.

CULTURELE GROEPSREIS

ITALIE : EMILIA ROMAGNA

Werelderfgoed in de PO-vlakte

BOLOGNA - MODENA - SASSUOLO - PARMA - FERRARA - RAVENNA

  • Cultuursteden en historische sites
  • Romeinse, middeleeuwse, Byzantijnse, renaissance en barokke pracht
  • Regio met tal van beroemde gastronomische producten
  • 4* hotels
  • Half pension met drankenforfaits

8 dagen per vliegtuig - Afreis : 18 september 2020

.

De Italiaanse landstreek Emilia Romagna dankt het eerste stuk van haar naam aan de heerweg die in de tweede eeuw voor onze tijdsrekening door de Romeinse consul Marcus Aemilius Lepidus werd aangelegd en Arimini (Rimini) met Placencia (Piacenza) verbond. Romagna verwijst naar het gebied dat na de val van het West-Romeinse Rijk in Oost-Romeinse handen bleef (exarchaat van Ravenna). De verschillende vorstendommen van Emilia en het pauselijke Romagna werden na de Italiaanse eenmaking in 1870 samengevoegd om zo de huidige regio te vormen. Tijdens deze reis ontdekken we minder bekende, maar daarom niet minder interessante, cultuursteden, prachtige monumenten uit het rijke Italiaanse verleden en een afwisselende natuur.

.

De reis in detail

versie 18/11/19 11:10

1ste dag : BRUSSEL - FIRENZE - MODENA

’s Morgens samenkomst in de luchthaven van Zaventem en vertrek met een lijnvlucht van Brussels Airlines naar Firenze. Aankomst voorzien in de voormiddag. Onthaal en vertrek naar Modena. Onderweg houden we halt voor een vrij middagmaal.
Omdat Modena het centrum van de auto industrie is, bezoeken we als eerste het Museo Casa Enzo Ferrari, gebouwd op de ruïnes van het oude huis van Enzo Ferrari die hier geboren werd in 1898. Het futuristisch museum herbergt een schitterende collecties auto’s die allemaal betrekking hebben op het leven van Enzo Ferrari.
Transfer en rustige check-in in het hotel Real Fini Baia Del Re 4* (aan de rand van de stad Modena).
Avondmaal en overnachting.

2de dag : MODENA : uitstap naar SASSUOLO

Na het ontbijt ontdekken we de stad Modena. Modena is niet alleen een centrum van de auto-industrie maar het is vooral een cultuurstad waarvan het centrum door de Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Mensheid. De Piazza Grande is het hart van de stad en wordt omgeven door drie opmerkelijke gebouwen. De kathedraal waarvan de bouw werd begonnen in 1099 is één van de mooiste voorbeelden van romaanse architectuur en beeldhouwwerk in de Emilia Romagna. De klokkentoren van de kerk, Torre Ghirlandina, werd er een kleine honderd jaar later in gotische stijl bijgebouwd. Aan de andere zijde van het plein staat het 17de-eeuwse Palazzo Comunale. Verder naar de Piazza Roma met het vroegere paleis van de hertogen van de familie d’Este. Op de plaats van het door de eerste hertog gebouwde kasteel bouwden zijn opvolgers in de 17de eeuw een indrukwekkend barokpaleis dat nu de militaire academie herbergt.
Na een vrij middagmaal rijden we naar Sassuolo waar we het Palazzo Ducale bezoeken, een meesterwerk van de barokarchitectuur in Emilia. Dit oorspronkelijke kasteel werd in de 17de eeuw door de hertogen van Este verbouwd tot zomerresidentie. Het interieur begroet de bezoekers met prachtige fresco’s en decoraties, gemaakt door uitzonderlijke barokke kunstenaars zoals Jean Boulanger.
Terug naar Modena voor het avondmaal en de overnachting.

3de dag : MODENA : uitstap naar PARMA

Ontbijt. Daarna richting Parma, van oorsprong een Etruskische stad. Het werd een stadsrepubliek totdat het door Milaan werd bezet. In 1535 maakte paus Paulus III er een hertogdom van voor zijn zoon Pier Luigi Farnese. Tweehonderd jaar later kwam het in handen van de Bourbons waarvan een tak tot op heden de titel hertog van Bourbon-Parma voert.
Het is de stad van de renaissanceschilders Corregio en Parmigianino. De Dom, waarvan de bouw werd gestart in 1059, is opgetrokken in Romaans-Lombardische stijl en heeft een gotische campanile. Een mooi contrast en toch één geheel. Binnen vinden we mooie fresco’s van Correggio op de koepel. Daarnaast het achthoekige baptisterium (uit 1196) dat met roze en witte marmer is gedecoreerd. De strakke vorm doet bijna modern aan. Achter de kathedraal vinden we de renaissancekerk San Giovanni Evangelista met een barokke gevel met binnenin fresco’s van beide renaissancemeesters. De renaissancekerk Santa Maria della Steccata, bevat werken van Parmigianino. Bezoek aan Palazzo de la Pilotta, waarbij de Galleria Nazionale di Parma en het Teatro Farnese geleid worden bezocht. Het archeologisch museum (in hetzelfde paleis) is vrij te bezoeken indien gewenst.
Indien de tijd het toelaat wat vrije tijd. Terug naar Modena. Avondmaal en overnachting.

4de dag : MODENA - BOLOGNA - RAVENNA

Ontbijt. We gaan richting binnenland voor een daguitstap naar één van de rijkste steden van Italië en hoofdstad van de regio. De roem van Bologna hangt samen met haar universiteit, de oudste van Europa (in concurrentie met de Sorbonne). Vandaar één van de omschrijvingen van de stad als “dotta” (geleerd). De historische stadskern van Bologna is buitengewoon homogeen, heel goed bewaard en biedt vooral een middeleeuws uitzicht. Er staan nog verschillende middeleeuwse torens. De beroemdste daarvan is bijna 100 m hoog en staat bijna zo schuin als de toren van Pisa. Sinds de middeleeuwen vormde ook de handel een grote bron van inkomsten. Zijde was een Bolognese specialiteit. Vandaar een andere omschrijving van de stad als “grassa” (welvarend). Kenmerkend voor de stad Bologna zijn de meer dan 20 km lange overdekte zuilengaanderijen die de straten afboorden en aan de wandelaars een bijzonder geborgen gevoel schenken. De oudste dateren uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok. We maken een wandeling met lokale gids door de stad en zien tal van sites langs buiten. Reden waarom dit bezoek op maandag is gepland wanneer de meeste musea gesloten zijn. Het hart van de stad is Piazza Maggiore. Daar staan het Palazzo del Podesta, ooit een renaissancistisch bisschoppelijk paleis en daarna een art-nouveaubeursgebouw, het Palazzo Re Enzo (de middeleeuwse gevangenis) en de gotische San Petronio-basiliek, gebouwd vanaf 1390 en nooit volledig afgewerkt. Het oorspronkelijke ontwerp zou de kerk groter gemaakt hebben dan de toenmalige Sint-Pietersbasiliek in Rome, en dat stootte op pauselijk verzet. Op het ernaast gelegen plein staat een bronzen Neptunus-fontein, van de hand van de Vlaamse beeldhouwer Jan van Bologna. Wat verder ligt het kerkencomplex van San Stefano, met oorspronkelijk 7 kerken en een Benedictijner abdij waarvan de vroegste bouwwerken dateren uit de 11de eeuw. Iets verder de dertiende-eeuwse San Giacomo Maggiore kerk met fresco’s van Lorenzo Costa. In de San Domenico bewonderen we het graf van de Heilige Dominicus. In de late namiddag naar het Byzantijnse Ravenna waar avondmaal en overnachting in het Grand Hotel Mattei 4* (aan de rand van de stad Ravenna).

5de dag : RAVENNA

Ontbijt. We hebben een volledige dag om Ravenna te bezoeken, eens hoofdstad van het West-Romeinse Rijk, het Byzantium van het Westen. In 404 werd Ravenna, na de verdeling van het Romeinse Rijk, de hoofdstad van het Westen. De laatste grote heerser was er de zuster van keizer Honorius Galla Placidia Augusta die in 450 in Rome overleed. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 heersten de Oost-Gotische koningen tot het gebied onder keizer Justinianius en Byzantium kwam. We bewonderen de basiliek van San Vitale, het mausoleum van Galla Placidia. De mozaïeken van deze monumenten alleen zijn reeds de reis naar Italië waard. Bezoek aan het Domus dei Tappetti di Pietra: de resten van een Byzantijns paleis dat zich onder de Santa Eufemia kerk bevindt. In de namiddag, bezoek aan het Battistero degli Ortodossi (of: Neoniano), één van Ravenna’s oudste monumenten daterend uit de vierde en vijfde eeuw, het graf van Dante en het Arcivescovile Museum, een vroeger bisschoppelijk paleis met een fraaie verzameling sculpturen en fragmenten van oude bouwwerken en een zesde-eeuwse ivoren kansel. Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel.

6de dag : RAVENNA : uitstap naar FERRARA en POMPOSA

Na het ontbijt rijden we door Emilia naar de renaissanceparel Ferrara. De dynastie van de Este’s was tussen 1200 en 1600 een dynastie van mecenassen die van de stad een groot cultureel, literair en artistiek centrum maakten. Daarna kwam de stad en het hertogdom onder het gezag van de paus. Het bezoek start aan het Palazzo Schifanoia (indien mogelijk want voor het ogenblik gesloten wegens renovatiewerken), de zomerresidentie van de Este-familie, met als hoogtepunt, de vijftiende eeuwse fresco’s in de “Salone dei Mesi”: allegorische afbeeldingen van de maanden van het jaar. Een mooi voorbeeld van de schilderschool gekend als “het atelier van Ferrara”. Daarna rijden we langs de stadswallen die dateren uit de Renaissance. Het meest opvallende gebouw is het Castello Estense, een burcht in het centrum van de stad. De citadel uit de 14de eeuw werd anderhalve eeuw later verbouwd tot een renaissance kasteel. Vlakbij ligt het middeleeuwse centrum met o.a. de Via delle Volte, het vroegere Joodse getto. In de renaissancestad bewonderen we de prachtige paleizen op de Corso Ercole I d’Este. Verder langs het Palazzo dei Diamanti, een stadspaleis uit de vroegrenaissance met gevelversiering in de vorm van diamanten. Rit door het verlaten landschap van de Po-delta, nu grotendeels een natuurreservaat. We bezoeken de Benedictijnerabdij van Pomposa. Gesticht in de zesde eeuw, kende de abdij haar hoogtepunt tussen de tiende en twaalfde eeuw. Het is een meesterwerk van Romaanse en Byzantijnse kunst en in deze vlakte al van ver te zien. Binnen de muren van het klooster leefden de heilige abt Guido degli Strambiati en de monnik Guido d’Arezzo, uitvinder van de toonladder en het moderne notenschrift. Het abdijencomplex omvat o.a. het Palazzo della Ragione, de mooie klokkentoren en de kerk Santa Maria Assunta. Binnen in de abdijkerk zijn waardevolle fresco’s die dateren uit de 14de eeuw en een geraffineerde mozaïekvloer. Terug naar Ravenna. Avondmaal en overnachting in het hotel.

7de dag : RAVENNA

Na het ontbijt, verder bezoek aan Ravenna. Eerst bezoeken we Sant’Apollinare Nuovo, gebouwd in het begin van de zesde eeuw door de Ariaanse Oost-Gotische koning Theodorik de Grote, waarschijnlijk als paleiskerk. Na de verovering door de Oost-Romeinen werd de kerk in 561 door keizer Justinianus heringewijd. De zijmuren zijn versierd met reeksen mozaïeken. De twee bovenste registers zijn origineel, de onderste band werd door Justinianus aangepast om alle sporen van het Arianisme te verwijderen. Daarna bezoeken we het mausoleum van Theodorik, een gebouw van twee verdiepingen daterend uit 520 en sober ingericht. Verder naar de basiliek Sant’Apollinare in Classe, gebouwd in dezelfde periode en gelegen iets buiten de stad. Ook hier weer een majestueus interieur met mozaïeken gedecoreerd. In de zijschepen bevinden zich mooie christelijke sarcofagen. Rest van de dag vrij. Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel.

8ste dag : RAVENNA - BOLOGNA - BRUSSEL

Rustig ontbijt en inpakken. We rijden voor een laatste keer richting Bologna waar we in de buurt in een agriturismo kunnen genieten van een middagmaal met streekproducten. In de namiddag transfer naar de luchthaven van Bologna. Per Brussels Airlines lijnvlucht naar Brussel waar de aankomst ‘s avonds voorzien is.
Einde van een mooie reis.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1495 EUR
Singletoeslag : 195 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de lijnvluchten Brussels Airlines in economy : Brussel - Firenze/Bologna - Brussel (+/- 1u45)
- de huidige luchthaventaksen en brandstoftoeslagen in Brussel en Italië: 83,01 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse (in de steden gebeuren de bezoeken te voet)
- 7 nachten verblijf in de vermelde 4* hotels (lokale norm) of gelijkwaardig, met bad of stortbad en wc
- half pension met drankenforfaits (1/2 fles water en 1/4 fles wijn) vanaf het avondmaal de eerste dag tot het ontbijt de laatste dag
- één middagmaal met streekproducten (laatste dag)
- diensten van Franssprekende gidsen tijdens de bezoeken
- een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- koptelefoons gedurende de volledige reis
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.


TE VOORZIENE KOSTEN
- de overige dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen (met uitzondering van de laatste dag)
- inkom : ongeveer 80 EUR
- de fooien : 30 EUR
- de lokale stadstaksen (3 EUR per persoon per nacht), ter plaatse te betalen en onder voorbehoud van wijzigingen.

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 165 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.


- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van oktober 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming in september 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. (De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis).
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198