.

CULTURELE GROEPSREIS

SAKSEN - THURINGEN en BERLIJN

Culturele Bakens

  • Prachtige culturele rondreis
  • Naast toppers ook minder gekende bezienswaardigheden
  • Comfortabele reis, in 4*-hotels, behalve Berlijn 3* centraal gelegen
  • Berlijn zonder lange autocarritten
  • Aangename boottocht op de Elbe


10 dagen per autocar - Van zondag 12 tot en met dinsdag 21 juli 2015

.

Voormalig Oost-Duitsland met zijn schitterende cultuursteden waarop Luther, Goethe, Bach en Schiller hun stempel drukten : Eisenach - Erfurt - Weimar - Dresden en de “nieuwe” hoofdstad Berlijn, een stad die krachtig herrijst aan weerszijden van de voormalige muur. Terugreis via het aangenaam stadje Wolfenbüttel in Niedersachsen.

.

De reis in detail

versie 15/01/15 14:03

1ste dag: BRUSSEL - EISENACH

We rijden richting Keulen. Doorheen het groene, heuvelachtige Westerwald bereiken we MARBURG an der Lahn. De stad wordt gedomineerd door de St.-Elisabethkerk, een uitzonderlijk gotisch gebouw uit de 13de eeuw. De kerk herbergt tal van kunstschatten waaronder het schrijn van de heilige Elisabeth. Vrij middagmaal.
Langsheen het Hessisches Bergland bereiken we Thüringen met EISENACH, aan de voet van het Thüringer Wald. Johann Sebastian Bach werd in deze stad geboren in 1685. Wandeling in het oude stadsgedeelte met het Lutherhaus, de markt, de St.-Joriskirche, het Stadthaus en het Schloss.
Avondmaal en overnachting in het Logotel-Eisenach****.

2de dag: EISENACH - ERFURT - WEIMAR

’s Morgens bezoeken we de burcht van Wartburg die Eisenach beheerst. Het oudste gedeelte van de burcht dateert uit de 12de eeuw. In dit kasteel maakte Luther in 1521/22 zijn vertaling van het Nieuwe Testament.
Daarna rijden we naar ERFURT dat reeds in de middeleeuwen een bekende pleisterplaats was tussen de havens van Noord-Europa en de steden van Midden-Europa. In de 15de eeuw behoorde Erfurt tot de Hansa. Vrij middagmaal. We maken een uitgebreide stadswandeling met het complex van de Mariendom en de Sint-Severikirche, de Fischmarkt, de Krämerbrücke...
De befaamde universiteit van Erfurt wordt door de historici beschouwd als de bakermat van het Duitse humanisme. Vervolgens naar WEIMAR.
De naam “Weimar” verwijst eerst en vooral naar de jonge Duitse Republiek, die duurde van 1919 tot 1933. Het is in Weimar dat de vergadering werd gehouden om een grondwet op te stellen. Maar Weimar is ook beroemd om de Duitse romantiek die zowel in de literatuur als in de muziek terug te vinden is. In deze stad werd in 1919 ook het Bauhaus opgericht, de hogeschool voor architectuur en toegepaste kunsten. Namen als Bach, Goethe, Schiller en onze landgenoot Henry Van de Velde zijn dan ook onlosmakelijk aan deze stad verbonden.
Korte wandeling door de stad : Marktplatz, de Platz der Demokratie, de Burgplatz met het Schloss, het Schiller- en het Goethehuis, het Nationaltheater... Al de elementen die de culturele uitstraling van Weimar, het “vaderland van alle Duitsers”, onderlijnen.
Avondmaal en overnachting in hotel Park Inn**** (met zwembad, sauna en hammam), Weimar - Legefeld.

3de dag: WEIMAR

Aan de noordrand van de stad ligt het “Beukenwoud”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwierf deze plek een weerzinwekkende reputatie door het naziconcentratiekamp BUCHENWALD dat hier opgericht werd. ’s Morgens bezoeken we Buchenwald. De afgrijselijke barakken zijn gesloopt maar de sinistere ingangspoort, de isolatiecellen, de appelplaats, het dispensarium en het crematorium zijn gebleven als blijvende boodschap. Een aangrijpend bezoek. Terugkeer naar Weimar. Vrije lunch.
‘s Namiddags, bezoek aan het Goethehuis en de Hertogin Anna Amalia Bibliotheek, waarvan Goethe directeur is geweest tussen 1797 en 1832. De bibliotheek, werelderfgoed van de Unesco, beschikt over middeleeuwse manuscripten, historische kaarten en de grootste verzameling ter wereld van Faust. Na de brand van 3 september 2004, werden duizenden boeken gerestaureerd en herbergt de bibliotheek nu nog ongeveer 60.000 boekdelen.
Avondmaal en overnachting.

4de dag: WEIMAR - DRESDEN

We rijden naar DRESDEN waar we tegen de middag aankomen.
Dresden, het “Firenze aan de Elbe”, is een van de meest prestigieuze kunststeden van Europa. We beginnen ons bezoek met de “Zwinger”. Langs het klokkenpaviljoen bereiken we het binnenhof, omringd door galerijen en paviljoenen die tal van uitzonderlijke collecties porselein en schilderijen herbergen. Vrij middagmaal. Daarna, bezoek aan de Gemäldegalerie Alte Meister. Avondmaal en overnachting in hotel Am Terrassenuffer****.

5de dag: DRESDEN

’s Morgens, ontdekking van de collecties in het “Groene Gewelf” van het Residenz-slot. Tijdens een wandeling in de stad bewonderen we daarna wellicht de mooiste operagevel van de wereld, nl. deze van de Semper-Oper (genoemd naar zijn architect Gottfried Semper).
We bezoeken de oude kathedraal (Hofkirche).
De nacht van 13 op 14 februari 1945 blijft in het geheugen gegrift van heel Dresden (tenminste van zij die het overleefden!). De gevolgen van dit strategisch nutteloos bombardement zijn ook vandaag nog te zien! De Frauenkirche is na jarenlange restauratie langzaam uit haar puinhoop herrezen en werd recentelijk heropend. Vrij middagmaal.
In de namiddag rijden we naar Königstein, in het district Sächsische Schweiz. Vanaf daar keren we met de boot terug naar Dresden. Op het einde van deze aangename boottocht hebben we een prachtig zicht op de stad.

6de dag: DRESDEN - BERLIJN

Na het ontbijt noordwaarts doorheen Saksen en Brandenburg naar BERLIJN, de nieuwe hoofdstad.
Berlijn dateert uit de 13de eeuw.
De stad werd onherroepelijk gekenmerkt door zes belangrijke periodes:
- Deze van de keurvorsten van Brandenburg. Toen was het vooral de grote keurvorst Frederik-Willem, die van de stad een bloeiende culturele metropool maakte. Hij realiseerde dit vooral dankzij een aantal Hugenoten - wetenschappers en kunstenaars - die het katholieke westen waren ontvlucht. Frederik-Willem heeft hen met open armen ontvangen.
- Deze van de Pruisische vorsten. In die periode werden o.a. het grote kasteel Charlottenburg, een serie grote lanen, zoals Unter den Linden, aangelegd en de Brandenburger Tor gebouwd.
- De periode 1871. Toen werd Berlijn de hoofdstad van het keizerrijk en telde ze meer dan één miljoen inwoners.
- De periode tussen de Eerste Wereldoorlog en 1933: Berlijn werd een internationale grootmacht met meer dan vier miljoen inwoners. In 1920 werd Groot-Berlijn opgericht, toen de stad met de omliggende buitenwijken tot één geheel werd gefusioneerd. De stad krijgt dan eveneens een grote culturele uitstraling dankzij o.a. de Academie van Schone Kunsten en Wetenschappen, de Humboldt-universiteit, de diverse Opera’s en concertzalen, theaters en musea.
- De tweede wereldoorlog, die de stad grotendeels verwoestte en aan het eind in vier sectoren verdeelde.
- 1990: na de val van de muur, de eenmaking.
En...
- nieuwe hoofdstad, niet alleen politiek maar ook economisch en cultureel.

Bij aankomst ontdekken we “Mitte”, het centrum van de stad. We rijden via de paradeavenues naar de vroegere Reichstag, nu het parlement van het eengemaakte Duitsland. Dit deel van de stad heeft een indringende wijziging ondergaan en Potsdamer Platz ziet er nu helemaal anders uit. We zien de Siegessäule (Nike-monument), de congreshal en de beroemde Philharmonie waar Herbert von Karajan van 1954 tot 1989 dirigeerde. We rijden langs het Russisch monument en de (vroegere) oostzijde. We zien de verbinding tussen de Brandenburger Tor en de Alexanderplatz : de fameuze laan “Unter den Linden”, die voor de Berlijners steeds een geliefde wandelpromenade is geweest. In deze wijk zien we tevens de nationale bibliotheek, de Humboldt universiteit, de staatsopera (Berlijn had van alles twee!), in het voorbijrijden het standbeeld van de “Alte Frits”, de kathedraal van Berlijn, het Rotes Rathaus, de Nikolaiviertel, de Mariakerk en de fonteinen die op Alexanderplatz naar de hoge TV-toren leiden.
’s Namiddags, bezoek aan de Gemäldegalerie, een van de belangrijkste schilderijverzamelingen van de wereld.
In de late namiddag passeren we nog langs het Schloss Charlottenburg waar we een fotostop maken. Incheck in het hotel Berlin Plaza***, heel centraal gelegen, in de Knesebeckstrasse op wandelafstand van de Kurfürstendamm.

7de dag: BERLIJN

Deze dag is gewijd aan de ontdekking van twee musea.
Na het ontbijt en nog voor de opening van de musea rijden we naar de Reichstag, met de Brandenburger Poort, het meest symbolische monument van Berlijn.
De Britse architect Sir Norman Foster gaf het Rijksdaggebouw mits moderne aanpassingen zijn koepel terug. Het loont zeker de moeite om de lift te nemen en een wandeling te maken in deze glazen koepel met verschillende verdiepingen en prachtige zichten op oa. de Brandenburger poort, de regeringswijk, het stadsdeel Tiergarten en de Potsdamer Platz in totaal vernieuwde vorm!
Nadien rijden we naar het beroemde Museumsinsel waar we het enige Pergamonmuseum bezoeken, de vrucht van de Pruisische doortastendheid en koopkracht in Klein-Azië. We bewonderen er o.a. de marktpoort van Milet en de toegangs-weg tot de tempel van Isjtar uit het beroemde Babylon!
Daarna bezoek aan het Neues Museum, ook gelegen in het Museumsinsel, dat op 16 oktober 2009, na 70 jaar, opnieuw zijn deuren heeft heropend. Het museum herbergt de Egyptische collectie die zich vroeger in het Altes Museum bevond. We bewonderen er o.a. de buste van Nefertiti.
Shoppingmogelijkheid in de Friedrichstrasse waar de bus ons om 18u00 komt ophalen of terugkeer te voet naar ons hotel, gelegen op wandelafstand van de beruchte “Ku-damm” (Kurfürstendamm), het Europa Center en Tiergarten.
Avondmaal en overnachting.

8ste dag: BERLIJN - uitstap POTSDAM

Na het ontbijtbuffet vertrekken we westwaarts naar POTSDAM waar ons een pareltje van Duitse rococo wacht: het slot Sans-Souci, gebouwd onder Frederik II. Eerst komen we door een merkwaardige wijk: het Hollands kwartier. Hier woonden vanaf 1732 de Hollandse immigranten. Ze bouwden zo getrouw hun vaderland na dat ze zelfs een heuse windmolen achterlieten.
Nadien bezoeken we het weelderige en tevens imposante slot Sans-Souci, dat volgens de wensen van Frederik de Grote gebouwd werd als privé buitenverblijf waar hij zou kunnen verpozen en genieten van kunst en muziek. Klein en fijn, boordevol grootse herinneringen. In een van de salons zien we de groene zetel waarin Frederik de Grote is gestorven. Op de terugreis een leerrijke halte in het kleine maar indrukwekkende museum in de “Villa am Wannsee”, waar de conferentie over de “Endlösung” op een ijzingwekkend zakelijke manier plaats vond.
We rijden terug naar het centrum van Berlijn en passeren langs Potsdamer Platz die een indrukwekkende ode aan moderne architectuur geworden is. We bezoeken nog het nieuwe joods museum met zijn vooruitstrevende en omstreden architectuur. Verder naar de Gendarmenmarkt, waarvan we de harmonische verhoudingen bewonderen: het theater is mooi gelegen tussen de Duitse en de Franse kathedraal. We nemen de Friedrichstrasse, nu weer zoals voor de oorlog een mooie winkelstraat en bereiken ons hotel. Avondmaal en overnachting.

9de dag: BERLIJN - WOLFENBUTTEL

Ons laatste bezoek in Berlijn: het uit de Koude Oorlog beruchte Check Point Charlie, zowel symbool voor scheiding als voor vrijheid voor vele Duitse families.
Als afscheid rijden we door verschillende groene wijken rondom de Spree met hun talrijke meren en parken en ook door het volkse Kreuzberg.
De vroeger grauwe probleemgebieden waar nu vaak -zoals in de Prenzlauer Berg- een nieuwe, typisch Berlijnse wind waait, zijn kunstenaars, gastarbeiders- of jongerenwijken geworden met een zeer speciale sfeer.
We verlaten Berlijn en rijden richting Wolfenbüttel. Na een (vrij) middagmaal in een wegrestaurant maken we onderweg nog een halte in MAGDEBURG, hoofdplaats van het Land Saksen-Anhalt aan de Elbe waar we de kathedraal van de HH. Mauritius en Catharina bezoeken, dat als het eerste groot bouwwerk van de Duitse gotiek wordt beschouwd.
Aankomst in WOLFENBUTTEL, een aangenaam stadje gelegen in Niedersachsen.
Avondmaal en overnachting in het Parkhotel Altes Kaffeehaus****.

10de dag: WOLFENBUTTEL - BRUSSEL

’s Morgens, korte wandeling door de straten van Wolfenbüttel. De unieke stad is een geslaagd voorbeeld van stadsplanning uit de Renaissance. Het stadje zal u bekoren met zijn vakwerkhuizen (nog een zeshonderdtal!), zijn marktplein, zijn oud versterkt kasteel van de 12de eeuw dat na talrijke verbouwingen het huidige barok uitzicht kreeg, en ook zijn “Klein Venedig”. Daarna nemen we de autoweg richting Brussel, waar we rond 19u00 aankomen.

Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 1245 EUR
Singletoeslag : 250 EUR

Met een ICTAM-gids Brussel - Brussel

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- transport per luxe autocar met airco
- de wegentaksen
- verblijf in de vermelde 3* en 4* hotels of gelijkwaardig
- alle kamers met bad of douche en wc
- half pension (ontbijt + avondmaal)
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de middagmalen
- de fooien: 25 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering prestige van de Europese (polis ref. 0420-ICTN-010912):
a) Volledige verzekering: bagage, ziekte, ongeval, bijstand, repatriëring onbeperkt, ANNULATIE: 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 75 EUR
b) Bagage + ANNULATIE (zonder bijstand) 100 % van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie: 55 EUR

- Deze prijzen werden berekend op basis van de taksen en prijzen van december 2014 en op basis van een minimum van 20 deelnemers.

- Alle bezoeken vermeld in het programma worden uitgevoerd maar niet altijd in dezelfde volgorde.

- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198