.

CULTURELE GROEPSREIS

MADEIRA
Het bloemeneiland

  • verblijf in een 4* hotel te Funchal
  • vol pension met drankenforfait inbegrepen
  • in het mooiste seizoen

7 dagen - Afreis : 12 mei 2020 - 8 juni 2020

.

De Madeira archipel, gelegen in het midden van de Atlantische Oceaan, bestaat uit grotere en kleine eilanden waarvan enkel Madeira zelf en Porto Santo bewoond zijn.
Zowel de Romeinen als de Arabieren wisten reeds van het bestaan van deze eilanden, maar de “officiële” ontdekking dateert van de jaren 1418 - 1419 toen drie Portugese zeevaarders, door Hendrik de Zeevaarder erop uitgestuurd om de Afrikaanse kusten te verkennen, door een storm uit koers werden geslagen en eerst op het eiland Porto Santo en daarna op Madeira terechtkwamen.
De onbewoonde archipel werd vlug een belangrijk vertrekpunt voor de latere Portugese ontdekkingsreizigers dankzij zijn evidente strategische ligging. Wat later exporteerden de afstammelingen van de eerste kolonisten eerst rietsuiker, daarna graanproducten en uiteindelijk de bekende Madeirawijn.
Vanaf het einde van de 19de eeuw werd ook het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Dankzij het aangename klimaat gedurende het ganse jaar, het mooie bergachtige binnenland, de uitbundige mediterrane en tropische flora, de mooie parken en tuinen (Engelse invloed) en niet te vergeten het niet onbelangrijke historische en culturele erfgoed in kerken, paleizen en musea, dat teruggaat tot de ontdekkingsreizen, vindt elke bezoeker er iets naar zijn gading.

.

De reis in detail

versie 24/01/20 10:44

1ste dag : BRUSSEL - LISSABON - FUNCHAL

Afspraak op de luchthaven van Zaventem in de voormiddag. Vlucht met Tap Portugal naar Funchal, via Lissabon. Aankomst in de hoofdstad van Madeira, verwelkoming en transfer naar het mooie hotel Golden Residence 4*, in de nabijheid van de Lido-promenade en de zee. Check-in. Avondmaal en overnachting in het hotel.

2de dag : FUNCHAL : de oost- en noordkant van het eiland

Onze eerste uitstap gaat naar het oosten. Samen met onze lokale gids rijden we tot Camacha, een dorpje gekend voor de handgemaakte rieten manden en zijn kleurrijke folklore. Daarna verder naar de Pico do Arieiro, die met zijn 1818 m de derde hoogste berg is van het eiland. Van hieruit hebben we een mooi uitzicht op de bergketens en de valleien van het hinterland. Wat verder, in het natuurpark Ribeiro Frio (koude rivier), bezoeken we een forellenkwekerij. Zij die willen, kunnen van hieruit een wandeling maken langs de levada’s (systeem van irrigatiekanaaltjes) tot aan de spectaculaire belvédère Balcoës (een gemakkelijke wandeling van ongeveer één uur).
Het middagmaal nemen we te Faial, meer naar het noorden. Aan de noordkust houden we halt te Santana, dat één van de meest emblematische dorpjes blijft van het eiland. Hier zien we de traditionele huisjes van het eiland : felgekleurd en met een groot strodak. Verder naar de oostkust waar we halt houden aan de “Ponta do Rosto” en te Canical. Eindigen doen we met Machico, de eerste hoofdstad van het eiland.
In de late namiddag, terug naar Funchal waar avondmaal en overnachting in het hotel.

3de dag : FUNCHAL : het historisch centrum

We beginnen onze dag met een bezoek aan het oude centrum. We zien er de gotische Sé-kathedraal; het theater dat tot op vandaag het culturele hart blijft van de stad; het Santa Catarina park met de in 1425 gebouwde eerste houten kapel van het eiland; het standbeeld van de kapitein-generaal Zarcos (één van de ontdekkers van de archipel); dat van Kristoffel Colombus; en verder ook van Keizerin Sissi, die hier, op het einde van de 19de eeuw, regelmatig verbleef.
In het museum van religieuze kunst zien we, naast een mooie verzameling schilderijen en doeken en houten beelden uit de 16de eeuwse Vlaamse School, een aantal Portugese kunstwerken van de 15de tot de 18de eeuw.
Nadien maken we een wandelingetje richting overdekte markt (Mercado dos Lavradores) waar het exotische fruit en groenten naast alle soorten verse vis uitgestald liggen. We eindigen de voormiddag met de 80.000 m2 grote Botanische Tuin van Funchal waar meer dan 2000 exotische planten te vinden zijn. De tuinen omringen het prachtige landhuis dat de familie Reid in de jaren 1880 op een heuvelflank met uitzicht op de stad heeft gebouwd. Een lust voor het oog.
Middagmaal in de stad.
Daarna bezoeken we het museum Quinta das Cruzes, een elegant stadspaleis uit de 18de eeuw met meubilair en decoratie uit dezelfde periode. Ook het klooster van Santa Clara, één van de oudste gebouwen van de stad, is een bezoek meer dan waard.
En we kunnen natuurlijk ons bezoek aan Funchal niet afsluiten zonder langs een wijnkelder te passeren om te proeven van de Madeira-wijn.
Terug naar het hotel waar avondmaal en overnachting.

4de dag : FUNCHAL : Monte

Deze voormiddag ontdekken we Monte : sinds de 16de eeuw al de “chique” buurt van Funchal. De rijke handelaren en de plaatselijke en buitenlandse adel bouwden er villa’s en kleine paleizen omringd door parken en tuinen. We gaan met de kabelbaan tot boven waar we, op 600 m hoogte de tropische tuin bezoeken, volledig vernieuwd in de jaren 80 van de vorige eeuw. De villa, in Rijnarchitectuur, en de tuinen werden een twintigtal jaren geleden volledig gerenoveerd en heraangelegd. Klassiek en modern gaan er hand in hand. In de buurt staat ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit 1741, gebouwd op de funderingen van een kapel uit de 15de eeuw. In één van de zijkapellen ligt Karel I van Habsburg begraven, de laatste keizer van het Oostenrijk-Hongaarse keizerrijk, die hier in 1921 in ballingschap kwam. Nadien dalen we terug af naar het centrum zoals de aristocratie dat deed in de 19de eeuw : met de “carros de cesto”, een soort slede gemaakt van rieten zetels gemonteerd op houten schaatsen en bediend door twee mannen in wit kostuum en rieten hoed.
Middagmaal in de stad en namiddag vrij om een wandelingetje te maken in het centrum of naar het hotel (transfer inbegrepen) om van het zwembad te genieten.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

5de dag : FUNCHAL : de west- en noordkant van het eiland

Een volledige daguitstap in het westelijk gedeelte. Vanuit Funchal vertrekken we via de kust naar Câmera de Lobos, een vissersdorpje aangenaam gelegen in een natuurlijke inham. Met zijn witgroene huisjes en kleurrijke bootjes was het de geliefkoosde verblijfplaats van Winston Churchill in de jaren vijftig. Het haventje heeft hij meerdere keren geschilderd vanop de belvedère aan de ingang van het stadje.
We rijden door naar Cabo Girão, met zijn 589 m hoogte, de tweede hoogste klif ter wereld. Daarna naar Ribeira Brava, nog altijd langs de kust, waar we één van de oudste kerken van de archipel zien : Sao Bento (St.-Benedictus). Van hieruit trekken we het binnenland in, om via een bergachtige weg Boca d’Encumeada te bereiken, een bergpas op 1007 m hoogte vanwaar we, indien het weer het toelaat, de noord- en zuidkust van het eiland kunnen zien.
Langsheen Seixal en zijn watervallen van Veo da Noiva komen we in de badplaats Porto Moniz aan, gelegen aan de noordkust. Middagmaal ter plaatse en wat vrije tijd om rond te kuieren of te zwemmen in één van de natuurlijke zwembaden die zich in het vulkaangesteente hebben gevormd.
Avondmaal en overnachting in het hotel.

6de dag : FUNCHAL : het centrum van het eiland

Na het ontbijt maken we in de voormiddag een boottocht voor de kust van Madeira. Tijdens de twee uur durende zeevaart zien we misschien wel dolfijnen of walvissen. Iets na de middag terug in Funchal waar tijd voor het vrije middagmaal.
Om half drie vertrekken we naar het hart van het eiland : de spectaculaire “Nonnenvallei”. Vanaf Eira do Serrado hebben we een overweldigend zicht over de vallei. Vandaar dalen we af naar Curral das Freiras, één van de meest authentieke dorpjes van het eiland. Gedurende eeuwen was dit gebied afgezonderd van de rest van het eiland en diende deze streek als toevluchtsoord voor de religieuzen van het Santa Claraklooster uit Funchal als dit weer eens werd aangevallen door piraten. Tegen het einde van de namiddag terug naar Funchal.
Voor onze laatste avond hebben we een traditionele Madeira-avond met een “espetada”-maal en lokale dans en muziek.
Overnachting in het hotel.

7de dag : FUNCHAL - LISSABON - BRUSSEL

Ontbijt. Vrije voormiddag en vrij middagmaal. Daarna transfer naar de luchthaven. Via Lissabon vliegen we naar Brussel waar aankomst ’s avonds.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1595 EUR
Toeslag single : 325 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de TAP-lijnvluchten Brussel - Lissabon - Funchal en terug, in economy (ca 6u30)
- de huidige taksen, veiligheids- en brandstoftoeslagen te Brussel en Funchal : 83EUR
- 6 nachten logies in het vermelde hotel 4* (lokale normen) of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en WC
- vol pension van het avondmaal op dag 1 tot het ontbijt op dag 7 met uitzondering van het middagmaal dag 6
- het drankenforfait tijdens de inbegrepen maaltijden (een frisdrank of een karafje wijn per persoon)
- alle transport en transfers ter plaatse per autocar volgens programma
- ingangen en bezoeken zoals vermeld in het programma
- Een Franstalige gids tijdens de bezoeken en excursies (behalve tijdens de boottocht)
- een Ictam-begeleider van Brussel tot Brussel die zorgt voor de vertaling.
- de premie van het Garantiefonds Reizen
- de BTW

TE VOORZIENE KOSTEN
- het middagmaal op dag 6
- de andere dranken en persoonlijke uitgaven
- de fooien : 40 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 193 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.


- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en landdiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, gekend in juli 2019 voor mei / juni 2020 en op basis van een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN :
De geldige identiteitskaart voor Belgische onderdanen.

GEZONDHEID :
Geen inentingen verplicht.


Landkaart

terug => klik op de kaart


Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198