.

CULTURELE GROEPSREIS

SARDINIE

  • Volledige rondreis
  • Vol pension
  • rechtstreekse lijnvlucht !

8 dagen -Afreis : 22 mei 2019

.

Een miniatuur continent : een enorme verscheidenheid van landschappen, weerspiegeld in de
verscheidenheid van talen, gewoonten en afstamming.

.

De reis in detail

versie 06/12/18 15:57

1ste dag : BRUSSEL - OLBIA - uitstap : LA MADDALENA

Afspraak in de vroege morgen op Zaventem en afreis met een rechtstreekse Brussels Airlines-vlucht naar Olbia.
Aankomst en transfer naar het hotel voor de check- in.
Aanvang van het eerste bezoek, één van de beroemdste kusten in de wereld : la Maddalena - archipel. Wij nemen eerst de ferry van Palau naar het eiland La Maddalena, met het gelijknamig stadje, gesticht in 1770 op de plaats van een vroeger dorpje aan de oevers van de Cala Gavetta. We volgen de 20 km lange toeristische route met prachtige uitzichten op de andere eilanden van de Maddalena-archipel en op de Corsicaanse Lavezzi eilanden. De Savoye-heersers bouwden het San Vittorio fort op de hoogste berg van het eiland. Het dient nu als vuurtoren. De 600 m lange Passo della Moneta-brug verbindt sinds 1891 La Maddalena met het eiland Caprera, dat in 1856 gekocht werd door Giuseppe Garibaldi, de held van de Italiaanse eenwording. We bezoeken zijn huis, Casa Bianca, met herinneringen aan zijn avontuurlijk leven, en zijn graf. Hij stierf hier op 2 juni 1882. Licht middagmaal. Vervolgens volgen we de valleien naar Arzachena en ontdekken we zo de Tomba Coddu Vecchiu, een megalithisch graf van tussen 1800 en 1600 v. Chr.
Laatste bezoek vandaag is het stadje Porto Cervo, het hartje van de Costa Smeralda en sinds de investeringen in 1962 door een consortium onder leiding van Karim Aga Khan VI het paradijs van de internationale jetset en VIPS. Tijdens een rondrit per treintje bewonderen we aan de ene zijde de luxueuze jachten en schepen die in de twee jachthavens aangemeerd liggen, en aan de andere zijde de luxewinkels.
Verder naar hotel Mercure 4* (Olbia) voor het avondmaal en de overnachting.

2de dag : OLBIA - NUORO - CAGLIARI

We verlaten de noordoostkust voor het ruige en authentieke Centraal-Sardinië met de Nuorese en de Barbagia, een landschap van heuvels en steile kalksteenwanden, en rijden door een streek waar het lokale dialect nog het meest gelijkt op het Latijn. We rijden naar Nuoro. Deze stad, met zijn vele pittoreske straten en gebouwen, ligt op een granietplateau onder de Monte Ortobene. We bezoeken er het museum van Grazia Deledda, de eerste vrouw in Italië die de Nobelprijs (literatuur) kreeg.
Korte maar mooie rit naar het arendsnest Orgosolo. De dorpelingen staan bekend als ruwe en geharde herders. De passie van de lokale bewoners voor sociale en politieke onderwerpen is ook zichtbaar in de honderden muurschilderingen op de huidige rotsen rond Orgosolo. Typische lunch. Vervolgens rijden we verder naar Cagliari.
Avondmaal en overnachting in het hotel Panorama 4* (Cagliari).

3de dag : CAGLIARI : uitstap NORA

Na het ontbijt rijden we richting westkust naar Nora. Via Pula rijden we culturele reis sardinië sardaignelangs de enorme lagune van Santa Gilla, met de grote zoutvlakten en de vele flamingo’s. Dit zoutgebied is het enige dat nog wordt ontgonnen.
Bij aankomst in Nora ontdekken wij het best bewaarde stadje van Sardinië. Het uitzicht over de zee wordt gedomineerd door de kaap en de toren van Coltellazzo, maar ook de Fenicische geschiedenis vinden we hier terug in de kleine huisjes op de top van de heuvel, de romaanse monumenten zoals het theater, de termen en de villa’s met mozaïeken. Terug naar Cagliari voor het middagmaal en vrije tijd.
Avondmaal en overnachting.

4de dag : CAGLIARI : uitstap BARUMINI

We starten de dag met een bezoek aan Cagliari, de Fenicische stad die de eeuwen heeft doorstaan, tot en met de hevige bombardementen in WO II. Het is één van de oudste steden van Europa. Bezoek van het archeologisch museum, gehuisvest in het vroegere Savoye-arsenaal.
Vervolgens rijden we noordwaarts naar Barumini. Middagmaal onderweg. In Barumini werd het grootste Nuraghische fort in Sardinië ontdekt: Su Nuraxi dateert uit 1500 v. Chr., is 19 m hoog en ligt op een heuvel met uitzicht op de omliggende vlakte. Bij de Fenicische invasies in de 7de eeuw v. Chr. werd het oorspronkelijke fort verder versterkt met dikke buitenmuren met wachttorens en een rondgang voor schildwachten. Beschermd door deze vesting ontstond een heus dorp van ongeveer 200 woningen, dat gedurende zo’n 2000 jaar bewoond was. De bouwtechniek vinden we terug in de oude schuiloorden van de landbouwers en de muurtjes die de velden omzomen. Naast een religieus erfgoed, de kerken van San Giovanni en Immacolata, heeft de stad Barumini een zeldzaam voorbeeld van burgerlijke Spaanse stijl, namelijk de Casa Zapata. In dit 16de-eeuwse paleis dat omgebouwd werd tot museum, kunnen we door middel van een glazen vloer de overblijfselen zien van een oude ‘nuraghe’, waar dit paleis op gebouwd werd en die ontdekt werd toen het tot museum werd omgevormd. In deze regio tussen de bergen en de vruchtbare vlaktes ontdekken we veel van deze ‘nuraghi’ die door de landbouwers uit het Bronzen tijdperk werden opgetrokken om zich te beschermen tegen de invallen van herders uit de bergen.
Terug naar Cagliari voor het avondmaal en de overnachting.

5de dag : CAGLIARI - BOSA - ALGHERO - SASSARI

Ontbijt en op weg voor een mooie rit naar het Middeleeuwse stadje Bosa, culturele reis sardinië sardaignevooral gekend om de pastelkleurige huisjes, de eigenaardige architectuur en zijn populaire tradities. Bosa ligt aan de rivier de Temo, de enige bevaarbare rivier van Sardinië. Middagmaal.
Via de mooie kustweg verder naar Alghero. Bezoek van deze charmante kleine havenstad. Eens voorbij de oude stadswallen wandelen we in de tamelijk goed bewaarde oude stad, door kleine straatjes met tweetalige naamborden, Italiaans en Catalaans. De Catalaanse invloed, sinds de verovering van de stad door de Catalanen van Barcelona in 1354, zien we in de gotische stijl van de kathedraal, en vooral in de kerk van San Francisco, het belangrijkste Catalaanse monument van Sardinië. Zijn veel-kleurige koepel is het symbool van Alghero. We horen het in het plaatselijke dialect dat zeer verwant is aan het Catalaans.
De lokale nijverheid draait op het toerisme en op het verwerken van koraal tot sieraden. Verder naar Sassari voor het avondmaal en overnachting in hotel Marini 4* (Sassari).

6de dag : SASSARI - excursie MONTE D’ACCODI en PORTO TORRES

Na het ontbijt rijden we naar het noorden van Sardinië. We houden halt aan de ruïne van Monte d’Accodi, een uniek monument in het middellandse zeegebied dat ons doet denken aan culturele reis sardinië sardaigneeen ziggurat tempel van Mesopotamië of een Azteekse piramide. Verder naar de havenstad Porto Torres, die in de Romeinse tijd Turris Libisonis heette en ooit een welvarende kolonie was. In de archeologische zone bezoeken we de Ponte Romano (een 135 m lange brug), het Antiquarium Turritano museum dat ons een duidelijke uitleg geeft van de organisatie van de romeinse stad Turris tijdens de 2de helft van de 1ste eeuw v. Chr., de Terme Centrali en de San Gavino basiliek die tot de belangrijkste romaanse kerken behoort op Sardinië. Licht middagmaal in een lokaal restaurant.
Verder naar Codrongianos voor een bezoek aan de beroemdste romaanse kerk van Sardinië, de Santissima Trinita di Saccargia, in de middeleeuwen gebouwd door monniken. Zij lieten Toscaanse architecten en bouwvakkers deze mooie en eenvoudige kerk bouwen met de kenmerkende afwisseling van witte en zwarte steen. We bewonderen er ook de Romaanse fresco’s in de apsis.
Na dit bezoek terug naar het hotel in Sassari voor het avondmaal en de overnachting.

7de dag : SASSARI - CASTELSARDO - AGGIUS - OLBIA

We verlaten Sassari en vervolgen onze reisweg door de Logudoro naar de Gallura streek.
We genieten van deze panoramische route langs de kust naar Castelsardo.
Deze stad werd gesticht door de aristocratische Doria-familie uit Genua in 1102 als Castelgenovese. De naam veranderde in 1448 in Castellaragonese en pas in 1776 in Castelsardo, weerspiegeling van de golven bezetters! Het stadje wordt gedomineerd door zijn “castello”. Verder richting Olbia via de olifanten rots.
We houden halt in Aggius die de huidige welvaart te danken heeft aan de winning en verwerking van graniet. Hier bezoeken we het Etnografisch museum met een mooie collectie authentieke kledij. Middagmaal. In de namiddag richting Olbia waar we in de buurt genieten van een bezoek aan een wijnbedrijf met degustatie.
Verder naar ons hotel in Olbia, waar we zullen verblijven in het hotel Mercure 4* (Olbia).

8ste dag : OLBIA - BRUSSEL

In de vroeg morgen verder naar de luchthaven van Olbia voor onze rechtstreekse lijnvlucht naar Brussel.
Aankomst in de voormiddag.
Einde van een mooie reis!

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1635 EUR
Toeslag supplement : 295 EUR


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Brussels Airlines-lijnvluchten in economy : Brussel - Olbia - Brussel (+/- 2u)
- de huidige luchthaventaksen en brandstoftoeslagen in Brussel en Italië : 89,30 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse per autocar met airco
- 7 nachten verblijf in de vermelde 4* hotels (lokale normen) of gelijkwaardige alle kamers met bad of douche en toilet
- vol pension vanaf het middagmaal de eerste dag tot het ontbijt de laatste dag (lichte middagmalen in lokale restaurants)
- toeristisch treintje in Porto Cervo
- een Ictam-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- een lokale Franssprekende gids(e)
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.


TE VOORZIENE KOSTEN
- dranken en persoonlijke uitgaven
- de inkomgelden: ongeveer 65 EUR
- de fooien: 30 EUR
- lokale stadstaksen (voor het ogenblik 2,5 EUR per persoon per nacht in Olbia, te herbevestigen)

AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulering en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details).
Premie: 193 EUR.
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen van november 2018 en voor de prestaties in het land van bestemming in 2019 en voor een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers. De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van de minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30% van de prijs van de pakketreis aangerekend. De saldofaktuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor afreis toegestuurd.
- De reiziger kan de overeenkomst te allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd, maar niet altijd in dezelfde volgorde.

FORMALITEITEN
Voor personen met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart voldoende.

GEZONDHEID
Geen inentingen verplicht.

Landkaart

terug => klik op de kaart

culturele reis sardinië sardaigne

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198