.

CULTURELE GROEPSREIS

ITALIE : De fascinerende ETRUSKEN

  • Thematische rondreis
  • Eén hotel 3* aan het meer van Bolsena
  • Prachtige sites
  • Volpension
  • Rechtstreekse lijnvlucht

8 dagen - Afreis : 11 juni 2020

.

.

De reis in detail

versie 13/09/19 12:56

1ste dag : BRUSSEL - ROME - BOLSENA

’s Morgens vroeg samenkomst in Zaventem en vertrek met een Brussels Airlines lijnvlucht.
Aankomst in Rome in de voormiddag. Een autocar wacht er ons op en brengt ons naar de rand van de stad waar we halt houden voor de lunch. Na de lunch maken we voor het eerst kennis met de Etrusken. In het openbare park van de Villa Borghese bezoeken we het nationaal museum Villa Giulia, het belangrijkste museum met Etruskische kunst in Italië.
Vervolgens rijden we naar Bolsena, waar we de volgende 7 nachten aan het mooie meer zullen verblijven in het hotel Loriana Park 3* (meer van Bolsena).
Avondmaal en overnachting.

2de dag : BOLSENA - excursie CERVETERI

Vandaag brengen we een bezoek aan Cerveteri. Opgravingen tonen ons dat de stichting van Cerveteri terug gaat tot de 8ste eeuw v. Chr. Het Etruskische Cisra, door de Romeinen Caere genoemd, was in de 7de en 6de eeuw v. Chr. één van de machtigste steden van Etrurië, lid van de Dodekapolis dat een verbond was van twaalf rijke en machtige stadstaten. De stad die toen veel groter was, behoorde tot één van de meest bevolkte steden van het Middellandse zeegebied en ontwikkelde zich door de handelsrelaties met de Griekse wereld tot één van de vroegste cultuurcentra. De immense dodensteden van Caere, zoals deze van Banditaccia, hoewel nog niet geheel opgegraven, strekken zich uit over verscheidene kilometers in de velden rond de huidige stad, en bestaan uit honderden grafheuvels (tumuli), sommige met een doorsnede van 30 m. en een hoogte van 12 m., en een ontelbare hoeveelheid grafkamers. De kostbaarste archeologische vondsten, zoals de Sarcofaag van de Echtgenoten, zijn te bezichtigen in het museum van Villa Giulia dat gisteren op ons programma stond, de overige overblijfselen vinden we terug in het lokale museum.
Lichte lunch tijdens het bezoek.
Terug naar ons hotel voor avondmaal en overnachting.

3de dag : BOLSENA - excursie TARQUINIA

We rijden vandaag naar Tarquinia.
Dichtbij de moderne stad van Tarquinia hebben archeologen in de 18de eeuw een belangrijke necropolis met meer dan 6000 graven (waarvan meer dan 200 beschilderd) opgegraven. Vandaag kunnen we nog steeds de beroemde en goed bewaarde fresco’s bewonderen.
We wandelen naar het centrum van de stad voor de lunch en houden halt aan de Santa Maria di Castello, het belangrijkste middeleeuws bouwwerk van de stad, uit de 12de eeuw.
Daarna bezoeken we nog het nationaal museum van Tarquinia, ondergebracht in het paleis van Vitelleschi uit de 15de eeuw. Het herbergt een opmerkelijke collectie Etruskische overblijfselen.
Terug naar ons hotel voor avondmaal en overnachting.

4de dag : BOLSENA - excursie VITERBO/BAGNAIA

Na het ontbijt ontdekken we de stad Viterbo. Het gebied waarin Viterbo ligt, wordt ook wel Romeins Etrurië genoemd. In het overwegend heuvelachtige landschap zijn vele overblijfselen te zien van de Romeinse en Etruskische beschavingen. Maar Viterbo is vooral gekend als stad van de pausen en de middeleeuwen. Deze aanlokkelijke stad met zijn frisse lucht en stevige stadsmuren, was een heilzaam toevluchtsoord voor Innocentius III, Gregorius IX, Alexander IV, Clemens IV, Adrianus V en andere pausen. De Franse paus, Clemens IV werd bekend omdat na zijn dood in 1268 in Viterbo nog nooit de pauselijke zetel zolang onbezet was gebleven. Het duurde bijna drie jaar, tot 1271, voor er witte rook, die de verkiezing van Gregorius X aankondigde, uit de schoorsteen kwam.
We maken een stadswandeling langs de Porta Fiorentina en de Piazza de Rocco en komen aan de Piazza San Lorenzo. We bezoeken er de San Lorenzo kathedraal daterend uit de 12de eeuw. Zij staat op de heuvel waar de stad Viterbo werd gebouwd. Het luchtige interieur heeft een schip en twee zijbeuken en zuilen met mooie kapitelen. De met de in grijs en wit opgebouwde campanile of klokkentoren uit de 2de helft van de 14de eeuw doet denken aan de kerken van Firenze en Siena.
Hiernaast zien we ook het Palazzo dei Papi, het pauselijk paleis, dat tot de belangrijkste wereldlijke gebouwen uit de 13de eeuw in Italië behoort.
Lunch tijdens het bezoek.
Op de terugweg naar ons hotel houden we nog een korte stop in Bagnaia voor het bezoek van de Villa Lante met zijn prachtige renaissancetuin.
Terug naar ons hotel voor vrije tijd, avondmaal en de overnachting.

5de dag : BOLSENA en CIVITA DI BAGNOREGIO

Na het ontbijt bezoeken we Civita di Bagnoregio. Via een steile wandelweg bereiken we het oude centrum. Vroeger waren Bagnoregio en Civita één geheel maar door erosie werden ze gescheiden van elkaar. Civita was niet meer bereikbaar en werd dan ook de stervende stad (’La Citta che muore’) genoemd.
De toekomst van Civita di Bagnoregio is erg onzeker, omdat de tufsteenrots waarop het dorp gebouwd werd steeds verder door erosie wordt aangetast.
Na een lichte lunch bezoek van Bolsena, gelegen aan het van origine vulkanische meer.
Bolsena is tegen een bergwand aangebouwd. We bezoeken de kloosterkerk van Santa Cristina uit de 11de eeuw, vooral bekend voor de Cappella del Miracolo. Op het altaar geschiedde in 1263 het beroemde bloedwonder van Bolsena: de hostie bloedt en geeft daarmee het bewijs dat tijdens de consecratie brood en wijn veranderen. De elegante renaissance façade is een schenking van kardinaal Giovanni de Medici (de latere paus Leo X).
Transfer per autocar naar ons hotel voor het avondmaal en de overnachting.

6de dag : BOLSENA - excursie CHIUSI

Vandaag volledige dag bezoek van Chiusi, gelegen aan de oostkant van Toscane in de Val di Chiana en ongeveer 400 meter boven de zeespiegel.
De oude Etruskische stad ‘Camara’ of ‘Clevsin’ was de belangrijkste van de 12 soevereine staten en werd gebouwd op de fundamenten van een militaire nederzetting. Vandaag worden nog delen van de ondergrondse Etruskische tunnels als kelders gebruikt onder de woonhuizen.
We beginnen ons bezoek aan de Piazza del Duomo met de San Secondiano kathedraal. De kathedraal dateert uit de 6de eeuw maar heeft door de eeuwen heen heel wat renovaties doorgemaakt. We bezoeken ook het museum met onder andere een collectie geïllustreerde muziekmanuscripten en religieuze boeken.
We zetten onze wandeling verder langs het labyrint van Porsenna, een serie onderaardse tunnels die de Etrusken gebruikten om de stad van water te voorzien.
Lunch tijdens het bezoek.
Tussen de Via Porsenna en de Via Nardi-Dei, ligt het Museo Archeologico Nazionale di Chiusi, dat een groot aantal archeologische vondsten uit de verschillende periodes herbergt. Het geheel is chronologisch en thematisch geordend. Onze aandacht richt zich onvermijdelijk op de canopen (antropomorfische grafurnen), gebeeldhouwde busten die als deksel dienst doen, sarcofagen en grafstenen, waarvan sommige reeds dateren uit de 6de eeuw voor Chr. !
We eindigen met een bezoek aan de Etruskische Necropolis, een tiental in de rotsen uitgehouwen grafkamers waarvan verschillende met muurschilderingen. We bezoeken de Tomba della Scimmia, beroemd wegens de mooie muurschilderingen en de Tomba della Pellegrina.
Terug naar ons hotel voor het avondmaal en de overnachting.

7de dag : BOLSENA - excursie SOVANA - PITIGLIANO

We bezoeken Sovana, een tufstenen bergdorpje. Sovana werd reeds in de 7de eeuw voor Chr. door de Etrusken bewoond. De omgeving bestaat voornamelijk uit poreuze tufsteen. In de buurt werden al meer dan 4700 verschillende Etruskische graven blootgelegd en de opgravingen zijn nog steeds niet voltooid. Zowel de kleine graven als de rijkelijk versierde grafkelders uit de 4de en 3de eeuw zijn zeer indrukwekkend.
Tussen de 10de en de 14de eeuw beleefde Sovana zijn grootste bloeiperiode onder de graven Aldobrandeschi. De ruïnes van de burcht zijn hiervan de enige getuigen.
Lunch onderweg.
In de namiddag bezoeken we Pitigliano dat tevens op een tufstenen plateau gebouwd werd. Het stadje is een doolhof van smalle straatjes en het voormalige joodse getto, “het kleine Jerusalem”, is nog steeds intact. Alvorens bij het groothertogdom Toscane gehecht te worden, was de stad het bezit van de Aldobrandeschi en dan van de Romeinse graven Orsini. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad is het Palazzo Orsini, opgericht tussen de 14de en 16de eeuw, dat beschikte over zijn eigen watervoorziening. De grootte van de vestingtoren geeft nu nog een idee van de omvang van het complex. De middeleeuwse vesting en de stad uit de Renaissance hebben de meeste overblijfselen van de Etruskische bewoning uitgewist. Slechts enkele delen van de stadsmuur zijn bewaard gebleven: enorme vierkante blokken die in de middeleeuwse verdedigingscomplexen werden opgenomen. Op veel plaatsen in de stad zien we nu de beer (orso), het wapendier van de Orsini.
Verder genieten we nog van een adembenemend uitzicht op Toscane.
Terug naar ons hotel voor het avondmaal en de overnachting.

8ste dag : BOLSENA - ORVIETO - ROME - BRUSSEL

Na het ontbijt, vroeg vertrek naar Orvieto voor een laatste kort bezoek. Orvieto is schitterend gelegen op een 300 meter hoge rots van vulkanische tufsteen en was reeds in de Etruskische tijd bewoond.
Vanuit Orvieto hebben we een prachtig zicht over de landschappen van wijngaarden.
We maken een wandeling langsheen de belangrijkste bezienswaardigheden en houden halt aan de kathedraal, de Duomo. Ze werd gebouwd tussen het eind van de 13de en 15de eeuw, naar aanleiding van het wonder van Bolsena, waar bloed druppelde uit de hostie. Hier wordt in een kostbaar reliquiarium de met bloed bevlekte heilige doek van Bolsena nog steeds bewaard.
De prachtige gotische gevel met een unieke mengeling van kleuren is het pronkstuk van de stad en wordt beschouwd als één van de mooiste domgevels van Italië.
Ook het interieur is zeker een bezoek waard. Het romaanse schip met zijn horizontale zwart-wit banden, doet ons terug denken aan Siena en Firenze. We bewonderen onder andere enkele belangrijke fresco’s van Fra Angelico en Luca Signorelli, deze laatste wordt wel eens de voorganger van Michelangelo genoemd.
Na de bezoeken rijden we naar de Cantina Neri voor het middagmaal met wijndegustatie. Vervolgens transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht met Brussels Airlines naar Brussel waar we in de late avond aankomen.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1565 EUR
Supplement single : 140 EUR

(max. 4 single kamers)

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- Brussels Airlines-lijnvluchten in economie : Brussel - Rome - Brussel (+/- 2u)
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel en Rome : 91,85 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse zoals beschreven in het programma aan de huidige stadstransport- en toegangstaksen
- 7 nachten verblijf in het vermelde 3* hotel (lokale normen) of gelijkwaardig met bad of douche en toilet
- volpension vanaf het middagmaal de eerste dag tot het middagmaal de laatste dag
- Franssprekende lokale gidsen tijdens de bezoeken
- een Ictam begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 35 EUR
- de entrees : ongeveer 75 EUR
- lokale stadstaksen (voor het ogenblik 1 EUR per nacht per persoon)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbij-standsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van juli 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming in 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers. (De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis).
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198