.

CULTURELE GROEPSREIS

KRETA

MYTHES EN IMPRESSIES IN BLAUW EN WIT

8 dagen - Afreis : 1 juni 2020

.

Volgens de legende werd de oppergod Zeus op Kreta geboren. Later werd hij gecharmeerd door de lieftallige nimf Europa. Daaruit werd koning Minos geboren, stamvader van Kreta, de eerste grote Europese beschaving.

Als vijfde grootste eiland van de Middellandse Zee en strategisch kruispunt tussen Europa en het Oosten, is Kreta steeds een begeerde plek geweest. Romeinen, Venetianen, Arabieren, Byzantijnen en Turken wisselden elkaar af als bezetters van het eiland.

De grond is vruchtbaar en zelfs het landschap straalt een artistieke sfeer uit : vlakke zonovergoten stranden in het noorden, steile rotskusten met kleine baaitjes in het zuiden en een heuvelachtig binnenland met charmante dorpjes die genesteld liggen in de vele valleien.

We nodigen u uit om zonder dralen mee op ontdekking te gaan door de mooie wilde landschappen, de niet te missen steden, de Minoïsche paleizen, de beroemde kloosters, de archeologische sites en musea, en tenslotte maar niet in het minst... de gezonde én lekkere keuken...

.

De reis in detail

versie 21/11/19 10:56


1ste dag : BRUSSEL - HERAKLION

Afspraak ’s morgens op de luchthaven van Zaventem voor vertrek per rechtstreekse Brussels Airlines-vlucht, met bestemming Heraklion. Aankomst in de vroege voormiddag in Heraklion.
Transfer naar het hotel Astoria Capsis 4* (Heraklion). Intrek in het hotel en middagmaal.
‘s Namiddags, vrije tijd en ontspanning in het hotel.
In de late namiddag, met uw gids, eerste kennismaking met de stad Heraklion.
Avondmaal en overnachting.

2de dag : HERAKLION - KNOSSOS - ARCHEOLOGISCH MUSEUM - HERAKLION

Ontbijt in het hotel.
Daarna vertrek per autocar voor het bezoek aan het paleis van Knossos. Vermoedelijk was Knossos de hoofdstad van Kreta tijdens het Minoïsche tijdperk. De site zou onderdak geboden hebben aan het mythische paleis van koning Minos, het belangrijkste Minoïsche paleis.
Knossos is waarschijnlijk de bekendste Minoïsche stad sinds ze ontdekt werd in 1878 en is vandaag de grootste gekende Minoïsche archeologische site. De stad is een complexe verzameling van paleizen bestaande uit meer dan 1000 ruimten. Het was tegelijkertijd een administratief en religieus centrum maar eveneens een opslagruimte voor eetwaren. Het paleis blijkt het politiek cultureel centrum te zijn geweest van Kreta en de Egeïsche eilanden.
Middagmaal.
’s Namiddags bezoeken we het archeologisch museum dat beschouwd wordt als het tweede grootste museum van het land. Het museum werd onlangs verbouwd en de nieuw gerenoveerde zalen zijn nu terug open gesteld.
Terugkeer naar het hotel.
Avondmaal en overnachting.

3de dag : HERAKLION - PHAISTOS - GORTYS - MATALA - MONI VRONTISSI - HERAKLION

Vandaag bezoeken we het paleis van Phaistos, gelegen langs de kust in het zuiden van het eiland, in de vlakte van Messara, op enkele kilometers van de zee. Het paleis is uitgestrekt over een oppervlakte van bijna 8400 m2. Het is één van de mooiste en belangrijkste sites uit de Minoïsche tijd. We zetten de verkenning van de regio voort met de site van Gortys. Gortys was de hoofdstad van het Romeinse Kreta en de metropool van het Kretenzische christendom. Vandaag zijn de indrukwekkende ruïnes, die verspreid liggen tussen de honderdjarige olijfbomen, een getuigenis van de vroegere grootsheid van de site.
Verder naar Matala. Deze site was reeds bevolkt tijdens het Neolithische tijdperk, toen de artificiële grotten werden gegraven in de rotsen rond de baai van Matala. Tijdens de Minoïsche periode was Matala de haven van de stad Phaistos. In de eerste en tweede eeuw werden de grotten gebruikt als familiegraven. Eén van de graven wordt Brutospeliana genaamd ter ere (volgens de legende) van de Romeinse generaal Brutus. Daarna werd Matala een vissersdorp. In de jaren zestig dienden de grotten als verblijfplaats voor hippies. Vandaag leeft het dorp hoofdzakelijk van het toerisme.
Voor onze terugkeer naar het hotel bezoeken we nog het Vrontissi klooster. Vrontissi is één van de bekendste kloosters van Kreta. Het speelde een belangrijke rol tijdens de Kretenzische Renaissance zowel op het vlak van de letterkunde als op het vlak van de kunsten. De naam van het klooster is verbonden aan kopiisten, schilders en bekende leraren. Zo schilderde Michalis Damaskinos, één der grootste kunstenaars van het Byzantijnse Kreta, op deze plek zes van zijn meesterwerken en ook El Greco zou enige tijd in de ateliers van het klooster gestudeerd hebben.
N.B.: door lokale omstandigheden kan het bezoek aan dit klooster vervangen worden door een bezoek aan het Panaghia Odigitria klooster.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

4de dag : HERAKLION - DE SFENDONI GROT - ARCHONTIKO MAINAS - MARGARITES - HERAKLION

Ontbijt in het hotel.
Vertrek naar het dorp Zoniana voor een bezoek aan de bijzondere Sfendoni grot. We maken een mooie wandeling door de verschillende kamers met natuurlijk gevormde pilaren van stalactieten en stalagmieten.
Daarna gaat het verder naar de streek van Axos voor een bezoek aan de traditionele boerderij “Archontiko Mainas”. Op een domein van 3,5 hectaren vinden we olijfgaarden, steeneiken en esdorens waartussen de boerderijdieren in hun natuurlijke omgeving toeven. Er is ook een moestuin, een dorsvloer, een ‘giristi’ (traditionele stenen omheining), een ‘mitato’ (typische schuilplaats voor herders) en een traditionele ‘tirokeli’ (ondergrondse kaasmakerij). Bij een glaasje raki en het proeven van streekproducten ondervinden we bovendien de gastvrijheid van de Kretenzers aan den lijve.
Lunch in een lokale taverne.
‘s Namiddags terugkeer naar Heraklion.
Onderweg maken we nog een stop in het dorpje Margarites waar de pottenbakkers nog steeds op traditionele wijze het aardewerk voor huishoudelijk gebruik bakken. In één van de ateliers volgen we hoe de ‘pithoi’ of grote opslagkruiken worden gemaakt die vijftien eeuwen geleden al gebruikt werden in de nabijgelegen antieke stad Eleutherna.
We maken een korte wandeling door de straten van dit mooie dorpje.
Aankomst in Heraklion in de late namiddag.
Avondmaal en overnachting.

5de dag : HERAKLION - PANAGHIA KERA - ELOUNDA - SPINALONGA - AGHIOS NIKOLAOS - HERAKLION

Ontbijt en vertrek naar Elounda.
Onderweg bezoeken we de Byzantijnse kapel van Panaghia Kera. Deze kerk met koepel, gesticht in de 13de eeuw, is gewijd aan de Maagd Maria.
Aankomst in Elounda waar we de boot nemen naar het eiland Spinalonga.
Spinalonga is een schiereiland gelegen aan de westelijke ingang van de Golf van Mirabello, tegenover de stad Elounda. De Venetianen bouwden in 1579, op de ruïnes van een antieke acropolis, een machtige burcht bestemd om de haven van Elounda te verdedigen. De hoge muren en de twee ronde bastions gelegen op de top van de heuvels maakten het mogelijk om met kanonnen de ingang tot de haven van Elounda te verdedigen.
Terugkeer naar Elounda voor het middagmaal in een lokale taverne. Verder naar Aghios Nikolaos, een kleine badplaats aan de oostkust van het eiland, ook “het Griekse Saint-Tropez” genaamd.
In het centrum van Aghios Nikolaos bevindt zich het binnenmeertje Voulismeni, omringd met cafeetjes, tavernes en winkeltjes. Vroeger werd het eigenlijk “het bekken van Artemis” genaamd en sinds 1870 is het door middel van een kanaaltje met de haven verbonden. Er wordt beweerd dat dit meer bodemloos zou zijn maar in werkelijkheid is het 64 m diep.
Vrije tijd om te wandelen en te ontspannen op een terrasje.
Avondmaal in een lokale taverne in de buurt van het hotel. Daarna terug naar het hotel en overnachting.

6de dag : HERAKLION - HET ARKADI-KLOOSTER - RETHYMNON - CHANIA

Na het ontbijt, vertrek naar Rethymnon.
Onderweg ontdekken we het Arkadi-klooster gelegen op een vruchtbare hoogvlakte op 23 km ten zuidoosten van Rethymnon. Dit is het mooiste klooster van Kreta. De huidige kerk van het klooster dateert uit de 16de eeuw en heeft een mooie gevel in renaissance stijl. Omgeven door een brede en hoge ommuring en gelegen op een moeilijk bereikbare hoogvlakte, was dit klooster ook een belangrijke plaats voor het verzet tegen de Turkse bezetting.
We rijden verder naar Rethymnon, de derde stad van Kreta. De Venetiaanse haven en de citadel beheersen de oude stad waar het heerlijk kuieren is. Van hieruit heeft men een prachtig zicht. De pittoreske nauwe steegjes van de stad, de Porta Guora, de Aghios Franghiskos basiliek en de Rimondi fontein zijn Venetiaanse monumenten die de pracht van weleer aantonen.
De verovering van het eiland door de Turken in 1641 maakt een einde aan deze periode die toch meer dan 400 jaar zal geduurd hebben. De stijl die door de Turken werd opgelegd veranderde het aanzicht van Rethymnon dat vandaag de dag een multiculturele sfeer met veel charme uitstraalt. Het is er echt gezellig wandelen.
Middagmaal in een lokale taverne.
Tijdens onze wandeling door de oude stad hebben we de gelegenheid om een familiale werkplaats te bezoeken waar men traditionele patisserie maakt. We volgen de verschillende stadia bij het bereiden van “baklava” en “kataifi”, zoetigheden gevuld met amandelen en versierd met honing, een erfenis uit de Ottomaanse periode maar die met de jaren uitgegroeid is tot nationaal dessert. Een proeverij is voorzien!
Na deze aangename, gastronomische ervaring vertrekken we naar Chania.
Intrek in het hotel Kydon 4* (Chania).
Avondmaal in een lokale taverne.
Terug naar het hotel voor overnachting.

7de dag : CHANIA - AKROTIRI - THERISSOS - CHANIA

Ontbijt in het hotel. We vertrekken te voet voor het stadsbezoek van Chania.
De verschillende architecturale stijlen in Chania dragen bij tot de charme van deze stad die verdeeld is tussen het Westen en het Oosten.
De huizen in Venetiaanse stijl in de nauwe steegjes van het historische centrum, alsook de vestingmuren, dragen bij tot de typische sfeer van de stad. De stad bestaat uit veel verschillende plaatsen die de moeite waard zijn om te ontdekken: de Topana-wijk die het historisch hart is van de stad, de volledig gerestaureerde haven, de overdekte markt in het stadscentrum daterend uit 1911.
Niet ver van de haven bezoeken we het archeologisch museum dat gehuisvest is in een oude Venetiaanse basiliek (San Francesco). We bewonderen er de vele voorwerpen die dateren uit het Minoïsch tijdperk, maar ook uit het Romeinse tijdperk.
Na het middagmaal, ontdekking van het charmante schiereiland Akrotiri, gelegen vlakbij Chania.
Bezoek aan het klooster van Agia Triada (de Heilige Drievuldigheid). Het werd in Venetiaanse stijl gebouwd en is perfect bewaard gebleven. De kerk herbergt prachtige fresco’s, zoals bijvoorbeeld die van Christus.
We maken nog een korte stop aan het grafmonument van Venizelos, de belangrijkste politicus tijdens de geschiedenis van het moderne Kreta.
In de late namiddag vertrekken we naar Therissos, een dorpje aan de voet van de witte bergen, op 580 m hoogte. Therissos is de geboorteplaats van de Kretenzische revolutionairen Vassilis, Stefanos en Giannis Halis die deelnamen aan de meeste gevechten tegen de Turken in Kreta en de Peloponnesos.
Avondmaal in een lokale taverne.
Daarna terugkeer naar ons hotel voor overnachting.

8ste dag : CHANIA - HERAKLION - BRUSSEL

Ontbijt in het hotel.
‘s Morgens transfer naar de luchthaven van Heraklion.
Vertrek per Brussels Airlines-lijnvlucht, met bestemming Brussel. Aankomst in Zaventem in de namiddag.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1585 EUR
Singletoeslag : 280 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de lijnvluchten van Brussels Airlines in economy : Brussel-Heraklion-Brussel (+/- 3u30)
- de huidige luchthaventaksen : 68,93 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- de overnachting in twee 4* hotels (lokale normen) : 5 nachten in hotel Astoria Capsis in Heraklion en 2 nachten in hotel Kydon in Chania, of gelijkwaardig
- alle kamers met bad/douche en WC
- vol pension van het middagmaal op dag 1 tot het ontbijt op dag 8
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma : het paleis van Knossos, het archeologisch museum in Heraklion, Phaistos, Gortys, Matala, het Vrontissi klooster of Panaghia Odigitria, de grot van Sfendoni, de traditionele boerderij “Archontiko Mainas”, het pottenbakkersdorpje Margarites, Panaghia Kera, de boottocht naar Spinalonga, Aghios Nikolaos, het Arkadi klooster Rethymnon, Chania en het archeologisch museum, het klooster van Agia Triada in Akrotiri en het dorpje Therissos,
- het bezoek in Rethymnon aan een atelier van traditionele patisserie en degustatie
- een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de diensten van een Franssprekende gids tijdens het verblijf
- de Garantiefondspremie
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de verblijfstaksen voor de hotels (te regelen ter plaatse in de hotels) :
- hotel Astoria/Heraklion :
3 EUR per kamer, per nacht (5 nachten)
- hotel Kydon/Chania :
3 EUR per kamer, per nacht (2 nachten)
- de lokale fooien: 40 EUR


AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2019, de huidige B.T.W. in Griekenland en voor de prestaties in het land van bestemming in juni 2020 voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198