.

CULTURELE GROEPSREIS

ITALIE : CALABRIË

DE TIP VAN DE ITALIAANSE LAARS

  • 4* hotels
  • Volpension en drankenforfaits inbegrepen tijdens de maaltijden
  • Alle bezoeken inbegrepen
  • Ontdekking van de lokale specialiteiten

9 dagen per lijnvlucht - Afreis : 4 september 2020

aangepaste reisweg

Calabrië, ooit het schitterende Groot-Griekenland, staat nu terug op de kaart dankzij de aanleg van de “Autostrada del Sole” langs de azuurblauwe kust, de bouw van waterkrachtcentrales in de Apennijnse bergen en de systematische herbebossing van de valleien. De bezoeker komt er tot rust in vredelievende landschappen en indrukwekkende bergen tussen het Pollinomassief in het noorden en het arcadische Aspromonte in het zuiden.

Vanuit onze hotels rijden we door dit ruige landschap met typische dorpjes tussen de Thyreense en de Ionische zonovergoten kusten en met archeologische sites daterend van de periode van Magna Graecia, Byzantium, de Noormannen en de Spanjaarden tot op vandaag. Als toetje voorzien we bij gunstig weer een boottocht naar de mythische Eolische of Liparische eilanden Vulcano, Stromboli en Lipari.

.

De reis in detail

versie 21/11/19 15:42

1ste dag: BRUSSEL - NAPELS - VIBO VALENTIA (MAIERATO)

Afspraak ’s morgens op de luchthaven van Zaventem en vertrek met een rechtstreekse Brussels Airlines vlucht naar Napels waar we in de vroege namiddag aankomen. We eten snel een hapje op de luchthaven. Transfer per autocar naar de punt van de Italiaanse laars waar de aankomst in het hotel voorzien is in de avond. Check-in, avondmaal en overnachting in hotel Popilia Resort 4* (Maierato) in de buurt van Vibo Valentia.

2de dag: VIBO VALENTIA - uitstap naar REGGIO CALABRIA en SCILLA

Na het ontbijt rijden we langs de “Purperen Kust” richting Reggio di Calabria. In deze visrijke kustwateren wordt er, naast sardines en ansjovis, tonijn uit de zee gehaald bij Tropea, maar vooral zwaardvis in Bagnara. Elk jaar in juli wordt hier trouwens feest gevierd met een grootse scheepsprocessie.
Reggio di Calabria, geboortestad van Versace, heeft een mooie troef, namelijk de levensgrote bronzen beelden van twee Griekse strijders, algemeen erkend als toppers van de Griekse kunst uit 450 v.Chr. Deze bronzen zijn gerestaureerd en te bezichtigen in het vernieuwde Museo Nazionale Archeologico. Wandeling op de “Falcomatà” promenade langs de kust.
Na het middagmaal stoppen we nog in Scilla. In de Griekse mythologie was Scylla een zeemonster dat zes vrienden van Ulysses opat. Wie eraan ontsnapte werd doorverwezen naar Charybdis, aan de overkant van de Straat van Messina. Vandaar de uitdrukking “Van Scylla in Charybdis vallen”. In Scilla zien we de ruïnes van het hoger gelegen Ruffokasteel (1255) en de Chianalèa, de visserswijk: een wirwar van steegjes en huisjes tussen heuvel en zeehaven. Via de autostrade rijden we terug naar Vibo Valentia.
Avondmaal en logies.

3de dag: VIBO VALENTIA - uitstap naar de LIPARISCHE EILANDEN

Vroeg ontbijt en vertrek per boot naar de Liparische of Eolische Eilanden. We schepen in op de grote boot (tot ongeveer 400 passagiers) met een vaste route en vaarschema. Eerst varen we naar Vulcano, waar we een rustige wandeling maken.
Vervolgens naar Lipari, het grootste eiland met maar liefst 12 vulkaantoppen. Actief zijn ze al lang niet meer, maar talrijke bezoekers genieten er van de warmwaterbronnen waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. De charme van de omwalde stad Lipari, met haar smalle straatjes en witgekalkte huisjes, trekt het hele jaar door veel bezoekers. Middagmaal in een lokaal restaurant.
Op ongeveer 40 km van Lipari bevindt zich Stromboli, een klein vulkaaneiland: 12,6 km2 groot en 918 m hoog. Eerst varen we rond het Isola Stromboli. De Stromboli is al 2000 jaar continu actief, maar desondanks wonen er nog een vierhonderdtal mensen. Drie actieve kraters zorgen voortdurend voor kleine erupties, waarbij stenen en lavaproppen soms metershoog de lucht in worden geslingerd. We varen ook voorbij de sciara del fuoco, een breed lavaveld langs de noordwestelijke kant van het eiland.
Terugvaart naar ons hotel voor avondmaal en logies.
Bij slecht weer en woelige zee voorzien we een alternatief programma.

4de dag: VIBO VALENTIA - uitstap naar SERRA SAN BRUNO en PIZZO CALABRO

Vandaag wordt een mooie dag in de Calabrische bergen tussen La Sila en Aspromonte, beuk- en naaldbossen, schilderachtige dorpen, bergpassen en valleien naar Serra San Bruno, ontstaan uit het niets, rond de kluis van San Bruno. Pelgrims bezoeken hier nog steeds in groten getale de grot waar monnik Bruno van Keulen zich terugtrok om te bidden, en waar hij in 1101 stierf. Het monumentale kartuizerklooster uit de 12de eeuw bevat een klein museum dat herinnert aan het monnikenleven. Middagmaal met typische streekgerechten. Verder bezoek aan Pizzo Calabro met de Piedigrotta, het Murat kasteel en wat vrije tijd voor een lokale ‘Tartufo’.
In de vroege avond terug naar het hotel voor het avondmaal en overnachting.

5de dag: VIBO VALENTIA (MAIERATO) - uitstap naar TROPEA

Na het ontbijt brengt de autocar ons naar Vibo Valentia, een heuvelstad met uitzicht op de Golfo di Gioia. Eerst houden we halt bij een bedrijfje waar tonijn wordt verwerkt. Vervolgens naar het centrum van Vibo. Het Griekse Hipponion uit de 7de-6de eeuw v. Chr. werd onder de Romeinen in 192 v. Chr. omgedoopt tot Vibo Valentia. De binnenstad is sinds de middeleeuwen intact gebleven: geometrisch wallenpatroon, Normandisch kasteel en Angevijnse ronde torens. We bezoeken het Archeologisch Museum met vondsten uit de Griekse periode en de 17de-eeuwse kathedraal.
Terug naar ons hotel voor het middagmaal.
Ons volgende bezoek brengt ons naar Tropea, gelegen op de top van een klif, een juweeltje, met veel verborgen pleintjes en hoekjes, oude paleizen en kerken. Het mooiste gebouw is de Romaanse kathedraal met zijn originele voor- en zijgevels in Normandische stijl. We maken een gezellige wandeling door de hoofdstraat met haar prachtige paleizen uit de 17de-18de eeuw. Van op een mooie uitkijkpost, vergezicht op de kust en de rots met het benedictijner heiligdom “O.-L.-V. ter Eiland”. Terug naar ons hotel voor het avondmaal en de overnachting.

6de dag : VIBO VALENTIA - CASIGNANA - GERACE - STILO - GASPERINA

Onze reis brengt ons vandaag naar het Zuiden van Calabria, richting Ionische Zee. Hier brengen we een bezoek aan de overblijfselen van de Villa Romana di Casignana (1ste eeuw v. Chr.), vooral bekend om haar thermencomplex met prachtige mozaïeken.
Typisch Calabrisch middagmaal onderweg en verder naar Gerace. De stad bevindt zich in een heuvellandschap, op 480 m hoogte. De naam is afgeleid van “sperwer” of “hierax” in het Grieks. Door haar ligging aan een verbindingsweg zag de stad doorheen de geschiedenis alle culturen aan zich voorbijgaan. Ooit waren er zoveel kerken dat Gerace “de stad met 100 torens” werd genoemd. De kathedraal uit de 11de eeuw valt op door haar kolossale afmetingen (73 m x 26 m) en het gebruik van Griekse en Romeinse zuilen. Uw aandacht, ten slotte, voor het Arabo-gotisch portaal van de Chiesa S. Francesco.
We rijden verder naar Stilo, geboortestad van Tommaso Campanella (1568-1639), op de helling van de Monte Consolino. U kan er gezellig wandelen door steile en nauwe middeleeuwse steegjes. Buiten de stad bereiken we “La Cattolica”, een 10de-eeuwse kruisvormige Byzantijnse kerk met 5 karakteristieke koepels. Het is een architecturale parel: in de binnenruimte bestaat het Griekse kruis uit 9 vierkanten die afgesloten worden door vier marmeren zuilen. Ook de moeite waard zijn de resten van muurschilderingen.
Na het bezoek rijden we via de kustweg langs de Ionische Zee naar Gasperina, waar we in de late namiddag aankomen.
Avondmaal en overnachting in Hotel Mirabeau 4* (Gasperina).

7de dag: GASPERINA - ROCCELLETTA DI BORGIA - CAPO RIZUTTO - CROTONE - TREBISACCE

Na het ontbijt verlaten we het hotel en rijden naar Roccelletta di Borgia. Hier bezoeken we de archeologische site van het oude Griekse Skylletion. De stad werd overgenomen eerst door de Romeinen en herdoopt in Scolacium, later door de Byzantijnen. In de 11de eeuw is er een Normandische basiliek van Santa Maria della Roccella gebouwd. Deze site verdween onder de grond door aardbevingen en verwaarlozing tot ze in 1982 werd opgegraven. Uit de romeinse periode zijn er heel wat overblijfselen teruggevonden zoals een forum en een theater. Middagmaal in een traditioneel restaurant.
Ons volgend bezoek brengt ons naar Capo Rizutto waar Turken en Arabieren probeerden voet aan wal te krijgen, maar ze konden tegengehouden worden dankzij een doeltreffend verdedigingssysteem waarvan de Nao Toren en het kasteel nu nog getuigen zijn.
Vervolgens staat Crotone op het programma. Crotone was in de Oudheid beroemd om haar rijkdom, de schoonheid van haar vrouwen en de dapperheid van haar atleten, die bij de Olympische Spelen herhaaldelijk als overwinnaars uit de bus kwamen. De stad was vooral befaamd om haar medische school en de wijsgerige school van Pythagoras. Zoals de meeste Ionische steden koos ook Crotone de zijde van Hannibal tijdens de 2de Punische Oorlog. Rome heeft dit nooit vergeven, en zo mochten deze steden hun eersterangsrol vergeten.
Crotone is nu een welvarende zeehaven en badplaats. In het Museo Archeologico werden stenen en objecten bijeengebracht uit de Junotempel en de Groot-Griekse nederzettingen uit de streek: keramiek, terracotta, munten en beeldhouwwerk.
Na deze mooie dag rijden we noordwaarts naar Trebissace voor het avondmaal en de overnachting in hotel Miramare Palace 4* (Trebisacce) of gelijkwaardig.

8ste dag : TREBISACCE : uitstap naar ROSSANO en SIBARI

We brengen een bezoek aan Rossano, ook wel de ‘Ionische parel’ genoemd. Ze heeft deze naam te danken aan de rijke geschiedenis en natuur. We bezoeken de kathedraal en het diocesaan museum, waar de Codex purpureus Rossanensis of het Rossano evangelie bewaard wordt. Dit manuscript werd geschreven in de 6de eeuw na de verovering van het Italiaanse schiereiland door het Byzantijnse rijk.
Twintig kilometer ten westen van de stad leidt de weg naar de overblijfselen van het Santa Maria del Patire klooster uit 1095. Het gebouw heeft drie grote apsissen, versierd met blindbogen en binnen bevinden zich enkele mozaïeken die dieren voorstellen.
Op de terugweg houden we halt in Sibari voor een geleid bezoek van de archeologische site van het antieke Sybaris, de oudste en ooit de rijkste kolonie van Italië.
Verder naar ons hotel voor het avondmaal en de overnachting.

9de dag : TREBISACCE - NAPELS - BRUSSEL

Vroeg ontbijt en transfer naar de luchthaven van Napels.
Afreis met rechtstreekse Brussels Airlines lijnvlucht naar Brussel waar we in de loop van de namiddag aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1775 EUR
Singletoeslag : 240 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- Brussels Airlines lijnvluchten in economy: Brussel - Napels - Brussel (+/- 2u20)
- de huidige luchthaventaksen en brandstoftoeslagen : 104,86 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- 8 nachten in de vermelde 4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardige, alle kamers met bad of douche en WC
- half pension in de hotels, van het avondmaal van de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag
- 8 middagmalen in plaatselijke restaurants (middagmaal in het hotel op dag 5)
- drankenforfait (1/2 fles water en 1/4 fles wijn p.p.)
- diensten van een lokale Franssprekende gids
- een Ictam-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- alle toegangen: Vibo Valentia (Museo Statale), Museo Nazionale Reggio Calabria, Serra San Bruno (Museo Certosa), Chiesa di Piedigrotta Pizzo, Le Castella, Crotone en museum, archeologische site van Skylletion, Villa Romana Casignana, La Cattolica, Museo diocesano Rossano, site van Sibari
- de boottocht naar de Liparische Eilanden
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- overige dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien: 35 EUR
- eventuele stadstaksen (1 EUR per persoon per nacht in Trebisacce/Rossano, te herbevestigen)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverze-kering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 220 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.


- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2019, voor de prestaties in het land van bestemming in 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198