.

CULTURELE GROEPSREIS

PRAAG & DRESDEN

Twee grote cultuursteden in centraal Europa en de noordelijke romantische strasse

ROTHENBURG - BAMBERG - PRAAG - DRESDEN - WÜRZBURG - HEIDELBERG

9 dagen per autocar - Afreis: 1 juni 2019

.

Een aangename autocarreis die ons enkele pareltjes van de Centraal-Europese cultuur laat ontdekken. Eeuwenlang was Praag hoofdstad van het koninkrijk Bohemen en Keizer Rudolf II maakte er in de zestiende eeuw zelfs de hoofdstad van het Heilig Roomse Rijk van. Dresden, het Firenze aan de Elbe, kende haar gouden jaren onder de Saksische keurvorsten. Vooral Augustus de Sterke, groot bewonderaar van de Zonnekoning, gaf zijn hoofdstad op het einde van de zeventiende eeuw een grote allure met Franse pracht en praal. Bijna van de aardbodem weggebombardeerd in 1945 herrees de stad een paar jaar geleden als een sfinx uit zijn as. Op de heen- en terugreis houden we onderweg halt bij een paar juweeltjes op de Romantische Strasse !

.

De reis in detail

versie 07/12/18 11:56

1ste dag, 1 juni : BRUSSEL - BAD MERGENTHEIM - ROTHENBURG o/d TAUBER

Vertrek ’s morgens per autocar vanuit de Loksumstraat, tussen de kathedraal en het Centraal Station. Wij rijden richting Luik en Aachen. Na Keulen en de oversteek over de Rijn , doorkruisen we de mooie landschappen van Hessen en van de Mainvallei. Vrij middagmaal onderweg. Voor we aankomen houden we halt te BAD MERGENTHEIM. Het stadje is sinds halverwege de 16de eeuw van plunderingen en verwoestingen gespaard gebleven en bezit een mooi middeleeuws en barok historisch centrum. Het Schloss Mergentheim was gedurende bijna driehonderd jaar de residentie van de Grootmeester van de Duitse Orde. Deze religieuze en militaire orde werd, na de val van het koninkrijk Jeruzalem, ingezet om vanaf 1190 te strijden tegen de Slaven in Pruisen en in de Baltische landen. In 1525 was er een breuk tussen de protestanten en de katholieken. De grootmeester van de Orde en de ridders die het katholicisme trouw waren gebleven, groepeerden zich onder de zetel van Mergentheim tot in 1809. We bezoeken het slot en de omringende tuinen.
Verder naar ROTHENBURG o/d TAUBER in Beieren. Avondmaal en overnachting in het hotel Rappen 3* te Rothenburg of omgeving.

2e dag, 2 juni : ROTHENBURG - BAMBERG - PRAAG

Na het ontbijt maken we een gegidste wandeling door deze prachtige, middeleeuwse museumstad : de kleine geplaveide straten, de vakwerkhuizen, de fonteinen, de stadspoorten en omwalling, zonder haar bekende legende te vergeten. Een mooi bezoek. Vrij middagmaal.
Verder naar BAMBERG, gereputeerde stad der kunsten en residentie van keizer Hendrik II. Begin elfde eeuw gaf hij de opdracht een kathedraal te bouwen die de zetel van een nieuw bisdom zou worden. Na amper 10 jaar bouwen werd het heiligdom in laat romaanse stijl in 1012 ingewijd. De kathedraal bevat naast de graftombes van Hendrik II en zijn echtgenote (door Tilmann Riemenschneider gebeeldhouwd) ook het enige pausengraf in Duitsland (Clemens II) en natuurlijk enkele van de meest beroemde beeldhouwwerken uit de laat- romaanse periode zoals de “Bamberger Reiter” en de “Lachende Engel”. Geleid bezoek met een plaatselijke gids. Wat vrije tijd om door het indrukwekkende centrum te wandelen en daarna verder naar PRAAG waar we tegen de avond aankomen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Taurus 4* te Praag.

3e dag, 3 juni : PRAAG

Ontbijt. Dag met lokale gids. Een eerste stadsbezoek aan Praag met een geleide wandeling in Nove Mesto (de nieuwe) en Stare Mesto (de oude stad). We zien o.a. het Wenceslasplein, Na Prikope, Staromestske Namesti (het oude stadsplein), met het beroemde astronomische uurwerk, de St.-Jorisbasiliek, Klementinum, enz. Aan de Karelsbrug, mooi versierd met grote barokbeelden en altijd een aangename plek, zien we wat voor moois ons aan de overkant van de Moldau nog te wachten staat.
Vrij middagmaal.
Bezoek aan het Mucha Museum. Alfons Mucha was één van de leidende art-nouveau (grafisch) kunstenaars uit zijn tijd . Het museum herbergt een prachtige collectie van zijn werk : schilderijen, affiches, etsen, posters, foto’s, ...
Avondmaal en overnachting in het hotel Taurus 4* te Praag.

4e dag, 4 juni : PRAAG

Ontbijt. Dag met lokale gids. In de voormiddag zijn we aan de overkant met de Hradcany wijk (de burchtheuvel), met de imposante Praagse Burcht, verblijfplaats van de president, de kathedraal, het beroemde gouden Straatje . We beginnen ons bezoek van deze koninklijke heuvel met het Lorettoklooster en zijn schatkamer, met het Strahovklooster en de mooie bibliotheek. Er wacht ons tevens een juweeltje van religieuze barokarchitectuur : de Sint Nikolaaskerk. Na het vrije middagmaal bezoeken we het Lobkowicz paleis in Mala Strana. Na de val van het communistische regime kwamen een aantal genationaliseerde eigendommen terug in handen van de prinselijke familie Lobkowicz. Tegenwoordig dient het als museum dat de formidable familiecollectie van oude meesters tentoonstelt : Rubens, Brueghel, Lucas Cranach, Velazquez, Canaletto, ...
Avondmaal en overnachting in het hotel Taurus 4* te Praag.

5e dag, 5 juni : PRAAG - KöNIGSTEIN - BASTEI - PIRNA - DRESDEN

Ontbijt. We verlaten de gouden stad aan de Moldau en rijden terug richting Duitsland. Iets over de grens, in de Sächsische Schweiz, bezoeken we KÖNIGSTEIN, een klein dorpje gelegen aan de Elbe en gedomineerd door een imposante vesting die we bezoeken met de hulp van een audio-gids.
Iets verder biedt het BASTEI rotsmassief mooie vergezichten over de regio. Vooral indrukwekkend is het zicht op de Bastei-brug, gebouwd in 1851, vanuit het Ferdinandstein uitzichtpunt (te bereiken na een wandeling van een 500tal meter of met een betalende shuttle).
Vrij middagmaal.
Voor we te Dresden aankomen, maken we een wandeling in het pittoreske PIRNA. De historische stadskern heeft, omdat ze grotendeels van oorlogsschade en stadsbranden verschoond is gebleven, veel van haar oude charme bewaard. De middeleeuwse stadskern met kronkelende straatjes, trotse herenhuizen, charmante binnenplaatsen en talrijke fonteinen werd door de Venetiaanse Bernardo Bellotto, ook wel Canaletto genoemd vereeuwigd in verschillende schilderijen.
In de late namiddag, aankomst te DRESDEN, het Florence aan de Elbe. Avondmaal en overnachting in het hotel Ibis 3* te Dresden of omgeving.

6e dag, 6 juni : DRESDEN

Ontbijt. Dag met lokale gids. Daarna start van de ontdekking van deze stad die een juweel is van Duitse barok. We beginnen met een uitgebreid bezoek aan het Residenz-slot. Vooreerst de fabelachtige collecties in het Historische en het Nieuwe “Groene Gewelf” van het Residenz-slot die het resultaat is van de verzamelwoede van de opeenvolgende keurvorsten. Verder zien we de Wapenzaal met de grootste collectie wapens en (pronk)harnassen in Duitsland, de exotische Turkse Kamer, de Vorstengalerij, het Muntenkabinet, ...
Vrij middagmaal. Tijdens een wandeling in de stad bewonderen we daarna wellicht de mooiste operagevel van de wereld, nl. deze van de Semper-Oper (genoemd naar zijn architect Gottfried Semper). We bezoeken de oude kathedraal (Hofkirche).
De nacht van 13 op 14 februari 1945 blijft in het geheugen gegrift van heel Dresden (tenminste van zij die het overleefden!). De gevolgen van dit strategisch nutteloos bombardement zijn ook vandaag nog te zien! De emblematische Frauenkirche is na jarenlange restauratie uit haar puinhoop herrezen en haar indrukwekkende koepel domineert het historische centrum zoals weleer. We zien tevens de “Zwinger”. Langs het klokkenpaviljoen bereiken we het binnenhof, omringd door galerijen en paviljoenen. Vanop de Zwingerbalustrades hebben we een mooi zicht op dit uitzonderlijke barokke complex. Avondmaal en overnachting in het hotel Ibis 3* te Dresden of omgeving.

7e dag, 7 juni : DRESDEN

Ontbijt. Dag met lokale gids. ’s Voormiddags bezoeken we het Albertinum museum, in het vroegere wapenarsenaal van de stad. Na een grondige renovatie en herinrichting heropende het museum in 2010. Sindsdien biedt het plaats aan twee musea met kunst uit de negentiende en twintigste eeuw : de Galerie Neue Meister met moderne en hedendaagse schilderkunst en de Skulpturenhalle met moderne beeldhouwkunst.
Vrij middagmaal.
’s Namiddags bezoeken we de Sächsiche Staatsoper, officieus Semper Opera geheten. Met een lokale gids ontdekken we het uitzonderlijke mooie interieur. Het huidige uitzicht is het resultaat van een minutieuze reconstructie van het tweede operagebouw, opgetrokken vanaf 1871 na een brand door de architect Manfred Semper, zoon van Gottfried, architect van de eerste opera.
Rest van de namiddag vrij voor individuele ontdekkingen.
Avondmaal en overnachting in het hotel Ibis 3* te Dresden of omgeving.

8ste dag, 8 juni : DRESDEN - WÜRZBURG - HEIDELBERG/SCHRIESHEIM

Ontbijt. Daarna vangen we onze terugreis richting België aan. Tegen de middag bereiken we de prinsbisschoppelijke stad WÜRZBURG, gelegen op de oevers van de Main, te midden van wijngaarden. De stad dankt haar prachtige gebouwen aan het mecenaat van de prins-bisschoppen uit de familie Schönborn. Geleid bezoek aan de Residenz, een prachtig barok kasteel dat door de geniale Balthasar Neumann gebouwd werd in de eerste helft van de 18e eeuw, waar ook de Hofkirche van deel uitmaakt. Enkele monumentale fresco’s zijn er van de hand van Venetiaanse kunstenaar Tiepolo. We bezichtigen de mooie terrassen van de Hofgarten-tuinen, met een prachtig uitzicht op de residentie en de kerk.
Vrij middagmaal.
In het stadcentrum, in de romaanse Domkerk ( de kathedraal) zien we de grafmonumenten van de prins-bisschoppen, waarvan twee door Tilman Riemenschneider werden gebeeldhouwd. Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog werd de kerk deels van haar barokke toevoegingen ontdaan en kreeg de oorspronkelijke romaanse en vroeg gotische architectuur weer meer aandacht. We steken de Main over via de Alte Mainbrucke. Deze brug werd in de 15e eeuw gebouwd en in de barokke periode met monumentale beelden versierd. Op de linkeroever hebben we vanaf het terras van de Käppele, een pelgrimsoord, een fantastische uitzicht op Würzburg en de Main. Op de voorgrond de burcht van Marienberg te midden van wijngaarden. Verder richting HEIDELBERG.
Avondmaal en overnachting in het hotel Scheid 3* te Schriesheim of omgeving.

9e dag, 9 juni : HEIDELBERG/SCHRIESHEIM - BRUSSEL

Ontbijt. Daarna hebben we te HEIDELBERG afspraak met onze lokale gids voor een bezoek aan de stad en aan het slot. We kunnen genieten van een mooi uitzicht op de oude stad, gedomineerd door de Heilig-Geistkirche, en op de kasteelruïnes. Het kasteel van Heidelberg, als politiek centrum van de Keurpalts, werd versterkt en verfraaid door de keurvorsten maar tijdens de Palts-oorlog in 1693 door Lodewijk XIV van Frankrijk grondig verwoest. Bezoek aan de tuinen, de binnenplaats, de ruïnes en de overgebleven gebouwen. Tijdens onze wandeling in de stad kunnen we niet anders dan de grote aanwezigheid van studenten opmerken. Heidelberg heeft inderdaad de oudste (gesticht in 1386) universiteit van het land met jaarlijks een 30.000 studenten die de stad animeren. Vrij middagmaal.
Daarna via Frankfurt en Keulen naar Brussel waar aankomst tegen de avond. Einde van een mooie reis !
Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1550 EUR
Singletoeslag : 250 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- 8 nachten verblijf in kamer en ontbijt in de vermelde sterrenhotels (lokale normen) of gelijkwaardig
- halfpension in het hotel of in een lokaal restaurant
- alle kamers met bad of douche en wc
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de diensten van een lokale gids waar vermeld (Bad Mergentheim, Rothenburg, Bamberg, Praag, Dresden, Würzburg en Heidelberg)
- een Ictam-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de eventuele stadstaksen in de hotels waar van toepassing
- de fooien : 25 EUR

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 193 EUR.
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

Deze prijzen werden berekend op basis van de prijzen voor de prestaties in het land van bestemming en taksen, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, gekend in november 2018 voor juni 2019 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198