.

CULTURELE GROEPSREIS

Noord-MACEDONIË & ALBANIË

De Balkan zoals het vroeger was :
land van natuur en vele culturen!

  • Schatkamer van orthodoxe kerkjes en kloosters
  • Archeologische sites
  • Bergen, wouden, meren en fijne zandstranden
  • Multicultureel en gastvrij
  • 4* hotels
  • Volpension

10 dagen per lijnvliegtuig - Afreizen : 12 mei - 22 september 2020

.

Eerst Griekse aanwezigheid, dan door de Romeinen veroverd. Onder het bewind van het Oost-Romeinse Keizerrijk werd het een deel van de provincie Epirus. Op het einde van de 15de eeuw werd deze regio ingelijfd bij het Ottomaanse Rijk. Albanië is sinds 1912 onafhankelijk en Noord-Macedonië na het uiteenvallen van Joegoslavië. Beide landen zijn kandidaat om EU-lid te worden.

Sinds enkele jaren stellen Noord-Macedonië en Albanië zich open voor het toerisme. Zo kunnen we de duizenden jaren oude geschiedenis van beide landen herbeleven in de archeologische sites, de kloosters en de middeleeuwse steden.

.

De reis in detail

versie 21/11/19 10:46

1ste dag : BRUSSEL - SKOPJE

‘s Morgens afspraak op de luchthaven van Zaventem en vertrek met Brussels Airlines naar Wenen en doorverbinding met Austrian Airlines naar SKOPJE, waar we rond de middag landen. Onthaal en transfer naar het centrum. Kennismaking met deze hoofdstad. Interessant zijn o.a. het oude centrale treinstation dat in 1963 werd getroffen door een aardbeving en dat nu dienst doet als museum, het monument ter nagedachtenis aan Moeder Teresa, het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de burcht, de oude stad met de Sveti Spaskerk en het centrum met de “Stenen Brug” over de rivier de Vardar.
Avondmaal en overnachting in hotel Bushi Resort**** of Aleksandar Palace**** (Skopje).

2de dag : SKOPJE - uitstap naar NEREZI en MATKA

Vandaag eerste kennismaking met de Byzantijnse rijke erfenis. Buiten de stad bezoeken we het 12de-eeuwse Panteleimonklooster te NEREZI, een pareltje van Byzantijnse bouwkunst. We bewonderen hier het prachtig fresco van de Kruisafneming. We rijden verder naar het Matkameer voor het bezoek aan het 14de-eeuwse Sint-Andreasklooster te MATKA, evenzeer een hoogtepunt van de Byzantijnse architectuur en sacrale schilderkunst.
Na de lunch aan de oevers van het meer, keren we naar Skopje terug. Rest van de namiddag vrij om even te verpozen, te shoppen of om deze stad verder te verkennen.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

3de dag : SKOPJE - STOBI - BITOLA - HERACLEA - OHRID

We verlaten Skopje en rijden vandaag zuidwaarts richting Ohrid. Onderweg bezoek aan de Byzantijnse opgraving van STOBI, reeds vermeld onder Philippus II van Macedonië en één van de grootste antieke steden in het land.
Verder door Tikves, de grootste wijnstreek van de Balkan en via Prilep, gelegen aan de voet van de markante rotsformatie “de Pelikaan”, waarop een meer dan 2300 jaar oud fort prijkt. De stad is ook bekend dankzij de grote Macedonische held, koning Marko, en tevens als centrum van de Macedonische tabaksindustrie. Door het vele graniet doet de omgeving denken aan zowel de Meteoren in Griekenland als aan Cappadocië in Turkije.
’s Namiddags bereiken we de oude handelsstad BITOLA, de tweede grootste stad in Macedonië. We ontdekken de stad met haar kerken, moskeeën en de beroemde klokkentoren. In het oude Gymnasium is Kemal Ataturk, de grondlegger van de moderne Turkse staat, leerling geweest.
Aan de rand van Bitola bezoeken we de Romeinse ruïnes van HERACLEA LYNCESTIS. Dit was een belangrijke vesting op de Via Egnatia die Byzantium verbond met de havens aan de Adriatische kust. De vele intacte vloermozaïeken vormen het hoogtepunt. Tegen de avond komen we in Ohrid aan.
Avondmaal en overnachting in hotel Park Lakeside**** (Ohrid).

4de dag : OHRID - uitstap naar ST.-NAUM

Deze voormiddag bezoeken we OHRID en bezichtigen we zowel de historische bezienswaardigheden als de natuurrijkdom. Het Ohridmeer heeft een oppervlakte van 358 vierkante km en op het diepste punt is het 288 m diep. Met zijn kristalhelder water is het één van de meest doorzichtige meren. Ohrid is zowel een mooie culturele als een bruisende, toeristische stad. We bezoeken het beroemde stadscentrum dat door de Unesco als Werelderfgoed is erkend. Gelegen aan het Meer van Ohrid biedt de stad een karakteristieke architectuur, met Byzantijnse 11de tot 14de-eeuwse kerken en fresco’s. Bezoek aan de belangrijkste kerken en de wereldberoemde Byzantijnse iconen in de iconengalerij. “Museumstad” Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak het “Jeruzalem van de Balkan” genoemd.
’s Namiddags maken we een boottocht op het Ohridmeer naar ST.-NAUM, één van de aantrekkelijkste locaties in deze regio. Het Sint-Naumklooster is vooral bekend door de activiteiten van St.-Kliment en St.-Naum. Deze laatste was een vooraanstaande leerling van Cyrillus en Methodius, de apostels van de Slavische volkeren en de bedenkers van het cyrillische schrift dat nog steeds in verschillende orthodoxe landen wordt gebruikt. Per autocar keren we naar Ohrid terug.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

5de dag : OHRID - ELBASAN - BERAT

We rijden noordwaarts via Struga rondom het Ohridmeer en steken de grens over naar Albanië. Na de grensformaliteiten rijden we westwaarts en houden onderweg halt in ELBASAN voor een koffie- of theepauze en een wandeling in het Ottomaanse fort.
’s Middags bereiken we BERAT, gebouwd op de flank van de berg Tomor (2415 m).
Bezoek aan de stad “met de duizend ramen” en aan het museum, waarboven een indrukwekkende middeleeuwse burcht uittorent. De stad leunt aan tegen een berg en bestaat uit kleine geplaveide straten met oude huizen.
We zien er de Sint-Maria-Vllahernakerk uit de 13de eeuw, de kerk van de Heilige Drievuldigheid uit de 14de eeuw, één van de mooiste Byzantijnse kerken van Albanië en de Sint-Mariakathedraal uit de 18de eeuw, die nu echter het Onufrimuseum herbergt. Onufri was een 16de-eeuwse schilder van fresco’s en iconen. We treffen er ook werk van andere schilders aan. We rijden naar beneden en steken via de brug van Gorica, gekend als de brug met de 7 bogen, de rivier Osum over.
Avondmaal en overnachting in het hotel Grand White City**** (Berat).

6de dag : BERAT - GJIROKASTRA- SARANDA

Deze voormiddag rijden we verder zuidwaarts en dringen we van vallei tot vallei dieper de bergen in om zo een andere museumstad, GJIROKASTRA, opgetrokken op de flank van een berg, te bereiken. Na het middagmaal bezoeken we deze stad.
Met zijn nauwe en kronkelende steegjes, en zijn middeleeuwse woningen en torens is het een aantrekkelijk geheel dat wordt bekroond door het kasteel dat het Nationaal Wapenmuseum herbergt. Het kasteel en zijn wallen bieden tevens een prachtig vergezicht. Het wordt terecht de stad van “de duizend trappen” genoemd!
Na de ruige valleien en bergen, kenmerkend voor het traditionele Albanië, volgen de stranden, de groene kustheuvels en het helder water van de Ionische Zee
’s Avonds komen we aan in SARANDA, de meest zuidelijke stad van het land. Ondanks de dichte ligging recht tegenover het toeristische eiland Korfoe, was Saranda tijdens het communistisch regime verboden terrein voor buitenlandse bezoekers.
Avondmaal in een restaurant en overnachting in het hotel Brilant**** (Saranda).

7de dag : SARANDA - BUTRINTI - VLORA

We bezoeken het nabijgelegen BUTRINTI. Deze oude Illyrische stad biedt ons een belangrijke archeologische site met een theater, de tempel van Aesculapos, een baptisterium en het Nympheum. Het museum onthult ons beeldhouwwerken alsook verscheidene voorwerpen die werden opgegraven. Een getuigenis van het Illyrisch, Grieks, Romeins en Byzantijns verleden van stad en land. Na de Venetianen werd de stad opgeheven omdat ze verzonk in de moerassen.
Na het middagmaal zetten we onze reis verder en rijden we noordwaarts doorheen dorpen van de “Albanese Riviera”. Na een opeenvolging van prachtige zichten op het helder water van de Ionische Zee en de mooie stranden van deze Riviera komen we aan in het Nationaal Park van Llogara waar we tussen de dennenbomen genieten van het adembenemende berglandschap. Nadien bereiken we VLORA, het antieke Aulona, een stad die gezegend is met een warm klimaat en mooie stranden van rotsen en zand. Hier werd Albanië onafhankelijk verklaard in 1912 en werd eveneens de eerste nationale regering benoemd. Bij verkenning van deze kuststad, zien we het bronzen onafhankelijkheidsmonument en rijden we langs de moskee van Muradfie.
Avondmaal en overnachting in het hotel Partner**** (Vlora).

8ste dag : VLORA - APOLLONIA - ARDENICA - DURRES

Na het ontbijt vertrek naar APOLLONIA, Griekse kolonie en oude Romeinse stad. Het is een belangrijke archeologische site : de omwallingen, het monument van Agonothetes, het Odeon, het huis met de mozaïeken. We kunnen er eveneens een oude Byzantijnse kerk uit de 14de eeuw bewonderen.
Middagmaal onderweg in de stad Fier. Nadien houden we even halt voor een bezoek aan het klooster van ARDENICA. Het zou door de Byzantijnse keizer in 1282 gesticht zijn, na de overwinning op de Angevins. In 1451 huwde de nationale held Skanderbeg hier in het bijzijn van andere Albanese prinsen die zich eveneens tegen het Ottomaanse rijk keerden.
In de late namiddag komen we aan in DURRES dat prachtig gelegen is aan de Adriatische kust. Deze oude Griekse stad van Epidamnos werd gesticht in 627 v. Chr. Van de 1ste tot de 3de eeuw was de stad, die toen Dyrrachium werd genoemd, een belangrijke haven op de “Via Egnatia”. Uit deze periode blijft een amfitheater over, het grootste van de Balkan. Uit de Venetiaanse periode in de middeleeuwen zijn de omwallingen van de oude haven en een toren.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel Arvi**** (Durres).

9de dag : DURRES - uitstap naar KRUJA en TIRANA

Deze voormiddag bezoeken we KRUJA, een middeleeuwse stad die haar faam dankt aan George Skanderbeg, een nationale held die het verzet tegen de Turken leidde. In 1444 werd hij door de Albanezen uitgeroepen tot prins. Na zijn dood in 1468 werd Albanië ingelijfd bij het Ottomaanse Rijk, wat het einde betekende van de Westerse beschaving in de Balkan. Langs een smalle weg doorheen een zeer typische middeleeuwse Bazar bereiken we de citadel, die gebouwd werd op een hoogte van 650 m. Dit strategische punt biedt ons een prachtig panorama. Binnenin bezoeken we het Skanderbegmuseum en het etnografisch museum.
Nadien rijden we naar de hoofdstad TIRANA die sinds 1920 de hoofdstad van Albanië is. In het centrum van de stad vinden we de oude El’hem moskee en de 35 m hoge Sahati toren.
We bezoeken het Nationaal Museum. Daarna rijden we -als door de geschiedenis- langs de grote laan met historische gebouwen die vertrekt vanaf het Skanderbegplein.
Terugrit naar Durres.
Avondmaal in een lokaal restaurant en overnachting.

10de dag : DURRES - TIRANA - BRUSSEL

Vrije tijd om te kuieren, te shoppen of te verpozen. Rond de middag rijden we naar de luchthaven van Tirana voor onze lijnvlucht naar Brussel, met Lufthansa via Frankfurt (mei) of met Austrian Airlines via Wenen (september), waar we ‘s avonds aankomen.


Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1550 EUR
Singletoeslag : 180 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de vermelde lijnvluchten in economy : Brussel-Wenen-Skopje en Tirana-Frankfurt/Wenen-Brussel (+/- 5u.)
- de huidige luchthaventaksen en brandstoftoeslagen :
191,24 EUR (12/05) - 147,69 EUR (22/09)
- vol pension van het avondmaal van de eerste dag tot het ontbijt van de laatste dag
- 9 nachten verblijf in de vermelde 4* hotels of gelijkwaardig (lokale normen)
- alle kamers met bad of stortbad en wc
- het transport ter plaatse
- de bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de boottocht op het Ohridmeer
- de diensten van lokale Franssprekende gidsen
- een ICTAM-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de BTW volgens de huidige aanslagvoet

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 40 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2019 en voor de prestaties in het land van bestemming in mei/september 2020 en voor een groepsreis met een minimum van 15 deelnemers.
De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
De Belgische identiteitskaart volstaat, geldig tot minstens 3 maanden na uw terugreis.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198