.

CULTURELE GROEPSREIS

LYON

Een goed bewaard geheim!

  • Waar het Noorden het Zuiden ontmoet!
  • Aan de samenloop van de rustige Saône en de stormachtige Rhône
  • Hoofdstad van de Zijde en van de drie Gallo-Romeinse provincies
  • Gastronomische metropool
  • Schatkamer van architectuur en urbanisme erkend door UNESCO

4 dagen - Afreis : 14 mei 2020

.

.

De reis in detail

versie 27/12/19 11:14

1ste dag, donderdag 14 mei : BRUSSEL - LYON

In de voormiddag afspraak in het station van Brussel-Zuid en afreis met de TGV naar Lyon. Snackbar aan boord. Aankomst in de namiddag in het station van Lyon Part Dieu.
Verder per tram naar ons hotel Charlemagne 4* (Lyon), waar we onze kamers (categorie Supérieure) betrekken.
Eerste kennismaking met de stad tijdens een wandeling in het hartje van het schiereiland tussen Rhône en Saône. We wandelen langs de Saône en bewonderen de kerk van de Abdij Saint-Martin d’Ainay, het romaanse monument bij uitstek in Lyon.
De place Bellecour, de vroegere place Royale, is één van de grootste pleinen van Europa. Na er het grootste standbeeld van Louis XIV in Frankrijk te hebben bewonderd, nemen we de metro naar het hotel.
De wandelaars onder ons kunnen terugkeren langs rue Victor Hugo, één van de grote wandelstraten met winkels.
Diner in ons hotel.
Nadien mogelijkheid tot een kleine avondwandeling om Lyon als lichtstad te ontdekken: elke avond worden 150 sites, monumenten en bruggen verlicht.

2de dag, vrijdag 15 mei : VIEUX LYON

‘s Morgens, geleid bezoek aan Vieux Lyon, dat bestaat uit de wijken Saint-Georges, Saint-Jean en Saint-Paul. Hier treffen we één van de grootste verzamelingen aan in Europa van huizen uit de Renaissance. Dit deel van de stad beslaat 23 hectare langs de oever van de Saône en ligt aan de voet van de Fourvière-heuvel.
We bezoeken eerst een monument uit een vroegere periode uit de geschiedenis, de Cathédrale Saint-Jean, die een voorbeeld is van de overgang van de romaanse naar de gotische stijl. Uit dezelfde periode stamt de Manécanterie, het tehuis van de kathedraalzangers.
Een wandeling door de rue St-Jean, rue du Boeuf en rue Juiverie brengt ons terug naar de renaissance! Het is het domein van de binnenplaatsen en de «Traboules», gangen die door de huizen heen verschillende straten met elkaar verbinden.
Vrije tijd om te lunchen en kennis te maken met de «bouchons», de typische bistrots met familiale inslag die lekkere streekgerechten bereiden.
Daarna gaan we per kabelspoor naar de hoogtes van Fourvière. We keren zo terug in de geschiedenis tot aan de Romeinse oorsprong van de stad.
Eerst genieten we echter van het schitterend vergezicht. Bezoek aan de indrukwekkende Basiliek van Fourvière, uit 1872 (tevens het «geboortejaar» van Ictam) in eclectische stijl en symbool van de stad. We ontdekken Fourvière als de oude markt of «Forum Vetus» van het oude Lugdunum, hoofdstad van de drie Gallo-Romeinse provincies. We bewonderen er het mooie Romeins theater gebouwd in het jaar 17 voor onze jaarrekening, het kleinere Odeon en vooral het prachtige Musée de la Civilisation Gallo-Romaine met zijn originele en eigentijdse architectuur.
We dalen af naar het Vieux Lyon voor een laatste gezellige wandeling.
Diner in ons hotel.

3de dag, zaterdag 16 mei : LYON, ZIJDEMETROPOOL

Begin 19de eeuw vereiste het Jacquard-weefgetouw huizen met hoge plafonds. Deze hoge huizen ontdekken we tijdens een geleid bezoek aan de heuvel van de wijk Croix Rousse, «de arbeidende heuvel». In dit gebied van de «Canuts», de arbeiders in de zijdenijverheid, maken we opnieuw kennis met de typische «Traboules». Er zijn er ongeveer 320 en ze bestaan tevens in andere oude wijken zoals de wijk Vieux Lyon en de wijk Mercier-Saint-Antoine. Tijdens onze tocht over trappen en door traboules krijgen we nu en dan prachtige vergezichten op wijk en stad te zien.
De zijdenijverheid liet ook de nodige ruimte voor andere artisanale bezigheden. Ook de muren hebben in Lyon hun verhaal en scheppen een kleurige wereld vol verbeelding en trompe-l’oeil... onder andere in de rue de la Martinière.
De Place des Terreaux met de beroemde fontein van Bartholdi is het kloppend hart van de stad. In deze gezellige buurt nemen we een vrij middagmaal.
In de namiddag bezoeken we een zijdeatelier, waarna we naar de quai des Celestins wandelen om in te schepen voor een rustige riviertocht van een uur.
Terug naar het hotel en avondmaal in een typisch restaurant.
Zij die het wensen kunnen deze avond genieten van de ‘Museumnacht’, waardoor tal van musea tot laat in de avond vrij toegankelijk zijn.

4de dag, zondag 17 mei : LYON - BRUSSEL

We sluiten af met een bezoek aan het Musée des Tissus. In het kader van een stadspaleis uit de 18de eeuw maken we kennis met de geschiedenis van meer dan 2000 jaren zijde.
Middagmaal op eigen houtje en laatste kans om nog eens te genieten van de gezelligheid en de streekgerechten van een «bouchon».
‘s Namiddags afspraak in ons hotel om onze bagage op te halen waarna we per tram naar Lyon Part Dieu sporen om er de TGV naar Brussel te nemen. Aankomst ’s avonds in Brussel-Zuid.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 795 EUR
Singletoeslag : 165 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per TGV in 2de klasse Brussel - Lyon / Lyon - Brussel (+/- 3u35)
- Ticket-pass 4 dagen op het volledige stedelijk vervoersnetwerk
- drie nachten in het voortreffelijk hotel Charlemagne 4*, Lyon Perrache (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers, in categorie Supérieure met bad/douche en wc
- halfpension
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het reisprogramma
- bootuitstap
- lokale Franssprekende gidsen voor het bezoek aan Vieux Lyon en Croix-Rousse
- een ICTAM-gids Brussel-Brussel
- de Garantiefondspremie
- B.T.W

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en uitgaven van persoonlijke aard
- de middagmalen
- fooien voor de gidsen

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 110 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de tarieven, taksen en prestaties in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van december 2019 voor mei 2020, voor een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend.
De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit, volstaat een geldige identiteitskaart.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198