.

CULTURELE GROEPSREIS

SCHOTLAND "Klassiek"

  • Voor de liefhebbers van woeste landschappen, romantische lochs, uitgestrekte vergezichten, prachtige kastelen, mysterieuze abdijen, de geschiedenis van de Highlands.
  • Uitstap naar het eiland Mull en het eiland Iona!
  • Verblijf in goedgelegen hotels


8 dagen - Afreis : 31 augustus 2020

.

De reis in detail

versie 21/11/19 11:12

1ste dag, maandag : BRUSSEL - EDINBURGH

Op de middag samenkomst op de luchthaven van Zaventem. Afreis met een rechtstreekse Brussels Airlines-lijnvlucht met bestemming Edinburgh, waar we in de late namiddag aankomen.
Transfer naar het centrum en tijdens een panoramische rondrit maken we een eerste keer kennis met de hoofdstad van dit trotse land. Stad van contrasten: middeleeuwse straten en steegjes, uitgestrekte lanen, historische bouwwerken van meer dan vier eeuwen oud en de Nieuwe Stad (New Town), een uitstekend voorbeeld van elegantie en urbanisme uit de 18de eeuw. George Street verbindt de twee fraaie pleinen Charlotte Square en St Andrew Square.
Edinburgh, gebouwd op een vulkanische heuvel, is één van de eigenaardigste steden van Groot-Brittannië. De bekende Princess Street, de belangrijkste winkelstraat van de stad, is aan één zijde afgezoomd door een mooi park.
Avondmaal en overnachting in het centraal gelegen hotel Apex Grassmarket**** (Edinburgh).

2de dag, dinsdag : EDINBURGH

We wandelen een paar honderd meter naar de oude stad die we vandaag met een lokale gids ontdekken. Het indrukwekkend silhouet van het kasteel en zijn rots is zonder meer het meest herkenbare beeld van deze stad. Het bezoek aan het kasteel is een les geschiedenis over stad en land. In een van de zalen kunnen we de Schotse kroonjuwelen bewonderen.
Daarna wandeling op de “Royal Mile”, een brede verbindingsweg tussen het kasteel en het paleis van Holyrood, een geliefkoosde residentie van de Schotse vorsten. Het paleis is tot op vandaag nog steeds kroonbezit en officieel verblijf van de koningen in Schotland. Zo er geen onverwachtse koninklijke aanwezigheid of staatsiebezoeken zijn, brengen wij een bezoek aan dit paleis. We zien tevens de resterende muren van de oude abdij van Holyrood, ooit grandioos en prachtig.
Avondmaal en overnachting in het hotel Apex Grassmarket**** (Edinburgh).

3de dag, woensdag : EDINBURGH - PITLOCHRY

We steken de Firth of Forth over via de Forth-Road-Bridge en rijden naar Culross. Aangename wandeling in dit typisch Schotse dorp. Volgens de legende werd Saint Mungo, patroonheilige van Glasgow, hier geboren.
Verder naar Stirling. Deze stad is met haar aangename oude stadswijken de meest Schotse stad na Edinburgh. Het is in de kerk van Holy Rude, opgetrokken in de gotische stijl van de 15de en de 16de eeuw, dat Marie Stuart, op de leeftijd van 9 maanden tot koningin der Schotten werd gekroond. In 1567 deed zij troonsafstand ten voordele van haar eenjarige zoon Jacobus VI.
We klimmen naar het plein voor het kasteel en bezoeken het paleis, gebouwd door Jacobus IV in 1496, maar pas afgewerkt door zijn zoon in 1540.
Verder naar Perth, oude hoofdstad van Schotland. Van haar rijk verleden rest nog slechts de kerk van Saint John, het enige monument dat ontsnapte aan de destructieve woede van de Reformisten, aangestoken door de preek van John Knox. Een beetje buiten de stad bezoeken we Scone Palace, één van de eerbiedwaardigste historische sites van Schotland. In 1120 werd hier het eerste Schotse augustijnenklooster gesticht. Boven de Steen van het Lot (The Stone of Destiny, Stone of Scone) werden hier de Schotse koningen gekroond. De steen werd echter in 1296 verplaatst naar de abdij van Westminster en daar ingebouwd in de Kroningstroon. In 1996 keerde de steen naar Schotland terug. De abdij werd verwoest in 1559 en op de grondvesten werd in de 19de eeuw een residentie opgetrokken die er nog steeds staat en waarvan de appartementen rijkelijk bemeubeld zijn.
Avondmaal en overnachting in Pitlochry in het Fishers Hotel*** (Pitlochry).

4de dag, donderdag : PITLOCHRY - NAIRN

Vandaag leggen we een prachtig traject af. Eerst brengen we een bezoek aan Blair Castle, bewoond door de hertog van Atholl, die als enige een privéleger mag onderhouden op Brits grondgebied (de Highlanders van Atholl). Door de strategische ligging is het kasteel van Blair Atholl sinds meer dan 700 jaar de fiere bewaker van de toegang tot de Schotse Highlands. We ontdekken het kasteel, de mooie collecties en de prachtige tuinen. Na de doedelzakspeler (piper) van 11 u. rijden we noordwaarts het Cairngorn National Park, alsook de Highlands binnen. Dit park is het jaar rond een vakantieoord. Gelegenheid tot lunchen in Aviemore.
’s Namiddags rijden we verder in Speyside dat ‘vallei van het hert’ in het Gaelisch betekent. We volgen de Spey, de langste en snelst stromende rivier in Schotland. Ze is bekend om het vliegvissen op zalm. Het is de bekendste streek voor de vervaardiging van whisky. De whisky’s van Speyside hebben een elegante en complexe smaak. We bezoeken een whiskydistilleerderij, waar we de verschillende stappen in het productieproces van deze drank ontdekken. We eindigen met een degustatie. Vervolgens houden we even halt in Elgin, een interessante historische stad gelegen midden in een vruchtbare kuststrook. De stad werd van oudsher beschermd door twee rivieren : de Findhorn en de Spey. Kort bezoek aan de kathedraal die soms de “Lantaarn van het Noorden” werd genoemd. Het bouwwerk is ruim 500 jaar een ruïne, maar de overblijfselen geven nog een zeer goed beeld van hoe het er vroeger uit zag.
Avondmaal en overnachting in het Muthu Newton Hotel**** (Nairn).

5de dag, vrijdag : NAIRN - OBAN

Een prachtige dag die begint met een afspraak met de geschiedenis : de slag van Culloden (16 april 1746), de laatste grote veldslag op Britse bodem. De uitkomst betekende het einde voor de Jacobieten die de Stuarts terug op de troon wensten nadat die door de protestanten werden verjaagd. Charles Edward Stuart, ook gekend als Bonnie Prince Charles, was troonpretendent van Engeland en Schotland. Na enkele militaire successen, werd hij uiteindelijk tot in de Highlands achtervolgd door de Hertog van Cumberland, zoon van koning George II (van Hannover). Het was een tactische overwinning van Engelse kanonnen tegen een leger dat hoofdzakelijk bestond uit Schotse Highlanders van clans die de Jakobijnse zaak trouw bleven. Na deze nederlaag werden deze clans bloedig onderdrukt. We bezoeken de plaats van de veldslag en het bezoekerscentrum.
Nadien rijden we naar Loch Ness, wereldberoemd omwille van het mysterieuze monster “Nessie”. Het is het tweede grootste meer in oppervlakte van Schotland, na Loch Lomond, maar het grootste in volume doordat het heel diep is. Vertrek per boot en na een uur varen, meren we aan bij het Urquhart-kasteel, gebouwd in de 12de eeuw. Het werd grotendeels verwoest in 1692 om te vermijden dat het een Jakobitisch bolwerk zou worden. Het spectaculaire zicht op Loch Ness en de interessante film zijn het bezoek waard.
We zetten onze rondreis zuidwaarts per autocar verder, richting Fort William dat in de schaduw ligt van Ben Nevis (1344 m), de hoogste top in Groot-Brittannië. Korte uitstap naar Glenfinnan voor een bezoek aan het herdenkingsmonument van de Jakobitische opstand van 1745 en van de claim op de Schotse en Engelse troon door prins Charles Edward Stuart.
Nadien rijden we dan langs een van de mooiste gebieden van het land, met name de grootse en desolate vallei van Glencoe. Verder langs Loch Linnhe op onze rechterkant tot in Oban.
Avondmaal en overnachting in het Muthu Alexandra Hotel*** (Oban).

6de dag, zaterdag : OBAN - uitstap naar het eiland MULL

Nog een onvergetelijke dag in de Highlands!
Na het ontbijt, nemen we de ferry en steken we over naar het eiland Mull, één van de Hebriden, de uitgestrekte groep eilanden voor de westkust van Schotland. Het is het tweede grootste eiland dat wordt gedomineerd door Ben More, een berg van ongeveer 1000 m hoogte die door een oude vulkaan werd gevormd. De landschappen wisselen zich af tussen eikenwouden, spectaculaire kust en zandstranden. Ten noorden bevindt zich Tobermory, de hoofdplaats met een haven en kleurrijke huizen. Ten zuidwesten nemen we een andere ferry naar Iona, een eiland waar in 593 Columba en andere monniken uit Ierland aankomen. Ze stichten er een abdij van waaruit ze het christelijk geloof verspreiden onder de Picten en Schotten. Het huidige complex is een Benedictijnse abdij die in de 13de eeuw werd opgericht. Vlakbij zien we het Sint-Martens kruis, het enige stenen kruis uit de 8ste eeuw dat intact bleef.
Terug met de ferry van Craignure naar Oban.
Avondmaal en overnachting in het Muthu Alexandra Hotel*** (Oban).

7de dag, zondag : OBAN - GLASGOW

Deze voormiddag bezoeken we de oude hoofdplaats van Argyll, Inveraray, een typisch Schots stadje en architecturale parel aan de oever van Loch Fyne.
We bezoeken de gevangenis in georgiaanse stijl, die thans een museum is. We zien er de barre leefomstandigheden in een gevangenis van de 19de eeuw, de rechtspraak in de rechtszaal en de straffen die aan gevangenen werden opgelegd. Vrije tijd voor middagmaal.
‘s Namiddags volgen we het Loch Lomond in zuidelijke richting. Dit meer maakt deel uit van de Trossachs, een van de mooiste nationale parken van Schotland, bekend dankzij de heldendaden van Rob Roy MacGregor en de romans van Sir Walter Scott.
Onderweg houden we halt in Luss, een charmant klein dorpje met lieflijke landhuisjes, oorspronkelijk een originele cité met arbeidershuisjes.
In de late namiddag komen we aan in Glasgow, de grootste stad van Schotland en ooit de tweede stad van het Britse Rijk.
Avondmaal en overnachting in het centraal gelegen Grand Central Hotel**** (Glasgow).

8ste dag, maandag : GLASGOW - EDINBURGH - BRUSSEL

In het gezelschap van onze plaatselijke gids zien we tijdens een panoramische stadsrondrit het middeleeuwse centrum en de schitterende Sint-Mungo kathedraal, het enige gotische monument dat de godsdienstoorlogen in Schotland heeft doorstaan. We bezichtigen ook de Art Nouveau-wijk. De economische welvaart van de 19de eeuw was hier een ideale voedingsbodem voor de opkomst van deze stroming. Schitterende Art Nouveau-architectuur van Charles Rennie Mackintosh.
In de vroege namiddag transfer naar de luchthaven van Edinburgh. Afreis met Brussels Airlines naar Brussel waar we ’s avonds aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1775 EUR
Singletoeslag : 420 EUR


Beperkt aantal singlekamers !

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- Brussels Airlines lijnvluchten, in economy: Brussel-Edinburgh-Brussel (+/- 1u40)
- de huidige luchthaventaksen in Brussel en Edinburgh: 93,20 EUR
- alle transfers en transport ter plaatse met comfortabele autocars
- 7 nachten in de vermelde 3/4-sterren hotels of gelijkwaardig (lokale norm)
- half pension in de hotels (avondmaal en ontbijt)
- alle kamers met bad of stortbad en W.C.
- de bezoeken en entrees: Edinburgh Castle, Holyrood Palace, Stirling Castle, Scone Palace, Blair Castle, Elgin kathedraal, een whisky-stokerij in Speyside, Culloden battlefield, cruise op Loch Ness, Urquhart Castle, Glenfinnan monument, de ferry’s op dag 6, de abdij van Iona, Inveraray gevangenis en St Mungo kathedraal
- lokale Franssprekende gidsen : 1 dag in Edinburgh, 1/2 dag in Glasgow
- een ICTAM-reisleider Brussel-Brussel
- BTW volgens de huidige aanslagvoeten
- de garantiefondspremie

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen (+/- 10 GBP)
- de fooien: 25 EUR


AAN TE RADEN
- Wij raden u aan om een annulerings- en reisbijstandsverzekering af te sluiten voor uw pakketreizen.
- De facultatieve, tijdelijke reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks (REF GTICTA-NL-20181101) :
bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULERING : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise en ANNULERING All Risks : 75% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise (raadpleeg de polis voor alle details). Premie: 220 EUR
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.


VOORWAARDEN
- Deze prijzen werden berekend op basis van landdiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, een de wisselkoers 1 EUR= 0,89 GBP van september 2019 voor 2020 en op basis van een groepsreis met een minimum van 20 deelnemers.
- De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.
Landkaart

terug => klik op de kaart


Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198