.

CULTURELE GROEPSREIS

KATHARENLAND

IN ZUID-FRANKRIJK

  • thema: het middeleeuwse Occitaanse katharisme (12de - 14de eeuw), patrimonium en archeologie
  • uitstappen vanuit twee verblijfplaatsen (de steden Castres en Quillan)
  • rustig ritme
  • voor iedereen, geen klimpartijen (uitgezonderd en optioneel: berg van Montségur)
  • Aude, Ariège, Haute-Garonne en Tarn
  • rechtstreekse vluchten vanuit Brussel

8 dagen per lijnvlucht - Afreis : 22 juni 2020

Met medewerking van de heer Willy Vanderzeypen, middeleeuwenkenner, auteur en plaatselijke gids in de Languedoc en Midi-Pyreneés sinds 1998 en verbonden aan meerdere studiecentra.

Tijdens onze reis door het zonnige Occitaanse land, waar ooit de Bons Hommes en Bonnes Femmes en hun gelovigen van de middeleeuwse kathaarse kerken leefden, verblijven we in twee centraal gelegen kwaliteitshotels. Minder in- en uitpakken en zo hebben we meer tijd voor de uitstappen, rust en lekker tafelen. Want een geslaagde reis is niet alleen veel zien en opsteken, maar ook genieten: “l’art de bien vivre” staat hoog in het vaandel van de moderne Languedoc.

.

De reis in detail

versie 28/10/19 11:38

1ste dag : BRUSSEL - TOULOUSE - CASTRES

‘s Ochtends samenkomst op de luchthaven van Zaventem. Afreis met een lijnvlucht van Brussels Airlines met bestemming Toulouse. Verwelkoming door de gids en zijn vaste chauffeur, en transfer naar het nabijgelegen stadscentrum van het roze Toulouse, oppidum van de Volsci, hoofdstad van de Wisigoten, en in de periode die ons aanbelangt, één van de meest verfijnde en tolerante hoven van zijn tijd, de hoofdstad van de graven van Toulouse, de dynastie van de Raimons.
Van de oude bruggen over de Garonne tot de basiliek Saint-Sernin vertellen de straten van het fiere Tolosa de geschiedenis van haar rijke pastelhandelaars. De winstgevende handel van de pastel, deze plant van het Lauragais gebied waaruit een mooie blauwe kleur getrokken werd, ging teloor op het einde van de 16de eeuw door de komst van het indigo uit de kolonies. We bezoeken er eerst het magnifieke Romaanse monument van Saint-Sernin, de grootste van Europa, met zijn unieke reliekenverzameling. Daarna begeven we ons naar la place du Capitole, het hart van de levendige stad, waar de gids ons een stadsplan bezorgt en oriënteert, en waarna we enkele uren vrij zijn om te lunchen en te bezoeken wat we willen. We missen zeker niet de enorme bakstenen kloosterkerk van de Jacobijnen (dominicanen), met zijn wereldberoemde “palmier” en het reliekschrijn van Thomas van Aquino, de zwarte Madonna van Daurade en de oevers van de machtige Garonne.
In de late namiddag verlaten we de stad aan de Garonne en rijden we naar onze eerste verblijfplaats te Castres. We verblijven de volgende vier nachten in hotel Mercure Castres l’Occitan**** (Castres).

2de dag : CASTRES : uitstap Sorèze - de Lauragais - Seuil de Narouze - abdij van Saint- Papoul

In de voormiddag verkennen we het historische kader van Sorèze. De abdijschool, zijn park van 6 hectaren en de aanpalende middeleeuwse cité van het stadje zijn geklasseerd als Monuments Historiques. We stoppen ook in de bastide van Revel met zijn mooie marktplaats en kerk voor de lunch.
Hierna maken we een uitstap in deze streek, de Lauragais, bakermat van het Zuid-Franse katharisme, met een landschap dat doet denken aan Toscane. We stoppen in Saint-Félix-Lauragais waar in 1167 een internationale vergadering van kathaarse hoogwaardigheidsbekleders plaatsvond, onder leiding van de bisschop van Constantinopel Nicetas (Niquinta), daarna Seuil de Naurouze, met het Canal du Midi en de verdeling van de wateren.
Verder naar Saint-Papoul, een middeleeuws stadje met kleine straten en een benedictijnerabdij, dat in de 8ste eeuw door Karel de Grote werd gesticht ter ere van de martelaar en heilige Papoul. De oude kathedraal heeft een beuk uit de 14de eeuw en een romaans koor uit de 12de eeuw waarvan de kapitelen het werk van meester Cabestany zijn, wiens afgietsels uit andere streken in een opmerkelijke tentoonstelling zijn samengebracht. Het gebouw en de beeldhouwwerken zijn een typisch voorbeeld van de zuiderse gotiek van de 13de en 14de eeuw. In de late namiddag terug naar Castres. Avondmaal en overnachting in het hotel.

3de dag : CASTRES : uitstap naar Albi

We rijden noordwaarts naar Albi, “de flamboyante”, veruit één van de mooiste steden van Zuid-Frankrijk en sinds 2010 terecht ingeschreven op de lijst van UNESCO. In de kathaarse periode was de stad in handen van een machtige katholieke bisschop, die deze beweging bestreed. Het is tijdens de conferentie van Saint-Félix-Lauragais dat in 1167 vier kathaarse bisdommen werden gecreëerd : Toulouse, Carcassonne, Agen en tenslotte Albi. Aldus gestructureerd in bisdommen en voorzien van een hiërarchie verschijnt de kathaarse beweging als een ware dissidente kerk. De stad Albi gaf in het noorden zijn naam aan de aanhangers van de kathaarse ketterij, namelijk de “Albigenzen”. “Katharen” was voor de tijdgenoten een onbekende benaming, behalve in de streek rond Milaan en in de sermoenen van de Duitse monnik Eckbert von Schönau die het woord bedacht.
We beginnen de verkenning vanop de andere oever van de Tarn, en steken de Pont Vieux over, die er al 1000 jaar ligt. We bezoeken op eigen ritme de enorme bakstenen kathedraal van Saint-Cécile met haar prachtige Italiaanse fresco’s en doksaal, in zijn geheel een symbool van de herwonnen suprematie van de katholieke kerk op de ketterij. Vervolgens komt het museum van de schilder Toulouse-Lautrec aan de beurt, in het indrukwekkende bisschoppelijke paleis met zijn hangende tuinen. En daarna dwalen we door de straten van de middeleeuwse cité, met meerdere interessante monumenten zoals de kerk van Saint-Salvi of Les Halles.
Terug naar Castres voor het avondmaal en overnachting in het hotel.

4de dag : CASTRES : uitstap Montagne Noire - Mazamet - Lastours - Cabrespine - Castres centrum

De Montagne Noire is een onherbergzaam laaggebergte van waaruit Occitaanse ridders guerrilla voerden tegen de Franse bezetters tijdens en na de kruistocht (1209-1229).
Hier verborg de bevolking tijdens de Inquisitie Bons Hommes en Bonnes Femmes met gevaar voor eigen leven. We rijden met de bus dwars door het verlaten en ruwe landschap.
‘s Morgens rijden we naar Mazamet in de vallei van de Thoré voor een bezoek aan het Musée du Catharisme. Deze permanente tentoonstelling belicht het dagelijkse leven van de Occitaanse katharen in de 12de en 13de eeuw, met korte filmprojecties en prachtige iconografische reproducties. Hier ontdekken we de kern van het kathaarse geloof.
Daarna bezoeken we de Châteaux de Lastours, bestaande uit vier kastelen, aan de andere kant van de Montagne Noire die we observeren vanop de Belvédère en waar de gids alles vertelt over deze formidabele site en de archeologische werken o.l.v. Marie-Elise Gardel, en waar we beneden in de vallei lunchen en even de tentoonstelling bekijken.
In de namiddag ontdekken we de Gouffre de Cabrespine, een grot waarin de Eiffeltoren kan staan, en die pas recentelijk werd ontdekt zodat alle geologische schoonheid nog intact is. De klank- en lichtshow is onvergetelijk.
Terug in Castres, ooit een kathaargezinde stad en later een bolwerk van de hugenoten, wandelen we voor wie dat nog wil langs de rivier Agoût met zijn merkwaardige huizen, het standbeeld van Jean Jaurès en bezoeken de merkwaardige kathedraal.
Laatste avondmaal en overnachting in het hotel.

5de dag : CASTRES - Carcassonne - QUILLAN

Vooraleer Castres te verlaten, pikken we nog het Goya Museum mee, dat de grootste collectie Spaanse kunst in Frankrijk bezit, met werken van o.a. Goya, Velázquez en Murillo en rijden vervolgens naar Carcassonne. Verkenning van de middeleeuwse cité. We bezoeken het grafelijke kasteel van Trencavel.
Het is burggraaf Raimon-Roger Trencavel, 24 jaar oud, die de zware taak op zich nam om zijn hoofdplaats in 1209 te verdedigen tegen het noordelijke kruisvaartleger. Na de plundering van Béziers begonnen de kruisvaarders op 1 augustus 1209 de belegering van Carcassonne. Ondanks de hevige weerstand van de jonge burggraaf werd de stad in nauwelijks vijftien dagen veroverd door gebrek aan water.
Vrije tijd om de kathedraal met uitzonderlijk mooie glasramen en een unieke levensboom te bezoeken en om door de middeleeuwse straatjes met de talrijke winkels en terrasjes te dwalen. Facultatief een wandeling met de gids langs ongekende plaatsen van de cité met vooral aandacht voor de inquisitie. In de late namiddag verzamelen we bij de bus en rijden zuidwaarts naar onze tweede centrale verblijfplaats te Quillan, een pittoresk stadje in de hoge Audevallei, omringd door spectaculaire bergformaties, en ideaal gelegen om de meer zuidelijke plaatsen in katharenland te bezoeken. We zijn hier aan de voet van de Pyreneeën, een land van legenden en mythes, van ongeëvenaard natuurschoon en een uiterst rijk middeleeuws patrimonium.
We verblijven in hotel La Chaumière*** aan de rand van het centrum van Quillan.
Avondmaal en overnachting in het hotel (Quillan).

6de dag : QUILLAN : uitstap Puivert - Quercorb - Fontestorbes - Montségur

We rijden naar de pog van de Montségur, korte tijd de clandestiene hoofdzetel van de kathaarse kerk van Toulouse, en legendarisch omwille van de langdurige belegering en de massabrandstapel. Halfweg stoppen we in Puivert waar we in het dorpje onder het machtige kasteel een bezoek brengen aan het museum van Quercorb, wereldberoemd voor zijn verzameling gereconstrueerde middeleeuwse muziekinstrumenten. We houden halt om te lunchen naast de fontein van Fontestorbes, een merkwaardig natuurfenomeen.
Daarna begeven we ons naar het pittoreske dorp van Montségur waar we het archeologische museum bezoeken, want Montségur is de grootste archeologische site van Europa.
Aan de voet van de pog brengt een gedenksteen de brandstapel van Montségur in herinnering: na de overgave van de vesting in 1244 betekende de dood door het vuur van 225 Bons Hommes en Bonnes Femmes de onthoofding van elke georganiseerde hiërarchie van de Zuid-Franse kathaarse kerk. De gids vertelt er aan de volledige groep in geuren en kleuren wat er daarboven gebeurd is tijdens de dramatische periode van het belegerde kathaarse castrum en waar de schat van de katharen is gebleven. Want dat kan men vandaag vrij accuraat reconstrueren aan de hand van inquisitieverslagen, veroordelingen, kronieken en feodale oorkonden waarbij men de teksten en getuigenissen confronteert met de archeologische rapporten. Na zijn uiteenzetting verdelen we ons. Wie de klim naar de top ziet zitten, gaat met hem mee, terwijl de anderen intussen kunnen rondkuieren in het dorp van de 17de eeuw. De bus pendelt tussen het dorp en de hoger gelegen parking aan de voet van de berg. Opgelet: voor de klimmers is degelijk schoeisel met antislipzool noodzakelijk.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

7de dag : QUILLAN : uitstap Saint-Hilaire - Alet-les-Bains - Rennes-le-Château

Deze ochtend bezoeken we de benedictijner abdij van Saint-Hilaire, in de schilderachtige vallei van de Lauquette.
De oude versterkte abdij is vooral gekend voor zijn romaanse abdijkerk, de witmarmeren graftombe gesculpteerd door de gilde van meester Cabestany en de plaatselijke traditie van de Blanquette de Limoux. Voordien stoppen we nog even bij de basiliek Notre Dame de Marceille met een miraculeuze zwarte madonna.
In het carnavalstadje Limoux aan de Aude wandelen we over de oude brug van de 14de eeuw naar de marktplaats met aan drie zijden ‘couverts’ en gelegenheid tot een vrije lunch.
Nadien rijden we door de eerste gorges van de Aude naar Alet-les-Bains en wandelen over de roze middeleeuwse burg naar de oude verblijfplaats van de bisschoppen (Demeure des évêques) in een fraai park. We bekijken de resten van de machtige abdij die door de hugenoten werd vernield en nooit meer heropgebouwd. Het dorp ernaast heeft zijn middeleeuwse architecturale eenheid en wallen mooi kunnen bewaren.
’s Namiddags bezoeken we nog Rennes-le-Château, een bergdorpje dat niet alleen beroemd is wegens het panorama, maar vooral door de vele esoterische mythes rond Bérenger Saunière en zijn meid Marie waarover de gids de meer historische details belicht in het kerkje, en bij de andere architecturale realisaties van deze ondernemende pastoor.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

8ste dag : QUILLAN - TOULOUSE - BRUSSEL

We verlaten Quillan en rijden richting Toulouse door de Razès, een groene woestijn.
We stoppen bij Château Lagarde en wandelen door de enorme ruïne met tuinen, dat ooit “Le Petit Versailles du Midi” werd genoemd, vooraleer het werd vervloekt en verlaten door de eigenaar tijdens de Franse Revolutie. Vervolgens bezoeken we de middeleeuwse bastide en kathedraal van Mirepoix, waar we ook vrij lunchen. Tot slot van onze reis begeven we ons naar de uiterst merkwaardige rotskerk van Vals voor een spirituele reis door de menselijke geschiedenis. En daarna rijden we naar de luchthaven van Toulouse.
Afreis met Brussels Airlines en ’s avonds aankomst in Zaventem.


Nota: dag 6 en 7 kunnen met elkaar verwisseld worden, afhankelijk van het weer te Montségur.


Wie is de gids / begeleider ?

De Leuvenaar Willy Vanderzeypen (°1956) kreeg de passie voor geschiedenis en religie mee in het Sint-Pieterscollege en de Katholieke Universiteit van zijn geboortestad. Sinds 1998 woont en werkt hij permanent in de Aude (Languedoc). Hij is er auteur en gids waarbij hij zich gespecialiseerd heeft in het katharisme, de tempeliers, de cisterciënzers en de arthuriaanse graalliteratuur van de 12de en 13de eeuw.

Samen met Yves Van Buyten heeft hij daarover meerdere boeken gepubliceerd die lovende kritieken hebben gekregen in Vlaanderen en Nederland. Deze onderwerpen benadert hij vanuit een historisch-wetenschappelijke invalshoek maar hij vertelt het verhaal met passie steeds in een voor iedereen begrijpelijke taal.

Hij doet zelf actief aan onderzoek in de sites en archieven van katharenland, waar hij jarenlang verbonden was aan het Centre d’Etudes Cathares te Carcassonne, en tevens werken doet voor de Association des Sites du Pays Cathare. Regelmatig komt hij conferenties geven in de Lage Landen.

Artikels van zijn hand zijn verschenen in magazines zoals Zanadu (B), Bres (Nl) en de Kathaarse Kronieken (B). Historische studies van hem kan men vinden op de website of in het tweemaandelijkse E-magazine van het Brusselse Studiecentrum Als Catars (www.katharen.be). Belangrijk voor het onderzoek is zijn transcriptie en vertaling van drie kathaarse geschriften, gevonden te Lyon, Firenze en Dublin, de oorkonde van Saint-Félix en een verhandeling van een Italiaanse ex-kathaar die inquisiteur werd (Sacconi). Tevens gaf hij advies voor enkele filmprojecten rond het katharisme.

Bibliografie :

- In het Nederlands
Van Buyten Y. & Vanderzeypen W., Katharen in Europa, kruistochten en inquisitie, 1209-2009, Ed. SociuS, Castelnaudary, 2009 (Standaard Boekhandel)
Van Buyten Y. & Vanderzeypen W., De tempeliers, huurlingen van de paus. Synthese Den Haag en Aqua Fortis Tienen, 2006
Van Buyten Y. & Vanderzeypen W., Het verhaal van de graal. Propaganda, Symboliek en mythe. SociuS, Castelnaudary, 2011 (Standaard Boekhandel)
Van Buyten Y. & Vanderzeypen W. , Bernardus van Clairvaux, van monnik tot ketterjager, SociuS, 2008 (Standard Boekhandel)
Van Buyten Y. & Vanderzeypen W., Ridderkoningen strijden om Europa. De slag van Muret (1213) en de slag van Bouvines (1214), SociuS, 2013 (Standaard Boekhandel)
Vanderzeypen W., Kathaarse Rituelen (Dublin), in Kathaarse Kroniek n° 5, S.A.C. Brussel, 2005
Vanderzeypen W., De kathaarse geschriften van Lyon en Firenze. Ontdekking, datering, productionele context, vertaling en transcriptie., in Kathaarse Kroniek n°21, S.A.C. Brussel, 2010.
Vanderzeypen W., De verhandeling over de katharen en de Armen van Lyon door Rainerius Sacconi (1250), ex-kathaar en inquisiteur. Transcriptie, vertaling met commentaar en analyse, in Kathaarse kroniek n° 23, S.A.C. Brussel, 2011


- In het Frans
Van Buyten Y. & Vanderzeypen W., Une explication sociologique et économique à la genèse de l’épisode cathare dans le Midi de la France, essay, Garrevaques, 2010
Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1295 EUR
Singletoeslag : 225 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines-lijnvluchten, in economy : Brussel - Toulouse - Brussel (+/- 1u40)
- de huidige luchthaventaksen in Brussel en Toulouse : 79,67 EUR
- bijstand bij inscheping te Brussel
- alle transfers en transport ter plaatse per airco-car
- 7 nachten verblijf in de vermelde hotels (lokale norm) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- het halfpension in de hotels (ontbijt en avondmaal)
- de huidige verblijfstaksen in Castres en in Quillan (6,50 EUR)
- de diensten van uw Ictam-gids ter plaatse
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- de Garantiefondspremie
- de BTW volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE UITGAVEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen : alle middaglunchen zijn vrij, behalve om praktische redenen die van dag 4 en dag 6, en die ter plaatse betaald dienen te worden
- de fooien : 20 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 165 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

VOORWAARDEN
- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van oktober 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming voor juni 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers
(De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis).
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198