentor, een indrukwekkende stadspoort in baksteengotiek, dat het embleem van de stad is, en in de buurt de beroemde zoutzolders. Bezoek aan het museum van de Holstentor. Verder naar de Sankt-Marienkirche, het Rathaus, de Sankt-Jakobikirche en het H. Geest Hospitaal. Wij logeren in het hotel Park Inn by Radisson 4* (Lübeck).

4de dag, donderdag 23 juli : LÜBECK - uitstap naar Schwerin

Na het ontbijt, vertrek naar SCHWERIN, hoofdstad van de staat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Deze stad is prachtig gelegen in een schilderachtige omgeving met meren en bossen. Het kasteel van Schwerin is het symbool van de stad, sprookjesachtig gelegen op een eiland tussen de Schweriner See en de Burgsee. We bezoeken dit kasteel in neorenaissance stijl waar momenteel het parlement (Landtag) van Mecklenburg-Voor-Pommeren zetelt. In de vroegere woonvertrekken van het kasteel staat een opvallende verzameling schilderijen en ambachten uit de 18de en 19de eeuw tentoongesteld. We bezichtigen er eveneens de troonzaal en de vooroudergalerij. We wandelen door de aangename tuin van het kasteel. Dit barokpark met een kruisvormige vijver werd aangelegd in de 19de eeuw. We bezoeken de oude stad met haar smalle straatjes, de Marktplatz met haar vakwerkhuizen en de gotische bakstenen kathedraal met haar vele kunstwerken. In de namiddag maken we een boottocht van ongeveer anderhalf uur op het meer van Schwerin vanwaar we een prachtig zicht hebben op het kasteel.
Daarna brengen we een bezoek aan het Staatliches Museum (Nationaal Museum) waar we een belangrijke verzameling van Vlaamse en Hollandse meesters uit de 17de eeuw kunnen bewonderen.
Terugkeer naar het hotel in Lübeck voor het avondmaal en de overnachting.

5de dag, vrijdag 24 juli : LÜBECK - WISMAR - BAD DOBERAN - ROSTOCK - STRALSUND (199 km)

We nemen afscheid van deze mooie stad, de “primus inter pares” van de honderden Hanzesteden en rijden naar WISMAR waar we genieten van de royale afmetingen van de Marktplatz van deze Hanzestad. Aan de andere kant van de “Grube”, een middeleeuwse gracht, de St.-Nikolaikirche, een van de hoogste baksteenkerken ter wereld. In de St.-Marienkirche kunnen we weer ontdekken hoe de vrijheid en macht leidden tot een eigen aangepaste bouwstijl, de baksteengotiek (Backsteingotik), ook aangeduid onder de naam van “Hanzegotiek”. Over de vlakte van Mecklenburg, afgesloten door de gelijknamige Golf, naar BAD DOBERAN, ontstaan omheen een cisterciënzerklooster in 1171, en zomerresidentie van de vroegere prinsen. We bezoeken er de beroemde kathedraal uit 1294, één van de mooiste voorbeelden van de baksteengotiek in Noord-Duitsland. Verder naar het nabije ROSTOCK, de voornaamste haven op de Baltische Zee van de vroegere DDR. In de middeleeuwen profiteerde de stad van haar ligging aan de Warnow om via de Hanze onafhankelijk te worden van de prinsen van Mecklenburg. Een typische ontwikkeling: “stadslucht maakt vrij”. De rijkdom en onafhankelijkheid leidden tot de stichting van de eerste universiteit in het Balticum. Bezoek aan het historische centrum : Kröpeliner Tor uit de 14de eeuw aan de gezellige Kröpeliner Strasse, een voetgangersstraat, door de oude stad naar de Neuer Markt met het mooie Rathaus. We bewonderen de Marienkirche, de grootste kerk van Noord-Duitsland en rijden naar STRALSUND. Onderweg bezoeken we het Amber Museum in Ribnitz Damgarten gelegen in een voormalig klooster. Het museum biedt een uitgebreid zicht over de natuurlijke, culturele en artistieke geschiedenis van het Baltische amber. Verder naar Stralsund. Avondmaal en overnachting in het hotel Arcona Baltic 4* (Stralsund).

6de dag, zaterdag 25 juli : STRALSUND - uitstap naar Rügen

Na het ontbijt, bezoeken we Stralsund. De stad werd ooit fel betwist door Denen, Zweden, Pruisen en Hollanders. De gotische baksteenarchitectuur kan de vergelijking met Lübeck doorstaan. De Nikolaikirche op de Alstermarkt werd trouwens gebouwd met de O.-L.-Vrouwkerk van Lübeck voor ogen. De Vrede van Stralsund tussen de Hanzesteden en de koning van Denemarken in 1370 over de vrije doorgang door de Sont betekende ook het hoogtepunt van de macht van deze stedenliga.
Daarna vertrekken we op uitstap naar RÜGEN, het grootste eiland van Duitsland. Rügen is verbonden met het vasteland door een 4 km lange brug. Met zijn talrijke zeearmen en lagunes (“Bodden”) biedt het eiland zo’n 570 km kust aan.
We bezoeken de badplaats Binz. Deze stad biedt een aantrekkelijk zandstrand, een overweldigende architectuur en een sterk bebost binnenland.
Daarna rijden we doorheen het nationaal park van Jasmund om de krijtrotsen van Stubbenkammer te bereiken. Het hoogste punt, de koningsstoel, een klif van 117 m hoog domineert de indrukwekkende kust bestaande uit krijtrotsen.
Terugkeer naar Stralsund. Avondmaal en overnachting in het hotel.

7de dag, zondag 26 juli : STRALSUND - GREIFSWALD - MECKLENBURGISCHE SEENPLATTE - LÜNEBURG (355 km)

Vertrek naar GREIFSWALD. Na haar aansluiting bij de Hanze in 1281 kende de stad een bloeiperiode. Uit die periode dateert de bouw van de drie indrukwekkende kerken die het uitzicht van de stad bepalen. We wandelen door de oude stad en ontdekken het Marktplein met het stadhuis dat gekenmerkt wordt door haar renaissancegevel, de Marienkirche en de St.-Nikolaidom beheerst door haar 100 m hoge toren.
Vertrek naar de parel van de Mecklenburgische Seenplatte, de Müritz, het tweede grootste meer van Duitsland met een oppervlakte van 115 km2. Het is ook gekend als “het blauwe hart van Mecklenburg”. Vrij middagmaal in Waren, het grootste toeristisch centrum van de regio gelegen aan de noordelijke uiteinde van het meer. De blikvangers zijn de twee kerken, Sankt-Maria en Sankt-Georgen, samen met het oude en nieuwe stadhuis. We rijden verder via Lauenburg, een vredig stadje op de zoutroute, naar Lüneburg. Op het einde van de namiddag, aankomst in LÜNEBURG, Hanzestad en stad van het zout, dat de poort is tot de gekende Lüneburger Heide. Het stadhuis van Lüneburg is een van de mooiste middeleeuwse stadhuizen in Noord-Duitsland. Het historisch centrum met het plein “Am Sande” is getekend door de traditionele bakstenen architectuur. In de wijk “Wasserviertel”, de vroegere haven en het transitcentrum voor het kostbare zout onderweg naar Lübeck, bevindt zich de historische havenhijskraan (Alter Kran).
Avondmaal en overnachting in het hotel Semiramis 4* (Lüneburg).

8ste dag, maandag 27 juli : LÜNEBURG - CELLE - BRUSSEL (622 km)

Na het ontbijt, vertrek naar CELLE in Neder-Saksen, de vroegere residentie van de Hertogen van Brunswick-Lüneburg, dat nog steeds een aristocratische uitstraling heeft bewaard. De prachtige vakwerkhuizen zijn gespaard gebleven van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De stad is voornamelijk gekend om haar pittoreske binnenstad, haar kasteel en haar vele winkeltjes. Daarna terugkeer naar België waar we ’s avonds aankomen.
Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon: 1250 EUR
Singletoeslag: 250 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- de wegentaksen
- 7 nachten verblijf in de vermelde 4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardig, alle kamers met bad of douche en WC
- half pension van het avondmaal op de 1ste dag tot het ontbijt op de 8ste dag
- alle bezoeken en toegangsgelden vermeld in het programma
- een Ictam-gids/begeleider Brussel - Brussel
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de fooien: 20 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 138 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.- Deze prijzen werden berekend op basis van de taksen en tarieven van oktober 2019, de huidige B.T.W. in Duitsland en voor de prestaties in het land van bestemming in juli 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor de Belgische onderdanen volstaat een geldige identiteitskaart.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198