.

CULTURELE GROEPSREIS

ITALIË

Themareis : RAFAËL

Raffaello Santi of Sanzio di Urbino
(Urbino, 6 april 1483 - Rome, 6 april 1520)

  • Rechtstreekse vluchten
  • Half pension met drankenforfaits
  • Voor de kunstliefhebber

7 dagen per lijnvliegtuig - Afreis : 19 april 2020

.

Themareis doorheen het korte maar heftige leven van een groot kunstenaar/architect uit de periode van de hoogrenaissance en dit naar aanleiding van zijn dood 500 jaar geleden

.

De reis in detail

versie 26/09/19 14:19

1ste dag : BRUSSEL - BOLOGNA - URBINO ( 175 km)

Afspraak op de luchthaven van Zaventem rond de namiddag. Vertrek per lijnvlucht van Brussels Airlines met bestemming Bologna, waar we in de namiddag aankomen. Onthaal en vertrek per bus naar Urbino. Onze reisweg leidt ons doorheen een mooi en heuvelachtig landschap naar de Adriatische Zee en Pesaro. Vandaar rijden we dan landinwaarts naar onze bestemming.
Bij aankomst in Urbino, avondmaal en overnachting in hotel Bonconte 4* (Urbino).

2de dag : URBINO : uitstap naar CAGLI en ORCIANO (120 km)

Na het ontbijt staat het bezoek van Urbino op het programma, één van de Italiaanse renaissancesteden, waarvan het historische centrum UNESCO WERELDERFGOED is. Voor onze eerste kennismaking met Rafaël bezoeken we zijn geboortehuis en vernemen we zo meer over de jeugd van deze grote kunstenaar toen hij werkte in het atelier van zijn vader, Giovanni Santi. Daarna stappen we naar het hertogelijk paleis waar het fantastisch museum van de Galleria Nazionale delle Marche gehuisvest is. Hier kunnen we onder andere ‘La Muta’, het portret van een jonge onbekende adellijke dame bezichtigen, één van de meesterwerken van de grote schilder, in duidelijke Leonardo stijl. Daarnaast geraken we ook onder de indruk van werken van Piero della Francesca, Paolo Uccello en Melozzo da Forli.
We maken daarna een wandeling door het stadscentrum van Urbino richting het Oratorio San Giovanni, met fantastische fresco’s van de gebroeders Salimbeni.
Vrije tijd voor het middagmaal.
Met de autocar rijden we vervolgens naar het Romeinse en tijdens de renaissance verbouwde stadje Cagli, in het hart van de Metauro vallei met veel interessante bezienswaardigheden : de eivormige versterkte toren, een deel van het militaire fort, vele kerken waaronder de San Domenico met de verbazingwekkende Tiranni kapel, het meesterwerk van Giovanni Santi, de vader van Rafaël.
Voor het laatste bezoek van de dag rijden we naar Orciano, een klein romaans dorpje, waar we de Santa Maria Novella kerk bezoeken, met haar mooie bas-reliëfs. Heel vlug verwees men naar Rafaël als de kunstenaar van dit meesterwerk maar uiteindelijk geeft men toe dat anonieme Lombardische vaklui hiervoor verantwoordelijk zijn.
Transfer naar ons hotel in Urbino voor het avondmaal en de overnachting.

3de dag : URBINO - PERUGIA - CITTA DI CASTELLO - PIENZA (260 km)

Ontbijt in het hotel en transfer naar Perugia voor een wandeling in het historische centrum. Deze -van origine Etruskische- stad heeft ons door de geschiedenis heen enkele belangrijke gebouwen nagelaten zoals de Rocca Paolina, de Porta Marzia, de Corso Vannucci, Palazzo dei Priori, kathedraal,...
Wat ons vandaag het meeste interesseert is de kapel van San Severo uit de 15de eeuw met een mooie fresco van Rafaël, die de heilige Drievuldigheid uitbeeldt.
Rafaël zou als jongeman naar Perugia gekomen zijn op het einde van de 15de eeuw en de studio’s bezocht hebben van Perugino. Na de dood van zijn vader bleef hij in opleiding bij Perugino, die de San Severo kapel verder afwerkte toen Rafaël naar Rome verhuisde.
De fresco in de kapel is de enige overgebleven fresco van Rafaël in Perugia.
Vrij middagmaal.
Vervolgens rijden we naar Citta di Castello. Tijdens de 15de en 16de eeuw gaf de heersende Vitelli familie een elegant karakter aan het historische centrum door er verschillende Renaissance herenhuizen te bouwen en belangrijke kunstwerken in opdracht te geven aan beroemde kunstenaars. Hier opende Rafaël, na de dood van zijn vader in 1494, zijn eerste werkplaats en realiseerde hij veel van zijn meesterwerken die nu over de hele wereld worden tentoongesteld. De stadsgalerij bewaart de ‘Gonfalone della Santissima Trinità’ gerealiseerd door een jonge Rafael in 1503. In de San Francescokerk bewondert u een kopie van het altaarstuk ‘Sposalizio della Vergine’ (huwelijk van de Maagd) in opdracht van Filippo Albizzini en gerealiseerd in 1504.
Transfer naar het hotel in Pienza.
Avondmaal en overnachting in het hotel Corsignano 4* (Pienza).

4de dag : PIENZA : uitstap naar FIRENZE (240 km)

Vandaag bezoeken we Firenze, de hoofdstad van de Toscaanse renaissance en ook een belangrijke locatie in het artistieke leven van Rafaël, ook al woonde hij hier slechts 4 jaar. In Firenze ontmoette hij en werd hij tevens geïnspireerd door de belangrijkste hedendaagse kunstenaars van die tijd en verhoogde daardoor zijn bekendheid en verbeterde hij zijn stijl.
In de Galleria degli Uffizi kunt u een deel van zijn meesterwerken bewonderen.
Vrij middagmaal.
‘s Middags bezoeken we de bekende Palatina kapel in het Palazzo Pitti die meerdere werken van Rafaël bewaart.
We wandelen nog wat in deze mooie stad en snuiven de renaissance sfeer op langs de Piazza della Signoria, de Ponte Vecchio, de Piazza della Repubblica, de kathedraal,...
Transfer naar het hotel in Pienza voor het avondmaal en de overnachting.

5de dag : PIENZA - SIENA - ROMA (290 km)

Ontbijt en transfer naar Siena, voor het bezoek aan deze middeleeuwse stad met smalle steegjes, nobele paleizen en het verbazingwekkende Piazza del Campo, een van de mooiste middeleeuwse pleinen, gedomineerd door het Palazzo Ducale en de Mangia-toren. De jonge Rafaël kwam vaak in Siena en bezocht zijn vriend en meester Pinturicchio, de beroemde kunstenaar. Bij het bezoek van de kathedraal met zijn prachtige inlegvloeren en belangrijke sculpturen, bewonderen we de Piccolomini-bibliotheek met de verbazingwekkende fresco’s van Pinturicchio, met wie Rafaël in 1503-1505 aan het project heeft samengewerkt. Zijn eigen portret kunnen we bewonderen in de ‘Canonizzazione di Santa Caterina da Siena’.
Vrij middagmaal.
Vervolgens rijden we naar Rome voor de laatste bezoeken.
Overnachting in hotel Genio 4* in het centrum van Rome. Avondmaal in een lokaal restaurant.

6de dag : ROME

Ontbijt in het hotel. De bus brengt ons naar het Vaticaans museum. In 1508 kwam Rafaël naar Rome aan het hof van Paus Julius II della Rovere en schilderde hij met zijn school de verbazingwekkende ‘Stanze van Rafaël’, vier kamers van het Pauselijk Paleis gebruikt als eigen verblijfplaats van de paus. De kamers zijn versierd met fresco’s en genaamd: Sala di Constantino, Stanza di Eliodoro, Stanza della Segnatura en de Stanza dell’incendio del Borgo.
Tijdens het bezoek aan het Vaticaanse Museum bewonderen we de rijke verzameling van meesterwerken en de indrukwekkende Sixtijnse kapel, geschilderd door Michelangelo in dezelfde periode waarin Rafaël in de vier kamers werkte.
Vrij middagmaal.
Als laatste bezoeken we een exclusieve tentoonstelling in het Scuderie del Quirinale, die de 500ste verjaardag van de dood van Rafaël viert. Rafaël overleed op zijn zevenendertigste verjaardag en is begraven in het Pantheon. We bezoeken dit fantastische antieke gebouw, als eerbetoon aan één van de reuzen van de renaissance, Raffaello Santi.
Te voet terug naar het hotel, avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting.

7de dag : ROME - BRUSSEL

Na het ontbijt nemen we afscheid van la Città Eterna.
Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Zaventem met een rechtstreekse Brussels Airlines vlucht.
Aankomst voorzien in de vroege middag.
Einde van een mooie reis!Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1685 EUR
Singletoeslag : 250 EUR


(*) Het aantal single kamers is beperkt.

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines lijnvluchten in economy : Brussel - Bologna (+/- 1u40) // Rome - Brussel (+/- 2u)
- de huidige luchthaventaksen en brandstoftoeslagen in Brussel en Italië : 93,85 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- 6 nachten verblijf in de vermelde 4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardig, met bad of douche en toilet
- half pension vanaf het avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag
- drankenforfait (1/2 fles water en 1/4 fles wijn) tijdens de avondmaaltijden
- de ingangen voor de bezoeken vermeld in het programma
- lokale Franssprekende gidsen tijdens de bezoeken
- een Ictam begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- extra dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de fooien : 35 EUR
- de lokale stadstaksen (voor het ogenblik 2 EUR in Urbino, 1,5 EUR in Pienza, 6 EUR in Rome, telkens per persoon per nacht, ter plaatse te betalen)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.
- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van augustus 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming in 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 18 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis).
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198