.

CULTURELE GROEPSREIS

MOZARTreis

In de sporen van de Grote Meester

Een verzorgde, unieke reis om van te genieten!

  • uitgekiende thematische reisweg
  • halfpension

10 dagen per autocar - Afreis : 16 juni 2016

.

.

De reis in detail

versie 08/10/15 11:20

1ste dag, 16 juni : BRUSSEL - AUGSBURG

Afreis ’s morgens aan de Loksumstraat, op 50 m van het Centraal Station te Brussel. We vangen deze Mozartreis aan met een vlugge tocht door zuidelijk België en de Rijnvallei naar Schwaben, bakermat van de Mozartfamilie. Samen met zijn wonderkinderen, de jonge Wolfgang en zijn zuster Nannerl, heeft Leopold Mozart deze contreien doorkruist op zoek naar roem en centen. Gelukkig voor ons zijn de wegen tegenwoordig heel wat beter en veiliger zodat we ’s avonds rustig kunnen dineren en overnachten te AUGSBURG in het hotel Intercity Hotel 3*.

2de dag, 17 juni : AUGSBURG - MUNCHEN - SALZBURG

Vader Leopold Mozart werd in AUGSBURG geboren als oudste zoon van meester-boekbinder Johann Georg, uit een geslacht van vlijtige ambachtslui dat teruggaat tot een zekere Aendris Motzhart, in 1441 boer te Heimberg. We bezoeken zijn geboortehuis. Hier ook kwam wonderkind Wolfgang in contact met de begaafde violist Nardini en als jongeman beleefde Mozart er zijn eerste flirt met zijn nichtje Bäsle.
We rijden naar MUNCHEN voor een panoramische rondrit met gids en de vrije lunch.
Hier poogde de jonge Mozart, al dan niet bijgestaan door zijn vader, aan het hof van de keurvorst benoemd te worden.
Na het succes van “La Finta Giardiniera”, in 1775, de bestelling van het offertorium Misericordias Domini (KV 222), volgde de ontgoocheling in 1777 doordat de keurvorst hem tijdens zijn tweede lange verblijf elke hoop op een aanstelling ontnam.
’s Namiddags, rijden we verder met zicht op de mooie vooralpen naar SALZBURG.
Avondmaal en overnachting in ons hotel Austria Trend Hotel Europa 4*.

3de dag, 18 juni : SALZBURG

Na het ontbijt bezoeken we met een lokale gids de Mozartstad bij uitstek. Leopold vestigde er zich na zijn studies aan de Alma Benedictina, de universiteit van de aartsbisschoppelijke stad. Onder de aartsbisschoppen bleef dit mooie stadje gevrijwaard van de oorlogsellende, zodat we er nu nog kunnen genieten van de vele prachtige monumenten.
We betreden de oude stad, gelegen tussen de Monchsberg en de Salzach: Museumplatz, Neutor, de Universiteit, het nieuwe en oude “Festivalhaus”, de typische Getreidegasse met zijn kunstige uithangborden. Hier bezoeken we vooral het geboortehuis van W.A. Mozart. Het MOZARTMUSEUM bewaart er tal van stukken die aan de familie en aan de jonge Mozart hebben toebehoord, alsook een paar beroemde afbeeldingen van de geniale toondichter. Hier woonde hij van zijn geboorte op 27 januari 1756 tot in 1773. Verder naar de Residentzplatz en het aartsbisschoppelijk paleis, gebouwd in 1592 door de beruchte Wolf Dietrich. Hier speelde Mozart dikwijls voor zijn broodheer. Via de Mozartplatz en -standbeeld naar de Domplatz met zijn mooie Italiaanse Dom, waar Mozart als organist aan verbonden was. Via de mooie Franziskanerkirche bereiken we Stift Sankt Peter. In de abdijkerk bevindt zich het graf van Nannerl en op de Kapitelplatz een prachtige fontein. We steken de Salzach over waar we een mooi zicht hebben op de gevels van de Franz-Josefkaai. Vrij middagmaal.
In de nieuwe stad bewonderen we het Schloss Mirabell, de oude zomerresidentie van de aartsbisschoppen, wandelen langs het Mirabellplein naar het Landestheater en het Mozarteum, naar de Makartplatz, waar de familie Mozart tot in 1787 (Wolfgang tot in 1780) woonde op nr. 7, het zogeheten “Tanzmeisterhaus”.
Avondmaal en overnachting in het hotel Austria Trend Hotel Europa 4*.
Mogelijkheid om ’s avonds een concert of muziekevenement bij te wonen. Programma nog niet bekend. Facultatieve optie en niet inbegrepen.

4de dag, 19 juni : SALZBURG - WENEN

Rustig ontbijt.
Voor hen die dit wensen, gelegenheid om een plechtige gezongen mis in de Salzburger Dom bij te wonen, om 10 u, exact programma nog niet bekend. Facultatieve optie en niet inbegrepen.
Na het vrije middagmaal rijden we verder naar Wenen, Mozart achterna.
We houden halt te Melk waar we de prachtige abdij en de omringende tuinen bezoeken. Al meer dan 900 jaar leven er ononderbroken benedictijnen. Ze zijn er actief in de parochiewerking, onderwijs, economie en cultuur. De abdij is sinds haar ontstaan één der belangrijkste geestelijke en culturele centra van Oostenrijk.
In 1781 kreeg de componist van de strenge aartsbisschop Colloredo, een verlicht despoot, het bevel meteen na het succes van “Idomeneo, Rei di Creta”, Munchen te verlaten en zijn broodheer te vervoegen in Wenen. Het kwam al vlug tot een uitbarsting. Mozart stond op eigen benen in Wenen en zou nog maar éénmaal naar Salzburg terugkeren om zijn vader en zuster te bezoeken.
Mooie rit naar Wenen. Avondmaal en overnachting in het hotel Ramada Encore City Center 4*.

5de dag, 20 juni : WENEN

Na het ontbijt, bezoek van deze stijlvolle stad, mooi gelegen tussen de Donauvlakte en het Wienerwald, op een kruispunt tussen Oost- en West-Europa, tussen de Baltische en Adriatische Zee. De historische cocktail van de dubbelmonarchie is er nog te proeven. In de vorige eeuw onderging de stad een serieuze facelift: de wallen, die ooit de Turken uit Europa hielden, werden gesloopt en vervangen door de brede “Ring”. Hier bevindt zich de wereldberoemde Staatsoper, historische hotels zoals de Imperial en de Bristol, het Parlement in Griekse stijl, het Burgtheater en het Rathaus in gotische stijl. Allen getuigenissen van de eeuw zonder stijl maar met de vele stijlen. Van hieruit kunnen we de historische binnenstad bezoeken die we bereiken via het Stadspark met het monument van Johann Strauss.
In de Kapuzinerkirche liggen sinds 1619 de leden van de keizerlijke familie begraven, tot en met keizerin Zita. In het hart van de stad prijkt sedert de 12de eeuw de mooie St.-Stefaansdom. Mozart, die op zoek was naar een vaste betrekking, aanvaardde de onbezoldigde assistent van de oude kapelmeester te worden in de hoop hem ooit te mogen opvolgen.
Na het vrije middagmaal bezoeken we de schatten van het keizerlijk Wenen in de Hofburg, het paleis in de stad.
Avondmaal en overnachting in het hotel Ramada Encore City Center 4*.
Mogelijkheid om ’s avonds een concert of muziekevenement bij te wonen. Programma nog niet bekend. Facultatieve optie en niet inbegrepen.

6de dag, 21 juni : WENEN

‘s Morgens bezoeken we Schönbrunn, het buitenverblijf van de Habsburgers. We ontdekken er het paleis en kuieren wat rond in de tuinen. In de Orangerie hielden Mozart en Salieri een muzikale tweestrijd voor keizer Jozef II. Salieri won! Vrij middagmaal.
In de namiddag hebben we aandacht voor het leven en oeuvre van de tijd na Mozart: de huizen van Hundertwasser in een volksbuurt met een verrassend luimige stijl, de opstandige kunstenaars van de vorige eeuw met o.a. de schilderijen van Schiele en Klimt op de bovenste verdieping van het paleis Belvedere. Mooi panorama van Wenen als afscheid.
Avondmaal en overnachting in het hotel Ramada Encore City Center 4*.

7de dag, 22 juni : WENEN - PRAAG

Na het ontbijt nemen we afscheid van Wenen en rijden we doorheen Neder-Oostenrijk, de Tsjechische grens over, naar Praag. Onderweg houden we halt te OLOMOUC, de historische hoofdplaats van Moravië in het oostelijke deel van Tsjechië. Het is hier dat de elfjarige Mozart, tijdens een reis met zijn ouders, zijn symfonie in F majeur afmaakte. Wandeling in het historische centrum met o.a. de Drievuldigheidszuil, de Sint-Wenceslaskathedraal, het bisschoppelijk paleis, de Sint-Maurits en Sint-Michaëlkerken,... allemaal monumenten die getuigen van het grote verleden van de residentie van de Premyslidendynastie en zetel van de aartsbisschop van Moravië. Vrij middagmaal ter plaatse.
Verder naar Praag. Avondmaal en overnachting in het hotel Barcelo Praha, Na Strzi 4*.

8ste dag, 23 juni : PRAAG

Na het ontbijt bezoeken we de “Gouden Stad” aan de Moldau of Vltava. Een rijke cultuurstad in centraal Europa: de eerste universiteit, de bewogenheid van de Hussieten, het oudste muziekconservatorium in Europa
Naast de Strahov bibliotheek, het Kasteel, de St.-Vitus Dom en de St.-Jorisbasiliek gaat onze aandacht heel speciaal naar deze muziekminnende stad, die Mozart reeds tijdens zijn leven als genie erkende. Hier was “Le Nozze de Figaro” populair, en niet als revolutionair beschouwd zoals in Wenen. Hier ook ging “Don Giovanni” in oktober 1787 in première, en werd er enthousiast onthaald, terwijl het in het keizerrijk jaren onbegrepen bleef. We zullen het Nostic Theater (het huidige Tyl theater) zien: de geboorteplaats van het meesterwerk.
Na het vrije middagmaal, over de beroemde en wondermooie Karelsbrug met zijn barokke beelden naar de oude stad of Stare Mesto, met haar stadhuis, kerken en Kruittoren. Vandaar via de Na Prikope naar het Wenceslasplein, met zijn getuigenissen uit het nationaal verleden en in het bijzonder de Praagse Lente.
Avondmaal en overnachting in het hotel Barcelo Praha, Na Strzi 4*.
Mogelijkheid om ’s avonds een concert of muziekevenement bij te wonen. Programma nog niet bekend. Facultatieve optie en niet inbegrepen.

9de dag, 24 juni : PRAAG - NÜRNBERG

Na het ontbijt genieten we van een wandeling door de typische wijken van de Mala Strana, met bochtige straatjes, verrassende pleintjes en mooie tuinen. Praag behoort tot de mooiste steden van Europa. Mozart werd door de Praagse muziekliefhebbers ruimschoots vergoed en genoot van hun vriendschap, o.a. van het echtpaar Dusek. Na het vrije middagmaal afreis naar Duitsland.
Via het wereldberoemde Plzen, dat zijn naam gaf aan het pilsje, terug naar Duitsland. ’s Avonds aankomst in Nürnberg, de keizerlijke stad, gelegen op de oude handelswegen tussen Oost en West, ooit beroemd om zijn Minne- en Meistersingers. Hier werd ook de klarinet uitgevonden. Mozart schreef één van de meest ontroerende muziekpartituren voor dit instrument. Avondmaal en overnachting in het Park Inn hotel 3*+.

10de dag, 25 juni : NÜRNBERG- BRUSSEL

Na het ontbijt, rondrit in de stad van Albrecht Dürer. Over de mooie Duitse autowegen via Würzburg, Frankfurt en Keulen naar Brussel, waar we tegen de avond aankomen.Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1525 EUR
Singletoeslag : 335 EUR

Met een Ictam-begeleider van Brussel tot Brussel

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per autocar met airco
- halfpension van het avondmaal van dag 1 tot het ontbijt van dag 10
- alle kamers met bad of douche en wc in de vermelde hotels of gelijkwaardig
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- lokale gidsen in Munchen, Salzburg, Wenen, Olomouc en Praag
- de Garantiefondspremie
- de stadstaksen in de hotels waar van toepassing op het ogenblik van de publicatie van deze brochure
- de BTW

TE VOORZIENE UITGAVEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de fooien : 40 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige van de Europese (polis ref. 0420-ICTN-010912):
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 105 EUR.
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand): 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 75 EUR.

- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd maar niet altijd in dezelfde volgorde.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de taksen en prijzen van juli 2015 voor juni 2016 en op basis van een minimum van 20 deelnemers.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198