.

CULTURELE GROEPSREIS

ITALIE : APULIE en BASILICATA

DE HIEL VAN ITALIE

  • prachtige verlaten stranden, mooie heuvels (“Murge”) en vruchtbare vlaktes
  • oude Griekse kolonies, Romeinse steden, Normandische kerken, Aragonese wallen en barokke stadjes
  • prachtige monumenten, zowel militair als religieus
  • Matera, Taranto, Trulli, Gargano!
  • van Noord naar Zuid met slechts twee 4* hotels (2+5 nachten)
  • vol pension, dranken inbegrepen
  • lijnvluchten

Afreizen :
- 7 mei
- 11 juni
- 17 september 2020

8 dagen per vliegtuig en per autocar ter plaatse

.

.

De reis in detail

versie 24/10/19 9:29

1ste dag : BRUSSEL - NAPELS - TRANI - GARGANO/MONTE SANT’ANGELO

Samenkomst in de morgen op de luchthaven van Zaventem. Afreis met een rechtstreekse Brussels Airlines lijnvlucht naar Napels waar we rond de middag aankomen. We worden er opgewacht door onze chauffeur en rijden meteen naar Trani voor het eerste geleide bezoek.
De beroemde St.-Peregrinuskathedraal, naar St.-Niklaas de Pelgrim, staat op het programma, de mooiste Romaanse kerk van Apulië. De bronzen poort van de kerk dateert van 1180. Hier merken we voor het eerst de Normandische invloed. We rijden verder naar het prachtige schiereiland Gargano. We betrekken onze kamers in het Palace hotel San Michele 4* (Monte Sant’Angelo), waar we de twee volgende nachten zullen verblijven.
Avondmaal en overnachting.

2de dag : HET SCHIEREILAND GARGANO

Na het ontbijt, schilderachtige rit door het bekende Foresta Umbra, een groene kathedraal van hoge bomen en heesters. We volgen de kustroute tussen bos en brem enerzijds, en stranden en zee anderzijds. We rijden langs de prachtige Costa del Gargano en kaap Testa del Gargano, door zijn schoonheid één van de toplandschappen van Italië. Onderweg ligt Peschici, oud vissersdorp, nu een mooi gelegen vakantiegebied op een rotspunt in zee. Middagmaal in dit schilderachtig stadje. Verder, Manacore en Vieste, een oud stadje beheerst door een 13de eeuws kasteel, bovenop een steile klip. Op de rotspunten in zee zien we de Tarabuco’s, reusachtige visnetten. ’s Namiddags geleid bezoek van Monte S. Angelo, mooi gelegen boven de klippen van het Garganokalkmassief en de zee. Op de plaats waar Aartsengel Michaël verscheen, werd het beroemde Santuario di S. Michele opgericht. Hier kwamen de kruisvaarders bidden vooraleer ze inscheepten in Manfredonia op weg naar het Heilig Land. Terug naar ons hotel voor het avondmaal en overnachting.

3de dag : MONTE SANT’ANGELO - CASTEL DEL MONTE - BARI - MESAGNE

Ontbijt. We begeven ons naar het bekendste kasteel dat Frederik II ooit in Zuid-Italië bouwde. Na zijn terugkeer van de kruistocht liet hij in 1240 het Castel del Monte optrekken: een originele achthoekige constructie als compromis tussen het aardse vierkant (zoals het Romeins legerkamp) en de cirkel (de hemelse perfectie). De 24 m hoge toren beheerst de omliggende vlakte met zijn acht muren, acht hoektorens en acht kamers op iedere verdieping. Een getuigenis van de smaak en de verfijning van deze merkwaardige figuur.
Na het middagmaal, bezoek aan Bari, een grote moderne stad, die bekendheid geniet als handelscentrum, met name in landbouw- en nijverheidsproducten.
We verkennen de oude stad met zijn historische monumenten. Het Castello Normanno, dat van oorsprong Byzantijns-Normandisch is, werd in de 1ste helft van de 13de eeuw verbouwd door Frederik II. De 13de-eeuwse kathedraal is een pareltje van de lokale Romaanse stijl. In de crypte van de Basiliek San Nicola (prototype van Pugliaans-Romaanse stijl, 1087-1197) bevindt zich het graf van de heilige Nicolaas, bisschop van Myra. Wegens de oprukkende islam werden de relikwieën van de Goede Bisschop van Myra door handelaars en zeemannen vanuit Turkije naar Bari overgebracht. Zijn verering veroverde van hieruit de rest van Europa als patroon van handelaars, zeelieden en kinderen. Tenslotte bezoek aan de ‘buik’ van de kathedraal waar we de overblijfselen van een oude christelijke basiliek uit de 5de-6de eeuw met mozaïeken en sporen van fresco’s kunnen bewonderen. Tevens enkele restanten van de romaanse periode en een byzantijnse kerk van de 9de-10de eeuw.
We rijden verder door naar Mesagne waar we de vijf volgende nachten zullen verblijven in het Grand Hotel Tenuta Moreno 4* (Mesagne).
Avondmaal en overnachting.

4de dag : MESAGNE : uitstap naar de “Trulli” : ALBEROBELLO, LOCOROTONDO en OSTUNI

Na het ontbijt bezoeken we een hoogtepunt van de reis: Alberobello, de meest schilderachtige stad van de Terre dei Trulli, waarvoor Apulië vooral bekend is.
Trulli zijn bouwwerken die werden opgetrokken zonder mortel en bekroond met een dubbelwandig kegeldak. De traditionele woningen bestaan meestal uit een drie- of viertal modules. Deze zijn met kalk bepleisterd en wat opvalt zijn de originele dak- en schoorsteenversieringen. Alberobello alleen al bezit ongeveer 1400 trulli, vooral op de zuidelijke helling van de stad: Rioni Monti, Aia Piccola. Het grootste traditioneel gebouw van de stad is de Trullo Sovrano, met twee verdiepingen en 12 kegelvormige daken (bezoek buitenkant).
Middagmaal.
Nadien ontdekken we de mooie Valle d’Itria waar we een liefelijke middeleeuwse stad met concentrische straten omheen een heuveltop bezoeken, met de passende naam Locorotondo. We bewonderen er de gotische Sta Maria della Greca en de neoklassieke S. Giorgio.
Op de terugweg naar ons hotel in Mesagne houden we nog halt in Ostuni, ‘de witte stad’, gelegen op drie heuvels vanwaar we van een prachtig uitzicht kunnen genieten. We bezoeken de 15de-eeuwse kathedraal met haar laatgotische gevel. Verder naar ons hotel, mooi gelegen tussen de wijngaarden en olijfbomen, voor avondmaal en overnachting.

5de dag : MESAGNE : uitstap naar MATERA en TARANTO

Vandaag rijden we richting Basilicata waar we het beroemde Matera en zijn holwoningen en grotkerken bewonderen. Op de breuklijn van de Murge (of heuvels van Apulië) en de Basilicata ligt een diepe ravijn waarin sinds de 8ste eeuw oosterse kloosterorden op de vlucht hun kerken bouwden. De uit de rotswand gehouwen woningen worden “sassi” genaamd. Vanop een uitkijkpunt aan de andere kant van de vallei kunnen we de talrijke kleine witte huizen of “sassi” zien, in rijen boven elkaar uitgehouwen en waarvan de daken als straat dienen voor de bovenliggende rij! Wij bezoeken in de sassi-wijk een woongrot die ons laat zien hoe armoedig de inwoners tot in de vijftiger jaren leefden. Verder ook nog een woongrot die ooit dienst deed als kerk. Na het middagmaal rijden we richting Taranto, gesticht in de 8ste eeuw voor onze tijdrekening door de Spartanen. Bezoek aan het archeologisch museum waar we een prachtige collectie zien van Griekse, Romeinse en middeleeuwse artefacten, alsook een indrukwekkende verzameling van gouden juwelen. Terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

6de dag : MESAGNE : uitstap naar LECCE en OTRANTO

We vangen onze dag aan met een eersterangs bezoek: Lecce, het Romeinse Lupiae. Het is de hoofdplaats van het Salento-schiereiland. Lecce kende een bloeiperiode onder de Normandische vorsten die er hun hoofdplaats vestigden. We moeten wachten tot Karel V voor Lecce weer aan bod kwam. De wallen uit Keizer Karels tijd werden grotendeels afgebroken en vervangen door een ring van straten en lanen. Het centrum van de oude stad ligt omheen het San Oronzoplein, beheerst door het standbeeld van San Oronzo, de patroonheilige van de stad, opgericht op de kolom die het eindpunt van de Romeinse Via Appia was en uitgeleend door Brindisi. Een groot deel van het plein bestaat uit de ruïnes van een Romeins theater uit de 2de eeuw. Parel van de stad is de Piazza del Duomo, één van de mooiste pleinen van Zuid-Italië. Het is een harmonisch en homogeen geheel van huizen in een typische barokstijl. Het hoogtepunt van deze Lecce-barok-stijl vinden we terug in de Basiliek van het Heilig Kruis/Santa Croce.
Middagmaal in een lokaal restaurant.
In de namiddag bezoek aan Otranto, antieke Griekse nederzetting en laatste haard van Byzantijns verzet tegen de Lombarden en Noormannen. Het is de meest oostelijke bewoonde stad van Italië. Het mooie oude gedeelte is omringd door de stadsmuren. De kathedraal uit de 12de eeuw werd dikwijls verbouwd. We genieten er van de mooie mozaïeken van 1163, verrassend fris en origineel. Het kasteel werd onder het bewind van Aragon gebouwd. Bij mooi weer, vergezicht op de Albanese bergen. Terug naar ons hotel in Mesagne.
Avondmaal en overnachting.

7de dag : MESAGNE : uitstap naar MARTINA FRANCA en BRINDISI

Vandaag ontdekken we in volle wijnbouwgebied een barok kleinood: de witte stad Martina Franca, omsloten door oude verdedigingsmuren. Interessant zijn het Hertogelijk Paleis, de St.-Maartenskerk en de kerk van S. Domenico.
Terug naar ons hotel voor het middagmaal. Na een verkwikkende siësta kan wie wil nog op uitstap naar het nabijgelegen Brindisi, eindpunt van de antieke Via Appia: bezoek en vrije tijd.
Terug naar ons hotel voor het afscheidsdiner en overnachting.

8ste dag : MESAGNE - NAPELS - BRUSSEL

Vroeg ontbijt en transfer naar de luchthaven van Napels.
Afreis met rechtstreekse Brussels Airlines lijnvlucht naar Brussel waar we in de loop van de namiddag aankomen.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1585 EUR
Singletoeslag : 185 EUR

(Beperkt aantal single kamers)


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- Brussels Airlines lijnvluchten in economy: Brussel - Napels - Brussel (+/- 2u20)
- de huidige luchthaventaksen en brandstoftoeslagen in Brussel en in Italië voor de afreis in mei : 108,68 EUR, in juni :
96,86 EUR en in september : 100,86 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per airco-car
- 7 nachten in de vermelde 4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardig, met bad of douche en wc
- vol pension vanaf avondmaal eerste dag tot het ontbijt laatste dag met drankenforfaits (1/4 l. wijn en 1/2 fles mineraal water bij de maaltijden), de middagmalen in lokale restaurants
- toegangen (Lecce, Castel del Monte, Matera, Taranto, Ostuni, Bari)
- de diensten van een Franssprekende lokale gids
- een Ictam-begeleider Brussel-Brussel, die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- lunch van de eerste en de laatste dag
- persoonlijke uitgaven en overige dranken
- de fooien: 30 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van september 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming in 2020 met uitzondering van eventuele locale stadstaksen, en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. (De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis).
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198